Svekrve...neicrpna tema

Drage moje, tesim se sto nisam jedina....ali definitivno...pogotovo od danas mislim DA JE MOJA SVEKRVA NAJGORA NA SVETU!!!
Imate srece , neke od vas, da vam svekrve zive daleko...moja je blizu....Samo pitanje je sta je gore-bolje..da bude sto dalje ili blize da pomaze..Samo ja sam sada u fazi da bih volela da je posaljem u tri lepe ...a ne par kilometara od nas gde je sada.
Isto upada nenajavljena, moze joj se, njena je kuca, nervira , palamudi....misli da je najpametnija , komanduje......uzas.Sve je islo nekako do DANAS...tj.malopre.....I prvo se vama , drage moje obracam. da vidim sta dalje i kako dalje....ako iko ima neki savet.
Naravno , udata sam za njenog sina -jedinca, teskog edipovca...koji je strasno vezan za nju, tj.ona ga je prikovala za sebe-poslovno, materijalno, stambeno.....Sve je sredila da u totalu od nje zavisi!Podnosila sam je do sada jer nismo imali dece, a sada , posto je dobila unuku, smara do iznemoglosti...tj.cini mi se da hoce da ispravlja greske iz mladosti.(nastavak sledi);-)

Sin joj je (moj muz) dobio kilu od plakanja kao beba-(tako ga je gledala), i nije ga ni cuvala vec ga poslala kod familije na selo da ga -koju god.pricuvaju- !A mene keca-da mi dete slucajno ne zaplace.....itd.itd....I to sam istolerisala-velim-ne treba zbog muza zapocinjati svadju....-zaposlila- sam je -da nam kuva ponekad ili pricuva malu......Ali danas mi je pukao film.Oduvek sam pusac i to joj je smetalo, ali videla je da ne vredi to sto stalno popuje i vredja....Danas mi je dosla mama da mi pomogne oko male dok ja odradim neki posao...i svekrva je-svratila- kod nas, banula, videla kako smo sele uz kafu i zapalile cigaru (inace u trudnoci nisam pusila)..i pocela i mene i moju mamu da napada-ETO, ZATO STO MAMA PUSI -PUSIS I TI, I DETE CE TI PROPUSUTI......ITD, ITD....Nastavila je jos nekoliko minuta da se dere i vredja....Problem je bio sto je zakacila i moju mamu koja zena-bolesna i umorna dolazi da mi pomogne.....E to me je najvise zabolelo.Na sta to lici ulaziti tako nekome u kucu i osuti paljbu ?Znam da je preka ali danas je preterala!

Mnogo mi je tesko zbog moje mame..maltene je sa suzama otisla....osetila se nepozeljno...zena koja je nas troje odgajila...sama bez ikoga...da slusa ove uvrede?
Inace ja od muza ne krijem nista -vec sam se izdrala na njega zbog toga sto se desilo-a nije ni on covek kriv.-ili jeste?A inace mu je vec mamica rasturila vezu pre mene koja je trajala 10 god!
Razmisljam sada svasta-da li da pricam sa njom ili ne (vec sam resila da ne pricam-mozda gresim), da li da ikada odem kod nje ili je pustim kod mene.....Mozda je samo poludela sto je moja mama sa malom a ne ona....ko zna...ali sto je mnogo -mnogo je!
Dajte zene neki savet dok sve po kuci ne polupam , zajedno sa muzem i svekrvom.;-)

Citam vase postove, i ne znam da li trebam da se brinem ili ne!?
Ja sam od skoro pocela da zivim sa momkom, sreca pa smo sami...njegova mama, i moji su nam pruzili maksimalnu podrsku, i jos nam je pruzaju...ne verujem da ce moja svekrva postati nekakva ostrokondza, mada imam par primera iz proslosti koji joj bas i ne idu u prilog: Desavalo se da se decko i ja kasno nadjemo u gradu i da nam se nigde ne ide, vec tako odemo kod njega kuci...posle odredjenog vremena, obicno oko 23 casa, njegova mama dolazi da nam pozeli laku noc i znacajno gleda u sat!!!!(sin joj ide ujutro na posao, pa se, pobogu, nece naspavati zato sto sam ja nekulturna i ne idem kuci) Zamislite kako je meni u tim trenucima bilo neugodno! Jednom, kada je tako usla u sobu, ja kazem svom dragom da mi to jako tesko pada i kako cu prestati da dolazim kod njega uvece...na moju radost, ali i nelagodu u tom trenutku, kada je sledeci put tako pogledala na sat, moj se dragi propisno izgalamio na nju i rekao joj da to vise ne radi jer je meni neprijatno, a i on je odrastao covek koji ce ici u krevet kada god zeli...

Ja u stvari i nemam konkretan problem sa buducom svekrvom...ali sam eto htela da vam iskazem svoju podrsku...
;)

nerviram se za druge:
Citam vase postove, i ne znam da li trebam da se brinem ili ne!?
Ja sam od skoro pocela da zivim sa momkom, sreca pa smo sami...njegova mama, i moji su nam pruzili maksimalnu podrsku, i jos nam je pruzaju...ne verujem da ce moja svekrva postati nekakva ostrokondza, mada imam par primera iz proslosti koji joj bas i ne idu u prilog: Desavalo se da se decko i ja kasno nadjemo u gradu i da nam se nigde ne ide, vec tako odemo kod njega kuci...posle odredjenog vremena, obicno oko 23 casa, njegova mama dolazi da nam pozeli laku noc i znacajno gleda u sat!!!!(sin joj ide ujutro na posao, pa se, pobogu, nece naspavati zato sto sam ja nekulturna i ne idem kuci) Zamislite kako je meni u tim trenucima bilo neugodno! Jednom, kada je tako usla u sobu, ja kazem svom dragom da mi to jako tesko pada i kako cu prestati da dolazim kod njega uvece...na moju radost, ali i nelagodu u tom trenutku, kada je sledeci put tako pogledala na sat, moj se dragi propisno izgalamio na nju i rekao joj da to vise ne radi jer je meni neprijatno, a i on je odrastao covek koji ce ici u krevet kada god zeli...

Ja u stvari i nemam konkretan problem sa buducom svekrvom...ali sam eto htela da vam iskazem svoju podrsku...
;)

Ti draga samo imas srece...jer je to tip muskarca koji to nedozvoljava....(moj bivsi momak je bio takav)...ali eto...muz nijeeee ! uzas

Suzy mislim da si pogresila sto si precutala. Nisi bas trebala da se spustas na njen nivo da se deres i seljacis, ali si je trebala kulturno preseci i zamoliti da ne vice u tvojoj kuci i to pogotovo na tvoju majku. Mislim da si trebala stati u odbranu svoje majke, bas kao sto ocekujes da tvoj muz tebe odbrani. A na muza mozda nisi trebala vikati, suze bi bolje upalile. Ne znam kojeg je ovo imalo efekta, ali malo plakanja (koje bi sigurno bilo do srca) i price bi sigurno ga nateralo da se zamisli. Ja bih ga lepo posela i uz suze rekla kako ona unosi nervozu u kucu i da to nije zdravo za dete jer treba da odrasta u lepoj atmosferi, ako dojis udari na to da ce ti nestati mleka od nerviranja, nema potrebe da izmisljas, sve je to istina samo treba malo da se upakuje u tugu. I njemu je sigurno stalo da vas dom bude pun ljubavi i mira a ne nervoze i svadje, pogotovo zbog deteta.
Nemoj misliti da ti pametujem, samo ti govorim kako bih ja uradila.

moja je,kao i sve druge,grozna
bila je divna,slatka ....ma super,a posle zajednickog zivota,preduge 2 god,videla sam kakva je frustracija u stvari,imala sam milion problema sa njom,a onda sam resila da se vise ne osecam lose i iskasirala sam je,sada smo na strogoj distanci,ne vidjam je ni 2 puta nedeljno,ne yove me telefonom....i ja se SUPER osecam,nisam nervoyna,raspolozena sam ...
ne ne ne mrzim je,zalim je i prezirem
sama je kriva,kod mene nema povratka
ne prastam i ne zaboravljam
ma.........samo neka nije u mojoj kuci

@ Suzy
ne znam sta bih ti rekla, sve zavisi kakoo tvoj muz gleda na celu pricu, ali u svakom slucaju nemoj to da trpis, pa ja da vidim moju majku sa suzama u ocima zbog moje svekrve puuuuuuukla bih... uf, ne smem da mislim sta bi bilo...
mada kad razmislim mozda je i bolje odgovoriti svekrvama kad im sinovi nisu tu, a kad on dodje prema njemu sve super, bes te prosao jer si se izduvala, a ako ona krene da mu prica onda i ti umiljatim glasom da to nije bilo bas tako , da je njegova mama malo preuvelicala ceo dogadjaj i sl
Suzy jesi nam na nekoj temi ispricala kako je bilo na porodjaju? ;)

Prvi put pisem, ali mislim da sam sve procitala...pa eto prvo da vas sve pozdravim! :-D
Ja sam od onih eksplozivnih koje vecini u lice skresu sta misle bez obzira na posledice. Medjutim, ovde sam, prvi put u zivotu verovatno, primenila posve drugu taktiku. Bila sam sva slatka i fina (bez obzira na to sto me je vise puta uvredila i povredila), sto je donekle dalo zeljeni rezultat. Kazem, donekle...
Moja je svekrva u sustini dobar covek, uspesna, vredna, za decu sve daje, ali ono sto zacrta, to je zakon (takva je u svemu!) i voli da bude u sve upucena i da njena bude poslednja.
Od mojih sam se odvojila pre nego sto sam upoznala njenog sina (imam stvarno retko dobre roditelje), dobro zaradjujem i mogu sama da se izdrzavam, pa kad mi se ni moji najmiliji ne mesaju u zivot, jasno da ne mogu da dozvolim nikom drugom.
Htela je da mi bira zavese, posteljinu, namestaj, vrhunac da mi kupuje garderobu jer moja nije dovoljno dobra (imam para da kupujem skupu odecu ali mene boli uvo za poznate marke i pare). Bilo je i par komentara tipa "o dobro je da si se isfenirala da ne ides ONAKVA na slavu", "imas potencijala da budes dama ali treba da se potrudis", "ono sto ste kupili je grozno, kupite nesto drugo" itd. Cak je nasla i manu mom poslu, verujte da imam i super posao i, za nase uslove, sjajnu platu. Naravno, njen sin je najlepsi i najpametniji, ja samo "imam potencijala" :roll: . Kad mi je vec bilo dovoljno da trpim, rekla sam joj najkulturnije moguce, da su meni takve stvari nebitne i jedino mi je stalo da imam lep brak, da volim i budem voljena. Naravno, jednom nije dovoljno, pa ponovim s vremena na vreme. ;) Verovatno i ja nju iznerviram da i ne primetim... ;)
U sustini, imam srece, ponesto progutam, ponekad se iznerviram ali razumem da ipak iznad svega voli svoje dete (da kazem i da joj on zaista ne dozvoljava da nam se preterano mesa, pa te njene kombinacije ugl. idu kad njega nema).
Nazalost, medju prijateljicama imam primera gde su devojke totalno propale zbog ludih matorki... :mad: :( :( :evil:
Od mene toliko za ovaj prvi put! Pozz svima!!!
Izdrzite!
PS Mada, da mi je svekrva bas losa, ne bih se ustezala da joj kazem i pokazem gde joj je mesto. Jer jednom kad popustis za neku krupnu stvar, izgubis kontrolu nad svojim zivotom.

gudajoka:
Suzy mislim da si pogresila sto si precutala. Nisi bas trebala da se spustas na njen nivo da se deres i seljacis, ali si je trebala kulturno preseci i zamoliti da ne vice u tvojoj kuci i to pogotovo na tvoju majku. Mislim da si trebala stati u odbranu svoje majke, bas kao sto ocekujes da tvoj muz tebe odbrani. A na muza mozda nisi trebala vikati, suze bi bolje upalile. Ne znam kojeg je ovo imalo efekta, ali malo plakanja (koje bi sigurno bilo do srca) i price bi sigurno ga nateralo da se zamisli. Ja bih ga lepo posela i uz suze rekla kako ona unosi nervozu u kucu i da to nije zdravo za dete jer treba da odrasta u lepoj atmosferi, ako dojis udari na to da ce ti nestati mleka od nerviranja, nema potrebe da izmisljas, sve je to istina samo treba malo da se upakuje u tugu. I njemu je sigurno stalo da vas dom bude pun ljubavi i mira a ne nervoze i svadje, pogotovo zbog deteta.
Nemoj misliti da ti pametujem, samo ti govorim kako bih ja uradila.

Ma da Joko...isplakala sam se ja na kraju sinoc ;-)....ali stvarno me je za mamu najvise pogodilo...Sin joj je konacno rekao sinoc koju....tipa-nemoj vise tako...pogotovo njenoj mami....Njoj kao nije bilo jasno zasto sam poludela....Folirala se pred sinom....A nisam ja vikala i seljacila se...ne radim ja to....;-)...ali sam joj odgovorila nesto tipa - u vasoj kuci mozete da zabranite sta god hocete ne i ovde....Ali, iskrena da budem, bas sam bila zatecena....tiranisanje , i to na ljude koji joj nisu ni rod ni pomoz bog-starsno....Moja mama je jos uvek povredjena, ali i ona se vise brine zbog mene i mleka...Rekla sam muzu da je po dete i mleko pogubnija hiljadu puta ona od pusenja....(jer mi je od stresa stvarno i ponestajalo juce).
Nego...mene brine samo jedno - STA SADA?
Ja siguno ne mogu da se ponasam kao ranije...bilo bi previse isfolirano da joj se smeskam posle svega...jer ne umem da se foliram....ali nisam sama...tu je njen sin i unuka....Zbog njih treba neki odnos sa njom imati...samo ne znam kakav -KADA NE MOGU DA JE PODNESEM. pogotovo sada posle svega.....
ps-ne pametujes ti, samo mi odgovaras na post ;-)

baki 75:
@ Suzy
ne znam sta bih ti rekla, sve zavisi kakoo tvoj muz gleda na celu pricu, ali u svakom slucaju nemoj to da trpis, pa ja da vidim moju majku sa suzama u ocima zbog moje svekrve puuuuuuukla bih... uf, ne smem da mislim sta bi bilo...
mada kad razmislim mozda je i bolje odgovoriti svekrvama kad im sinovi nisu tu, a kad on dodje prema njemu sve super, bes te prosao jer si se izduvala, a ako ona krene da mu prica onda i ti umiljatim glasom da to nije bilo bas tako , da je njegova mama malo preuvelicala ceo dogadjaj i sl
Suzy jesi nam na nekoj temi ispricala kako je bilo na porodjaju? ;)

Moj muz zavisi na zalost od nje u svakom pogledu...na zalost, vezala ga je matora na vreme...i nije bas u situaciji da joj obrusi....bar tako on meni kaze.Rekao joj j ejuce nesto...ali mislim da je odavno trebalo da je postavi na svoje mesto.Ceo zivot mu ona kroji kapu samo ne zna da sam ja svoju sama krojila....A sa njom bi ja mnogo stroze i grublje pricala nego necu i nisam...tako da nema sta da krijem od muza...motkom bih ja nju....onako po seljacki ;-) , i ponekad mi je krivo sto sam vaspitana tako da postujem starije.Problem je sto ona sa ovime nije ispostovala ni sina, ni mene , ni moju majku...Samo ne znam kako dalje....i sta dalje...plasim se same sebe....da ne podivljam...sto bi po sve imalo strasne posledice verovatno...a sa druge strane stvarno ne mogu to da vise trpim....ma...nju ne mogu...a trebalo bi...valjda..samo kako?

A porodjaj , sine Baki, ;-), prosao super.Mislim, nije me bolelo -sto je najbitnije.Epidural je zakon, ali sam ipak posle isla na carski.Najbolniji mi je bio oporavak.3-4 dana nisam mogla da maknem iz kreveta od bolova...a niko mi nije rekao (od svih privatno i sa foruma) koliko boli posle carskog.Strasno....i pamticu taj bol dok sam ziva.Ali kada vidis to malo zgepce kako sa strahom gleda u tebe....a sada se vec i smeska -sve zaboravis ;-) .Sta ima kod vas novo? ;-)

Suzy, da li bi mogla da mi malo opises porodjaj sa epiduralom,posto bih i ja zelela..kad,sta,kako,sta posle,boli li kicma i.t.d. ?
A sto se tice svekrve, ne brini se i ne sekiraj.Najvaznije ti je zasada dete i muz, a nju drzi na odstojanju i neka to i primeti.Ja sam isto resila,posto vec duze vreme lupam glavu sta i kako dalje sa 'njom'? Mislim da glavnu ulogu treba da odigraju muzevi.Ja sam na sve moguce nacine pokusavala da joj objasnim da ne treba tako da se ponasa(isto sam udata za jedinca): i lepim kako se samo pozeleti moze,a Boga mi i cvrstim stavom i opet nista. Ma briga ih,ne mozemo ih mi sada promeniti;ali mislim da sinovi mogu...Sta da ti kazem, nije nam lako,pogotovo nama suprugama jedinaca...

Mili, hvala ti, videla sam mada i nije bas nesto detaljno,pa sam zato ovde pitala,mada nije fazon da kvarim ovu temu....Ja opet razmisljam o ovoj mojoj i njenim opaskama i odlucila sam da se ubuduce u takvim situacija obratim odmah mom dragom muzu i pitam ga da li ce on da odgovori svojoj mami i da li misli da je u redu da ona tako razgovara sa mnom.Nju necu da konstatujem,kao da ne postoji...

zjaka:
Suzy, da li bi mogla da mi malo opises porodjaj sa epiduralom,posto bih i ja zelela..kad,sta,kako,sta posle,boli li kicma i.t.d. ?
A sto se tice svekrve, ne brini se i ne sekiraj.Najvaznije ti je zasada dete i muz, a nju drzi na odstojanju i neka to i primeti.Ja sam isto resila,posto vec duze vreme lupam glavu sta i kako dalje sa 'njom'? Mislim da glavnu ulogu treba da odigraju muzevi.Ja sam na sve moguce nacine pokusavala da joj objasnim da ne treba tako da se ponasa(isto sam udata za jedinca): i lepim kako se samo pozeleti moze,a Boga mi i cvrstim stavom i opet nista. Ma briga ih,ne mozemo ih mi sada promeniti;ali mislim da sinovi mogu...Sta da ti kazem, nije nam lako,pogotovo nama suprugama jedinaca...

U vezi epidirala samo mogu da kazem- hvala onom ko ga izmisli....Pusti molim te te babske price kako boli kicma!glavobolje! a zadnja glupost u vezi njega koji sam cula-detetu jedno uvo vece od drugog!
to su takve gluposti da mi je mucno o tome da pricam..koliko gluposti na jednom mestu...
U drugim zemljama ti je draga moja epidural normalan...deo procedure....ni ne pitaju te..vec ako NECES moras da potpses da to radis na svoju odgovornost! a svi te doktori gledaju kao da si sa kruske pao (desilo se jednoj nasoj u americi koja nije htela !)
ako se vec toliko plasis i slusas babske price (a mnogo ih je jos uvek kod nas na zalost)
raspitaj se koji je anesteziolog najbolji u toj bolnici pa sa njim ugovori...;-)
Inace, kazem ti, nista me nije bolelo...smejala sam se i zezala sa anesteziologom n aporodjajnom stolu...dok su oko mene zene vristale.....eto..pa ti biraj...inace su nam na predavanjima rekli da je mnogo vise drugorotki po procentu, koje se odlucuju za epidural...verovatno su sve shvatile...i rekle sebi da je to bolje (iz iskustva)..premda po meni bas drugorotke ne treba da ga koriste jer je drugi porodjaj mnooooogo laksi...-neke zene i ne osete..a kontrakcije skoro i da nemaju....eto...pa..srecno....;-) Trudna si?

a za sveqrvu ;-) nijednu...samo mogu da kazem da je najverovatnije i ljubomorma na moju mamu...jer je lepsa i zgodnija od nje i ako nema natapiranu frizuru kao ona...jer vise volim da mi ona dodje...(pa majka mi je -majku mu )...i tako...samo opet ne znam kako dalje da se ponasam...

Suzy:
Mnogo mi je tesko zbog moje mame..maltene je sa suzama otisla....osetila se nepozeljno...zena koja je nas troje odgajila...sama bez ikoga...da slusa ove uvrede?
Inace ja od muza ne krijem nista -vec sam se izdrala na njega zbog toga sto se desilo-a nije ni on covek kriv.-ili jeste?A inace mu je vec mamica rasturila vezu pre mene koja je trajala 10 god!
Razmisljam sada svasta-da li da pricam sa njom ili ne (vec sam resila da ne pricam-mozda gresim), da li da ikada odem kod nje ili je pustim kod mene.....Mozda je samo poludela sto je moja mama sa malom a ne ona....ko zna...ali sto je mnogo -mnogo je!
Dajte zene neki savet dok sve po kuci ne polupam , zajedno sa muzem i svekrvom.;-)

Suzy, izvini, ali sto se cigareta tice, tvoja je svekrva potpuno u pravu i nemas prava da lupas i deres se zbog toga na muza.
Tvoja mama ako je bolesna, treba da prestane da pusi. A ti, ako imas malu bebu, prestani da pusis u kuci. Ja pusim, ali dok je dete bilo malo, nikad nisam zapalila cigaretu u stanu. Danas pusim u stanusamo ujutro uz kafu i uvece pres spavanje i to samo u kuhinji, a razmisljam poslednjih par dana, da i to prestanem.

Verujem, da nije kriv komentar tvoje svekrve o cigaretama, da si pop******, nego se nakupilo toga, pa je jednom moralo da bukne. Izvini se muzu, sto se deres na njega i porazgovarajte malo o vasem odnosu i o odnosu medju vama i svekrvom.

Cokoladice, ti si retko realna zena.
Prosto mi je neshvatljivo da bilo koja zena koja bi se nasla u ulozi tvoje svekrve moze imati neku primedbu sto se tebe tice... da imam cerku, ubedjena bih da bi razmisljala kao ti... mozda jer tako razmisljam i ja sama.... kada budes starija, ne sumnjam da ces se lepo snaci u ulozi taste/svekrve. ;)
pozdrav tebi kao i ostalim devojkama

Ako je briga o zdravlju unuke (i snajke) po sredi, nacin da se to saopsti moze biti: "Nemoj, duso, da pusis, to smeta i bebi i tebi", a moze i :" P.... ti materina, ne pusi! "
I sad, naravno, treba da zanemaris nacin, vazna je poruka: "brinem za vase zdavlje." Zakljucak - bas dobra i brizna zena!
Toliko dobra da tretira sina i snahu kao nadoraslu decu, a i neodgovorna prija (naucila cerku da pusi, sta li?) dobila je svoju vaspitnu lekciju.
Posto znas s kim imas posla, i da se muz ne suprotstavlja majci, sta mozes da uradis? Po meni, bez obzira da li svekrva ima dovoljno kapaciteta (ovo bez uvrede za svekrvu, jer mozda je neobrazovana, prosta, a mozda obrazovana, prosta i samoljubiva isl) da razume sta joj govoris, treba joj reci da ocekujes da se ne mesa u vase stvari. Onako, fino, sa postovanjem. Mislim da neko "ne govorenje" i izbegavanje nicemu ne vode.
A muz? Je l' da kazes "izvini, dragi, sto sam vikala na tebe, nisi ti kriv nego tvoja mama. Znam da ne mozes nista da joj kazes, dodji da te utesim. Evo, branicu te od tvoje mame, mozes da racunas na mene..."? Hm!
U svakom slucaju, naoruzaj se strpljenjem, ne menjaju se ljudi preko noci. Nemoj da se nerviras, i, jos vaznije, nemoj da se bojis da izrazis svoje misljenje.

Ne znam dal` je neko pre par meseci gledao u jednoj TV emisiji ("Agape"), bio je gost jedan deciji psihijatar, zaboravih ime)... e, taj fini covek prica o vaspitanju dece, nekako dosta strogo, ali (po mome misljenju) bas dobro je pricao.... `ajd sad da ne prepricavam to o odgoju dece vec da kazem ono sto me je zainteresovalo:

- kaze kako babe i dede ne smeju da ruse autoritet roditelja!
Pa naveo primer: ide dete napolje, zima je, majka mu nije stavila sal. A baba detetova ostro to zameri majci detetovoj pred detetom! (njemu nije bitno jel` to oceva ili majcina majka, sto i jeste nevazno)... pa dalje govori kako je manja steta da se dete prehladi nego da se pred detetom rusi autoritet roditelja.... i ja mislim da je on u pravu.

Taj njegov stav se moze primeniti u raznim situacijama, pa i kada je rec o cigaretama u kuci u pitanju - ne raspravljati o tome pred detetom...
Mada znam da se to ne moze uvek sprovesti.... stvano je jako tezak i odgovoran posao odgajati decu, nije lako biti roditelj, nema sanse da se negde ne pogresi... a deca sve pamte, cudo jedno...
pozdravr
PS: kada normalno napisem jednu rec, izadju mi zvezdice (a rec je satrovacki da kazem, shenjepu - valjda su tu rec ovde zloupotrebljavali, sta li)

onaona:
Cokoladice, ti si retko realna zena.
Prosto mi je neshvatljivo da bilo koja zena koja bi se nasla u ulozi tvoje svekrve moze imati neku primedbu sto se tebe tice... da imam cerku, ubedjena bih da bi razmisljala kao ti... mozda jer tako razmisljam i ja sama.... kada budes starija, ne sumnjam da ces se lepo snaci u ulozi taste/svekrve. ;)
pozdrav tebi kao i ostalim devojkama

Hvala na komplimentu.

Moram da priznam, da sam ja sa svojom svekrvom prosla sve i svasta, poznato mi je mnogo toga sto ovde pricaju o svekrvama, a poznat mi je i nacin razmisljanja zena-snajki. I sad sam mogla da biram, da li da zivim u takvom glupom odnosu i dalje ii da nesto promenim. To bar uvek mozes da biras.

Sve je u glavi. Ne mozes menjati nekog drugog, a sebe mozes. Promenila sam svoj odnos prema samoj sebi, pa se promenio i svekrvin odnos prema meni. Dobro, bilo je tu i nekih olaksavajucih okolnosti, poklopile se neke situacije i slicno.
Dok se nisam udala, bila sam razmazeno deriste, a kad sam se udala, ziveli smo pod istim krovom sa muzevom mamom, ja trudna, a ona u menopauzi (mesali se hormoni i sve vikali juhuhu :) ) Mozes da zamislis, koliko je vike i dreke bilo, a bogami i cutanja. Kako sam ja posle nekako shvatila, da me opterecuje odnos sa njom i da moram nesto promeniti, pocela da menjam stvari kod sebe, tako smo se preselili u stan i od tog trenutka, sve je bilo sasvim drugacije. Moja svekrva je skroz super (nadam se, da i ja njoj), dolazi na kafu kad njenog sina nema kuci, kad joj nesto treba zove mene, popricamo onako o svemu i svacemu ... Nemam primedbi.

Danas sam bas vodila svekrvu u kineski restoran na rucak. Ja, moj sin, moja mama i ona (muz je na sluzbenom putu). Cisto onako, kao znak paznje i zahvalnosti obema mamama, bakama, za svu paznju i pomoc koju nam pruzaju. I mozes misliti reakciju zene, koja ne ide u restorane bas cesto, a prvi put je bila u kineskom. Meni je bilo super, a verujem da i njoj (njima).
Mislim, da niko nije generalno los i da je mnogo bolje u ljudima potencirati ono dobro, nego slabo.
A posto imam sina, jednom cu verovatno biti i svekrva, pa se zaista nadam, da onda necu pisati po forumima, kakva mi je snaja. E, a da se to ne bi desilo, sad pokusavam da vaspitam dete, da zna da se brine samo o sebi, da je odgovoran i da kad jednom ode od kuce, ne moram da se brinem, kako ce se jadan mamin jedinac snaci. Jer bas mi nije u interesu, da sa 40 i kusur godina lupam glavom od zid i placem nocu, jer mi se dete ne snalazi u zivotu. Tada hocu da uzivam i da nemam brige.

onaona, prijatno vece :)

Ovo sa odlaskom u restoran je bas lep gest.Ja imam bas dobru svekrvu,postenu i dobru u dusi.Takva su joj i deca,dve cerke i sin,moj muz.Nekad je bilo nesporazuma jer sam bila jako mlada a upala odjednom u bracne vode o kojima nisam cak ni slusala.Medjutim vreme cini svoje pa se sada i to vec dugo odlicno slazemo i volimo.

penelopa*:
Ovo sa odlaskom u restoran je bas lep gest.Ja imam bas dobru svekrvu,postenu i dobru u dusi.Takva su joj i deca,dve cerke i sin,moj muz.Nekad je bilo nesporazuma jer sam bila jako mlada a upala odjednom u bracne vode o kojima nisam cak ni slusala.Medjutim vreme cini svoje pa se sada i to vec dugo odlicno slazemo i volimo.

Bas mi je drago sto nisam jedina na forumu, koja se slaze sa svojom svekrvom :))

Ja svojoj svekrvi cesto poklonim ponesto, sitnice, mali znak paznje. Ona meni donosi cvece za vazne, posto zna, da kod mene ne uspeva nijedna saksija. Zar nije to bolje nego svadjati se i mrzeti?

Cokoladice zadivljena sam dozom zrelosti i samokritike kojom si resila svoj problem sa svekrvom. Najozbiljnije mislim. Verovatno bismo mnoge od nas mogle resiti svoje probleme sa svekrvama kad bi sele i dobro razmislile sta i kako da promenimo. Ovako samo sekiracija.
Mada mene moja preterano ne dira jer je daleko, i u sustini nije losa zena, ali mi generalno ide na zivce. Eto bar sam iskrena.
@onaona
Rusenje autoriteta roditelja od strane baba i deda je tradicija u ovoj zemlji. Jednostavno moraju da dokazu da su pamentiji i sposobniji da brinu o tom detetu od tebe koja si ga rodila. Ja to imam i sa moje i s njegove strane (mislim na babe i dede).
Npr: moja svekrva hrani malu supom dok ona cuci napolju u pesku i igra se. Na moju napomenu da se ruca za stolom, ona odgovara: "tvoja pravila vaze u tvojoj kuci,a u mojoj moja!!!" i to pred detetom i pred gostima.

cokoladic@:
Suzy, izvini, ali sto se cigareta tice, tvoja je svekrva potpuno u pravu i nemas prava da lupas i deres se zbog toga na muza.
Tvoja mama ako je bolesna, treba da prestane da pusi. A ti, ako imas malu bebu, prestani da pusis u kuci. Ja pusim, ali dok je dete bilo malo, nikad nisam zapalila cigaretu u stanu. Danas pusim u stanusamo ujutro uz kafu i uvece pres spavanje i to samo u kuhinji, a razmisljam poslednjih par dana, da i to prestanem.

Verujem, da nije kriv komentar tvoje svekrve o cigaretama, da si pop******, nego se nakupilo toga, pa je jednom moralo da bukne. Izvini se muzu, sto se deres na njega i porazgovarajte malo o vasem odnosu i o odnosu medju vama i svekrvom.

-Cokoladice-...mislim da bi, u situaciji da se neko od mojih roditelja -istresao- na mog muza ili nekog njegovog roditelja....sigurno mi se on ne bi smeskao vec bi mi zamerio...JA nedozvoljavam mojima da trunku nepostovanja pokazu prema njemu i njegovima...prema tome , i te kako je i on kriv (mozda i najvise) sto je matora -uzela maha- .Ako cu u nasem domu da se tresem od nje...neka hvala....ja se za nju nisam udala i nemam nameru od nje to da trpim a posebno ne moja majka..koja sigurno zbog necijeg komentara nece prestati da pusi...previse je ona , draga moja, starija i od tebe i mene da bi joj neko solio pamet i pricao sta da radi pogotovo sada.
Tako da -koliko god ona -ima prava - u nasoj kuci da vristi na mene i moju majku, imam valjda i ja prava da to prenesem muzu, jer necu kao mula da cutim.Dosta vise cutanja i trpljenja.Uzasava me stav da zensko samo treba da cuti i trpi.Uzas.
A naravno da vodim racuna i provetravam ...i to daleko od decije sobe....
I veruj mi i to da NEMAM NAMERU JA da se nekome u ovoj situaciji jos i izvinjavam.....svasta....

Back