Svekrve...neicrpna tema

Е, можда јој фали сад, иначе јој до пре пар година ни то није фалило, удавала се жена, звала нас у свадбу, дана кад се рађао наш млађи син... :sad2:

4fvgdaq_th.gif

Е, можда јој фали сад, иначе јој до пре пар година ни то није фалило, удавала се жена, звала нас у свадбу, дана кад се рађао наш млађи син... :sad2:

Blago njoj! :super:
Ova tvoje je definitivno neiscrpan izvor bisera i budalaština!
Dobro je za tvoje psihofizičko stanje što ne komunicirate, ali šteta zbog bisera koje si propustila.
I mi sa tobom.

Mali cicak, prvo cu ti reci da stvarno mislim da je super sto si tako kul u porodicnim odnosima, za tebe licno, a i za tvoju okolinu to je nesto stvarno super jer je mogucnost sukoba svedena na najmanj mogucu meru. E sad – koliko ljudi toliko cudi, prema tome malo je previse ocekivati da svako bude jednako kul, i da sa jednakom mirnocom prima, npr. narusavanje principa teritorijalnosti - sto se recimo desilo u tvom slucaju oko pomeranja namestaja, odnosno svako je nasao za shodno da ti udje u kucu i uredjuje je kako on/ona smatra da treba, a ti si to podnosila sa asketskom mirnocom. Jos jednom – bravo! U slicnoj situaciji, posteno ti kazem, ja bi ih sve izmarsirala napolje, zato sto je moja kuca moja teritorija i vrlo sam osetljiva na mesanje u toj sferi. Socijalna psihologija se inace bavi brojnim aspektima ljudskog ponasanja, a najvazniji porodicnim odnosima su generacijski razlicito gledanje na uloge u porodici, zatim (ne)postovanje granica privatnosti, uticaj kritike i pohvale i teritorijalnost, koju sam vec pomenula. Svi ti i jos mnogi drugi momenti mogu biti u igri u ljudskim odnosima pa i u odnosu snaje i svekrve. Recimo, ako je svekrva posvetila zivot porodici i odrzavanju kuce, ona ce imati drugacije poglede na ulogu zene u kuci. Ako se snaja i njen muz, posto oboje zaradjuju, dogovore da dele porodicne poslove negovanja dece, presvlacenja pelena, spremanja kuce, a svekrva remeti sprovodjenje tog dogovora tako sto uskace da odmeni sina jer «ne prilici muskarcu da se mesa u zenske poslove”, eto ti sukoba. Pa jos ako sin koristi tu situaciju i zadovoljno se izvali na kauc da dremne dok njegova zena nastavlja da radi bez ponude da neko nju odmeni, to je itekako dovoljno za njeno nezadovoljstvo. Ako se slicno ometanje dogovora izmedju muza i zene ustali kao pravilo, snajino nezadovoljstvo i mužem i svekrvom može, i to s punim pravom, eskalirati do nevidjenih razmera. Ja se slazem dogovor kucu gradi, ali dogovor podrazumeva kompromis svih strana, ne samo jedne. I veoma zavisi od karaktera glavnih aktera (snaje, muza, svekrve), veoma vazan momenat, nisu svi ljudi isti. Ti si takva kakva si, ne smeta ti mesanje muzevljeve mame, dozivljavas ga sa dozom humora i blagonaklona si; vecina drugih zena ne gleda blagonaklono na petljanje druge zene unutar svog doma, i to je sasvim prirodno. Ako je vec tako, onda je sukob veruj bolje resenje od trpljenja i gutanja.

.... a za ovo bona .......

Кад сам се ја породила, моја свекрва је казала:,,Децо, ја ћу ускоро умрети, и не желим да се дете веже за мене, биће му тешко кад умрем...'' (За то време је уздисала и држала се за срце)
,,Ванда, нека твоји родитељи брину о детету, ја ово говорим за добро тог детета, да не пати за мном...'' :zcepanje:
Наш старији син пуни 18 година за који дан, млађи ће ускоро 17. Она пуни 82. И ни к јој не фали! :besna:

Kada sam prosle godine ostala u drugom stanju, i moj dragi sav srecan otisao da se pohvali roditeljima i rekao im "Malena je trudna", sveki zaprepasceno sva u cudu i uzasu izbecila oci na njega i pitala "kako je trudna?".... Igrom nesrecnog slucaja posle 3.5 mes. morala sam na kiretazu da bi mu ona tog dana dok sam ja "umirala" od dusevnog bola, rekla "namerno je ona otisla na kretazu jer dete nije tvoje, pa se uplasila da ce da lici na oca i zato resila da abortira"...:dash::dash::dash::dash:
I mislim sta vise reci....

Kada sam prosle godine ostala u drugom stanju, i moj dragi sav srecan otisao da se pohvali roditeljima i rekao im "Malena je trudna", sveki zaprepasceno sva u cudu i uzasu izbecila oci na njega i pitala "kako je trudna?".... Igrom nesrecnog slucaja posle 3.5 mes. morala sam na kiretazu da bi mu ona tog dana dok sam ja "umirala" od dusevnog bola, rekla "namerno je ona otisla na kretazu jer dete nije tvoje, pa se uplasila da ce da lici na oca i zato resila da abortira"...:dash::dash::dash::dash:

mislim sta reci...:neutral:
ja joj se u zivotu vise ne bih obratila..
sram da je bude!!!

mislim sta reci...:neutral:
ja joj se u zivotu vise ne bih obratila..
sram da je bude!!!

E pa vidis draga moja, kad sam ranije pisalo ovde o tome, oni mamini sinovi samo sto me zivu nisu razapeli.... ali mene zab... za njih.... Ja smatram da je ovo "nasa" tema i da imamo pravo ovde da pisemo o svim nasim problemima koje nam zadaje i priredjuje nuzno zlo zvano svekrva.
Opet, sa druge strane, svaka cast "normalnim" svekrvama, znam da i takvih ima, ali ja eto nisam bila te srece.
A ne trazim ja puno, samo zelim da imam svoj mir i svoj zivot u koji ona nece svakog casa da zabada svoj nos, i da vec jednom prihvati cinjenicu da je njen sin izabrao mene i da je srecan sa mnom. Ako je to previse, onda se izvinjavam...

Ja bih je udavila za to... :besna:

Само даље од ње!

na nije tragicno bilo bi komicno.

GOSPODE BOZE! :pop:

E, ova svekrva lici na moju bivsu svekrvu po stepenu zlobnosti i nemanju obzira u davanju izjava. Mislila sam da je moja unikat i ovo mi je sada zalosno saznanje da ima jos takvih kretenki.

...neke žene su jednostavno zle..i ne može im se pomoći, ko god može da ih
izbegne..ili bar ignoriše može se smatrati srećnikom....
...ona moja, nikad nije mirovala, uvek je tražila razlog da nečem prigovori, da
malo "dosoli", da se pravi "pametna", i pritom se hvalila time kako nit voli
unuke, nit je previše zainteresovana za njih, ali samo u krugu porodice, da se
ko ne zezne, pa joj nešto lepo o njima ispriča....
...ostali svet je živeo i živi u zabludi da je ona najbolja baka na svetu:mrgreen:

Kad videh temu,kosa mi se podize sa glave ......setih se svega,a mislila sam da vreme leci sve,i da se neke stvari mogu zaboraviti,ali na zalost ne.Toliko slicnih zena na ovom svetu,mislim na svekrve,naravno, pa zar je moguce da toliko zlobe,moze postojati na jednom mestu.Ja vam necu pricati kako sam ja prosla,ali sudeci po vasim pricama u vecini slucajeva je isto.Mene je samo uvek cudilo sto svekrve koje imaju cerke,ne mogu imati bar malo razumevanja za snaje,pa ni to da ne bude vazno,malo postovanja prema sinovima,a za unucice i da ne govorim.Kad ono sve kontra.Cera se dobro udala a jadan sin propade pored baksuza,a prema unucicima se ponasala ko da sam ih Boze me prosti donela u miraz.I necu nista dalje da kazem jer mi vec radi zivac,i sve me to iritira i ako je sve to proslo,ali boli i dan danas.:(

...neke žene su jednostavno zle..i ne može im se pomoći, ko god može da ih
izbegne..ili bar ignoriše može se smatrati srećnikom....
...ona moja, nikad nije mirovala, uvek je tražila razlog da nečem prigovori, da
malo "dosoli", da se pravi "pametna", i pritom se hvalila time kako nit voli
unuke, nit je previše zainteresovana za njih, ali samo u krugu porodice, da se
ko ne zezne, pa joj nešto lepo o njima ispriča....
...ostali svet je živeo i živi u zabludi da je ona najbolja baka na svetu:mrgreen:

A da zaboravih da potvrdim da je za sve ostale koji je znaju bila jedinstvena baka na svetu:evil:

a kad ``baka`` kaže unuci da je nekad volela najviše na svetu ali više ne...
..ja sam još uvek ovakva od te izjave:eek: šta reći? Šta sad ona očekuje od te unuke, poštovanje,ljubav? I kakve su uopšte te reči upućene detetu ( ima toga još, ali bilo mi je teško i ovo da napišem).
Pratim ovu temu redovno i saosećam se sa svim snajkama ali sam mislila da se nikad neću upisati jer mi je muka od njenih gluposti, smicalica, pokušavanja zavade u porodici (na žalost ponegde joj i uspe) pa mi je smorno i da pišem o tome. Ali stvarno nisam očekivala da će početi prema sopstvenoj unuci da primenjuje razne metode verbalnog ...kako to nazvati..maltretiranja?( iako sam ovde pročitala razna iskustva žena, opet...).
I da, naravno, za sve je ona idealna majka, svekrva, baka sem za mali broj nas koji smo joj nekad negde u životu zasmetali, a nemamo pojma čime smo to izazvali.

nije me dugo bilo na temi ...odnos sa sveki se malo popravio pa sad se recimo i poljubimo kad se vidimo ili kad odlazimo kucama jedna od druge...pocela je malom da daje i novac nije to nesto al opet ajde/...
samo me zanima kad malom budemo pravili 1 rodjendan hoce li se setiti da pomogne oko spremanja mada i ne mislim da pravimo bauk oko toga jer malisa jos veze nema sta je to tako da tek od 2 rodjendana cemo u igraonici i kraj...

...samo me zanima kad malom budemo pravili 1 rodjendan hoce li se setiti da pomogne oko spremanja mada i ne mislim da pravimo bauk oko toga jer malisa jos veze nema sta je to tako da tek od 2 rodjendana cemo u igraonici i kraj...

setice se da ti pomogne oko spremanja bas kao sto ces se jednoga dana i ti setiti da pomognes svojoj snaji :mrgreen: (jer tvoj maleni nece biti vecno maleni,deca rastu i porastu i za cas ces i ti biti u ulozi svekrve - i tako sve u krug... mrznja je ono sto je vecno i to je bas tuzno (bar kada ovde citamtako izgeda).
A NE mora tako da bude, samo treba izaci iz tog stereotipa.... i tada je sve nekako normalno - provereno!

setice se da ti pomogne oko spremanja bas kao sto ces se jednoga dana i ti setiti da pomognes svojoj snaji :mrgreen: (jer tvoj maleni nece biti vecno maleni,deca rastu i porastu i za cas ces i ti biti u ulozi svekrve - i tako sve u krug... mrznja je ono sto je vecno i to je bas tuzno (bar kada ovde citamtako izgeda).
A NE mora tako da bude, samo treba izaci iz tog stereotipa.... i tada je sve nekako normalno - provereno!

Ne bi bilo stereotipa da nema zla u ljudima. Za ovih više od pola veka kolko nakupih, upoznala sam samo jednu snajku koja je u startu rešila da ne prihvati svekrvu, ne baš da je mrzi, već da je prezire i omalovažava na svakom koraku, mada nije imala nikakvog razloga za to. S'druge strane, videh tušta i tma svekrva koje su snajke doživljavale ili kao konkurenciju ili kao pretnju (bog zna kakvu), u startu ne prihvatajući tu mladu osobu koja ulazi u porodicu i zaboravljajući da su i one nekad bile na istom mestu.
Jedna moja poznanica je bila godinama u svađi sa sinom i snajkom jer su posle dosta godina rešili da dobiju treće dete kada su dvoje starijih bili već tinejdžeri :dash::dash::dash:, a kada se mlađi oženio, već nekoliko godina su u braku i nemaju dece, ona naglas razmišlja da bi trebalo da njen sin "otera" jalovicu.:dash:
Toliko o tome da li tako NE MORA da bude, naravno da ne mora, nikad ne mora.

Back