Svedoci rađanja imperije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

etleboro

Početnik
Poruka
39
Већ годину дана Кина је највећи светски извозник технологије. То произилази из задњег извештаја Организације за економску сарадњу и развој. Ова организација је евидентирала значајан суфицит Кине у односу на САД. То је још један примат, сигурно не и задњи, који је досегла кинеска сила.

Најгоре ноћне море индустријализованог света, а пре свега америчке привреде, остварују се. Кинеска трговачка пандемија захвата нове области и поприма размере које су биле незамисливе до пре неку годину. Ранији светски рекордери, Северноамериканци, заостају за кинеским колосом за читавих 30 милијарди долара само у сектору „high-tech“ који се односи на мобилне телефоне, лап-топове, дигиталне фотоапарате, итд. Кина је у 2004. години остварила обим извоза у овом сектору од 180 милијарди долара, а САД „тек“ 149 милијарди. А само годину дана раније, у 2003. години, Кина је била на другом месту са 123милијарде, односно за целих 14 милијарди иза САД, које су имале извоз од 137 милијарди долара. Ово представља рекордни раст у само једној години и улива страх најиндустријализованијим земљама света. Кинеска квота у глобалним трговачким размерама (увоз и извоз) у исто време достигла је бројку од 329 милијарди долара, што представља годишњи раст од 95 милијарди долара (претходна квота је износила 234 милијарди). Поређења ради, у 1996.години, та бројка је износила, укупно, само 35 милијарди долара. САД су, пак, имале 375 милијарди долара у у2004.години, што је пораст у односу на 301 милијарду из 2003. и на 230 милијарди 1996. године. Комерцијални салдо Кине у овом сектору само у односу на САД износи 34 милијарди дилара, према 27 милијарди долара Европске Уније.

У извештају Организације за економску сарадњу и развој стоји да је НР Кина значајно појачала трговинску размену на свом континенту, и то у више него замршеној мрежи односа са западом.

У супротном смеру иде увоз Кине из Европске Уније и из САД, али се задржава и растући ниво извоза.

Да бисмо илустровали кинеску комерцијалну структуру и механизме, узмимо у обзир податке који се односе на производњу мобилних телефона и лап-топ компјутера. Полуобрађене компоненте долазе из ЈАпана (18 одсто), из Тајпеја (16 одсто), из Јужне Кореје (13 одсто), из Малезије (8 одсти), а ништа не стиже из САД и Европске Уније. Али, када се та потрошна добра произведу, извозе се у Евроопу и још више у САД. Чак 27 одсто технолошког увоза у САД носи ознаку „Мејд ин Кина“, а у 2000.години он је износио мање од 10 одсто. Кина је сада незаустављива. Више је не може зауставити ни технолошка иновација. Већ двадесет година тенденција економског, комерцијалног и технолошког раста је без премца. Међутим, од 2001. године, када је Кина званично ушла у Светску трговинску асоцијацију (СТО), жути колос доживљава вероватно највећи економски бум свих времена. Ту се Кина исказује као савршена машина која на најбољи начин следи правила глобалне трговине и либерализма.

Лопту глобализације Кинези су захватили на „дроп-кик“ волеј и свом силином је шутнули у гол оних што су мислили да ће Кина бити будућа мета колонизације. Процес је управо обрнут. Захваљујући комерцијалном отварању, кинески гигант постаје, на неоспоран начин, светски доминантан у планетарној трговини. Захваљујући далеко најконкурентнијим ценама, Кина осваја не само богате земље, већ и сиромашне земље Африке. Индустријализоване земље су мислиле да могу да искористе Кину. Данас морају потпуно да промене мишљење. Делокализација производње, банкротства, незапосленост, осиромашење и многе друге болести које погађају најиндустријализоване земље света настале су због Кине.

И док је Запад у пат позицији, Кина расте уз све оно што Запад губи дуж тог пута. То је напредак који ће довести до тога да жути гигант у свим секторима превазиђе Европску Унију и САД пре 2050. године.

Оно што је некада била Народна Република Кина ускоро би могло бити дефинисано као либерална кинеска империја, односно као нова велика светска сила.Марцио Паоло Ротондо
 
Kina i tehnologija kao Srbija i autoindustrija.

I srbija je napravila skok u napred svetlosnu godinu sa Zastavom 10, ali treba joj 715476453 toliko da bude konkurentna.... Ranije smo već pominjali matematiku vezanu za procente i stvarne cifre (mislim da tada Jerry nije kapirao, a bilo je još zabunjenih), ali nije uspelo, očigledno...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top