Švedska

Pozz svima.
Da li neko ima informaciju kakva je situacija sa zapošljavanjem u sektoru trgovine i hotelijesrtva?
Imam Srpski pasos, i dipl.menader sam u turizmu, ali vec 6 godina radnog staža sam u menaderisanju u trgovini-radim kao regionalni menadžer u jednom poznatom lancu.
Nije da ne može da se zaradi, ali me najviše nervira ova konstantna ne sigurnost u zemlji ne mogućnost pravljenja nekih dugoročnijih planova....
Da li neko zna kakva je mogućnost zaposlenja, čak i kao radnik u prodavnici ili u hotelu motelu??
Hvala svima unapred.

Pozz

- - - - - - - - - -

MISLIO SAM NA ZAPOSLENJE U DRŽAVI SVEDSKOJ :)))))

Pozz svima.
Da li neko ima informaciju kakva je situacija sa zapošljavanjem u sektoru trgovine i hotelijesrtva?
Imam Srpski pasos, i dipl.menader sam u turizmu, ali vec 6 godina radnog staža sam u menaderisanju u trgovini-radim kao regionalni menadžer u jednom poznatom lancu.
Nije da ne može da se zaradi, ali me najviše nervira ova konstantna ne sigurnost u zemlji ne mogućnost pravljenja nekih dugoročnijih planova....
Da li neko zna kakva je mogućnost zaposlenja, čak i kao radnik u prodavnici ili u hotelu motelu??
Hvala svima unapred.

Pozz

- - - - - - - - - -

видио сам да има радне снаге која говори искључиво енглески у Sheraton Stockholm , па питај , види шта ће ти рећи

http://www.sheratonstockholm.se/

MISLIO SAM NA ZAPOSLENJE U DRŽAVI SVEDSKOJ :)))))

уздај се у се и у своје кљусе, јер ди си ни за ди си ниси. ;)

Hvala ti :hahaha:

QUOTE=RURIK;28504085]видио сам да има радне снаге која говори искључиво енглески у Sheraton Stockholm , па питај , види шта ће ти рећи

http://www.sheratonstockholm.se/

уздај се у се и у своје кљусе, јер ди си ни за ди си ниси. ;)[/QUOTE]

Imam pitanje. Posedujem EU pasos, i isao bih da studiram u Svedskoj. Sad zanima me, da li bih kao EU drzavljanin placao studije, i da li bih imao pravo na studentski kredit?
Kao eu citizen ne placas studihe, tj imas tretman kao domaci.Bitan ti je jezik kao i svuda.Imas pravo na kredu naravno, ali moras upisati prvo fax.

ne placas.treba ti dobar eng. ili svedski.imas pravo i na kred ali tek nakon sto upises fax.isti tretman kao svedi.

Imam ja polozen IELTS test engleskog, govorim ga kao srpski. Zanimalo me je to samo, da li su studije besplatne samo u slucaju da studiram na svedskom, ili su na engleskom takodje besplatne?

Pozdrav ,

treba uskoro da se vencam sa jednom Svedjankom. Znam celu proceduru koja predhodi dobijanju privremene boravisne dozvole.
Ono sto me zanima i informacije koje mi trebaju :

- da li sa tom dozvolom imam pravo na neke novcane beneficije ( pr.da idem u skolu da ucim jezik a da mi placaju za to) i neke novcane beneficije za nezaposlenost ili neku vrstu novcane socijalne pomoci dok ne nadjem posao ? ovo pitam jer imam jednog poznanika koji je dobio direktno onu kartu na 5 godina( PUT) na osnovu potvrdjenog azila , i on sada ide u skolu za svedski jezik i prima oko 6000 kr i plus mu neka drzavna institucija placa 80 % stanarine.( ima stan od 5000 kr a oni mu placaju 4000 ) Tako da neznam da li i ja mogu slicno sa tom kartom na 2 godine kao sto moze neko sa onom na 5 god.?

- ako se razvedem u toku ove 2 godine ,recimo posle 1 godine, da li mi automatski oduzimaju boravak ili vazi sve dok ne isteknu pune 2 godine,tj.do krajnjeg datuma vaznosti koji je napisan na karti.

- ako pocnem da radim za stalno sa ovom kartom , da li mogu da uzmem neki kredit u banci ( bez zalaganja neke nekretnine ) ?

Unapred hvala na odgovorima .

Jel neko zna kakva je šansa za zaposljenje što se tiče diplomiranih inženjera zaštite životne sredine? Dal ima neko iskustva sa tim?

Svaka pomoć bi mi bila dobrodošla.

Pozdrav ,

treba uskoro da se vencam sa jednom Svedjankom. Znam celu proceduru koja predhodi dobijanju privremene boravisne dozvole.
Ono sto me zanima i informacije koje mi trebaju :

- da li sa tom dozvolom imam pravo na neke novcane beneficije ( pr.da idem u skolu da ucim jezik a da mi placaju za to) i neke novcane beneficije za nezaposlenost ili neku vrstu novcane socijalne pomoci dok ne nadjem posao ? ovo pitam jer imam jednog poznanika koji je dobio direktno onu kartu na 5 godina( PUT) na osnovu potvrdjenog azila , i on sada ide u skolu za svedski jezik i prima oko 6000 kr i plus mu neka drzavna institucija placa 80 % stanarine.( ima stan od 5000 kr a oni mu placaju 4000 ) Tako da neznam da li i ja mogu slicno sa tom kartom na 2 godine kao sto moze neko sa onom na 5 god.?

- ako se razvedem u toku ove 2 godine ,recimo posle 1 godine, da li mi automatski oduzimaju boravak ili vazi sve dok ne isteknu pune 2 godine,tj.do krajnjeg datuma vaznosti koji je napisan na karti.

- ako pocnem da radim za stalno sa ovom kartom , da li mogu da uzmem neki kredit u banci ( bez zalaganja neke nekretnine ) ?

Unapred hvala na odgovorima .

...pa to si mogao da pitas tog nekog ko ti je sredio taj brak...
..inace imas pravo na skolu jezika besplatno, ali si obavezan da ides svaki dan redovno i da polozis u nekom razumnom roku...za ostalo ne znam, ali sigurno imas dosta prava koja
mozes da ostvaris....mislim da moras biti u braku 3 godine...ali proveri....i da ne mozes dici kredit jer tamo inace retko ko ima nekretninu u vlasnistvu...za kredite su uslovi drugaciji...
..opet kazem pitaj tog nekog, tregao bi sve to da zna..

Molim vas za pomoc!! Imam EU pasos, zelim da studiram u Svedskoj, ali bih prvo da odem malo da radim tamo i upoznam zemlju, ljude.. Da li imam sanse za neke obicne poslove bez znanja svedskog?

Pozdrav svima.Nova sam ovde.Htela sam da pitam ako je neko upucen pa da mi odgovori.Ovako:suprug mi je preko jedne agencije dobijo ponudu za posao u drvnoj industriji u Svedskoj.Posto poseduje samo pasos Srbije rekli su mu da ce tamo raditi na crno.mozeli mi neko odgovoriti dali je to pametno da radi na crno u Svedskoj?

Back