Svekrve...neicrpna tema

Evo,meni malo pre kaze svekar tj pita mogu li da vode Dunju sa njima u banju.I sta ja da kazem,ne moze nisam je rodila vama da je vodite,volite i cuvate...:eek:

Moji isto planiraju ljetos na more,mi zbog mog termina porodjaja ove godine ne idemo nigdje, pa su deda i baba bas navalili da malca vode sa sobom, za sada se uspjesno branim, znam da je mami zao, ide joj se na odmor a brine se sto ulazim u 9 mjesec i samo misli da cu se bas u tih 10 dana poroditi i kako cu kad ona nije tu :-) (kao da mi je to prvo djete) a meni se opet ne salje mali sa njima jer im je to jedina prilika u godini da se malo posvete sebi (pored ostale djece koja nisu jos u braku pa iako su odrasli jos su sa njima u kuci) i sad sam u velikoj nedoumici sta da uradim kako da im objasnim, jedina olaksavajuca okolnost je sto su to moji roditelji pa mi je jednostavnije sa njima razgovarati nego sa svekrvom :-) znam da vole unuka ali ja sam takva osoba nevolim da sam nikome na smetnji i mislim da se nebi mogla smiriti tih 10 dana jer bi stalno razmisljala kako ih mali mustra a oni nezaju da mu kazu NE. i kao ce im odmor propasti zbog mene.

Moji isto planiraju ljetos na more,mi zbog mog termina porodjaja ove godine ne idemo nigdje, pa su deda i baba bas navalili da malca vode sa sobom, za sada se uspjesno branim, znam da je mami zao, ide joj se na odmor a brine se sto ulazim u 9 mjesec i samo misli da cu se bas u tih 10 dana poroditi i kako cu kad ona nije tu :-) (kao da mi je to prvo djete) a meni se opet ne salje mali sa njima jer im je to jedina prilika u godini da se malo posvete sebi (pored ostale djece koja nisu jos u braku pa iako su odrasli jos su sa njima u kuci) i sad sam u velikoj nedoumici sta da uradim kako da im objasnim, jedina olaksavajuca okolnost je sto su to moji roditelji pa mi je jednostavnije sa njima razgovarati nego sa svekrvom :-) znam da vole unuka ali ja sam takva osoba nevolim da sam nikome na smetnji i mislim da se nebi mogla smiriti tih 10 dana jer bi stalno razmisljala kako ih mali mustra a oni nezaju da mu kazu NE. i kao ce im odmor propasti zbog mene.

e vidis, ja bih dete posla sa njima..
jedno je kad se roditelji sami ponude, drugo je kad im se nesto namece kao obaveza..
bice dobro i njima i unuku..

Forum, arena extrema :lol:
Prosto pocinjem da ga volim u njegovom prosto grotesknom ekstremizmu
Nista izmedju totalne hladnoce i odbijanja svake pomoci i izrabljivanja deda i baba nema :rotf:
Da, tacno je. Kad deca odrastu, niko vise nista nikome ne duguje, ali majku mu, gde je zdrav razum
Pa valjda je normalno da i deca roditeljima i oni njima priskoce u pomoc povremeno
To ne podrazumeva izrabljivanje, bezobrazno uvaljivanje dece ili placljivo nabijanje krivice deci od strane roditelja kako im duguju svakodnevnu paznju
Mislim da takve scene i akcije prave neuravnotezena deca i roditelji
Ko ce normalan na prvo mesto staviti neku svoju minornu obavezu ili zadovoljstvo, naustrb toga da pricuva unucice ako za to postoji neki solidan, razuman razlog i ako se to trazi povremeno
Ko ce normalan odbiti da pomogne roditeljima moralno, materijalno i fizicki, ako se to trazi povremeno i ako za to postoji razuman razlog
Mislim....dajte
Ko nije imao decu taj moze olako da kaze kako nista od roditelja nikada nece ocekivati. Mozda nece ocekivati onaj ko izuzetno dobro zivi i svaki svoj problem moze da resi novcem.
Ali ogromna vecina drugih neka bude vrlo oprezna kad hrabro izjavljuje da ce sve sama i da uvek i sve oko dece moze sama i da se bi mirno gledali da ih roditelji odbiju jer idu da voze bicikle, a oni imaju vaznu obavezu, srecu se sa prijateljima koje mogu da vide samo to vece jer zive bog zna gde, moraju na sluzbeni put ili koji god drugi normalan razlog naveli.
Jer kao eto, imaju i roditelji puno pravo na svoje vreme. Tacno, imaju. Ali oni kao penzioneri imaju svo vreme ovog sveta, nemaju neke strasno bitne obaveze koje ne mogu da cekaju i ako zaista, svaki put imaju nesto vaznije od toga da pricuvaju unuke, nadam se da su svesni da postoji jako mali broj onih koji ce im dodati casu vode ili doneti hleb kad vise ne budu bili u stanju da hodaju

Potpisujem od reči do slovca sve što si napisao u ovom postu.
Nedavno se upljunuh na ovaj forum, na ovoj temi napisah jedan post, bilo mi baš bezveze da i tu eto ne kažem koju. Čitam redovno, ne pišem skoro nikako. Pre neki dan ne odoleh, napisah jedan post kao svoj,ali da budem iskrena, misli i ponašanje jedne meni drage osobe.
Decu imam, unuke još uvek nemam, mlada mi deca, kažu da im je rano za potomstvo.
Elem, napisala sam neke stvari koje moju prijateljicu muče, a da budem iskrena, ja je maksimalno podržavam, ne znam kako će to biti kada budem bila baka i kada mi pristignu unuci, otom-potom, ni o deci nisam umela da razmišljam na pravi način dok ih ne rodih, pa ne bih ni sad da pametujem.
Ali, ne htedoh da pričam ni o čemu drugom do o besmislenoj temi na kojoj momentalno pišem, ništa gore u životu ne videh ni ne pročitah, (ako se izuzme Jelena Karleuša ili Ceca, Jeca....to čitam onako bezveze da mi mozak nađe mira u ovim turbulntnim vremenima)
Ne mogu da pojmim, moj mozak neće pa neće da prihvati činjenicu da u 21-om veku postoji problem svekrva-snaja, ne verujem ljudi da tako nešto postoji, iz čiste činjenice da se mi tako busamo u junačke grudi da smo eUropljani širokih shvatanja, aaahaaaa, jeste malo sutra, ovoliko stranica na ovakvoj temi, uhhhh, meni je da se izbljujem, povratim, kako god vam volja, ja ne pristajem na ovakav život i nikad neću pristati. Zato, čekajte od mene još nekih bezveznih postova, zajebavaću vas dok god budem imala ideje za pisanje.

:think: e vidis, razumem ja tebe bolje od vecine ovde jer sam bila u slicnoj situaciji....razvela se kad mi je sin imao 4.5 godine i 7 godina smo ziveli sami....ja sam radila i jurila kuci, moji nisu ni mogli da pomognu jer je mama bila jako bolesna.....i ne zalim se ni sekunde, nisam ja zrtva, srecna sam sto ga imam ....niti nameravam ikad da zauzmem takav stav....meni je u tvom postu jako zasmetalo sto si ti svoj zivot predstavila kao zrtvu deci....niko ne daje garancije za happy end niti ulazi u brak sa tom namerom da se razvede....sudbina je cudna rabota ali su tu deca najmanje kriva a ti si njih uzela kao reper za tvoju neizivljenost....a meni je to skroz jadno....a kad si ih vec rodila podrazumeva se da ces se i potruditi.....tako je od sveta i veka....a za cuvanje unuka ne mislim da i jedna baka ili deda moraju da budu na uzici, naravno, ali jasno je ko dan da ces onoliko ljubavi dobijati od unuka koliko truda ulozis u njih....pa ko kako voli....

p.s. i nacin kako si spomenula svog bivseg mi se jos manje dopada, opet se predstavljas kao jadnica i zrtva....i moj se ozenio i napravio decu, moj sin ima brata i sestru i macehu koja se skroz dobra zena i bas mi je drago ako su srecni....

Uuuuhhhhhhhhhhhhhhh, već sam se izvinila jednim postom, nisam pisala u svoje no u ime svoje prijateljice, ali ona je veruj mi zaista takva kakvom sam je opisala kao sebe.
Bila je majka kakva se retko sreće, muž joj je bio ***** kakvo retko možeš videti,ali je ona ostala dosledna sebi i svojim uverenjima, decu je odgajala i vaspitavala i nadasve finansirala sasvim sama, ne bih da joj zamerim ninačemu, ne bih da moram da živim njen život. Lako je biti sudija, daj da budemo i žrtve pa da vidimo kako je to.

Uuuuhhhhhhhhhhhhhhh, već sam se izvinila jednim postom, nisam pisala u svoje no u ime svoje prijateljice, ali ona je veruj mi zaista takva kakvom sam je opisala kao sebe.
Bila je majka kakva se retko sreće, muž joj je bio ***** kakvo retko možeš videti,ali je ona ostala dosledna sebi i svojim uverenjima, decu je odgajala i vaspitavala i nadasve finansirala sasvim sama, ne bih da joj zamerim ninačemu, ne bih da moram da živim njen život. Lako je biti sudija, daj da budemo i žrtve pa da vidimo kako je to.

sestro slatka, al ti imas problem :eek:
:mazi:
opusti se, dok je covek ziv za sve postoji resenje..
bas si pokazala ovim zenicama ovde koje su se saplele o medjuljudske odnose koji su za njih nova okolnost..
bilo je i bice nesuglasica u odnosima, ali ne zbog mrznje nego zbog postavljanja sebe u novim okolnostima - jos jedan roditelj..suprugov..
kakave veze evropa ima sa uskladjivanjem novih odnosa u novostecenoj porodici..bez obzira da li je u pitanju zajednica na istoj adresi ili odvojenom domacinstvu?
ispada da time sto si starija i prezivela odnos snaja-svekrva si iznad ovozemaljskog zivota i problema..
tema je otvorena da one kojima se nakupi imaju gde da se istresu za taj dan..
isto tako je mogla da bude otvorena majka-cerka, muz-zena..
ako je tebi relax da citas o cecama,jecama..samo nastavi..
a ovu temu ostavi onima koje svoju frustraciju ovde istresu i onda normalno nastave da zive svoje zivote..
e jesi smesna..:) da ne upotrebim neku drugu rec koja bi mogla da te uvredi..

:) ja na moju ne moram vise da se zalim....sve je doslo na svoje....bili smo kod njih za Uskrs i ocito je da su se oni primirili i prihvatili.....oni su komplikovani ljudi koji su dali sve od sebe za porodicu ali su stvorili i komplikovane odnose u koje ja ne zelim da se mesam dok god to nema veze sa nama....a nema jer moj muz to lepo kanalise i drzi van nas....mi smo stava: ako mozemo da pomognemo ok, odmoci necemo, ali smo ipak razlicite porodice i nema petljanja....missim, lako je to kad nas razdvaja 100 km :))))....ja sam preko njihovih sr.anja presla kao da se nisu ni desila i vidim da to cene....istina, nije bilo lako, ali za dobrobit porodice sam spremna i mnogo vise......

Poslednja izmena:
Ја сам са свекрвом и свекром живела у истој кући. Свекрва је умрла пре три године, али и да је жива, не бих имала шта много лоше да кажем о њој.
Јесте покушала неколико пута да се умеша у неке ствари, поготово када се родило дете, али сам је ставила на њено место, тако да је био мир у кући.
Мислим да ниједна жена не би имала проблема са свекрвом да мужеви заузму исправан став у старту, у смислу да сада имају своју породицу у којој ће одлуке важне за живот доносити сами.
Ако они почну да се ломе између маме и жене, од тог посла нема ништа.
Кад год је супруг неодлучан, свекрве добију крила:aha:

Ја сам са свекрвом и свекром живела у истој кући. Свекрва је умрла пре три године, али и да је жива, не бих имала шта много лоше да кажем о њој.
Јесте покушала неколико пута да се умеша у неке ствари, поготово када се родило дете, али сам је ставила на њено место, тако да је био мир у кући.
Мислим да ниједна жена не би имала проблема са свекрвом да мужеви заузму исправан став у старту, у смислу да сада имају своју породицу у којој ће одлуке важне за живот доносити сами.

odnos majka i sin je kreiran mnogo pre dolaska zene na scenu i zena moze lepo da vidi na sta ce to da izadje i pre nego stupi u bracne vode....ja nisam htela ni da ulazim u brak dok nisam videla i tu stavku....missim, ako on ne zna da bude samostalan koji ce mi on :))))....

slazem se sa svakom reci, moja svekrva je po prirodi radoznala i misli da sve zna najbolje ali ja sa njom jos nisam imala veci sukob jer kad pretjera moj suprug se umjesa i sve se smiri, kad bi joj ja reka sve ono sto joj on kaze vjeriovatno mi za zivota nebi oprostila :) ovako, ja kad imam neki problem sa mojom sveki ja ispricam suprugu ( ne da tuzakam jednostavno iznesem cinjenice i razloge zasto se ne slazem sa tim) i jos se nije deslo da me ne podrzi. Ne kazem da mi je svekrva losa samo se poprilicno razilazimo u pogledu vaspitanja djece, ali kad joj sin kaze da gleda svoja posla ona se vise ne mjesa, bar ne do druge prilike :)

slazem se sa svakom reci, moja svekrva je po prirodi radoznala i misli da sve zna najbolje ali ja sa njom jos nisam imala veci sukob jer kad pretjera moj suprug se umjesa i sve se smiri, kad bi joj ja reka sve ono sto joj on kaze vjeriovatno mi za zivota nebi oprostila :) ovako, ja kad imam neki problem sa mojom sveki ja ispricam suprugu ( ne da tuzakam jednostavno iznesem cinjenice i razloge zasto se ne slazem sa tim) i jos se nije deslo da me ne podrzi. Ne kazem da mi je svekrva losa samo se poprilicno razilazimo u pogledu vaspitanja djece, ali kad joj sin kaze da gleda svoja posla ona se vise ne mjesa, bar ne do druge prilike :)

sve je to uredu kada se radi o normalnim osobama koje se ne nastavljaju, on joj lepo kaze ili manje lepo i ona ukapira i to je to, a zamislite sada situaciju kada ona pocne da nastavlja i nastavlja i sledeci put kada je vidis opet ista prica i o5 i o5 i kada ja kazem da tako moze samo da nas najuri od sebe (ovde na forumu to kazem), kazu mi da sam losa i zla i da je majka sigurno zasluzila da joj se nadjes iako postoji samo da bi te koristila, fizicki, materijalno i najgore psihicki

sve je to uredu kada se radi o normalnim osobama koje se ne nastavljaju, on joj lepo kaze ili manje lepo i ona ukapira i to je to, a zamislite sada situaciju kada ona pocne da nastavlja i nastavlja i sledeci put kada je vidis opet ista prica i o5 i o5 i kada ja kazem da tako moze samo da nas najuri od sebe (ovde na forumu to kazem), kazu mi da sam losa i zla i da je majka sigurno zasluzila da joj se nadjes iako postoji samo da bi te koristila, fizicki, materijalno i najgore psihicki

slazem se to je stvarno grozna situacija i nazalost neznam kao bi se ista moglo poboljsati, ja moram priznati da je moja svekrva relativno normalna, ustvari pocela sam da citam ovaj forum jer mi je znala itekako da izvuce zivce ali sam se "pokrila krpom po licu" kad sam vidjela sta su pravi problemi, pa me je i sramota da se zalim i da pisem sta je mene iznerviralo.

Е, видиш, ја сам врло отворена особа и рекла сам им да када год имају неки проблем са мном то кажу мени, а када се мени нешто не допадне рећи ћу то њима, без мешања супруга.
Тако и радим. Трудим се да њега не стављам између две ватре, јер знам да ће стати на моју страну, али ће га заболети што повређује родитеље. Какви год да су, његови су родитељи, а искрено, не бих волела ни да он мене ставља у такву ситуацију.
Када сам рекла мужевљев став, мислила сам на то да нас просто пусти да своје међусобне односе решимо сами. Мени је то довољно.

Е, видиш, ја сам врло отворена особа и рекла сам им да када год имају неки проблем са мном то кажу мени, а када се мени нешто не допадне рећи ћу то њима, без мешања супруга.
Тако и радим. Трудим се да њега не стављам између две ватре, јер знам да ће стати на моју страну, али ће га заболети што повређује родитеље. Какви год да су, његови су родитељи, а искрено, не бих волела ни да он мене ставља у такву ситуацију.
Када сам рекла мужевљев став, мислила сам на то да нас просто пусти да своје међусобне односе решимо сами. Мени је то довољно.

Izgleda da sam te pogresno razumjela, ja ne zivim sa mojom svekrvom tako da ono malo vremena sto provodimo zajedno ( a to je stvarno malo, jer smo preko 100km udaljeni) nebi bilo dobro da trosim na razne prepirke, tako da ja pokusavam da se smjeskam i da ne dizem tenziju ( jer svejedno za koji sat idemo kuci) ali ako bas pretjera onda suprug resi situaciju jer zna da joj ja necu odgovoriti zbog njega a i njega iznervira, naravno da smo u istoj kuci to nebi funkcionisalo ali ovako na jendo posle podne moze.

Izgleda da sam te pogresno razumjela, ja ne zivim sa mojom svekrvom tako da ono malo vremena sto provodimo zajedno ( a to je stvarno malo, jer smo preko 100km udaljeni) nebi bilo dobro da trosim na razne prepirke, tako da ja pokusavam da se smjeskam i da ne dizem tenziju ( jer svejedno za koji sat idemo kuci) ali ako bas pretjera onda suprug resi situaciju jer zna da joj ja necu odgovoriti zbog njega a i njega iznervira, naravno da smo u istoj kuci to nebi funkcionisalo ali ovako na jendo posle podne moze.

Хи, хи, за једно поподне бих је и у тигању возила!

Usisala, obrisala ceo sprat kuće za nju, oribala njeno kupatilo (sonom kiselinom jer ona tako hoće), spremila 5 kuvanih jela za 5 dana jer nećemo biti kod kuće (samo noću dolazimo) pa će nadam se moći da čuva NG za to vreme. Ako imate još neki predlog kako da joj ugodim da sve prođe u redu, recite. Inače, ostaje do oktobra, nadam se manje sukoba i svađa u ovoj "sezoni". Ja ću ućiniti sve što je u mojoj moći.

maj, jun, jul, avgust, sept.... u jeeeeeeeeee
marge, pa to je strasno, bolje ti je da platis nekoga da cuva dete,.......... auuuuuu strasno
Koga ja mogu da platim da mi dete čuva svecima, praznicima i svaki vikend, a najčešće radimo do 2-3 sata noću. I koliko tog nekoga moram da platim i šta da mislim da se dešava noću sa mojom ćerom koja još ni 2 godine nema ?
Trpim koliko moram jer je u ovom momentu to najbolje rešenje. Dolazila je ona i ranijih godina tako i kada nije bilo nikakvih obaveza za nju, sada je u pitanju obostrana korist.
Konflikte rešava mm po kratkom postupku, nema on pardona prema njoj, više ja peglam situacije kada se zategnu.

Ćuti kada sebe ubeđujem da je sve to normalno i pozitivno. Moram tako da razmišljam jer iskreno i nemam neki izbor. Ako ovo ne bude funkcionisalo ove godine mm je odlučio da se selimo u Sloveniju, a ja ne bi. Tamo me čeka sve iz početka, ovde sam zadovoljna onim što imamo. I ako se preselimo, opet ja ne mogu da radim u prvo vreme a već sam poludela ove dve godine kod kuće izigravajući idealnu domaćicu i majku.
Mama ? Dementna, a pri tom živi na 400 km od nas. Snaja ? Razvedena od mog brata i 800 km od nas. A tetke, strine i koje su žive, vrlo su matore jer sam i ja u godinama (41) Imamo sina od skoro 18 godina, ali ne pada mi na pamet da ga opterećujem čuvanjem i brigom o detetu. To smo mu obećali kada je došlo do trudnoće, to sam i sebi obećala.
Inače, nije ona tražila da kuvam, ali mislim da je u redu sa moje strane da je ne opterećujem time. Sona kiselina...to je već problem kojim se ona bavi celo leto, ja sam jednom odradila i kvit. I ona ima 65 godina, moram da budem realna da ni njoj nije lako.

Ćuti kada sebe ubeđujem da je sve to normalno i pozitivno. Moram tako da razmišljam jer iskreno i nemam neki izbor. Ako ovo ne bude funkcionisalo ove godine mm je odlučio da se selimo u Sloveniju, a ja ne bi. Tamo me čeka sve iz početka, ovde sam zadovoljna onim što imamo. I ako se preselimo, opet ja ne mogu da radim u prvo vreme a već sam poludela ove dve godine kod kuće izigravajući idealnu domaćicu i majku.
Mama ? Dementna, a pri tom živi na 400 km od nas. Snaja ? Razvedena od mog brata i 800 km od nas. A tetke, strine i koje su žive, vrlo su matore jer sam i ja u godinama (41) Imamo sina od skoro 18 godina, ali ne pada mi na pamet da ga opterećujem čuvanjem i brigom o detetu. To smo mu obećali kada je došlo do trudnoće, to sam i sebi obećala.
Inače, nije ona tražila da kuvam, ali mislim da je u redu sa moje strane da je ne opterećujem time. Sona kiselina...to je već problem kojim se ona bavi celo leto, ja sam jednom odradila i kvit. I ona ima 65 godina, moram da budem realna da ni njoj nije lako.

Bravo za razumevanje, mislim na godine. Zamisli sebe za 25.g. već sada kažeš da si u godinama a četvrt veka te deli od njenih godina, opet, svaka čast za razumevanje.
Mnogo je ovde mladih i nadobudnih osoba koje misle da sve što leti može i da se jede i nikako im nije jasno da i svekrve mogu biti živuljke sa nekim svojim potrebama, a ne samo da su mame pa potom i babe.
Nisam ni baba ni svekrva, nadam se da ću jednom i to doživeti, ali ljudi moji, ovo što ovde čitam me dovodi do blage šizofrenije, blago rečeno.
Ti si Marge jedna u milion koja imaš razumevanja, koja poštuješ da ti eto takva kakva je ipak dobro dođe, najčešće se snajke žale kako ih svekrve zajebavaju na pravdi boga, a usput zaboravljaju da imaju i muževe koji eto nikako da skapiraju da su se oženili i da im više ne treba mamica kad već imaju ženicu koja je voljna da sve muke počev od prljavih razbacanih čarapa na sve strane, sama podnosi, koji će im očin svekrva iliti mamica, tu su one da sve muke stoički podnose, ali muka je da mužići nikako da shvate da su se oženili, oni bi još uvek malko mamine kujne, malko mamine sike, malko mameeeeeeeeeeeeeee

Dođe to sa godinama ;) i nas dve smo se opasno klale, ima na ovoj temi mojih postova od pre par godina sa takvim pričama. Ali kad dođe vreme da se probudiš ujutru i počne da te boli ovo i ono, onda se zapitaš da li je i njoj tako pa razumnije gledaš na sve.
A kad kreneš dobrim, dobro se i vrati, veruj...
Prvo dete pre 17 godina nije ni pogledala, a kamoli čuvala, dok za ovu šmizlu zvezde sa neba skida.

Back