Svekrve...neicrpna tema

a to je druga stvar...mislim ja sam mađarica,rođena u NS,samo mi odjednom nije bilo jasno ako muž ne zna mađarski a on srpski kako komuniciraju,pošto ja imam sličan slučaj sa svojim mužem...u svakom slučaju onda to nije lepo od sveki da iza leđa tako priča...u suštini šta ima veze kako deca pričaju,važno je da su živa i zdrava i da ih roditelji maze i paze...

I moj brak je mešovit, ja sam iz Inđije, a tamo ni Mađari baš ne znaju nešto previše dobro maternji jezik, pa gde da ga ja znam, tako da sam imala puuuuuuunooooooo komičnih situacija kada sam se udala i došla ovde da živim. Kada se rodio stariji sin znala je da me upita kako ću komunicirati sa njim kada ne znam Mađarski:worth:

Iz iskustva, malo dete veoma lako uci jezike. Mi smo nekoliko godina ziveli sa komsijama Albancima, njihovi klinci bili vise u nasem dvoristu no u svom, i moji klinci poceli i Albanski da govore:)

Da znam, cesto sam poducavala decu predskolskog uzrasta nemackim i engleskim kroz igru, setnje i ucenje kako sta gde... kao sundjeri su dok su mali! Bas zato cu ja da vidim dal ce moje malo imati sklonosti ka jezicima... meni je baka pricala da sam ja sa godinu i po na nosi sedela i pevala sve pesme iz "Jungle Book"-a! Ali bas pevala, sa sve citavim tekstom! :eek: tako da se ocigledno videlo da sam za to nadarena... tako cu i ja valjda na vreme provaliti sta mi dete voli i za sta je nadareno pa da ga upisem u neki kursic ili da ga ucim sama ako znam... :super: inace je moj san oduvek bio da ako dobijem devojcicu je upisem na ritmicnu gimnastiku, ali ja sam 180cm a moj muz 2metras... :eek: tako visoka to nece moci! :mrgreen:

Uh ala odoh off topic... sorry :sad2:

Ma i ako si otisla, pa bice mala kosarkasica:D, a sto se jezika tice, devedesetih sam imala jedan mali butik, pa nekoliko ucenica, jednoj nikako Srpski nije isao, meni svejedno, mislim se, tvoj problem curo, elem, otisao joj momak u vojsku u BG pa kad god je isla u posetu, morala da vodi svekrvu sa sobom, nije ni kart za bus umela da kupi, posle je ostale ucenice zezale da je vodila svekrvu da ne ode predaleko sa momkom;)

Ma i ako si otisla, pa bice mala kosarkasica:D, a sto se jezika tice, devedesetih sam imala jedan mali butik, pa nekoliko ucenica, jednoj nikako Srpski nije isao, meni svejedno, mislim se, tvoj problem curo, elem, otisao joj momak u vojsku u BG pa kad god je isla u posetu, morala da vodi svekrvu sa sobom, nije ni kart za bus umela da kupi, posle je ostale ucenice zezale da je vodila svekrvu da ne ode predaleko sa momkom;)

Kosarkasica?! :eek: Nikakooo... :thumbdown: ja sam vec sama napravila gresku i bavila se sportom koji je vise popularan kad ga igraju muskarci (box), devojcica moze odbojku, tenis, plivanje... ali ako joj se baaaas nesto bude svidelo sto meni ne, a pa sta cu, ne mogu je sprecim! :heart:
Ajoooj vodila svekrvu?! :roll: uzas... :rotf:

Jedna moja komsinica ima visoku devojcicu, sad je i ona 180cm. pa isto pokusavala da je usmeri na neki drugi sport, ali mala bas kosarku htela, bilo muka koliko volis, najbolje je mislim videti sta se detetu dopada, za sta je nadarena, ali imas vremena hvala bogu, a bilo koji sport je bolji od ulice. U vreme dok sam ja bila dete sportu se bas i nije pridavao neki znacaj nazalost, negovale se neke druge vrednosti, kao strikanje, heklanje, peglanje :D:D:D

Jedna moja komsinica ima visoku devojcicu, sad je i ona 180cm. pa isto pokusavala da je usmeri na neki drugi sport, ali mala bas kosarku htela, bilo muka koliko volis, najbolje je mislim videti sta se detetu dopada, za sta je nadarena, ali imas vremena hvala bogu, a bilo koji sport je bolji od ulice. U vreme dok sam ja bila dete sportu se bas i nije pridavao neki znacaj nazalost, negovale se neke druge vrednosti, kao strikanje, heklanje, peglanje :D:D:D

Hahahahah pa nije to bas skroooz istina, jer i je i mene baka ucila da strikam, heklam, sijem... moje prvo kuvanje je bilo secam se sa 2,5god. kad me baka postavila na hoklicu u kuhinji i zajedno smo mesili kiflice sa dzemom... naravno pola dzema je nestalo, a ja sam se pravila luda iako su mi usta bila skroz umazana :mrgreen
Danasnja deca nazalost gube dosta toga sto je nekad bilo... danas su popularni mobilni, igrice i kompjuteri... nemam ja nista ni protiv njih, ali mora da se zna i neka druga aktivnost... prava aktivnost! :heart:

još jedna mala digresija što se jezika tiče...eto sa mnom su kod kuće uvek pričali mađarski,na ulici naučila srpski,a baka pričala talijanski,pa sam sa 4 godine kad sam pošla u vrtić ponekad pomešala neke reči jer se nisam setila adekvatnog na jeziku kojim smo pričali...drugarima to bilo smešno,a ja sam već tada shvatila kako je to suuuuuuuuuuuuuuuper,pa sam ih zezala...naravno posle došao još engleski,i dodala španski,kad već znam italijanski,pa mislim to ti je slično,lako...e sad moj muž arapin,pa ja sa detetom pričam na mađarskom,on na arapskom,a mi međusobno na engleskom...i eto,moje dete će isto progovoriti na 3 jezika u startu baš kao ja...i meni je to stvarno cool...
a što se dragice tvog posta tiče,da ta devojčica morala da vodi svekrvu sa sobom za BG,žalosno je...kao mađarica potpuno razumem da na Severu Bačke baš i ne govore srpski,ali uvek se setim,šta će biti kad se recimo zaljube,toliko je mašanih brakova...jezici su elementarna potreba...pa možda i sa sveki mogu da se sporazumeju bolje....hehehe...

još jedna mala digresija što se jezika tiče...eto sa mnom su kod kuće uvek pričali mađarski,na ulici naučila srpski,a baka pričala talijanski,pa sam sa 4 godine kad sam pošla u vrtić ponekad pomešala neke reči jer se nisam setila adekvatnog na jeziku kojim smo pričali...drugarima to bilo smešno,a ja sam već tada shvatila kako je to suuuuuuuuuuuuuuuper,pa sam ih zezala...naravno posle došao još engleski,i dodala španski,kad već znam italijanski,pa mislim to ti je slično,lako...e sad moj muž arapin,pa ja sa detetom pričam na mađarskom,on na arapskom,a mi međusobno na engleskom...i eto,moje dete će isto progovoriti na 3 jezika u startu baš kao ja...i meni je to stvarno cool...
a što se dragice tvog posta tiče,da ta devojčica morala da vodi svekrvu sa sobom za BG,žalosno je...kao mađarica potpuno razumem da na Severu Bačke baš i ne govore srpski,ali uvek se setim,šta će biti kad se recimo zaljube,toliko je mašanih brakova...jezici su elementarna potreba...pa možda i sa sveki mogu da se sporazumeju bolje....hehehe...

Jaooo zia posto smo odlucile da cemo udati decu jedno za drugo, pa kad pomesas sve jezike koji ce da pricaju njih dvoje... pa tek onda njihova deca... :eek: :eek: :eek: :heart:

Pozdrav svom drustvu,:bye:,cao dragice -svetlis...e pa drage moje sve poliglote,pored vas da se covek oseti manje vrednim,ja ni engleski neznam:sad2::confused:Ovde na jugu je nesnosna vrucina+moj otkacitis(klimavo doba)= dodjoh ranije s posla.Jedva cekam godisnji ...u septembru.Do tada uvezbavam tehniku na kompu,a akad i ceru ispratim na faks,onda cu ozbiljno da se pozabavim jezicima.Sta cu inace da radim sama po kuci. Kada je iz kuce otiso sin,jedva smo se prilagodili situaciji,a kako cemo sad....
Moram da idem,,cucemo se kasnije,rucak ceka... :bye:

Ledi draga ja sebe baš ni ne računam u poliglote, Engleski dosta razumem, tek da gledam sex i grad bRez prevod;) Mađarski naučila pod moraš, nije da mi ne treba, baš volim da znam, ali prvenstveno zbog spominjanja cele rodbine i žive i mrtve od strane svekrve;)
A kažeš, klima ti pokvarena ili šta, e to razumem u potpunosti, ali nije loše zimi, zna prijatno da ugreje;)

E, kad pomenuste Madjarski (naucicu ga kad-tad, odavno mi je u planu), imala sam svojevremeno komsinicu Madjaricu sa severa Balatona koja je bila udata u Beogradu.
Naravno, kad se udavala ona i muz se sporazumevali na nekoj vrsti engleskog, ali onda ju je, pod hitno, upisao na Srpski u Jovanovoj (institut za strane jezike), jer je mislila da se dobar dan kaze:"U, je*o te, koja riba!":hahaha::hahaha:

Uglvanom, naucila ona Srpski, ali, kao vecina Madjara, imala problema da izgovori reci u kojima je vise suglasnika jedan do drugog.

Tako je, u njenoj varijanti izgovora, svekrva postajala i svekrAva i svekUrva i svekrIva i svekErva, pa cak i svekrOva, ali nikako nije uspevala da izgovori sveKRVa. :mrgreen:

Back