Svekrve...neicrpna tema

Crveni koncic se,navodno,stavlja protiv uroka.Moj klinac je bio jedini koji ga nije nosio,jao,to su bili sokovi.Od razrogacenih ociju,preko ju,ju,ju ova nije normalna.Zapravo,obicaj je potekao da se crvena boja,kao vrlo upadljiva,koristila u obliku koncica i to na obe ruke u staroj Srbiji,da dete sto pre ,,skonta" da su to njegove rucice i da razvije motoriku:-)

Ne se brigaj čičkava, sve ćeš to naučiti kad se bebac rodi:heart:Meni su to sve ortodoksne gluposti, al' ko pa mene pita;)
Nego mico kako si ti, kako pupa napreduje, jesi li dobro:zag:

ma sve može... ali noževe i gluposti to ne može... o'ma ću im grkljan presečem ko mi to predloži...
ove končiće, bacanje zubića i te gluposti, sve može... :lol:

Ja sam dobro... kad se mali gicka i udara me, najsrećnija sam... legnem i u stanju sam po sat vremena da držim go stomak i gledam kako se igra sa pupkom i gicka me... sva se ozarim...:D
Kad me ne udara, onda sam ko popišana...

Sve u svemu, da kucnem u drvo... ahahahahha----:lol: dobro je....;)

ma sve može... ali noževe i gluposti to ne može... o'ma ću im grkljan presečem ko mi to predloži...
ove končiće, bacanje zubića i te gluposti, sve može... :lol:

Ja sam dobro... kad se mali gicka i udara me, najsrećnija sam... legnem i u stanju sam po sat vremena da držim go stomak i gledam kako se igra sa pupkom i gicka me... sva se ozarim...:D
Kad me ne udara, onda sam ko popišana...

Sve u svemu, da kucnem u drvo... ahahahahha----:lol: dobro je....;)

:zag::zag::zag:

Pričala sam danas svekrvi za klepetušu i tvoj komentar, smejala se žena pola sata...:rotf: i taman nastavili neku priču, a ja pogledam u nju, kad ona opet umire od smeha...:mrgreen:

P.S. Moja sveki nije znala za te običaje oko rođenja bebe... jedino za crveni končić... :D

Eeeee, crveni končić je već prava tradicija;)
Mene je svekrva savetovala da u trudnoći ne gledam ružne, razroke, ili sa bilo kojom fizičkom manom, da mi dete NE LIČI NA NJIH :hahaha: ko da su mi ga oni jadni pravili.
A moja mati je pred malog momka donela neke zezalice, kao za šta se prvo uhvati, to će mu biti zanimanje, a mali uhvatio ručni sat, ha, biće sajdžija, e, nije nego.

Poslednja izmena:
Slazem se sa Melitom, crveni koncic je protiv uroka, meni nije smetao, moja su ga deca nosila. Nego da vam kazem, moja svekrva zna da baja. Kad su mi deca bili bebe, posebno u onom periodu kad je brojna familija dolazila da vidi dete, pa po ceo dan tarapana, beba naravno izgubi svoj ritam i bude nervozna uvece pred spavanje, bar moji su bili takvi. I dok ja tako sedim, ljuljam, pevam... bebac place, vrti se, nikako da se smiri....kad evo ti moje svekrve, medju prstima nosi malo soli (ono kao prstohvat soli) nesto sapuce i blago dodiruje bebu celo, stomak, desna pa leva ruka, pravi krst ocigledno, i tako tri puta. Nisam je nikada cula sta to sapuce... i onda odlazi u kuhinju ukljuci ringlu i tu so rasporedi na cetiri strane, naravno so brzo sagori, za par sekundi....kako ona zamakne u kuhinju tako bebac prestaje da place istog momenta! Da covek ne poveruje! Umiri se i zaspi. Ja sam u pocetku bas bila protiv toga, to caranje, bajanje, medjutim posle sam znala sama da je pozovem kad sam na izmaku snage da "pre-baja" bebi. I uvek je imalo efekta. Nesto smo jednom o tome pricale, pa mi je obecala da ce mi reci sta to prica i kako radi, da me nauci ako budem htela, pre nego sto umre.

Slazem se sa Melitom, crveni koncic je protiv uroka, meni nije smetao, moja su ga deca nosila. Nego da vam kazem, moja svekrva zna da baja. Kad su mi deca bili bebe, posebno u onom periodu kad je brojna familija dolazila da vidi dete, pa po ceo dan tarapana, beba naravno izgubi svoj ritam i bude nervozna uvece pred spavanje, bar moji su bili takvi. I dok ja tako sedim, ljuljam, pevam... bebac place, vrti se, nikako da se smiri....kad evo ti moje svekrve, medju prstima nosi malo soli (ono kao prstohvat soli) nesto sapuce i blago dodiruje bebu celo, stomak, desna pa leva ruka, pravi krst ocigledno, i tako tri puta. Nisam je nikada cula sta to sapuce... i onda odlazi u kuhinju ukljuci ringlu i tu so rasporedi na cetiri strane, naravno so brzo sagori, za par sekundi....kako ona zamakne u kuhinju tako bebac prestaje da place istog momenta! Da covek ne poveruje! Umiri se i zaspi. Ja sam u pocetku bas bila protiv toga, to caranje, bajanje, medjutim posle sam znala sama da je pozovem kad sam na izmaku snage da "pre-baja" bebi. I uvek je imalo efekta. Nesto smo jednom o tome pricale, pa mi je obecala da ce mi reci sta to prica i kako radi, da me nauci ako budem htela, pre nego sto umre.

Pre će biti da su tvoja deca kao bebe voleli ili im je prijalo bakino prisustvo. Ima tako nekih ljudi, kao na primer baka moga muža. U njenom prisustvu sam se uvek osećala kao zaštićena, ne mogu drugačije da objasnim to osećanje. Nije me naročito volela ali je bila vrlo korektna. Kada mi je beba plakala bilo je dovoljno da ona uđe u sobu i pomiluje ga po ručici ili glavici i oboje smo umeli da se smirimo.Neretko sam praktikovala da posle kupanja odnesem sina kod nje u sobu da samo malko posedimo. I dok mi popričamo par minuta dete čvrsto spava.:)

bebe vole saptanje, jos ako im se sapce u uvo
ne moras nista da pricas, mozes samo kobajagi nesto da im sapces u uvo,
umire se i kao da slusaju
u stvari prija im taj topao vazduh koji ih 'golica' blago :)))
to sam davno citala il gledala negde i isprobala sam na mnogim bebcima i svi to vole :)
znas kako se umire hehe :)

tako da verujem da je i to kod tvoje bebe upalilo, npr, ti ovlaz dodiri po celu i stomaku
bebe su veoma osetljive na dodire, posto su im dodir i ukus ipak najrazvijeniji, pa im skrene paznju verovatno tako... kao i sapat i 'golicanje'

Imala sam srecu i imala sam divnu svekrvu....Postala sam svekrva....u medjuvremenu pobrinula sam se da oba sina imaju svoj krov,obrazovanje,stabilnost samostalnost.Zivim odvojeno u istom mestu,radujem se povremenim susretima i uvek pomognem ali samo kada me traze.Ono sto me buni je to da jedna od snajki netrpi ako se pomene da me sin odvezao do prodavnice ili mi pricao neka nebitne stvari ma bilo sta sto nema veze sa njom .......nije mi bilo prijatno a onda sam se setila kako i nije lako biti snaja ....mama je zaista jedna a moramo priznarti da supruga pogotovo na danasnje vreme ima mnogo ....mislim da njoj taj deo smeta mada mi nepada napamet da joj to objasnjavam osim ako zatrazi.Mladim zenama danas nije lako jer stalno izviru mladje a momci,muzevi pa i deke vole sladje....trweba dosta umetnosti pa zadrzati supruga a ni jedan pokret niti rec da bi se zadrzala majka....zelim srecu i mnogo talenta mladim suprugama.......srecna majka i baka .....posle dugo teskog zivota zaista srecna i zadovoljna samostalna majka.

Imala sam srecu i imala sam divnu svekrvu....Postala sam svekrva....u medjuvremenu pobrinula sam se da oba sina imaju svoj krov,obrazovanje,stabilnost samostalnost.Zivim odvojeno u istom mestu,radujem se povremenim susretima i uvek pomognem ali samo kada me traze.Ono sto me buni je to da jedna od snajki netrpi ako se pomene da me sin odvezao do prodavnice ili mi pricao neka nebitne stvari ma bilo sta sto nema veze sa njom .......nije mi bilo prijatno a onda sam se setila kako i nije lako biti snaja ....mama je zaista jedna a moramo priznarti da supruga pogotovo na danasnje vreme ima mnogo ....mislim da njoj taj deo smeta mada mi nepada napamet da joj to objasnjavam osim ako zatrazi.Mladim zenama danas nije lako jer stalno izviru mladje a momci,muzevi pa i deke vole sladje....trweba dosta umetnosti pa zadrzati supruga a ni jedan pokret niti rec da bi se zadrzala majka....zelim srecu i mnogo talenta mladim suprugama.......srecna majka i baka .....posle dugo teskog zivota zaista srecna i zadovoljna samostalna majka.

ima svakakvih svekrva, aliisvakakvih snajki, bala, koje , valjda očekujući ostvarenje legende o zloj svekrvi, u samom startu reaguju bukvalno na svaku reč tražeći u njoj zlobu
a

''dosta umetnosti pa zadrzati supruga''
:eek:

Pa jel tvoj sin zivotinja, pa da ga neko mora zadrzavati?
A njega vuku samo niski porivi?

Valjda se ozenio iz ljubavi, a ne jer je bila mlada, lepa?:roll:

Boze kad procitam ovakve postove jos jednom shvatim kako imam sjajnu sveki.

Nego, kakav je talenat potreban za zadrzavanje muzjaka? To mene zanima?
Kako si ti uspela zadrzati svog muzjaka?

P.S. Nekad je tesko 'zadrzati' muzjaka a jos teze resiti se dosadne majke ili svekrve.;)

P.S. Nekad je tesko 'zadrzati' muzjaka a jos teze resiti se dosadne majke ili svekrve.;)

I meni je ovakva reakcija bila kad sam procitala post.
Mislim da je strasno razmisljati na taj nacin. Prvo cuj majka ostaje majka i bez truda...Da ostaje krvno srodstvo koje se ne moze ponistiti bilo kakvim losim odnosom ali samo krvno srodstvo nije majcinstvo.
Svaki odnos se gradi, svaki odnos moze imati krize i napredke i svaki odnos moze prestati biti to sto jeste pa cak i odnos roditelja i dece. Ni on se ne podrazumeva sam po sebi, i u njega treba uloziti truda i volje, tako da prica ja sam jedna jedina stalna nepromenjiva i nezamenljiva ne stoji.
Drugo, to zadrzavanje muskarca uz sebe je tako nekako malo je reci zastarelo. Ima mladjih i lepsih zena pa je tesko zadrzati moga sina!!! Samo bih pitala, kako bi se osecao sin a i njegova majka da cuje da roditelji zene kazu kako na svakom cosku ima lepih, mladih i zgodnih muskaraca i kako njihov zet treba da strahuje i bori se da zadrzi zenu pored sebe. Bio bi to ruzan osecaj.
Sve ono sto ne bi voleli da se desava vama i vasim dragim ljudima ne cinite to ni drugima.

:klap::klap:

i meni je to bzvz to "zadržavanje muža"
ako smo u braku, nismo u zatvoru, niti ako smo odlučili da se rastanemo, doživeli ko zna kakkav neuspeh. Svako je slobodan da živi sa km mu je volja
ali eto, nisam htela odmah da reagujem da ne bih bila gruba jer očito žena je jako, i čvrsto ubeđena u to
da...i interesantno je to da je za razvod kriva uvek žena jer nije znala da zadrži muškarca

Poslednja izmena:
Meni nije jasno, zasto je ovoj majci problem da sedne sa snajom i pita je otvoreno:''Duso moja, jel tebi kod mene nesto smeta? Jel postoji nesto sto ja radim, pricam sto tebi smeta i izaziva nervozu? Molim te da mi kazes, jer bi volela da imamo lep odnos. Kao i obrnuto''

Jel zaista tesko izgovoriti ove recenice?

Meni nije jasno, zasto je ovoj majci problem da sedne sa snajom i pita je otvoreno:''Duso moja, jel tebi kod mene nesto smeta? Jel postoji nesto sto ja radim, pricam sto tebi smeta i izaziva nervozu? Molim te da mi kazes, jer bi volela da imamo lep odnos. Kao i obrnuto''

Jel zaista tesko izgovoriti ove recenice?

....pa to mozes da se pitas celi zivot...i budi sigurna da neke to ne bi izgovorile po cenu zivota, jer jednosatavno smatraju da ako tako nastupe
onda se "ulaguju" snaji, a to nije bas uobicajeno.....budalastina najstrasnija....a tako je malo potrebno da se zivi u skladu i slozi sa svima....

Moja svekrva zivi u Srbiji ali je znala da svakoga dana zove mog supruga i prica mu kako on meni ne sme da se poverava , da mi prica koliko ima para , savetovala ga da joj salje pare da bi njih dvoje zapoceli "biznis" na kraju kada je videla da je on ne sljivi onda je pocela njega da napada kako krade njene spavacice da da meni ... ona ima 60 godina i 100 kilograma a ja 22 god i 50 kg .. pa bas mi odgovara njen ves ... bila sam kod njih mesec dana u kuci (bez supruga )trudila se da budem dobra snaja placala joj frizure , kuvala ruckove , cistila dvoriste i kucu punu prasine a ona se kupala i pustala nokte .. na kraju je pocela da me napada fizicki i da mi preti kako ce ona mene da samara ... cutala sam i trpela sve ali ovo nisam mogla da precutim kao i strasne vulgarnosti! Setala se u donjem vesu ispred mene , prdela , podrigivala i non stop ali non stop je bila negativna i ogovarala ljude a ja sam cutala kao mulac ... Uz to sam jos procitala njen dnevnik i svakakve bljuvotine o meni . Pisala par stvari koje mi je "poklonila" a poklonila mi je njen donji ves od pre 30 god . Ja sam to bacila istog dana ali nista nisam htela da kazem da bi bila "dobra snaja" .Sve mi se obilo o glavu . Pricala je mom muzu kako danima nisam bila kuci kako me zove neki muski glas na tel kako sam ja svasta radila a ona je bila zrtva ... Imam divnog supruga koji mi veruje imam prelep brak sa njim i nikad jednu svadju sa njim ..Sreca je sto zivim 2000km daleko od nje . Moj suprug je imao mnogo problema sa njom i zeli da zivi svoj zivot ali ja vise ne mogu da budem mirna kad znam da se trudi da mi naudi . Bez obzira sto nema uticaja na mog muza ! Mene nerviraju njene lazi .Ali posle tog izliva besa i tipa "samaranja" odlucila sam da vise nikad u zivotu ne progovorim jednu rec sa njom.Mm me podrzava .Mislim da svaka normalna osoba zasluzuje postovanje i svaka je vredna SAMOPOSTOVANJA. Ako samo jedna strana nije kako treba ... dzaba je i tolerancije i strpljenja i tipa "odbi na starost i glupost " ako se samo jednom opustis zabiceti noz u ledja i posle ce se smejati .Tako se i ona meni smejala dok sam ja plakala .Ali ima boga , bog vraca sve .

....pa to mozes da se pitas celi zivot...i budi sigurna da neke to ne bi izgovorile po cenu zivota, jer jednosatavno smatraju da ako tako nastupe
onda se "ulaguju" snaji, a to nije bas uobicajeno.....budalastina najstrasnija....a tako je malo potrebno da se zivi u skladu i slozi sa svima....
Gde to iko može da vidi ulagivanje? To ja ne razumem.:dontunderstand:
Pa svi smo ljudi, i zar nam nije lepše da živimo u skladnim odnosima, da se nas dve razumemo i pogledom... a ne da zabadamo jedna drugoj nož u leđa i budemo večito nadrkane?

Što bi moja sveki rekla:''Moji sinovi su skoro pa kopije svoga oca, pa njihove supruge razumem totalno, to sam nekad bila ja'' ;):D

Moja svekrva zivi u Srbiji ali je znala da svakoga dana zove mog supruga i prica mu kako on meni ne sme da se poverava , da mi prica koliko ima para , savetovala ga da joj salje pare da bi njih dvoje zapoceli "biznis" na kraju kada je videla da je on ne sljivi onda je pocela njega da napada kako krade njene spavacice da da meni ... ona ima 60 godina i 100 kilograma a ja 22 god i 50 kg .. pa bas mi odgovara njen ves ... bila sam kod njih mesec dana u kuci (bez supruga )trudila se da budem dobra snaja placala joj frizure , kuvala ruckove , cistila dvoriste i kucu punu prasine a ona se kupala i pustala nokte .. na kraju je pocela da me napada fizicki i da mi preti kako ce ona mene da samara ... cutala sam i trpela sve ali ovo nisam mogla da precutim kao i strasne vulgarnosti! Setala se u donjem vesu ispred mene , prdela , podrigivala i non stop ali non stop je bila negativna i ogovarala ljude a ja sam cutala kao mulac ... Uz to sam jos procitala njen dnevnik i svakakve bljuvotine o meni . Pisala par stvari koje mi je "poklonila" a poklonila mi je njen donji ves od pre 30 god . Ja sam to bacila istog dana ali nista nisam htela da kazem da bi bila "dobra snaja" .Sve mi se obilo o glavu . Pricala je mom muzu kako danima nisam bila kuci kako me zove neki muski glas na tel kako sam ja svasta radila a ona je bila zrtva ... Imam divnog supruga koji mi veruje imam prelep brak sa njim i nikad jednu svadju sa njim ..Sreca je sto zivim 2000km daleko od nje . Moj suprug je imao mnogo problema sa njom i zeli da zivi svoj zivot ali ja vise ne mogu da budem mirna kad znam da se trudi da mi naudi . Bez obzira sto nema uticaja na mog muza ! Mene nerviraju njene lazi .Ali posle tog izliva besa i tipa "samaranja" odlucila sam da vise nikad u zivotu ne progovorim jednu rec sa njom.Mm me podrzava .Mislim da svaka normalna osoba zasluzuje postovanje i svaka je vredna SAMOPOSTOVANJA. Ako samo jedna strana nije kako treba ... dzaba je i tolerancije i strpljenja i tipa "odbi na starost i glupost " ako se samo jednom opustis zabiceti noz u ledja i posle ce se smejati .Tako se i ona meni smejala dok sam ja plakala .Ali ima boga , bog vraca sve .

Najbolje rešenje je da prekineš kontakt... ako se baš ponekad čuješ sa njom, nabaciš veliki osmeh, 'odradiš' to iz poštovanja prema mužu i ćao...
Niko ne zaslužuje da nam kida živce...;)

Gde to iko može da vidi ulagivanje? To ja ne razumem.:dontunderstand:
Pa svi smo ljudi, i zar nam nije lepše da živimo u skladnim odnosima, da se nas dve razumemo i pogledom... a ne da zabadamo jedna drugoj nož u leđa i budemo večito nadrkane?

Što bi moja sveki rekla:''Moji sinovi su skoro pa kopije svoga oca, pa njihove supruge razumem totalno, to sam nekad bila ja'' ;):D

...verovatno znas koliko si srecna sto imas normalnu svekrvu, ali verovala ili ne verovala takvih je jako malo na zalost...i bolje da ne razumes, znaci ne sreces se sa takvim zenama,
inace bi razumela bez bilo kakvog pitanja....

kakva priča, prosto neverovatna

Svaki put kada sam "nabacila osmeh " iz postovanja , svaki put je nasla neku novu pricu kako sam ja rekla nesto o njoj kako sam je ogovarala po gradu ili me napada sto joj nisam poslala prasak za pecivo i tako neke gluposti ... Jako je sebicna i koristoljubiva sve da uzme ii svako je njoj duzan da da a ona se zali sto sam pojela dva jaja umesto jednog ... Ona ne ume normalno ni da prica a kamoli da se ne nasmeje iz zlobe . Njen suprug je star covek ima 85 god i ona ga maltretira isteruje iz kuce uzima mu pare jer ona nikad nista nije radila u zivotu samo je bila parazit, svi beze od nje a samo sam ja bila pametna i htela da sedim sa njom , nije mi dozvoljavala da idem kod mojih ,nazivala moje roditelje svakakvim imenima , imala sam "posla" svakodnevno i celodnevno. Zena nije normalna , veruje u svoje lazi i sto je najgore napada sve oko sebe . Sada proba da busi kod mog muza kako joj ja rasturam kucu i kako je ona zrtva i kako ja svadjam nju i njega ... Kad sam dosla u srbiju morala sam da kupim prasak da bih mogla da perem svoj ves jer ona njen ne da ... kupila sam i sebi i njoj .. guska sam . Stavlja 1 kasicicu praska u ves masinu da joj se ne potrosi a ne zna sta ima od para tj njen suprug .Ne znam samo sta ce da bude kad ostane sama , mm joj je rekao da ce tek tada da vidi sta radi onda mu je rekla da "ona ima njenu kucu i da joj niko ne treba" a on joj je rekao da ce on uvek da bude uz mene a da ce ona da ogluvi sama u toj kuci . Pre sam se sekirala bas dosta , po mesec dana sam razmisljala da li sam ja nesto mozda uradila dok nisam jednu noc dobila pritisak u glavi i nisam znala gde se nalazim od razmisljanja. Zaista to niko ne zasluzuje . pozz :)

Back