Švedska

klika:
...kao jedan od vedecih strucnjaka u toj oblasti nije mogao da dobije posao u Svedskoj, ne daju mu radnu dozvolu!!! Silom prilika je morao da nastavi sa postdoktorskim studijama na istom univerzitetu za sramotnih 1800 eura na mesec. Sa tim parama u Svedskoj nemas za `leb imleko. Da ne pominjem sto ne moze da nadje stan, inace cene su stravicne..........

Ako imas ponudu za posao, radna dozvola se dobija bez ikakvih problema. 1800 eur za postdoktoranda uopste nije sramotna nego prilicno pristojna plata. Samac u Svedskoj moze sasvim pristojno da zivi sa 1000-1200 eur, a sa 1800 eur puna kapa. Cene nisu uopste stravicne nego su na nivou proseka EU.

vukad:
Ako imas ponudu za posao, radna dozvola se dobija bez ikakvih problema. 1800 eur za postdoktoranda uopste nije sramotna nego prilicno pristojna plata. Samac u Svedskoj moze sasvim pristojno da zivi sa 1000-1200 eur, a sa 1800 eur puna kapa. Cene nisu uopste stravicne nego su na nivou proseka EU.

Ne znam pomocu kojih to trikova mozes pristojno da zivis u Svedskoj sa 1000-1200 eura?

Ovo prvi put cujem..........sa tim parama ljudi jedva prezivljavaju u recimo Italiji, Holandiji, Nemackoj, Francuskoj..........imam prijatelje po citavoj Evropi, i svi pricaju istu pricu, od uvodjenja eura.....sve je otislo u lepu materinu........milim na odnos zarade/troskovi zivota. Koliko sam upucen, Svedska je u vak bila za nijansu skuplja od svih ovih pomeutih zemalja, ispravi me ako gresim......

Koliko placas jednosoban stan u Stokholmu?

Sto se tice "pristojne" plate od 1800 eura u Svedskoj za doktora nauka..........hmm.......pa u recimo Kanadi bi imao minimum duplo vise, .......ovo je smesna plata ljudi moji, prosecan radnik bez neke skole u Evropi moze da napravi 1200-1300 eura..........

Za primer, prijatelju Udinama, Italija, placa jednosoban stan neverovantih 700 eura!!! Hrana uzas skupa.........benzin - 1,5-2,0 aura po litri..........

Stan (studio ili jednosoban) oko 400-500 eur, hrana 300 eur, prevoz 60 eur, izlazci/garderoba 300 eur ~ 1100 eur mesecno.

Ja studio na odlicnom mestu manje od 20 min od centra placam 350 eur sa svim dazbinama i Internetom. Auto u Stockholmu je nepotreban luksuz jer gradski prevoz je odlican, a kad kola zatrebaju tu je rent-a-car

Ako poredis cene u Svedskoj sa zemljama koje si nabrojao sve je to +/- 10%, nema tu neke bitnije razlike u troskovima zivota, neke stvari su skuplje, neke jeftinije.

Za platu od 1800 eur sam rekao da je pristojana za postdok poziciju, ne za doktora nauka u kompaniji. Plate na fakultetima se uskladjuju svake godine i mislim da bi tvoj prijatelj trenutno za tu poziciju dobio oko 2000 eur. Postdokovi u Kanadi dobijaju manje.

vukad:
Stan (studio ili jednosoban) oko 400-500 eur, hrana 300 eur, prevoz 60 eur, izlazci/garderoba 300 eur ~ 1100 eur mesecno.

Ja studio na odlicnom mestu manje od 20 min od centra placam 350 eur sa svim dazbinama i Internetom. Auto u Stockholmu je nepotreban luksuz jer gradski prevoz je odlican, a kad kola zatrebaju tu je rent-a-car

Ako poredis cene u Svedskoj sa zemljama koje si nabrojao sve je to +/- 10%, nema tu neke bitnije razlike u troskovima zivota, neke stvari su skuplje, neke jeftinije.

Za platu od 1800 eur sam rekao da je pristojana za postdok poziciju, ne za doktora nauka u kompaniji. Plate na fakultetima se uskladjuju svake godine i mislim da bi tvoj prijatelj trenutno za tu poziciju dobio oko 2000 eur. Postdokovi u Kanadi dobijaju manje.

Koliko sam ja cuo , recimo pice u lokalu je 10 eura, kilo paprike 20+ eura......itd, da ne idem u detalje, meni to lici na deranje koze sa cenama..........

Jedno pitanje, od kada zivis u Svedskoj i kada si se uselio u taj stan, pitam te zato sto recimo taj moj prijatelj zivi trenutno u Malmeu i rece mi da je prosto nemoguce naci stan ni u blizoj okolini centra jer je sve odavno zauzeto, on stan u tri lepe materine od centra placa 600 eura! Ko se dokopao stana pre 10+ godina platio je prilicno malu cenu dok sada stvari stoje sasvim drugacije, znas sta hocu da kazem........

Sto se tice doktora nauka i te price........problem je sto on kao svetksi strucnjak u oblasti genetskog inzenjeringa ne moze da dobije legalno posao u Svedskoj!?!? Za to ne zvuci pomalo cudno? Zato je bio u neku ruku prisiljen da radi postdoktorat na univerzitetu.....
Kada sam mu predlozio da se iseli u Kanadu nije bio nesto odusevljen idejom, ali sam siguran da bi ovde napravio karijeru, a da ne pricam o novcu........

klika:
Koliko sam ja cuo , recimo pice u lokalu je 10 eura, kilo paprike 20+ eura......itd, da ne idem u detalje, meni to lici na deranje koze sa cenama..................
Eh, svasta necu cuti. Pa zemlje EU su u carinskoj uniji, objasni mi onda kako to kilo paprika koje u Poljskoj, Madjarskoj kosta 2 eur moze da kosta 20 eur u Svedskoj? Kako uopste mozes da poverujes u tako nesto?

klika:
Jedno pitanje, od kada zivis u Svedskoj i kada si se uselio u taj stan, pitam te zato sto recimo taj moj prijatelj zivi trenutno u Malmeu i rece mi da je prosto nemoguce naci stan ni u blizoj okolini centra jer je sve odavno zauzeto, on stan u tri lepe materine od centra placa 600 eura! Ko se dokopao stana pre 10+ godina platio je prilicno malu cenu dok sada stvari stoje sasvim drugacije, znas sta hocu da kazem................
Uselio sam se pre malo vise od godinu dana. Na 20 min od centra Stockholma mozes da kupis dvosoban stan i da te rata za otplatu kredita zajedno sa komunalijama ne izadje vise od 500 eur. Ako ti je to isti taj prijatelj sto te ubedjuje da kilo paprika kosta 20 eur ne bih ja mnogo obracao paznju na to sto on prica.

klika:
Sto se tice doktora nauka i te price........problem je sto on kao svetksi strucnjak u oblasti genetskog inzenjeringa ne moze da dobije legalno posao u Svedskoj!?!? Za to ne zvuci pomalo cudno?
Da zvuci cudno. Ja sam iz potpuno druge branse pa ne znam kako stvari stoje u oblasti gen. inz. Svedska ima hi-tech industriju i za inzinjere sa doktoratom nije previse tesko naci posao, cak je lakse nego u Kanadi (znam jer sam ziveo tamo) Nezaposlenost u Svedskoj je 5.6%, a u Kanadi 7% , ali opet kazem, ne znam kako stoje stvari u njegovoj struci. Svedska i Kanada su dva razlicita sistema, ovde ne mozes da pravis tolike pare kolike mozes tamo, ali s druge strane ovde neces videti tolike beskucnike i sirotinju kao po kanadskim gradovima - socijalne razlike su manje.

vukad:
Eh, svasta necu cuti. Pa zemlje EU su u carinskoj uniji, objasni mi onda kako to kilo paprika koje u Poljskoj, Madjarskoj kosta 2 eur moze da kosta 20 eur u Svedskoj? Kako uopste mozes da poverujes u tako nesto?

Putovah ja po Evropi jos u `80-tim , i onda bese unija i koliko se secam cene nisu bile identicne u svim zemljama unije........cak su u nekim zemljama cene bile dvostruko vece, da ne idem u detalje ali nemoj mi reci da je Danska ista sa cenama kao Spanija ili Grcka? Nece biti ni izbliza..........poznajem cene roba u Svedskoj jos od ranije.......mnogo je skuplje nego u ostalim drzavama unije........secam se jos dok sam radio jedne godine u Engleskoj u nekom kampu, bilo je ljdui iz cele Evrope, pa i ovih iz Skandinavije......glavni razlog njihovog dolaska u Englesku je bio JEFTINOCA u odnosu na njihove maticne zemlje, znam da sam bio sokiran sa cenama roba i usluga u recimo jednoj Danskoj, Svedskoj, Finskoj.....

vukad:
Uselio sam se pre malo vise od godinu dana. Na 20 min od centra Stockholma mozes da kupis dvosoban stan i da te rata za otplatu kredita zajedno sa komunalijama ne izadje vise od 500 eur. Ako ti je to isti taj prijatelj sto te ubedjuje da kilo paprika kosta 20 eur ne bih ja mnogo obracao paznju na to sto on prica.

Prijatelj u Svedskoj zivi punih 8 godina, ne verujem da bi me slagao sa ovim cenama stanova........poznajem ga vrlo dobro.

vukad:
Da zvuci cudno. Ja sam iz potpuno druge branse pa ne znam kako stvari stoje u oblasti gen. inz. Svedska ima hi-tech industriju i za inzinjere sa doktoratom nije previse tesko naci posao, cak je lakse nego u Kanadi (znam jer sam ziveo tamo) Nezaposlenost u Svedskoj je 5.6%, a u Kanadi 7% , ali opet kazem, ne znam kako stoje stvari u njegovoj struci. Svedska i Kanada su dva razlicita sistema, ovde ne mozes da pravis tolike pare kolike mozes tamo, ali s druge strane ovde neces videti tolike beskucnike i sirotinju kao po kanadskim gradovima - socijalne razlike su manje.

Zavisi kako posmatras ovaj problem, nije bas tako crno-belo ........sto se tice nezaposlenosti, ona je u ovom momentu u Kanadi oko 6% , a recimo Alberta u kojoj ja sada zivim ima nezaposlenost samo 3.5%........malo ko zna ali Alberta ima nafte, gasa vise nego jedna Norveska, pa jos rudnici dijamanata na severu zemlje.......sto se tice posla, Svedska se ne moze porediti u ovom momentu sa Kanadom.........
Takodje "problem" beskucnika......to je naduvana prica iz prostog razloga sto ovde imas ljudi koji jednostavno ne zele da rade, nije problem u nemanju posla, vec u ljudima.......svaki covek ovde moze da zaradi $ 9-10 na sat, ne treba mu nikakva skola i obrazovanje,.....ali kao sto rekoh , neko ne zeli da radi, lakse mu je da ispruzi ruku na ulici i moli za nesto para.........

klika:
Putovah ja po Evropi jos u `80-tim , i onda bese unija i koliko se secam cene nisu bile identicne u svim zemljama unije........cak su u nekim zemljama cene bile dvostruko vece, da ne idem u detalje ali nemoj mi reci da je Danska ista sa cenama kao Spanija ili Grcka? Nece biti ni izbliza..........poznajem cene roba u Svedskoj jos od ranije.......mnogo je skuplje nego u ostalim drzavama unije.................

Putovao si ti 80-tih, ali ja putujem sada i maltene svakog meseca provedem po jedan vikend u nekom od drugih drzava u EU. Istina zemlje imaju razlicite poreske stope, Svedska nesto visu, ali znacajne razlike u ceni roba NEMA, sve je to +/- 10%, slobodno trziste cini svoje. Ima puno etno-prodavnica po Stockholmu gde hrana nije nista skuplja nego u Beogradu. Sto se tice usluga, tu postoji znatna razlika, pre svega u odnosu na Grcku, Portugal i nove clanice, ali je zato i standard znatno visi.

klika:
Prijatelj u Svedskoj zivi punih 8 godina, ne verujem da bi me slagao sa ovim cenama stanova........poznajem ga vrlo dobro..........

O ceni stanova nema sta da diskutujemo, sve moze da se vidi na http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=305
Otplata kredita + komunalije + Internet za stan od 50 m2 u Malme-u ne prelazi 450 eur osim ako bas ne zeli da zivi u centru ili nekom od ekskluzivnijih delova grada.
Evo jedan prosecan primer (posto ne verujem da ces se snaci sa svedskim). Mesecna rata za ovaj stan: http://w4.objektdata.se/pregen/730/OBJ26119_721131730/hemnet.htm je 3 888 kr (oko 420 eur) sa ucescem od 8000 eur. Stanovi u Malme-u nisu nista mnogo skuplji nego u Beogradu, a uslovi kreditiranja su mnogo, mnogo povoljniji.

klika:
Alberta u kojoj ja sada zivim ima nezaposlenost samo 3.5%........malo ko zna ali Alberta ima nafte, gasa vise nego jedna Norveska, pa jos rudnici dijamanata na severu zemlje................

Jeste Alberta bogata provincija ali se ljudi nesto ne polomise hrleci tamo, sam i znas zasto. Ja sam ziveo u "komsiluku", u siromasnijoj British Columbiji i nikad je ne bih menjao za Albertu.

klika:
Takodje "problem" beskucnika......to je naduvana prica iz prostog razloga sto ovde imas ljudi koji jednostavno ne zele da rade, nije problem u nemanju posla, vec u ljudima.......

Problem beskucnika nije naduvana prica, ti si u Alberti pa ne primecujes to toliko, ali podji u Vancouver pa se prosetaj Hejstingsom ili Montreal gde na svakom ulazu u metro spava po jedan beskucnik, otvara vrata ljudima koji prolaze nadajuci se nekom centu. I nije stvar u tome da li oni hoce ili nece da rade, nego sta drzava radi sa takvim slucajevima: u Kanadi ih ostavlja na ulici da pomru od gladi. Sto se tice toga, Svedska je ipak humanija, zato imamo ovolike poreze. Meni je ipak draze da platim nesto veci porez, ako znam da ce to da ode u prave svrhe, i da na kraju krajeva, ne moram da gledam svu tu bedu po ulicama. Opet, za one koji imaju neke kvalifikacije i mogucnost da nadju posao Kanada je fantasticna zemlja za zivot, ali isto tako je i Svedska. Obe imaju svoje pros and cons. Nisam ja taj koji gleda na stvari crno-belo, pokusavam da te ubedim da imas pogresnu sliku o Svedskoj na osnovu par prijatelja koji se nisu snasli. Ja opet mogu da ti ponudim kao kontra-primer ljude koje znam u Kanadi koji rade sve i svasta da bi preziveli, sto opet nije nikav dokaz da jedna ili druga zemlja nevaljaju, pre ce biti da je problem u tim ljudima.

vukad:
Putovao si ti 80-tih, ali ja putujem sada i maltene svakog meseca provedem po jedan vikend u nekom od drugih drzava u EU. Istina zemlje imaju razlicite poreske stope, Svedska nesto visu, ali znacajne razlike u ceni roba NEMA, sve je to +/- 10%, slobodno trziste cini svoje. Ima puno etno-prodavnica po Stockholmu gde hrana nije nista skuplja nego u Beogradu. Sto se tice usluga, tu postoji znatna razlika, pre svega u odnosu na Grcku, Portugal i nove clanice, ali je zato i standard znatno visi.

Jeste Alberta bogata provincija ali se ljudi nesto ne polomise hrleci tamo, sam i znas zasto. Ja sam ziveo u "komsiluku", u siromasnijoj British Columbiji i nikad je ne bih menjao za Albertu.

Problem beskucnika nije naduvana prica, ti si u Alberti pa ne primecujes to toliko, ali podji u Vancouver pa se prosetaj Hejstingsom ili Montreal gde na svakom ulazu u metro spava po jedan beskucnik, otvara vrata ljudima koji prolaze nadajuci se nekom centu. I nije stvar u tome da li oni hoce ili nece da rade, nego sta drzava radi sa takvim slucajevima: u Kanadi ih ostavlja na ulici da pomru od gladi. Sto se tice toga, Svedska je ipak humanija, zato imamo ovolike poreze. Meni je ipak draze da platim nesto veci porez, ako znam da ce to da ode u prave svrhe, i da na kraju krajeva, ne moram da gledam svu tu bedu po ulicama. Opet, za one koji imaju neke kvalifikacije i mogucnost da nadju posao Kanada je fantasticna zemlja za zivot, ali isto tako je i Svedska. Obe imaju svoje pros and cons. Nisam ja taj koji gleda na stvari crno-belo, pokusavam da te ubedim da imas pogresnu sliku o Svedskoj na osnovu par prijatelja koji se nisu snasli. Ja opet mogu da ti ponudim kao kontra-primer ljude koje znam u Kanadi koji rade sve i svasta da bi preziveli, sto opet nije nikav dokaz da jedna ili druga zemlja nevaljaju, pre ce biti da je problem u tim ljudima.

Cekaj malo, ti hoces da mi kazes da pre 15-20 godina u Evropi nije bilo slobodno trziste?
Pa kako je onda pice u skandinavskim zemljama 10 eura a u drugima 5? Kako to da iste Levis-ke kostaju u Danskoj recimo duplo vise nego u Londonu? Itd.........mogao bih jos mnogo primera da navedem........
Ti si prvi covek od kojeg cujem da su cene u Svedskoj iste kao u ostaku Unije........imam prijatelje bar u 7-8 zemalja koji tamo zive dugi niz godina i ni odkoga nisam cuo sliucnu pricu tvojoj.........ali ok, ako ti tako kazes..........ne pokusavam nikoga da ubedjujem......

Znas li da u Alberti u ovom momentu radnik u coffe shopu zaradi i do CAD$ 15 na sat (10 eura)! Ovde se u zadnjih godinu dana sjatila cela Kanada...........posla toliko ima da je i vlada Alberte totalno zatecena, cak pokusavaju, sto je veoma cudno, da obore cenu rada, ne znam iz kog razloga, ........

Ja ti objasnih problem beskucnika, posao se moze u svakom mestu u Kanadi naci za 24 sata! Pod uslovom da osoba ZELI da radi, to sto si ti video u Vancouveru je vecina narkomana.......znas i sam koliko tamo droge na ulicama ima............
Jedan podatak o ekonomiji i bumu koji trenutno trese Kanadu, ove godine se imigraciono ministarstvo povecalo kvotu imigranata na 250.000 (proslogidisnja 150.000) i to je opet malo za potrebe popunjavanja radnih mesta, ima vise posla trenutno nego radne snage.........pa daj neka mi neko navede u Evropi koja to drzava ima manjak radne snage, tj. visak radnih mesta?

Sto se tice Svedske, nisam ja rekao da je tamo lose, ali prijatelju moj, ljudi koji tamo zive duze vreme , svi se slazu da Svedska nije ni izbliza onome sto je bila pre 10+ godina.......
Sto se tice poreza, hmmm........ja se ne bih menjao sa tobom, ovde je socijalna politika sasvim dobra a porezi su mnogo manji , ja placam ne vise od 20% dok vas tamo deru 40-50 % , hvala lepo...........i ja ovde imam besplatno lecenje, penzioneri su ovde zasticeni ko beli medvedi ......zive k`o bubreg u loju........

klika:
Cekaj malo, ti hoces da mi kazes da pre 15-20 godina u Evropi nije bilo slobodno trziste?
Pa kako je onda pice u skandinavskim zemljama 10 eura a u drugima 5?........

10 eur mozda kosta neka zestina, pivo u pub-u u proseku kosta 5 eur. Alkohol nije dobra primer za poredjenje jer su skandinavske zemlje imale problem sa alkoholizmom pa su uvele visoke takse na zestoka alkoholna picca. Sto se mene tice, mislim da treba da dignu te takse jos vise, jer uvece po ulicama ima toliko pijane omladine da ocigledno pice nije dovoljno skupo za njih. Dakle, alkohol, cigarete, benzin to je stvari za koje ne vaze trzisni principi, svaka drzava tu ima neku svoju politiku. Na primer, ovde imamo razne takse za vozace ciji je cilj da destimulise ljude da voze i podstice ih da koriste gradski prevoz. U svemu tome mozes da nadjes i dobru i losu stranu.

klika:
Kako to da iste Levis-ke kostaju u Danskoj recimo duplo vise nego u Londonu? Itd.........mogao bih jos mnogo primera da navedem........ .

Verovatno jer si u Londonu naleteo na neku rasprodaju, a u Danskoj si gledao cenu u prvoj prodavnici na koju si naleteo. Inace to ne bi imalo nikakvog smisla, mislis da se ne bi nasao niko ko bi otvorio firmu, uvezao Leviske iz UK po duplo nizoj ceni i prodavao ih u Danskoj? Razlika u ceni je, ponavljam, pre svega u VAT-u, koji je u Skandinaviji nesto visi, ali ne toliko koliko ti zelis da prikazes. U Svedskoj L'501 kosta 700-900 SEK, u UK 50-60 GBP (regularne cene, ne rasprodaje), znaci to je otprilike to. Znam da je i kod nas uvek bio oko 100 eur, nema tu neke razlike. Uostalom, ko meni brani da na net-u narucim Leviske iz UK, stizu mi na kucnu adresu za dva dana, carine nema, delivery costs max 10 eur. Postoje neki principi slobodnog trzista koji verovatno sada i bolje funkcionisu nego 80-tih, sada smo globalno selo.

klika:
Jedan podatak o ekonomiji i bumu koji trenutno trese Kanadu, ove godine se imigraciono ministarstvo povecalo kvotu imigranata na 250.000 (proslogidisnja 150.000) i to je opet malo za potrebe popunjavanja radnih mesta, ima vise posla trenutno nego radne snage........

Kanadska imigraciona politika nema nikakve veze sa potrebama trzista radne snage. Primer: 2000-2004 kada je najveca velika kriza u IT-u, i u Kanadi je bilo NEMOGUCE naci posao u toj bransi, oni su bespomucno uvozili IT strucnjake koji su onda radili pizza delivery. Jednostavno, Kanada je ogromna zemlja sa malim brojem stanovnika, i oni zele mlade imigrante koji ce da radjaju decu, naseljavaju zemlju i stvaraju vece trziste, vecu ekonomiju.

klika:
ja placam ne vise od 20% dok vas tamo deru 40-50 % , hvala lepo...........i ja ovde imam besplatno lecenje, penzioneri su ovde zasticeni ko beli medvedi ......zive k`o bubreg u loju........
Placao bi vise, ali da se ne frljamo ciframa, za platu za koju tamo placas ~ 20-22% ovde bi placao 29-33% zavisno u kom kraju zemlje zivis. Ni Kanada nije bas poznata kao poreski raj, osim Alberte gde imaju niske takse da privuku imigrante, jer nisu hteli da idu tamo ni puskom da ih teras, pre bi ziveli na velferu u Vankuveru nego radili neki pristojan posao tamo, bogu iza nogu u Alberti.

vukad:
Verovatno jer si u Londonu naleteo na neku rasprodaju, a u Danskoj si gledao cenu u prvoj prodavnici na koju si naleteo. Inace to ne bi imalo nikakvog smisla, mislis da se ne bi nasao niko ko bi otvorio firmu, uvezao Leviske iz UK po duplo nizoj ceni i prodavao ih u Danskoj? Razlika u ceni je, ponavljam, pre svega u VAT-u, koji je u Skandinaviji nesto visi, ali ne toliko koliko ti zelis da prikazes. U Svedskoj L'501 kosta 700-900 SEK, u UK 50-60 GBP (regularne cene, ne rasprodaje), znaci to je otprilike to. Znam da je i kod nas uvek bio oko 100 eur, nema tu neke razlike. Uostalom, ko meni brani da na net-u narucim Leviske iz UK, stizu mi na kucnu adresu za dva dana, carine nema, delivery costs max 10 eur. Postoje neki principi slobodnog trzista koji verovatno sada i bolje funkcionisu nego 80-tih, sada smo globalno selo.

Kanadska imigraciona politika nema nikakve veze sa potrebama trzista radne snage. Primer: 2000-2004 kada je najveca velika kriza u IT-u, i u Kanadi je bilo NEMOGUCE naci posao u toj bransi, oni su bespomucno uvozili IT strucnjake koji su onda radili pizza delivery. Jednostavno, Kanada je ogromna zemlja sa malim brojem stanovnika, i oni zele mlade imigrante koji ce da radjaju decu, naseljavaju zemlju i stvaraju vece trziste, vecu ekonomiju.

Placao bi vise, ali da se ne frljamo ciframa, za platu za koju tamo placas ~ 20-22% ovde bi placao 29-33% zavisno u kom kraju zemlje zivis. Ni Kanada nije bas poznata kao poreski raj, osim Alberte gde imaju niske takse da privuku imigrante, jer nisu hteli da idu tamo ni puskom da ih teras, pre bi ziveli na velferu u Vankuveru nego radili neki pristojan posao tamo, bogu iza nogu u Alberti.

Ne, nisam naleteo na rasprodaju, ova poredjenja ti pravim od ljudi koji su rodjeni u Skandinaviji i koji u Londonu dolaze da trose pare kao mi nekda u Madjarskoj ili Ceskoj, bukvalno se rasipaju jer im je sve jeftinije, ako me oni lazu onda lazem i ja tebe, ali nemoguce je da mi to kaze 10 Finaca/Svedjana/Danaca.......i da svi lazu......
Naravno da ti niko ne brani da preko interneta narucis nesto ili kupis preko Ebay-a, ja govorim o cenama u radnjama i uslugama, jednostavno nije tacno da su cene u Uniji manje-vise identicne.......postoje velike razlike od zemlje do zemlje, a koji je razlog, to nije bitno, da li je to VAT ili nesto drugo, ne znam........

Kriza IT biznisa je globalna , nije to samo zadesilo Kanadu, vrhunac je dostignut krajem `90-tih , ima i sada posla ali nisu ni priblizno plate onakve kakve su bile........a i sam znas da je u IT biznisu sve relativno, danas se traze recimo Oracle strucnjaci, a za godinu -dve ne mogu da nadju posao, dajem samo hipotetidcki primer. Pa jel` to cvetaju ruze u IT biznisu u Evropi?

Juce dobih cek za poslednje dve nedelje, kaze ovako : bruto = CAD$ 1444 , neto = $ 1240, odokativno , ovo je manje od 20% , ovo je bazirano na godisnjoj plati od nekih CAD$ 32,000 . Mene sada zanima koliko bi platio porez u Svedskoj za godisnju platu od oko 20,000 eura? A da ne pricamo koliko bi me rebniula drzava ne recimo 40,000 eura........ovde nekih 33%
Jedna napomena, u odbitak od $204 ide ftaksa drzavi, penziono i osiguranje za nezaposlene, u prevodu ako izgubis posao imas pravo na 60% plate ili maximum $1400 ......znaci kao sto rekoh, socijalna politika ovde nije ni malo losa , a u relativnom poredjenju sa procentima cak i neverovatna, jer ti za 35-40% poreza u Evropi na dobijas vise od drzave nego ja sa manje od 20%..........sa druge strane, taxa u Alberti nije mnogo manja nego u Ontariju, mozda 3-4%, ziveo sam u Torontu jedno vreme.........

Izivini ali ja ne bih placao vise porez, imam od drzave sve sto mi treba, a da radim za nekoga ko se izlezava i nece da radi, to ne........ne priznajem socijalizam/komunizam......nije jos ljudski rod stigao do te stepenice u svom razvoju........ako ti ili neko drugi hoce da izdvaja 40-50 % plate na porez, ok, nemam nista protiv.....samo izvolite............

Ja zivim u Norveskoj a Norveska je skuplja od Svedske. Za ovo vreme dok sam ovde jos uvek nisam videla paprike koje kostaju 20 eura, stvarno svasta. :roll: To je oko 160 kr, eeeeeeej. Glupe tresnje su uzasno skupe i kada se tek pojave kostaju 100 kr po kilogramu kasnije im cena opada, a paprika je jeftina, stvarno ne znam gde je taj nasao za 20 eura po kilogramu. :shock: :lol: Pivo u kaficu stvarno kosta 60 kr (oko 8 eura) ali ovde je sav alkohol uzasno skup. Kafa kosta oko 30 kr, obicna crna jos manje, nije ne znam kako strasno. Ovde stvarno jeste skupo, niko nije rekao da nije ali to prenaduvavanje cena me nervira, dovoljno su naduvane i bez preterivanja. :roll: Inace u Norveskoj 1000 eura mesecno je stvarno malo za zivot ali i plate su ovde vece nego u Svedskoj.

Nije problem u paprikama, shvatili ste to suvise bukvalno...........srz problema je u sledeceim stvarima, i zasto je Svedska daleko od obecane zemlje u ovom momentu:

Ajde da posmatramo problem sa stanovista jedno imigranta iz Srbije, o tome je i tema, jos nisam dobio odgovor od Vukada u vezi poreza.......ali, kako moze biti to obecana zemlja ako te drzava dere za porez a svedske mame sa troje/cevtoro dece sede kuci i promaju punu platu, ispravi me Vukade, ali koliko znam zene sa troje dece rade samo 4 sata uz punu platu a sa cetvoro ne rade a imaju prihode. Neko ce reci , super, kakav komunizam, socijanlni program odlican, jeste za te iste mame, a za jednog imigranta iz Srbije ne vidim sta je tu dobro, da placa porez od 40-50 % i gradi svedksu ekonomiju , hmm......... a sa druge strane ta ista drzava ga gleda kao poslednjeg bednika. Nemojmo zaboraviti kakva generalno netrpeljivost vlada prema strancima, mada je to manje-vise problem cele Evrope. Retki su oni koji su se potpuno uklopili u to drusvto i bili opste prihvaceni od rodjenih svedjana.

A da ne spominjemo kakve su muke srediti stalne papire u Svedskoj, za primer, prijatelj mi je ozenjen svedjankom, ima i dete, zivi tamo oko 7-8 godina, jos nema stalne papire!

Slazem se da je standard u Norveskoj u ovom momentu veci, a to da se u Svedskoj moze ziveti sa 1200 eura, pa mogu i ja ovde u Kanadi i sa CAD $1000 (oko 700 eura) ali to je minimum minimuma, prezivljavanje.
Ponavljam, ne kazem da je Svedska losa za zivot, ali shvatite da to vise nije ist ona dzava kao pre 10+ godina, stvari su se promenile na gore, to kazu ljudi koji tamo zive vec duze vreme, ne mozes sa distence od samo godinu dana praviti poredjenja sa proslim vremenima.
Samo jos da se nadovezem na problem Eura, pa od njegovog uvodjenja cela Evropa je otisla u tri lepe ..........ok, u Skandinaviji nije uveden ali se osecaju posledice, a vidim da ce uskoro i tamo stici ta velika prevara 21. veka zvana Euro.......neki ljudi jos nisu svesni da im je standard od 1. januara 2002. opao za minimum 30%.

klika:
Juce dobih cek za poslednje dve nedelje, kaze ovako : bruto = CAD$ 1444 , neto = $ 1240, odokativno , ovo je manje od 20% , ovo je bazirano na godisnjoj plati od nekih CAD$ 32,000 . Mene sada zanima koliko bi platio porez u Svedskoj za godisnju platu od oko 20,000 eura? A da ne pricamo koliko bi me rebniula drzava ne recimo 40,000 eura........ovde nekih 33%.... jos nisam dobio odgovor od Vukada u vezi poreza........

Na platu od 20,000 eur bi platio 29-32% poreza zavisno od dela zemlje ili grada u kome zivis. Na platu od 40,000 bi platio bi platio isto toliko na prvih 30,000 eur i 50% na ostatak, tj na 40,000-30,000=10,000 eur. Dakle kumulativno na 40,000 eur bi platio 34.25-36.5% poreza, sto kao sto vidis i nije neka razlika u odnosu na 33% u Kanadi.

Inace, visok porez sam po sebi nije los, ne idu te pare u vetar nego u skolstvo, zdravstvo, socijalni program, itd. Mozda tebe to ne interesuje dok si mlad, zdrav i nemas decu, ali jednog dana ce ti i te kako znaciti. Sto nas narod kaze "Ko ne plati na mostu plati na cupriji". Svedska nije dobra za gastarbajtere, koji bi samo da uzmu lovu i zapale negde drugo, pa ne zele da placaju visok porez jer znaju da nece ovde ziveti za stalno.

klika:
kako moze biti to obecana zemlja ako te drzava dere za porez a svedske mame sa troje/cevtoro dece sede kuci i promaju punu platu, ispravi me Vukade, ali koliko znam zene sa troje dece rade samo 4 sata uz punu platu a sa cetvoro ne rade a imaju prihode. Neko ce reci , super, kakav komunizam, socijanlni program odlican, jeste za te iste mame, a za jednog imigranta iz Srbije ne vidim sta je tu dobro, da placa porez od 40-50 % i gradi svedksu ekonomiju.

Imigranti iz Srbije nemaju decu?

klika:
a sa druge strane ta ista drzava ga gleda kao poslednjeg bednika. Nemojmo zaboraviti kakva generalno netrpeljivost vlada prema strancima, mada je to manje-vise problem cele Evrope.

Netrpeljivosti ima prema onima koji ne pokusavaju da se integrisu u novu sredinu i imaju neke drugacije vrednosti, mislim na Arape pre svega, ali to nase ljude ne dotice. Ima naravno ponekad i diskriminacije na osnovu socijalnog statusa i obrazovnog nivoa, ali toga uvek i svuda ima. Tu su imigranti cesto u nepovoljnoj poziciji, jer za razliku od Amerike i Kanade koje imaju skilled imigration programe, u Evropu dolazi uglavnom neobrazovana sirotinja, bez kvalifikacija koje bi im obezbedile neki pristojan posao. Takvi ljudi uglavnom zavrsavaju na drzavnim jaslama, pa je razumljivo sto ih ne vole. Takve probleme imaju i nasi ljudi jer dolaze iz propale banana-drzave. Kao da ti ne bi imao predrasuda prema ekonimisti iz zemlje sa propalom ekonomijom ili inzinjeru koji je radio u Zastavi? Jednostavno, nasi ljudi obicno nemaju kvalifikacije koje se od njih ocekuju i nisu konkurentni na trzistu radne snage. A onda krenu price "Eto ja takav strucnjak, a ne mogu da nadjem posao, diskriminacija bre".

klika:
Ponavljam, ne kazem da je Svedska losa za zivot, ali shvatite da to vise nije ist ona dzava kao pre 10+ godina, stvari su se promenile na gore, to kazu ljudi koji tamo zive vec duze vreme, ne mozes sa distence od samo godinu dana praviti poredjenja sa proslim vremenima.

Ma daj molim te ..." Nije vise ___________ ono sto je nekad bila" je tipicna floskula srpskog imigranta. Shvati da kad nasi ljudi pricaju o zivotu u inostranstvu, to je cista epika, nikakve veze nema sa stvarnoscu. Ako su se snasli onda ce da hvale na sva usta, ako nisu onda im nista ne valja i neko drugi im je kriv, najlakse reci da je cela zemlja otisla u ku..ac. U Svedskoj se sada bolje zivi nego pre 10-15 godina. Inflacija i nezaposlenost su opali u odnosu na pocetak 90-tih, vise nema velikog budetskog deficita koji je dostigao rekord u 1993, javni dug je takodje smanjen, struktura izvoza je znatno povoljnija i ne oslanja se vise na sirovine nego na visoku tehnologiju, itd.

Izvini ali malo je zamorno diskutovati sa nekom ko misli da sve zna, a nikada nije ni bio u Svedskoj. Baratas gomilom netacnih informacija, prvo o evru u Svedskoj, pa o troskovima zivota, a sad tvrdis da je u Svedskoj bilo bolje pre 10-15 godina - u vreme kad je Svedska bila u najvecoj recesiji!

Lepo bio bilo kada bi sva ova teorija bila sprovedena iu u praksi, znaci dodjes u Svedsku , dobijes papire , kupis stan za 15-20 hiljada eura, televizore, sporete , namestaj kupujes preko interneta sa postarinom od 10 eura, vozis auto, benzin k`o voda jeftin, .....izrodis 3-4 dece, zena ne radi, prima platu od drzave.........porezi manji nego u Britaniji ( koja je zvanicno po svim statistikama sa najmanjom stopom poreza u Z. Evropi , prosek oko 28-30 %), ............svedjani ti najbolji prijatelji, svaki vikend rostiljete zajedno u njihovim kucama,.............kakav scenario........

Ja jos necuh slicnu pricu Vukade munjo............kao sto naglasih, imam par prijatelja koji zive u Svedskoj vec 7-8 godina, kakva slucajsnot da se njihove price poklapaju sa zvanicnim podacima svedske vlade koji kazu da su od 1997. pa do danas plate nominalno pale za oko 30%, manje-vise , zavisi od sektora . Ti rece bili u recesiji, pa Vukade legendo, recesija je normalna stvar koja se javlja u ciklusima u celom svetu a ne samo u Svedskoj.......

E blago novim imigrantima u Svedskoj, ala ce se obradovati blagodetima svedske gostoljubivosti, standardom i jeftinocom ............

klika:
Lepo bio bilo kada bi sva ova teorija bila sprovedena iu u praksi, znaci dodjes u Svedsku , dobijes papire , kupis stan za 15-20 hiljada eura, televizore, sporete , namestaj kupujes preko interneta sa postarinom od 10 eura, vozis auto, benzin k`o voda jeftin, .....izrodis 3-4 dece, zena ne radi, prima platu od drzave.........porezi manji nego u Britaniji ( koja je zvanicno po svim statistikama sa najmanjom stopom poreza u Z. Evropi , prosek oko 28-30 %), ............svedjani ti najbolji prijatelji, svaki vikend rostiljete zajedno u njihovim kucama,.............kakav scenario....................

Karikiras stvari, nigde nisam rekao NISTA od toga.

klika:
... kakva slucajsnot da se njihove price poklapaju sa zvanicnim podacima svedske vlade koji kazu da su od 1997. pa do danas plate nominalno pale za oko 30%, manje-vise , zavisi od sektora . ............

Klika, ovo stvarno postaje neozbiljno. Evo ti link sa centralnog svedskog statistickog biroa o prosecnim platama po sektoru u poslednjih 12 godina: http://www.scb.se/templates/tableOrChart____149088.asp
Gde ti tu vidis da su "plate nominalno pale za oko 30%"? Plate su uvek rasle, nikada u poslednjih 12 god. nisu opadale.

klika:
... Ti rece bili u recesiji, pa Vukade legendo, recesija je normalna stvar koja se javlja u ciklusima u celom svetu a ne samo u Svedskoj ............

Pa? Ne razumem sta hoces da kazes? Ja sam samo rekao da nije istina da je u Svedskoj bilo bolje pre 10-15 god. jer je tada bila recesija. Nigde se nisam upustao u to da li je recesija normalna ili nije i da li se javlja ciklicno ili ne. Kakve to ima veze sa diskusijom?

vukad:
Karikiras stvari, nigde nisam rekao NISTA od toga.

Matematika je egzaknta nauka, jel` tako, pa kaze.......450 (eura) X 50 (m2) = 22500 eura, znaci stan u Stokholmu tri puta jeftiniji nego u BG-u.........kakav biznis prodati stan u BG-u i kupiti tri istau Svedskoj, samo sto ne cuh da je neko nesto slicno uradio, mozda i jeste ali nije neka generalna pojava , culo bi se vec..........

Ispravi me ako gresim, pretpostavljam da ne mozes kupiti nekretnine u Svedskoj ako nisi iz EU.......a ako ljudi iz zajednice i mogu da kupe nekretnine, opet ne cuh da se otimaju o Stokholm, u zadnjih par godina aktuelna je kupovina nekretnina u Sloveniji, pogotovu od strane Britanaca.
Je si li mozda pazaraio neki stan tamo? Javi brate, evo ja dolazim odmah da uzmem stan za 20,000 eura..........
Kad ved pomenuh papire, jel` imas mozda stalni boravak na neodredjeno ili produzavas na godinu dana? Ako si posle samo godinu dana sredio stalni boravak u Svedskoj onda si jedan od malobrojnih srecnika u poslednje vreme, svaka cast.
A pod pretpostavkom da nemas stalni boravak, da i milis da se lako dobija i da ces to srediti uskoro, ili bilo kada? Hmmm........pa kako onda da planiras porodicu, kupovinu stana i sve ostalo ako ti treba recimo 10 godina cekanja i nadanja, da li cu dobiti papire ili ne, ja ti nevedoh primer dva prijatelja koji posle 7-8 godina boravka u Svedskoj nisu jos dobili stalne papire i zive u stalnoj neizvesnosti sta ce sutra biti, jedan kao sto rekoh ima dete sa svedjankom, drugi je post doktor na univerzitetu!
Da li je to obecana zemlja?

vukad:
Pa? Ne razumem sta hoces da kazes? Ja sam samo rekao da nije istina da je u Svedskoj bilo bolje pre 10-15 god. jer je tada bila recesija. Nigde se nisam upustao u to da li je recesija normalna ili nije i da li se javlja ciklicno ili ne. Kakve to ima veze sa diskusijom?

Hocu da kazem Vukade da recesija nije trajala punih 10-15 godina do tvog dolaska u Svedsku pre godinu dana.............a rekoh ti vec da ljudi koji zive u Svedskoj 7-8 godina kazu da je stanje tada bilo bolje nego danas.........iz vise razloga, da se ne ponavljam........

klika:
Matematika je egzaknta nauka, jel` tako, pa kaze.......450 (eura) X 50 (m2) = 22500 eura, znaci stan u Stokholmu tri puta jeftiniji nego u BG-u........

Vrati se na predjasnje postove pa procitaj malo pazljivije jer ja to NIGDE nisam rekao. Ja sam pricao o mesecnoj rati koja obuhvata otplatu kredita banci i komunalije (struju, vodu, Internet, itd.). Nigde nisam pricao o ceni stana po kvadratu, jer ukupna cena nikoga ne interesuje (vecina nikad i ne otplati stan, preproda ga u medjuvremenu), ljude samo interesuje koliko ce mesecno da placaju za taj stan.

Sto se papira tice, ako dobijes ozbiljan posao (poziciju za koju se trazi diploma), stalnu boravisnu dozvolu se uz asistenciju firme dobija odmah, mozes je dobiti i u Beogradu u ambasadi. Posle 5 god, na stalnoj dozvoli dobijas pravo da apliciras za drzavljanstvo. Papiri mogu da se srede i preko zenidbe/udaje i sve pise na www.migrationsverket.se. Sredjivanje papira je posebna tema, sve zavisi od slucaja do slucaja - za nekoga je tesko, za nekoga lako. Imigracione vlasti imaju diskreciono pravo da proceduru pojednostave ili otezaju.

vukad:
Vrati se na predjasnje postove pa procitaj malo pazljivije jer ja to NIGDE nisam rekao. Ja sam pricao o mesecnoj rati koja obuhvata otplatu kredita banci i komunalije (struju, vodu, Internet, itd.). Nigde nisam pricao o ceni stana po kvadratu, jer ukupna cena nikoga ne interesuje (vecina nikad i ne otplati stan, preproda ga u medjuvremenu), ljude samo interesuje koliko ce mesecno da placaju za taj stan.

Sto se papira tice, ako dobijes ozbiljan posao (poziciju za koju se trazi diploma), stalnu boravisnu dozvolu se uz asistenciju firme dobija odmah, mozes je dobiti i u Beogradu u ambasadi. Posle 5 god, na stalnoj dozvoli dobijas pravo da apliciras za drzavljanstvo. Papiri mogu da se srede i preko zenidbe/udaje i sve pise na www.migrationsverket.se. Sredjivanje papira je posebna tema, sve zavisi od slucaja do slucaja - za nekoga je tesko, za nekoga lako. Imigracione vlasti imaju diskreciono pravo da proceduru pojednostave ili otezaju.

A koliki je to stan i na koliko godina je kredit ako je rata 450 eura? Ostavimo se mi toga sta ces ti u medjuvremenu raditi sa stanom, neko ga proda posle 5, neko posle 20 godina, neko nikada, to uopste nije bitno sta ce neko uraditi sa stanom.

Pa jeste posebna tema sredivanja papira, pre ti rogovi izrastu nego sto ij dobijes. To je inace problem svuda u Evropi pa i Svedska nije imuna na te stvari.
A ja sad postavljam jedno logicno pitanje, sta to covek, koji ima dete i legalno je u braku sa svedskim drzavljaninom (napominjem rodjenim), jos treba da uradi da bi dobio stalne papire? Da li mora da ima fakultetsku diplomu pored toga, IQ 156, trci na 100 metara ispd 10 sec,...........ili post doktorant iz genetskog inzenjeringa , koji zivi i usavrsava se 8 punih godina u Svedskoj, i pored toga ne moze da dobije stalan posao jer mu drzava ne da dozvolu za rad!!! Pa sta onda da radi neki obican smrtnik ............

Nema sta, obecana zemlja ...........sam naslov kaze............

klika:
A koliki je to stan i na koliko godina je kredit ako je rata 450 eura? ............

Pa dao sam ti gore primer sa linkom. Prosecna rata za stan od 50m2 u Malmeu je 400-450 eur.

klika:
A ja sad postavljam jedno logicno pitanje, sta to covek, koji ima dete i legalno je u braku sa svedskim drzavljaninom (napominjem rodjenim), jos treba da uradi da bi dobio stalne papire? ............

Nista. Brakom stice pravo na stalnu bor. dozvolu kao i svuda u svetu. Taj tvoj prijatelj je bas specifican po svemu. Ako nije dobio papire onda je to verovatno zato sto je prethodno ilegalno boravio u Svedskoj ili sumnjaju da je u pitanju brak iz koristi.

klika:
ili post doktorant iz genetskog inzenjeringa , koji zivi i usavrsava se 8 punih godina u Svedskoj, i pored toga ne moze da dobije stalan posao jer mu drzava ne da dozvolu za rad!!! ....

Obrnuo si stvari: PRVO treba da dobije posao, a ONDA dobija dozvolu za rad. tj. stalnu boravisnu dozvolu. Nema u Evropi imigracionog programa kao u Kanadi gde ti daju papire pa se ti onda snalazi. Nije istina da ne moze da dobije posao zato sto nema dozvolu za rad: firma moze da sredi tu dozvolu bez problema, narocito za takve pozicije na koje on cilja (sa doktoratom). Sigurno je po sredi nesto drugo: ili je trziste u njegovoj struci prezasiceno pa posla nema ili on nije tako dobar kao sto misli. To sto ima doktorat ne znaci da mu je posao obezbedjen, nije ovo stara Juga gde ti cim doktoriras stvore neku poziciju u nekakvom kvazi-institutu.

vukad:
Pa dao sam ti gore primer sa linkom. Prosecna rata za stan od 50m2 u Malmeu je 400-450 eur.

Pa nisi mi dao odgovor , na koliko godina je taj kredit? To je jako bitna stvar........

vukad:
Nista. Brakom stice pravo na stalnu bor. dozvolu kao i svuda u svetu. Taj tvoj prijatelj je bas specifican po svemu. Ako nije dobio papire onda je to verovatno zato sto je prethodno ilegalno boravio u Svedskoj ili sumnjaju da je u pitanju brak iz koristi.

Brak izi koristi a covek ima dete sa svedjankom.........

vukad:
Obrnuo si stvari: PRVO treba da dobije posao, a ONDA dobija dozvolu za rad. tj. stalnu boravisnu dozvolu. Nema u Evropi imigracionog programa kao u Kanadi gde ti daju papire pa se ti onda snalazi. Nije istina da ne moze da dobije posao zato sto nema dozvolu za rad: firma moze da sredi tu dozvolu bez problema, narocito za takve pozicije na koje on cilja (sa doktoratom). Sigurno je po sredi nesto drugo: ili je trziste u njegovoj struci prezasiceno pa posla nema ili on nije tako dobar kao sto misli. To sto ima doktorat ne znaci da mu je posao obezbedjen, nije ovo stara Juga gde ti cim doktoriras stvore neku poziciju u nekakvom kvazi-institutu.

Pa jeste u tome problem sto je on pozavrsetku doktorata hteo da ostane da radi u Svedskoj kao vrhunski svetski strucnjak u oblasti genetskog inzenjeringa, ne preterujem kada ovo govorim jer znam sta radi i kako je priznat u svetu u toj oblasti.
A koliko je trziste zasiceno sa njima, pa ima ih na prste jedne ruke Vukade munjo, ............sa takvim resume-om bi svuda u razvijenom svetu pisao sebi blanko cek na kraju svakog meseca....... odbijao je neverovatne ponude, ne znam iz kog razloga, ali evo na kraju ipak ide za Britaniju uskoro, dosta mu je Svedske............

klika:
Pa nisi mi dao odgovor , na koliko godina je taj kredit? To je jako bitna stvar............

Naprotiv, to je potpuno nebitna stvar. Nikome nije cilj da stan potpuno otplati. Zato sam ti i rekao da nije bitna cena po kvadratu, nego koliko je mesecna rata. Sada ces da se bunis kao Grk, ali i ne ocekujem da se slozis jer suvise kratko zivis na "zapadu" pa verovatno jos nisi prihvatio njihovu zivotnu filozofiju sto se tice kredita i kupovina nekretnina. To je posebna tema o kojoj moze da se diskutuje nasiroko i ja nemam nameru da se upustam u to.

klika:
Brak izi koristi a covek ima dete sa svedjankom.....................
U tom slucaju, sigurno je boravio ilegalno. Brakom se stice bor. dozvola kao i svuda u svetu i dzabe se trudis da dokazes suprotno navodeci neke izolovane slucajeve.

klika:
Pa jeste u tome problem sto je on pozavrsetku doktorata hteo da ostane da radi u Svedskoj kao vrhunski svetski strucnjak u oblasti genetskog inzenjeringa, ne preterujem kada ovo govorim jer znam sta radi i kako je priznat u svetu u toj oblasti.
A koliko je trziste zasiceno sa njima, pa ima ih na prste jedne ruke Vukade munjo, ............sa takvim resume-om bi svuda u razvijenom svetu pisao sebi blanko cek na kraju svakog meseca....... odbijao je neverovatne ponude, ne znam iz kog razloga, ali evo na kraju ipak ide za Britaniju uskoro, dosta mu je Svedske............

Ma sta mi naprica, kazes odbijao je neverovatne ponude iz nekih misterioznih razloga. Cudo kako svi nasi "strucnjaci" imaju istu pricu.

vukad:
Naprotiv, to je potpuno nebitna stvar. Nikome nije cilj da stan potpuno otplati. Zato sam ti i rekao da nije bitna cena po kvadratu, nego koliko je mesecna rata. Sada ces da se bunis kao Grk, ali i ne ocekujem da se slozis jer suvise kratko zivis na "zapadu" pa verovatno jos nisi prihvatio njihovu zivotnu filozofiju sto se tice kredita i kupovina nekretnina. To je posebna tema o kojoj moze da se diskutuje nasiroko i ja nemam nameru da se upustam u to.

Cekaj , o cemu ti pricas, nije bitna cena kvadrata?! Pa sta je bitno? Hocemo li dobiti odgovor kolika je ta cena po kvadratu stana na 20 minuta ( samo nismo culi je li peske, avionom, taxijem, helikopterom, podzemnom) od centra Stokholma .....
Pa sta je cilj nego da posedujes svoj stan ako ga vec otplacujes Vukade care........o kakvoj ti to zivotnoj filozofiji pricas........ ja malo vise zivotnog iskustva imam nego sto ti to mislis.......

vukad:
Ma sta mi naprica, kazes odbijao je neverovatne ponude iz nekih misterioznih razloga. Cudo kako svi nasi "strucnjaci" imaju istu pricu.

E moj Vukade kuco stara, covek izdaje radove iz oblasti gen. inzenjeringa u najpoznatijim svetskim strucnim casopisima, na odbrani doktorata mu je bio prvi USA strucnjak iz te oblasti,.......zvali su ga da predaje na nekoliko univerziteta u USA, Kanadi,............covek radi trenutno na dokazivanju teorije o mutaciji genoma ........itd, da ne idem previse u detalje, nemas pojma o kakovm se coveku radi........i o kakvoj se ozbiljnoj materiji radi, pa jel` ti mislis da ste samo vi IT strucnjaci bitni a ostali su mala deca za vas?

Odbijao je ponude jer je hteo da ostane da radi na Univerzitetu u Upsali, ali posto ne moze da dobije papire odlazi kao sto rekoh za Britaniju.........ima neverovatne uslove koje nije hteo da odbije .........

klika:
Cekaj , o cemu ti pricas, nije bitna cena kvadrata?! Pa sta je bitno? Hocemo li dobiti odgovor kolika je ta cena po kvadratu stana na 20 minuta ( samo nismo culi je li peske, avionom, taxijem, helikopterom, podzemnom) od centra Stokholma .....
Pa sta je cilj nego da posedujes svoj stan ako ga vec otplacujes Vukade care........o kakvoj ti to zivotnoj filozofiji pricas........ ja malo vise zivotnog iskustva imam nego sto ti to mislis................

Kad pricamo o zivotu na zapadu i kupovini nekretnina, tvoje iskustvo iz SFRJ ili Dom. republike mozes da okacis macku o rep. Bitno je koliko te izadje mesecna rata za otplatu stana i da li to mozes da priustis ili ne. To da li stan kosta milijardu dolara i da li ces da ga otplacujes 200 godina nema nikakve veze. Zamisli to kao kasicu-prasicu u koju ubacujes pare sa svakom otplacenom ratom: kad god pozelis, stan mozes da prodas i uzmes pare nazad: da li si stan potpuno otplatio ili ne je irelevantno ako mozes da slobodno raspolazes njime. Konkretno u Svedskoj, vecina ljudi nikada ne otplati stan jer se to po nekoj racunici uopste ne isplati, plus sto to znaci da bi trebao da zivis 30 i kusur godina u istom stanu, sto je prilicno neprakticno kad menjas poslove i kad se porodica siri/smanjuje. Cenu stana je prakticno nemoguce izracunati po kvadratu jer to niko tako ne racuna: zavisi od iznosa kredita koji je stambena zadruga uzela kada je gradila stan i koji ti, kupuci stan, preuzimas na sebe (tzv. avgift). Jedino sto je relevantno je mesecni boendekostnad (trosak stanovanja) i to sam ti lepo objasnio koliki je i dao sam ti neke linkove koje te je mrzelo da pogledas. Prilicno je komplikovano i nemam vremena da pisem o tome, imas na netu gomilu tekstova o kupovini nekretnina u Svedskoj.

klika:
E moj Vukade kuco stara, covek izdaje radove iz oblasti gen. inzenjeringa u najpoznatijim svetskim strucnim casopisima, na odbrani doktorata mu je bio prvi USA strucnjak iz te oblasti,.......zvali su ga da predaje na nekoliko univerziteta u USA, Kanadi,............covek radi trenutno na dokazivanju teorije o mutaciji genoma ........itd, da ne idem previse u detalje, nemas pojma o kakovm se coveku radi........i o kakvoj se ozbiljnoj materiji radi, pa jel` ti mislis da ste samo vi IT strucnjaci bitni a ostali su mala deca za vas?
Odbijao je ponude jer je hteo da ostane da radi na Univerzitetu u Upsali, ali posto ne moze da dobije papire odlazi kao sto rekoh za Britaniju.........ima neverovatne uslove koje nije hteo da odbije .........

Ta prica je toliko suplja da je to neverovatno. Prvo, takav strucnjak, koga se eto zvali i da predaje u USA, nije zeleo da ide nigde drugo nego da ostane na malom univerzitetu u ovecem selu - Upsali. Drugo, hoce da ostane na univerzitetu, ali ne moze jer mu ne daju papire!?! Pre ce biti da mu nisu ni ponudili poziciju.Ta tvoja prica da on napusta Svedsku zbog papira ne pije vodu, ja odlicno znam kako stvari stoje sto se tice zaposljavanja i dobijanja papira na univerzitetu: ponudu sa fakulteta skeniras zajedno sa pasosom, popunis jedan formular, sve to upload-ujes na sajt Migrationsverketa i papire dobijas za 15 dana. Cela aplikacija se zavrsava elektronski za 10 minuta i nikada nisam cuo da su nekog odbili, zato pricaj tu pricu nekom drugom.

Sto se tice iskustva, ima tu jos podosta osim DR i SFRJ, zivota i rada od najsiromasnijh do najrazvijenijih zemalja, kada sam krstario Evropom vecina od vas ovde na forumu je tek ucila u skoli kako se odredjuju strane sveta na karti..........malo vise godina i zivotnog iskustva imam ...........no , nije to sada bitno...........vidim da su tebi vec popili mozak sa tim filozofijama, nije bitna cena stana, .......e moj Vukade........pazi se takve filozofije, medija i ostalih koji od tebe prave robota, zdrav razum koristi a ne ono sto radi 99% ljudi, osvrni se oko sebe i pogledaj kako svi razmisljaju uniformno........ako pocnes da razmisljas kao sva raja, blago tebi........

No, da ne duzim vise pricu o Svedskoj, ako neko misli da je to obecana zemlja, neka slobodno zapuca pravac Stokholma...........ali videce da ta idila, o kojoj ti pricas, u stvarnosti i nije bas takva................

Back