vukad:
Verovatno jer si u Londonu naleteo na neku rasprodaju, a u Danskoj si gledao cenu u prvoj prodavnici na koju si naleteo. Inace to ne bi imalo nikakvog smisla, mislis da se ne bi nasao niko ko bi otvorio firmu, uvezao Leviske iz UK po duplo nizoj ceni i prodavao ih u Danskoj? Razlika u ceni je, ponavljam, pre svega u VAT-u, koji je u Skandinaviji nesto visi, ali ne toliko koliko ti zelis da prikazes. U Svedskoj L'501 kosta 700-900 SEK, u UK 50-60 GBP (regularne cene, ne rasprodaje), znaci to je otprilike to. Znam da je i kod nas uvek bio oko 100 eur, nema tu neke razlike. Uostalom, ko meni brani da na net-u narucim Leviske iz UK, stizu mi na kucnu adresu za dva dana, carine nema, delivery costs max 10 eur. Postoje neki principi slobodnog trzista koji verovatno sada i bolje funkcionisu nego 80-tih, sada smo globalno selo.
Kanadska imigraciona politika nema nikakve veze sa potrebama trzista radne snage. Primer: 2000-2004 kada je najveca velika kriza u IT-u, i u Kanadi je bilo NEMOGUCE naci posao u toj bransi, oni su bespomucno uvozili IT strucnjake koji su onda radili pizza delivery. Jednostavno, Kanada je ogromna zemlja sa malim brojem stanovnika, i oni zele mlade imigrante koji ce da radjaju decu, naseljavaju zemlju i stvaraju vece trziste, vecu ekonomiju.
Placao bi vise, ali da se ne frljamo ciframa, za platu za koju tamo placas ~ 20-22% ovde bi placao 29-33% zavisno u kom kraju zemlje zivis. Ni Kanada nije bas poznata kao poreski raj, osim Alberte gde imaju niske takse da privuku imigrante, jer nisu hteli da idu tamo ni puskom da ih teras, pre bi ziveli na velferu u Vankuveru nego radili neki pristojan posao tamo, bogu iza nogu u Alberti.
Ne, nisam naleteo na rasprodaju, ova poredjenja ti pravim od ljudi koji su rodjeni u Skandinaviji i koji u Londonu dolaze da trose pare kao mi nekda u Madjarskoj ili Ceskoj, bukvalno se rasipaju jer im je sve jeftinije, ako me oni lazu onda lazem i ja tebe, ali nemoguce je da mi to kaze 10 Finaca/Svedjana/Danaca.......i da svi lazu......
Naravno da ti niko ne brani da preko interneta narucis nesto ili kupis preko Ebay-a, ja govorim o cenama u radnjama i uslugama, jednostavno nije tacno da su cene u Uniji manje-vise identicne.......postoje velike razlike od zemlje do zemlje, a koji je razlog, to nije bitno, da li je to VAT ili nesto drugo, ne znam........
Kriza IT biznisa je globalna , nije to samo zadesilo Kanadu, vrhunac je dostignut krajem `90-tih , ima i sada posla ali nisu ni priblizno plate onakve kakve su bile........a i sam znas da je u IT biznisu sve relativno, danas se traze recimo Oracle strucnjaci, a za godinu -dve ne mogu da nadju posao, dajem samo hipotetidcki primer. Pa jel` to cvetaju ruze u IT biznisu u Evropi?
Juce dobih cek za poslednje dve nedelje, kaze ovako : bruto = CAD$ 1444 , neto = $ 1240, odokativno , ovo je manje od 20% , ovo je bazirano na godisnjoj plati od nekih CAD$ 32,000 . Mene sada zanima koliko bi platio porez u Svedskoj za godisnju platu od oko 20,000 eura? A da ne pricamo koliko bi me rebniula drzava ne recimo 40,000 eura........ovde nekih 33%
Jedna napomena, u odbitak od $204 ide ftaksa drzavi, penziono i osiguranje za nezaposlene, u prevodu ako izgubis posao imas pravo na 60% plate ili maximum $1400 ......znaci kao sto rekoh, socijalna politika ovde nije ni malo losa , a u relativnom poredjenju sa procentima cak i neverovatna, jer ti za 35-40% poreza u Evropi na dobijas vise od drzave nego ja sa manje od 20%..........sa druge strane, taxa u Alberti nije mnogo manja nego u Ontariju, mozda 3-4%, ziveo sam u Torontu jedno vreme.........
Izivini ali ja ne bih placao vise porez, imam od drzave sve sto mi treba, a da radim za nekoga ko se izlezava i nece da radi, to ne........ne priznajem socijalizam/komunizam......nije jos ljudski rod stigao do te stepenice u svom razvoju........ako ti ili neko drugi hoce da izdvaja 40-50 % plate na porez, ok, nemam nista protiv.....samo izvolite............