Svekrve...neicrpna tema

E, kad pomenuste Madjarski (naucicu ga kad-tad, odavno mi je u planu), imala sam svojevremeno komsinicu Madjaricu sa severa Balatona koja je bila udata u Beogradu.
Naravno, kad se udavala ona i muz se sporazumevali na nekoj vrsti engleskog, ali onda ju je, pod hitno, upisao na Srpski u Jovanovoj (institut za strane jezike), jer je mislila da se dobar dan kaze:"U, je*o te, koja riba!":hahaha::hahaha:

Uglvanom, naucila ona Srpski, ali, kao vecina Madjara, imala problema da izgovori reci u kojima je vise suglasnika jedan do drugog.

Tako je, u njenoj varijanti izgovora, svekrva postajala i svekrAva i svekUrva i svekrIva i svekErva, pa cak i svekrOva, ali nikako nije uspevala da izgovori sveKRVa. :mrgreen:

Ma nije ni ona luda, baš svekrva da nikako nauči, haha, ja moju kad sam se udala počela zvati mama, takav adet bio u moje vreme, i naravno VI MAMA, kaže ona meni: a jel ti nemaš svoju majku, pa rekoh imam, e onda mene zaobiđi, pa dobro, kako da je zovem, a to ne reče, i ja samo onako vi, pa vi, kad će ona mom dragom: e ova tvoja baš nevaspitana, neće da me zove mama, e kad tada nisam oćelavila:D:D:D

Ma nije ni ona luda, baš svekrva da nikako nauči, haha, ja moju kad sam se udala počela zvati mama, takav adet bio u moje vreme, i naravno VI MAMA, kaže ona meni: a jel ti nemaš svoju majku, pa rekoh imam, e onda mene zaobiđi, pa dobro, kako da je zovem, a to ne reče, i ja samo onako vi, pa vi, kad će ona mom dragom: e ova tvoja baš nevaspitana, neće da me zove mama, e kad tada nisam oćelavila:D:D:D

Nema nam Stefice nesto veceras...:o:think:nedostaje mi...

Imala bih i ja stosta na temu svekrva, ali nemam vremena da pisem, a i prilicno je bezazlena u odnosu na vecinu. Situaciji mi je prilicno slicna mackicinoj, ko temu prati od ranije.
Apropo onog posta o izgovaranju reci "svekrva", moj drug je izgovara na sledeci nacin sve-krv-aaaaaaaaa:)

Samo da nije rešila da UTEPA svekrvu ;), ma doći će ona, šalim se naravno, sigurno je zauzeta, zar si zaboravila kako je sa malim detetom, a radiš, uf
:hahaha: :hahaha: E da je tako lako resiti probleme... Sala... Evo i mene , ja uranim p[osto se obicno javljam sa posla, a kuci nemam internet, a i da imam nemam vremena uz malog. Inace sad, posto mali ide u vrtic pa se lepo narucka, ja kad dodjemo sa posla spremim nesto na brzaka ili uopste ne spremim. I onda sa malisom napolje, pa sve dok ne ogladni, a to je negde oko 19:30. I onda kupanje i spavanje. I ja zaspim k'o klada. Nekad poradim jos sta treba, opeglam ves i sl. I tako da po ceo dan jurcamo po dvoristu i po selu. Nemam nikakvih novosti sto se tice sveki, sad je faza "Majke Tereze". O.k. je sve to, samo se bojim da se ne okrene naopako... :sad2:
Dragice svekrva ti je stvarno biser nad biserima...:dash: Meni samo nije jasno da li su one svesne da njihov sin ne moze da bude srecan kad mu ona stalno prebacuje za njegovu zenu. Tako i ova moja. Ne razumem, jel' one to hoce da se mi posvadjamo, da se razvedemo? :dontunderstand: Kontam da je to cista ljubomora i da to rade kako bi sebe uzdigle, kao one su divne supruge, divne majke, i nijedna druga zena im nije ravna. :otkacio:
Sto se tice jezika, moja baba je Madjarica i odlicno govori madjarski. I meni je jako zao sto ja ne znam ni da beknem. Znam samo Junapot, ne znam ni kako se pise. Inace ni moja mama ne zna madjarski. Razume ga, ali ne zna da prica...

Aha da razlika je u mestu rodjenja i stanovanja... meni je pradeda italijan ali mi od italijaskog, spanskog i francuskog najlepsi spanski... a i pored svih silnih spanskih serija koje idu na TV ako ih samo slusas a ne gledas razumeces i naucices dosta toga...

E tu si u pravu. Meni su se te serije smucile jer moja sveki kako dodje sa posla pali tv, i onda jedna za drugom, sve do 20h. Zimi me je to izludjivalo, jer ceo dan presedim u kuci sa malim. Jos ce mi dete pre propricati spanski nego srpski. :otkacio: Ali eto ipak sam naucila par spanskih reci...:mrgreen:

E tu si u pravu. Meni su se te serije smucile jer moja sveki kako dodje sa posla pali tv, i onda jedna za drugom, sve do 20h. Zimi me je to izludjivalo, jer ceo dan presedim u kuci sa malim. Jos ce mi dete pre propricati spanski nego srpski. :otkacio: Ali eto ipak sam naucila par spanskih reci...:mrgreen:

Ma daj pusti dete da gleda spanske serije! Tako ce nauciti i spanski uz srpski! :mrgreen:

Meni moja opeglala veš; da mogu da nas spakujem za put :)
Hvala joj :)

Al' moram još nešto da vam kažem, pa makar crkla :lol:
Ona stalno mene trpa kako Stefan kod nje pre podne nikad ne plače, a ja čim dođem, on plače, ili se udari; i samo ide i broji mu ogrebotine koje je dobio dok sam ga čuvala ja ili moja mama.
I jedan dan, on se nešto penje na trosed kod nje, na naslon, a ja mu ne dam, i grdim ga; pa on plače, ona ćuti; a prisutan je bio i stariji njen unuk, od drugog sina i on prokomentariše - jel' se sećaš baba kako je Stefan tu pao jednom na glavu :shock: :shock: :dash::dash:
Ne seri da je pao na glavu preko naslona troseda????
Kaže mali, da, da; baš smo se uplašili, još je tu ispod bio kamion i igračke, moglo je SVAŠTA da se desi :otkacio:
Zaključak izvucite sami:thumbdown:
Drugom prilikom me pitala komšinica - što je mali tako vrištao jutros :confused: Nemam pojma, ja sam bila na poslu :dash:

Meni moja opeglala veš; da mogu da nas spakujem za put :)
Hvala joj :)

Al' moram još nešto da vam kažem, pa makar crkla :lol:
Ona stalno mene trpa kako Stefan kod nje pre podne nikad ne plače, a ja čim dođem, on plače, ili se udari; i samo ide i broji mu ogrebotine koje je dobio dok sam ga čuvala ja ili moja mama.
I jedan dan, on se nešto penje na trosed kod nje, na naslon, a ja mu ne dam, i grdim ga; pa on plače, ona ćuti; a prisutan je bio i stariji njen unuk, od drugog sina i on prokomentariše - jel' se sećaš baba kako je Stefan tu pao jednom na glavu :shock: :shock: :dash::dash:
Ne seri da je pao na glavu preko naslona troseda????
Kaže mali, da, da; baš smo se uplašili, još je tu ispod bio kamion i igračke, moglo je SVAŠTA da se desi :otkacio:
Zaključak izvucite sami:thumbdown:
Drugom prilikom me pitala komšinica - što je mali tako vrištao jutros :confused: Nemam pojma, ja sam bila na poslu :dash:
Jso, pa ne bi oni priznali da im je dete plakalo...Tako je i moj svekar dok je cuvao malog. Ja ga pitam jel place kad se probudi, kaze on "ma kakvi..." Jedan dan moj muz bio na godisnjem, i kaze mi kako je mali kad je ustao uzeo moju spavacicu, grlio i vikao mama. Sve mislim da mu nije plakao. I sad kad smo dosli sa mora, ja krenula na posao, a muz bio jos nedelju dana na godisnjem. I 2 jutra je vristao jer me nema, a 3. se vec smirio...
A jednom je moj svekar povukao malog za pantalone dok je ovaj sedeo, i on padne i udari glavom o pod. Ja dosla iz susedne sobe, a on ga nosa i ne da mi da ga uzmem. Kao on ce ga pre umiriti nego ja. Ja ga uzmem i vidim krv. Odsekla sam se. Pocela usna da mu natice, a zubici su taman trebali da mu izadju. Ja sam se jako uplasila i predlozila muzu da ga vodmo kod lekara. Oni su nadigli nos, kao sta ja izvodim, to je zato sto je njemu pao, a ja verujte nisam ni pomislila da kazem da su oni krivi. Boze, mogao je i meni da padne. Naopako pa oni znaju sa njim, otkud bi njima dete palo. I tako sam ja ispala ktiva sto sam se uplasila za svoje dete...Kao ja glumim neko ludilo... :dontunderstand:

Da, i moja se jednom nadrndala na mene; obe sedimo, ja pričam telefonom, a on njoj seo onako na prekrštenu nogu i điha-điha... A ona pije kafu, ne pridržava ga. I kako je podigla nogu, on bup na glavu. Počeo da vrišti; ja bacila telefon i uzela ga, dok je ona uopšte odložila kafu. I onda se naljutila, što sam ja pritrčala, mogla je i ona da ga smiri. Alo, JA SAM MU MAMA! A i nisam ga otela, samo sam mu prva prišla.
I bila ljuta žena dva dana nije pričala sa mnom. I još mu je kasnije rekla, on nešto trčao, a ona kaže - opet ćeš pasti, jesi video jutros kako si pao kad nisi pazio :roll:

Ma samo se prave pametni. Oni misle da smo mi nesposobni, a oni da sve znaju. Jednom mi rucamo, a Stele se probudio, i ona kao oparena potrcala da ga uzme i okrene se i vidi da sam i ja krenula, i samo nastavi da trci da stignr pre mene... Nije ga mogla smiriti, pa sam ja dosla i uzela ga. Inace su rekli kako sam ja drsko otela Stefana dedi iz ruku kad ga je vozio sa 5 meseci u autu sam. Dete mu sedi u krilu, a on vozi... A mali jos ne zna ni da sedi kako treba. I opet ja ispala vestica, a oni jadni nisu znali da treba da mi " podnose raport" kad negde idu sa detetom... Pa i treba, ako ja kao majka to trazim. :otkacio:
Kad se Stefan rodio, svi su trcali da ga drze, pa on navikao na ruke. Uzme ga moja zaova i ja ulazim u sobu, a ona ga okrece od mene da ga ja ne bih uzela. Oni dodju sa posla i odmah kod babe u ruke. Kad sam jednom rekla da bi mogao malo i tata da ga drzi ( jer oni zajedno stizu sa posla i ni on ga ne vidi ceo dan), ona se odmah naljutila i rekla kako joj ja ne dam da drzi dete...:dash::dash::dash:

nemam vremena od bebca da pisem cesto bas sam se pozelela
ova moja se primirila, mada ruku na srcu nit se cujemo nit se vidjamo cesto
kad se najave da hoce da vide dete izvolte dodjite taj susret traje 2, 2,5 sata i odose srecna sam sto ne zivimo zajedno
skoro sam u trenutku slabosti kad je pozvala atelefonom pozalila se na njenog sina, ona bog zna kako me razume i slaze se sa svim sto ja kazem i rece "Da primetila sam ja promenu u njegovom ponasanju od kad zivite zajedno pa sam mislila da medju vama nesto ne funkcionise ( da on nije srecan sa mnom) al sam onda sebi rekla Pa ne bi se valjda vencavali posle toliko godina zabavljanja da nesto ne valja..." To bi ona volela da nesto ne funkcionise medju nama dvoma a nije joj palo napamet da mozda njen sin ima problema na poslu, da se bori da opstane sa svojom malom firmom na ovom trzistu, da razmislja kako platiti porez drzavi... Inace, ona misli kako mi samo stekamo pare i tako nedavno rece Eto sad mozete u Pariz. (zna da je moja zelja da posetim taj grad) ja pitam kako jel smo dobili neku nagradnu igru? Pa , ne nego sad imate vize na godinu dana (vize dobili zahvaljujuci njoj) ja kazem Odakle nam pare za Pariz da se tek tako dignem i odem? ONa Pa ajde bre nemate za toliko? skupicemo pa idite...ja se nasla u zbunu sta prica, jel pri sebi i onda moj muz prekine ovaj glupi razgovor i kaze njoj
Sta je tebi , ko da je to tek tako dignemo se ii idemo u Pariz...pricas ko da je to najnormalnija stvar, uostalom mozda nekom i jeste al nama nije...Bila sam zadovoljna njegovom reakcijom...

Back