Svekrve...neicrpna tema

Malo podsećanje. :) Tema nije -Pušenje ili zdravlje. O tome može da se raspravlja na topicu Zdravlje. Tema je odnos Svekrva-snaja.Dakle držimo se teme.
Moj doprinos ovoj temi bi bio u vidu čuvenih izjava kojima svekrve opravdavaju svoje mešanje.
Ne bih da se mešam ali,,,,,
Ja se samo brinem,,,,,
Kada sam ja bila mlada,,,,,
Moj sin je......
Ja samo hoću da pomognem ....( Par puta sam uhvatila sebe da je izgovaram.Moja se snaja samo nasmešila i nastavila razgovor.Zato je i volim.A ona mene voli jer mi se ovo vrlo retko dešava.Jako pazim da ostale izjave ne izgovaram Ali priznajem ova mi se ponekad omakne :) )
Ti si mlada i još ništa ne znaš ...
Da si moja ćerka ja bih....
I moja svekrva je meni.....
Ja sam mojoj svekrvi....

Čuvene izjave snaja-
Najzad je otišla ( Ovo je moja-ma koliko volela svoju svekrvu :) )
Opet to radi
Ona će meni...
Dokle će...
Ostalo dopunite same.
Moj savet snajama-Ne dajte se ali uvek zadržite dužno poštovanje.
Moj savet svekrvama-Pazite šta radite, Jednog dana će vam snaje itekako zatrebati.

Neću se više zadržavati na ovoj temi pošto spadam u srećnu manjinu koja nema nekih većih problema ni kao svekrva ni kao snaja.Samo sam svratila na kafu da vidim šta radite.
Sve vas pozdravljam :)

Nesto mi se "javlja".... da, da...evo, jasno vidim...(okrecem moj carobni prsten)....dakle, Suzy vec ima dvoje dece, starije polazi u skolu, muz fantasticno zaradjuje, imaju novu kucu, sa bazenom...gle, ko je to kraj bazena?...Aha, Suzy, njena mama i svekrva svekrva su zajedno ispod suncobrana, na lezaljkama, piju koktelcice, caskaju...
A NA FORUMU jos uvek traje diskusija o stetnosti duvana, kvalifikacijama forumskih diskutantkinja (je l' moze tako da se kaze?) za usece u temi (hm, ja sam "aut", nit imam svekrvu, nit adekvatne skole... nit sam pusila, niti osudjujem pusace :( )...

tapetarduda,
sto se tice tvog zdravlja, radi sa njim sta hoces. I ja cu sa svojim, i Suzy nek sa svojim radi sta god pozeli. Ali ako moja, tvoja ili njena radnja utice na zdravlje nekog treceg, treba malo da se zamislimo.
F**k, ako nesto ne radim dobro, pa nek mi makar komsija kaze, da to nije dobro i nek se mesa u moj zivot sa svojim iskustvom i misljenjem. Bila bi mu zahvalna za prosvetljenje i definitivno bi se zamislila, da li to sto radim stvarno nije dobro i kako da to popravim.
******* je stetno. To je spori ubica, prihvatili to Srbi ili ne. Ali u Srbiji jos uvek vlada opste misljenje, da je sve sto dolazi sa zapada lose i da Srbi sami znaju sta je za njih najbolje i po tom misljenju bolje je trovati se ceo zivot, nego preziveti mesec ili dva stresa zbog prestajanja pusenja u trudnoci i za vreme dojenja.

Sto se svekrve tice, ne mozes agresijom i borbenim stavom popraviti odnose. Imam iskustvo zivljenja pod istim krovom sa svekrvom (u menopauzi), dok sam ja bila u trudnoci i posle porodjaja. Znam kako to izgleda i znam kako se misljenja kresu, kako dolazi do eksplozija i sa jedne i sa druge strane. Da mi je tad neko rekao, da stanem malo, razmislim, da malo stavim na vagu, da ima i drugih nacina osim borbe protiv svekrve i branjenja svog zivotnog prostora, bila bi mu vrlo zahvalna. Trebalo mi je dve godine da shvatim, da tako ne ide i da sam samo ja pod pritiskom i stresom (takodje i svekrva). Tek kad sam zaustavila konja, razmislila malo, pokusala da se postavim u njenu kozu, da je razumem i shvatim, da je postujem takvu kakva je, stvari su se skroz promenile. Posle trece godine braka smo se i preselili i sad mi je sa mojom svekrvom super.

Svekrvu i muza ne mozes promeniti, ali zato mozes sebe.

Cokoladic@:
"Svekrvu i muza ne mozes promeniti, ali zato mozes sebe."

To je poenta svega!!!

Ja jesam u sasvim nekoj drugoj situaciji uvek bila, ali takodje i ovde vec uveliko dolazi vreme da i starija i mladja generacija imaju svoje odvojene zivote... ovde je prosto nezamislivo da starije osobe idu u staracki dom, to se odmah kvalifikuje kao nedostatak ljubavi - a ja sma gledala te domove i Evropi i mogu reci da su to pravi hoteli, unutra sve cisto, ispred doma stalno dolazi i odlazi taxi (stari zive punim zivotim sem ako su nepokretni)... kod nas su cene jos previsoke (mislim na privatne domove), ali oni se i ovde sire i to je buducnost (ukoliko docekamo pravu starost) i moje generacije i generacije koja je generacija moga sina.
To je ona totalna samostalnost o kojoj stalno ovde pokusavamo da pricamo - naravno svako iznosi svoje stanoviste i to je OK!

pozdrav
PS: ja nikad nisam pitala ni kolika je plata moga sina, meni je to neka njihova intima, te ne volim da pricam ni o svojim primanjima - svi mi moramo sami da mislimo o sebi sto se materijalne situacije tice, tada i nema nesporazuma.
Naravno, ovo nisu saveti, ovo je samo moje iskustvo jer se ovde upravo iskustva razmenjuju, bar ja tako sve to shvatam.

Posto ne znamo da su medjuljudske relacije dvosmerne, ili ne tretiramo muza i svekrvu kao "ljudove", dolazimo do tvrdnje:

"Svekrvu i muza ne mozes promeniti, ali zato mozes sebe."

Ne bih ja ovaj univerzalni princip ogranicila samo na muza i svekrvu. Nekako, steta je.
Sa raznima dolazimo u dodir, neki su nam rodjaci, neki prijatelji, komsije, pa, onda, kolege na poslu (e, 8 dugih sati provodis sa njima!), pa su tu clanovi grupa koje privremeno tvorimo na npr. letovanju, roditeljskim sastancima, u cekaonici kod lekara...
Pa je l' mozemo sve te ljude da promenimo? A? Ne mozemo, naravno! Ali, zato mozemo sebe!!! (Eureka!)

Ja bih samo zamolila za dopunsku informaciju. Je l' to znaci : A) da se iskljucimo iz svega sto izlazi iz okvira najuzeg licnog sveta (moja plata, moj rucak, moj toalet papir). B) da se "ispromenjavamo" maksimalno, to jest, da budemo konkavni gde god naletimo na konveksno?

Ovo pod A , po meni, ima za konsekvencu ne apsolutnu samostalnost (termin je dobar, ali sustina je nesto drugo) nego apsolutnu samodovoljnost. Alijenaciju. To znaci da, sa stanovista racionalizma, imamo opravdanje da nas se ne ticu problemi nasih bliznjih, recimo, dece, ali u buducnosti deca ce skaprati da im je neisplativo, tj. neracionalno da se zamajavaju problemima roditelja... ( pa i njima samima)
Ako je odgovor ovo pod B - jasno je da ces postati lik od plastelina...

Ja preferiram odnose koji su interakcija (jer to je i sustina nase drustvenosti ).a da ne bi izvucalo kao parola iz altruisticke brosurice, necu da napisem na kakvim principima zasnovanim :)

cokoladic@:
tapetarduda,
sto se tice tvog zdravlja, radi sa njim sta hoces. I ja cu sa svojim, i Suzy nek sa svojim radi sta god pozeli. Ali ako moja, tvoja ili njena radnja utice na zdravlje nekog treceg, treba malo da se zamislimo.
F**k, ako nesto ne radim dobro, pa nek mi makar komsija kaze, da to nije dobro i nek se mesa u moj zivot sa svojim iskustvom i misljenjem. Bila bi mu zahvalna za prosvetljenje i definitivno bi se zamislila, da li to sto radim stvarno nije dobro i kako da to popravim.
******* je stetno. To je spori ubica, prihvatili to Srbi ili ne. Ali u Srbiji jos uvek vlada opste misljenje, da je sve sto dolazi sa zapada lose i da Srbi sami znaju sta je za njih najbolje i po tom misljenju bolje je trovati se ceo zivot, nego preziveti mesec ili dva stresa zbog prestajanja pusenja u trudnoci i za vreme dojenja.

.

To je tvoj stav i to je Ok ali na temi Pušenje ili zdravlje.O mom stavu takođe na istoj temi.

cokoladic@:
tapetarduda,

Sto se svekrve tice, ne mozes agresijom i borbenim stavom popraviti odnose. Imam iskustvo zivljenja pod istim krovom sa svekrvom (u menopauzi), dok sam ja bila u trudnoci i posle porodjaja. Znam kako to izgleda i znam kako se misljenja kresu, kako dolazi do eksplozija i sa jedne i sa druge strane. Da mi je tad neko rekao, da stanem malo, razmislim, da malo stavim na vagu, da ima i drugih nacina osim borbe protiv svekrve i branjenja svog zivotnog prostora, bila bi mu vrlo zahvalna. Trebalo mi je dve godine da shvatim, da tako ne ide i da sam samo ja pod pritiskom i stresom (takodje i svekrva). Tek kad sam zaustavila konja, razmislila malo, pokusala da se postavim u njenu kozu, da je razumem i shvatim, da je postujem takvu kakva je, stvari su se skroz promenile. Posle trece godine braka smo se i preselili i sad mi je sa mojom svekrvom super.

Svekrvu i muza ne mozes promeniti, ali zato mozes sebe.

Tvoja priča ovako iznesena je veoma poučna.Mislim da se može primeniti na sve međuljudska odnose.

Onaona gde ih ne mozes promeniti, ako promenis muza ona automatski ispada iz igre,haha! A moze i ovako, njega cu zadrzati, a nju ignorisati. Svi ste me pitali otkud mi zavaca, e pa eto recepta! Dobro desi se ponekad da i ja planem i izgubim kontrolu zbog nje, al uvek kazem docice i drugo vreme, ostarice ona a ja cu biti u punoj formi, deca velika... imacu vremena na pretek ko ona sad. Nego pre izvesnog vremena sam procitala Davidovu caricu, e kraj me odusevio, zena je cekala svojih 5 min i tako ih dobro iskoristila da sam bila odusevljena!
A sto se svekrvi tice, pa nek rade sta hoce, sve se u zivotu vraca!A i njhovim sinovima ce se jednog dana obiti u glavu, mada se desi da nekad bude i kasno!
Ajde uzivajte i ne raspravljajte puno o pusenju, nedajte se iznervirati! Ponekad valja zapaliti koju, ko zna cime nas sve otrovase spolja

Moram malo da se umesam u debatu o pusenju. Znam ljude koji ne dozvoljavaju da se u njihovoj kuci zapali cigareta, i to postujem. Takodje se mrste i kada su kod mene u gostima i ja zapalim cigaretu, tako da se trudim da i to izbegavam, ne zelim da ih trujem. Ali, ti isti ljudi, moji komsije, uopste nemaju problem sa tim da isparkiraju svoje automobile tik ispod mog prozora, iako imaju parking na 10-15 metara od kuce, tako da meni svakog jutra ulazi benzin u sobu kao da zivim u 29. novembra, a ne u ulici u kojoj uopste ne bi trebalo da bude saobracaja. Cigarete su, dakle, sramota, trovanje, ali auto ne zagadjuje okolinu, nije stetan i mora stalno da bude u vidokrugu :???:

Zene, udaljile ste se od teme, ja bih ******* ipak prebacila na temu Zdravlja, nikako svekrva....
A sto se svekrva tice, kad malo bolje razmislim, one su takve jer im sinovi dozovljavaju stosta, da ih od samog starta stave na svoje mesto bilo bi mozda drugacije...ne kazem da sve treba generalizovati i da su sve snaje idealne, ali... defintivno muz je taj koji treba da napravi most izmedju zene i njegove mame, pa koliko je on dobar u tom poslu, verovatno je tolko uspesan i donos ove dve. Ja sam mog danas htela da lincujem jer me doveo kod njegovih, a ova mi uvalila celu kucu da ocistim jer ona je toboz stara u 50god i istrosena ( od silnih putovanja, ceo zivot imala poslugu), a sto sam ja pred porodjaj nikom nista, on je lepo seo s svojima i gledao film, posto je znao da cu da budem ljuta pobegao je za tren od njih da eto pita jer cu da zavrsim uskoro, a kad sam mu rekla da se skloni rekao mi je da sam ja lenjivica i da je njegova posluga bila jako vredna ( posluga je naravno pobegla pre naseg vencanja jer nije izdrzala teror doticne gospodje iako je bila placena). Onda je mama naravno stala da brani dete iako ne zna ni o cemu se radi, al eto tako treba... a za par min posto me izvredjala oko porekla, obrazovanja i td ( a pri tom ja imam vise skole od nje i to uhahaaa...) dosla da moli da joj pomognem sitnicu na kompu jer ni ona ni njen uceni sin ne znaju. Verovali ili ne, ali puko mi film pa sam prvo trazila izvinjenje od oboje, pa onda kolko cu biti placena ( jer se i posluga placa, pa sto ne bi ja ko "privatni ucitelj") -naravno da mi te pare ne trebaju, al cisto da im pokazem da i ja imam zube, pa tek kad su malo spustili lopticu, onda sam odradila to za 2 min... a sad je maman ljuta jer sam rekla njenom prvencu da ide sam u teretanu a nisam otisla s njim, pa jer da se tamo porodim il sta... e plasim se da cu da napravim cirkus za "porodicnim" ruckom...hehe... pricacu vam kako je bilo

maksily:
Zene, udaljile ste se od teme, ja bih ******* ipak prebacila na temu Zdravlja, nikako svekrva....
A sto se svekrva tice, kad malo bolje razmislim, one su takve jer im sinovi dozovljavaju stosta, da ih od samog starta stave na svoje mesto bilo bi mozda drugacije...ne kazem da sve treba generalizovati i da su sve snaje idealne, ali... defintivno muz je taj koji treba da napravi most izmedju zene i njegove mame, pa koliko je on dobar u tom poslu, verovatno je tolko uspesan i donos ove dve. Ja sam mog danas htela da lincujem jer me doveo kod njegovih, a ova mi uvalila celu kucu da ocistim jer ona je toboz stara u 50god i istrosena ( od silnih putovanja, ceo zivot imala poslugu), a sto sam ja pred porodjaj nikom nista, on je lepo seo s svojima i gledao film, posto je znao da cu da budem ljuta pobegao je za tren od njih da eto pita jer cu da zavrsim uskoro, a kad sam mu rekla da se skloni rekao mi je da sam ja lenjivica i da je njegova posluga bila jako vredna ( posluga je naravno pobegla pre naseg vencanja jer nije izdrzala teror doticne gospodje iako je bila placena). Onda je mama naravno stala da brani dete iako ne zna ni o cemu se radi, al eto tako treba... a za par min posto me izvredjala oko porekla, obrazovanja i td ( a pri tom ja imam vise skole od nje i to uhahaaa...) dosla da moli da joj pomognem sitnicu na kompu jer ni ona ni njen uceni sin ne znaju. Verovali ili ne, ali puko mi film pa sam prvo trazila izvinjenje od oboje, pa onda kolko cu biti placena ( jer se i posluga placa, pa sto ne bi ja ko "privatni ucitelj") -naravno da mi te pare ne trebaju, al cisto da im pokazem da i ja imam zube, pa tek kad su malo spustili lopticu, onda sam odradila to za 2 min... a sad je maman ljuta jer sam rekla njenom prvencu da ide sam u teretanu a nisam otisla s njim, pa jer da se tamo porodim il sta... e plasim se da cu da napravim cirkus za "porodicnim" ruckom...hehe... pricacu vam kako je bilo

Ne razumem samo, zasto si cistila svekrvi kucu?
Zasto joj u startu nisi rekla, da ti to neces?

Ni ja ne shvatam,da im ti cistis,i to u drugom stanju,dok oni gledaju film.Kakvi likovi...Pa ti nisi posluga vec clan porodice i ako hoces da pomognes u ciscenju to je tvoja volja,nema prisile,pogotovo u danasnje vrijeme.Treba tvoj muz fino mamici da objasni par stvari,ne moze da se ponasa tako.Cuvaj sebe zeno draga i to dijete sto nosis,briga te za ostalo.

Ja sam trpela moju jedno 2 godine, sva njena peckanja, i oni komentari " ja to ovako radim itd" dok meni nije pukao film jedan dan i bez vike i galame sam joj lepo rekla .....da to kako ona radi nastavi da radi i dalje ali da mene ne pokusava da menja jer i ja sve radim onako kako ja mislim da treba i da je dobro za mene. Krace receno 'ne diraj me, ne diram te', sad se ponasa pristojno :-D

A iskreno nemam nikakva osecanja prema njoj od tada, jednostavno mi je svejedno sta misli

Prenerazena sam. I mogu ti reci da si vrlo jaka i stabilna, posebno stalozena. Ja mislim da bi mene iznosili iz stana u hitnu u napadu histerije. Ono sa treskanjem i povisenom temperaturom. Strasno. Licno ne volim kucne poslove, ali rado raspremam svoje jer volim cist i topao dom. Ali da ja nekome po naredbi rintam i jos me porede sa poslugom. Nemam pojma. MOzda sam ja histericna, ali isli bi u tri lijepe materine i mama, a on posebno.

Ne znam... Kada citam rekla bih da imam jako puno srece. Moja svekrva je obrazovana, kulturna i pomalo nametljiva svojoj okolini, ali nikada meni i mom muzu. Zato sto je on sa njom izgradio zdrav odnos - iskrenost i povjerenje u onoj mjeri u kojoj onaj drugi zeli da ti se otvroi. I to je to. Ja njoj ne zamjeram i ne zagledam kako se obukla, sta je radila i gdje je isla, ona meni ne smeta ni na koji nacin. Stavise, dok smo zivjeli u Bg i ona dosla u goste, nisam morala da razmisljam o sudju, posteljini, peglanju... Vratimo se sa faksa, ceka nas rucak... Jos kad krenem da perem sudje, kaze "sjedi, odmori, sad si sa predavanja... Meni nije tesko, a kad sam bila tvojih godina nisam mogla da smislim. Uzivaj." Ako ima primjedbi na ista, ima na svog sina (tu i tamo) a i to umjereno.
Suprug se vise i ne postavlja kao znacajan faktor u nasem odnosu. Idemo zajedno na frizuru, kupujemo pokloncice, meni se prvo javi kada nabavi robu za butik da pregledam i da cuje moje misljenje, cim kupim nove cipele, trcim da joj pokazem... I uvijek je na mojoj strani "jer si zensko!".
Kada sam se udala bas ovdje su mi govorili "lako je sada, pitacu ta za godinu dana". Mi smo u vezi 4 godine, od toga 1,5 u braku. Od toga svega nerazvojni smo od samog pocetka iako smo bili jako mladi. I za svo to vrijeme, niakda nismo imale nesuglasicu.

Stojim iza toga da je za sam dobar start zasluzan moj muz, koji je postavio sve na svoje mjesto.

Suzy:
Hvala draga...bas to je problem-taj njen bezobrazan i arogantan nastup...
ja ne zivim sa svekrvom , zivi par kilometara od nas ali stalno dolazi i smara...
Bez obzira na sve, sto nije lepo prisla i rekla sta je htela...opet sam ja -spustila loptu-
Dosla je juce...sva -na prstima-...svesna sa je pojela g.....Unuka je bila budna...nekih 10 min sam razmisljala da li da je zovem da je vidi....i prelomila sam.Pozvala je....ona je sva srecna dotrcala kod male...danas mi je pomogla oko rucka.....
Onu situaciju (da me izvine Zorab) nisam mogla da spominjem.Jednostavno nisam htela da kidam ponovo zivce...nadam se da je bilo dovoljno to sto je muz isti dan otisao kod nje i rekao koliko sam poludela...i da se krajnje nefer i nekulturno ponela.Nadam se da je bar neku pouku izvukla...a ja svoje zivce stvarno treba da cuvam jer i ovako kuburim sa tim mlekom.A tebi svaka cast na tolikom razumevanju....a eto...nisi pusac...i nemas dete..SVAKA CAST VALA ;-) bices divna majka..;-)

Hvala i tebi. Jos mislim da mi je rano za bebicu (napunila 20), ali jedva cekam da postanem mama. Znate da cu vas obavijetiti. Sorry zbog skretanja teme.

Evo mene posle jednosedmicnog boravka kod svekrve.Sta da vam kazem.Da sam htela mogla bih se raspravljati svaki dan i to Boga mi vise puta dnevno,ali kazem sebi:"Ma necu bre da se ja sada spustam i raspravljam oko svakakvih gluposti".Na svaku njenu provokaciju sam se samo nasmejala ili skrenula temu na nesto drugo,tako da nije uspela nijednom da me iznervira...Ne vredi, ona sa sezdeset ostaje ista do smrti, tako da jedino sto mogu, to je da prilagodim svoje ponasanje,na meni najkorisniji nacin.Bilo je ispada i uvezi toga sto ocekujemo kroz dva meseca nasu bebicu,pa komentari uvezi kupovine za bebusku, pa u vezi vaspitanja, pa sto jos stvari...Ali ne,ovoga puta nisam bila glupa kao obicno i skakala na sve ono sto sam smatrala da nije njena stvar.Ne,ovoga puta bilo je samo cool."Ma da,da,bas tako....Pa dobro, videcemo, itd", a naravo bice onako kako moj muz i ja budemo znali i umeli.Mada ne mogu reci da se jos uvek ne bojim njenog boravka kod nas kad beba stigne,jer ona sve zna najbolje,a sin je skoro izjavio da "mama zna uvezi bebe bolje nego mi".I tako,sta da vam kazem.Resicemo i to vec kada dodje vreme.. ;)

Ja se na moju do sada nisam preterano zalila, jer nisam imala otvorenih sukoba (osim jednog davno, ali o tome drugi put). Sad sam i shvatila zasto nemamo sukoba, jer je matora fenomenalno mudra i prefrigana. Trebao mi je citav dan da shavtim sta je uradila. Evo price pa procenite same:
Bili smo na odmoru u Sloveniji. Ona tamo ima brata i verovatno je mislila da bi bio red da ih i posetimo. Medjutim odmor je kratak, a ni muzu ni meni nije bilo do toga da gubimo vreme na porodicne posete ljudima koje on nije video godinama. Sestru od ujaka nije nikada video u zivotu. Da je on insistirao ja bih normalno pristala, ali sam je rekao da mu se ne ide. Elem, oboje smo joj rekli, nekoliko puta da utvrdimo gradivo, da im slucajno ne kaze da smo tamo da se ljudi ne bi uvredili. I ona se sa sirokim osmehom slozi s nama (kakva mudrica). Drugi dan na odmoru mom muzu stize SMS od njegove nikad-vidjene sestre od ujaka da je cula od njegove mame da smo tu i da se obavezno vidimo!!! On se sad nasao na mukama, glupo mu je da izignorise ljude kad vec znaju da smo tu, a opet nije raspolozen da gubi vreme na usiljena druzenja. Da naglasim, nismo bili u istom gradu, samo u istoj drzavi na nekih 150 km, sto podrazumeva i podugacku voznju zarad vidjenja. Ni meni naravno nije bilo drago i to sam otvoreno i pokazala. Onda se on kao uvredio pa je odlucio da ih izignorise pod izgovorom da ce posle morati da trpi moja prebacivanja (sto nije daleko od istine). Elem nakon celog dana razmisljanja ja shvatim sta je lisica uradila. Nije usla u konflikt s nama da nas ubedjuje da je red da posetimo njenog brata i njegovu porodicu, a sigurno joj je bilo krivo zbog toga. Nego je lepo njima javila bez naseg znanja da smo tamo, znajuci da ce nas onda oni kontaktirati. Svaka cast, skidam joj kapu! I kad sam naivno izlozila svom muzu ovu teoriju odgovor je bio: "pa ti bas insistiras na tom klasicnom odnosu snaje i svekrve. Mislis da ona nema pametnija posla nego da kuje zaveru kako da te zaj.be." I uspela je, zakacila sam se s muzem zbog nje i njene familije.
I na kraju moja teorija se potvrdila, jer smo se od onda dva puta culi s njom i ni jednom nije pitala da li smo se videli s njima, sto je jaaaako sumnjivo. Boji se ako pita da ce je sin naribati sto se izlanula, ovako se pravi luda kao da ona nema nista s time. Najcudnije je sto ni on nju ne pita za to, mislim da se u sebi slozio s mojom teorijom. A meni ne preostaje nista nego da se i ja pravim luda, a kuvam u sebi jer mi se na takav prefrigan nacin petlja u zivot.

zjaka:
Evo mene posle jednosedmicnog boravka kod svekrve.Sta da vam kazem.Da sam htela mogla bih se raspravljati svaki dan i to Boga mi vise puta dnevno,ali kazem sebi:"Ma necu bre da se ja sada spustam i raspravljam oko svakakvih gluposti".Na svaku njenu provokaciju sam se samo nasmejala ili skrenula temu na nesto drugo,tako da nije uspela nijednom da me iznervira...Ne vredi, ona sa sezdeset ostaje ista do smrti, tako da jedino sto mogu, to je da prilagodim svoje ponasanje,na meni najkorisniji nacin.Bilo je ispada i uvezi toga sto ocekujemo kroz dva meseca nasu bebicu,pa komentari uvezi kupovine za bebusku, pa u vezi vaspitanja, pa sto jos stvari...Ali ne,ovoga puta nisam bila glupa kao obicno i skakala na sve ono sto sam smatrala da nije njena stvar.Ne,ovoga puta bilo je samo cool."Ma da,da,bas tako....Pa dobro, videcemo, itd", a naravo bice onako kako moj muz i ja budemo znali i umeli.Mada ne mogu reci da se jos uvek ne bojim njenog boravka kod nas kad beba stigne,jer ona sve zna najbolje,a sin je skoro izjavio da "mama zna uvezi bebe bolje nego mi".I tako,sta da vam kazem.Resicemo i to vec kada dodje vreme.. ;)

Dok jos ima vremena objasni svom muzu da ce to dete biti vasa briga. Bices poprilicno pod stresom kad izadjes iz bolnice i ono sto ti je zaista potrebno su mir i beba. Ako bakica hoce da opere, ispegla pelene, da ti skuva rucak o.k. jer to je konkretna pomoc koja ti je potrebna pa mozda prve tri nedelje dok se ne uhodas a onda cao djaci.
Dakle neka sin objasni mami kakva pomoc ce vam biti potrebna sad dok je vreme.

zjaka:

Dok jos ima vremena objasni svom muzu da ce to dete biti vasa briga. Bices poprilicno pod stresom kad izadjes iz bolnice i ono sto ti je zaista potrebno su mir i beba. Ako bakica hoce da opere, ispegla pelene, da ti skuva rucak o.k. jer to je konkretna pomoc koja ti je potrebna pa mozda prve tri nedelje dok se ne uhodas a onda cao djaci.
Dakle neka sin objasni mami kakva pomoc ce vam biti potrebna sad dok je vreme.
A "mama ne zna bolje" jer to kada je ona bila mama je davno proslo vreme.

Slazem se sa tobom da bi to on trebao lepo svojoj mami da objasni, ali nema od toga nista.Znam da cu za sve to sama morati da se izborim.Prva nasa velika rasprava bila je jos u vreme kada nisam bila trudna.Naime, tek sam se udala, promenila sve: napustila posao, promenila drzavu, ne znam jezik, nemam prijatelja-ma totalno izgubljena.U Srbiji sam uvek zivela super i volim nas narod i nasu zemlju.Ne dam ni rec na S od srpskog.I tako jedno vece pricamo kako su se nekada prepovijala deca, a kako se sada to radi.Totalno drugacije(pre su ih umotavali kao kiflice). Kazem na to da sada postoje patronazne sestre koje pokazuju sve kako i sta,koje dolaze i posle porodjaja.Na to se ona zestoko uvredi i rece:"Nemojmo izmisljati,pa valjda bi to prvo ovde postojalo,jer ovo je savremena drzava,a ne u Srbiji"..Na kraju sam ja izvukla deblji kraj od muza, jer nisam smela tako sa njom da raspravljam.Ona se toliko zrtvovala za njega ceo svoj zivot,a i starija je ,pa treba sada na sve samo da klimamo glavom i cutimo.Ne znam cure,ako mislite da ja gresim, napisite mi otvoreno...Ovde smo da pomognemo jedna drugoj i ukazemo na greske.Volela bih da mogu da aminujem na sve, ali nisam taj tip...

potpuno te razumem i ja sam x puta bila u toj situaciji, pa mozda i goroj! Vec 3 godine nas kinji i spletkari i ... ma ne bih da vam pricam vise cime se sve sluzi i kakvim ucenama, ali defintivno histericna zena i zrela za lecenje. Najgore u celoj prici je to da sam se ja jako potresala i nervirala i pocela da hvatam sebe da se ponasam ko ona i da mi je brak na ivici propasti, dok mi moja mama jedan dan nije odrzala lekciju i pitala me sta ja zapravo hocu. Ako hocu da odjem kuci ok, ali ako je moj cilj da ocuvam brak da prekinem da se opterecujem njenim glupostima i da krenem u ignorsanje... ruku na srce kad sam saznala da sam u drugom stanju spakovala sam se i otisla kod mojih da se malo oporavim i sredim. Shvatila sam da je jedini cilj drage svekrve bio da nam unisti brak pa sam odlucila da joj ipak ne prisutim to zadovoljstvo, neke stvari sam promenila, sad je mnogo kuliram, kazem aha, da tako je il cak i ne komentarisem, umem cak i da bezobrazno kazem da spusti ton makar i telefonom pricala dok sam ja u kuci jer to nije dobro za moju bebu. Resila sam da izdrzim jos koji mesec a onda ce ona da ode daleko daleko i rekla sam muzu da ce biti zabranjena tema u nasoj kuci,a kad ga zove telefonom da ode posle toga negde uz reku da popije kafu pa tek onda da dodje kuci posto se izduva! Drage moje to sto sam ja uzela da ocistim njoj kucu je zato sto i ja treba da jedem tu par dana i da spavam i da se kupam, a ja u strokavluku nisam rasla pa ne mogu ni sad da ga trpim, uostalom necu da se sad inficiram jos...e da samo jos da vam kazem ovo, nas dvoje se dogovaramo oko imena i nismo rec rekli ni njoj ni nikom i ona krece da razvija teoriju, treba da se vidi numerologija pa zvezde,blabla i na kraju izlazi s nekim imenom ... ja ne mogu ni da ponovim to, gde li je iskopala, sin joj kaze, ma pusti videcemo, donecemo nas dvoje odluku, kad ona ops s kreveta pa ko zunzara kad je neko lupi krene da se vrti u krug ko pomahnitala, oce ona ovo ime i kraj to je najbolje ime... ja sam bila ko stena hladna, ni grimasu nisam napravila, e kad smo ostali sami ja sam mu rekla da se ne ponovi incident inace cu da joj kazem da ide sebi da menja ime ako oce, a moje dete cu ja zvati imenom kojim ja hocu! Uostalom deca rastu s nama a ne sa njom, ja ih najvise zovem! Sta se nje tice to!
Ajde sad uzivajte vi sa vasim a ja sa mojm svekrivom,haha...

Back