Pa mladim ženama i dalje nije jasno da je žena ta koja "održava" brak i porodicu???? Nema tu puno filozofiranja....To je prosto tako...
U nekim brakovima je tako, a u nekim bogami i nije. Ok, spadam u tu kategoriju mladih žena, ali moji mama i tata ne spadaju. 36 godina braka nije mlad brak, zar ne? Ne održava mama brak i porodicu, niti bilo koga vuče na ledjima, niti je bilo čiji rob, niti bilo čiji puls pipa... a žive kao golubovi i dan-danas. Da li je ko koga tu prevario, ja ne znam, ali znam da su oni mnogo iznad toga, bili još kada sam ja bila dete, a kamoli sad.
Dogovor, dogovor u braku izmedju dvoje zrelih ljudi, tako neki brakovi funkcionišu, znaš

Niko nikoga ne zadržava, a priznaju jedno drugom slobodnu volju i dozvoljavaju jedno drugom potpunu slobodu u tom smislu.
Ali, drugačije od ovoga kako ovde čitam i ne može biti, kada se bračni drugovi dele na mužjake i ženke

Tako nekako i moja svekrva razmišlja, sa onim njenim čuvenim savetima upućenim ćeri, zaovi mojoj, a i meni svojevremeno, dok je još mislila da može pomoću daljinskog da upravlja i mojim životom - nemoj ti njemu ništa da protivrečiš, da mu se suprotstavljaš. Slušaj ga šta priča, a radi kako ti hoćeš. Kada viče, ti ćuti, ako nešto baci, razbije, ti ćuti, ti samo ćuti. A onda kada padne noć, ispod pokrivača se sve reši.

E, baš te žene starog kova, koje tako razmišljaju, koje bi da zadržavaju mužjake, kao da im muževi nemaju svoj mozak i svoju volju, baš te degradiraju sve žene, i ćerke i snaje i sve druge, na nivo kur.vi, ali onih bračnih. Pokrivača-pomirača, govorilo se pre 100 godina, pa i pre 50, ali ja sada to ne mogu da prihvatim. Moj muž i ja imamo odnose kada to oboje želimo, a ne kada treba da izgladim situaciju sa njim, kada treba da mu odvučem pažnju, kada treba da izmolim nešto od njega...
Tako da ni ovde, po ovom pitanju, generalizacija ne valja. Možda je baš to emancipacija i žena i muškaraca, baš podizanje sa nivoa mužjaka i ženki, na nivo mislećih bića koja komuniciraju jezikom i mozgom, a ne penisom i vaginom