Sveci?

Crkvu mozes sazidati al ti nista drugo neces biti nego obican ktitor crkve .Pridev Sveti se time ne dobija zamimisli kolko bi imali Svetaca kad bi svako mogao tako postati Svetac.Ja bih voleo kad bi ti to postao Svetac al za to je potrebno mnogo vise pozrtvovanje ,revnost,isposnistvo i bogougodni zivot.A vidim da ti od toga nemas nista mnogo lako uzimas njihova imena uzalud.Nije to lepo.Ja neznam ko to slavi slavu na dan kad je pravio kucu ,mada nije ni cudo komunizam je izbrisao ono najbolje u nama.To da se neko tolko veze za materjalnu stvar da na taj dan slavi to je dno dna.I vise govori o njemu nego o Slavi.

I zanima me da li je to stari paganski obicaj?

Jeste paganski občaj. Pošto misonari nisu mogli da ga iskorene, jednostavno su ga ,,zamaskirali", kao i mnoge druge običaje. Ogroman broj hrišćanskih običaja ima koren u paganizmu.Slava samo predstavlja slavljenje sveca koji je zamenio prethodnog paganskog boga-zaštitnika.

Poslednja izmena:
OK i ja sam usaglasnosti sa tim da trebamo slaviti Boga (na svakom mestu), i Ja molim Boga de mi da snagu i podrzi uzivotu i da me stiti.. a ne Sveca..
jednostavno mi niede u glavu kako moze Svetac da mi da snage ili da me sacuva od zla? pa to moze samo Bog niko drugi zar ne? a i da me Svetac stiti njemu neko mora da da snage zar ne? a ko bi to drugi bio nego Gospod Bog...

OK i ja sam usaglasnosti sa tim da trebamo slaviti Boga (na svakom mestu), i Ja molim Boga de mi da snagu i podrzi uzivotu i da me stiti.. a ne Sveca..
jednostavno mi niede u glavu kako moze Svetac da mi da snage ili da me sacuva od zla? pa to moze samo Bog niko drugi zar ne? a i da me Svetac stiti njemu neko mora da da snage zar ne? a ko bi to drugi bio nego Gospod Bog...

Valjda je svetac tvoj posrednik kod Boga.

Samo neznalice koje pametuju i Srbi koji ne znaju i ne slave srbsku Krsnu Slavu tvrde da Srbi slave svece. Tupajici i jedni i drugi.Ako zelite postavicu srbsku Krsnu Slavu pa se uvjerite.

Pa prosvetli nas, sveznalice. Šta slave ako ne svece?

KRSNA SLAVA

Krsna Slava je uspomena na dan krstavanja naseg pretka.Mozda su Srbi imali slave i prije primanja hriscanstva, ali o tome nema dokaza.
Ovako su svetosavski Srbi slavili Krsnu slavu. Pred goste na sto postavi se svijeca, krsni hljeb i ponaija. Svi ustanu okrenuti istoku, svijeca se upali, okade se ikone, okade se svi prisutni i prvo se cita molitva "Oce nas". Nakon te molitve odabere se neko po casti da u ime domacinovo ocita (izmoli) Krsnu Slavu. To je molitva srbskog domacina i njegov domacinov Sveti Zavjet. Evo jedne od varijanti Krsne Slave:

KRSNA SLAVA

Va slavu i cest Svete, Zivonacalne, Jedinosusne i Nerazdvojive Trojice: Oca, Sina i Svetoga Duha, ize slavimo premnogijem molbama; i Prisnodjevi Mariji i Cesnije nebesnije sila i svih svetih – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i blagoga Hrista i Casnoga Krsta; da se blagome Hristu smerno pomolimo i Casnome Krstu duboko poklonimo -– va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i svete Petke i svete Nedjelje i Hristovoga Raspenija i slavnog Vaskrsenija; da se Gospodu pomolimo i stradaniju Njegovom poklonimo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

I za slavu i cest prvomucenika Hristova Svetoga Stefana i svih svetih mucenika ize za vjeru hristijansku postradase i nama u amanet ostavise, da se vjerom krepimo i nadu u vaskrsenje imamo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za sveta tri velika jerarha: Vasilija Velikoga, Gligorija Bogoslova i Jovana Zlatousta; i za svetog Jovana Krstitelja i kuma Hristova , od koga i mi krstenje primismo i vjeru u Hrista naucismo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za sveta cetiri velika proroka: Isaiju Jeremiju, Jezekilja i Danila i za ostale proroke, koji dolazak Hristov najavise i stradanja njegova predskazase – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za sveta cetiri jevandjelista: Matiju, Marka, Luku i Jovana, poderzasci zemlju i nebo i prestol Bozji na njem, koji sveto jevandjelje napisase i nama u amanet ostavise – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za svete apostole Petra i Pavla, Jakova i Jovana i za ostale svete apostole, ize zemlju prohodise, krstom svetijem prekrstise, sveto jevandjelje pronesose i vjeru hristijansku prosirise – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za svetoga oca Nikolaja, putnika i cudotvorca, koji se na moru proslavio i Gospod ga na nebu za svetitelja postavio, da ga slavimo i vozdizemo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za 318 bogonosnijeh otaca, ize vo Nikeji sabor saborise, Arija bezumnoga osudise, vjeru pravoslavnu utvrdise, nama grijesnim predadose, da i mi znamo i vjerujemo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za srpske zemlje svetitelja i ucitelja : Simeona Mirotocivog i Svetitelja Save; Vasilija Ostroskoga i Petra Cetinjskoga, Stevana Prvovjencanoga i Stevana Decanskoga; kralja Milutina i Urosa Mladoga – ize vjeru u Hrista ispovjedase i nama u amanet ostavise – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za mucenika kosovskoga cara Lazara i junaka Obilic Milosa i za ostale kosovske junake ize na Kosovu Polju postradase i na Vidovdan glave pogubise za rod srpski i vjeru hriscansku, da ih pamtimo i pocitujemo – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

Za ostale svetitelje i Bozije ugodnike koje pravoslavni Hriscani slave i koje mi ne znamo pobrojati, ali se mozemo Bogu pomoliti i njima se pokloniti – va slavu i cest (svi prisutni: va slavu i cest)

I jos da se poklonimo Krsnoj Slavi (svetome Djordju) i da se pomolimo za dom i domacina , za domacice i decice, i za svu kucnu celjad, za kumove i prijatelje od ovoga doma. Pomolimo se i za dusmane nase, da ih Gospod smete i na pravi put izvede.

Pomogo nam Bog i Krsna slava, rodila nam u polju senica , u brdima vinova lozica. Cele nam se rojile, krave telile i ovce bliznile. Bog nam dao roda i biriceta, a Krsna nam slava na pomoci bila. Bogu slava i hvala, nama zdravlje i veselje, a pokojnicima nasim dusevno spasenje, sada i svagda i svoj braci na zdravlje. (svi prisutni: Amin – da Bog da- i nasemu bratu cateniku).

Dakle, cast i slava i poklonjenje prvo se odaje Gospodu Bogu. Poklonjenje svetitelju je na kraju i to poklonjenje samo je znak postovanja Pravoslavnoj vjeri kojom se taj svetitelj proslavio na zemlji, jer to treba i nama da bude primjer hriscanskog zivota. Nema tu nikakvog idolopoklonstva.

Da napomenem i to da je ova molitva odbacena od modernih obezbozenih svestenika i obezbozenih Srba.Danas pop ocita neku molitvu i to je sve.Ovo danas jesu slave u smislu neke proslave, ali to nisu Krsne slave.

Poslednja izmena:

Ako se sam ne čuvaš, ni Bog te neće sačuvati...
Meni jednostavno ne ide u glavu kako čovek može ovako nešto da lupi, pa ostane živ...
A da ih zamoliš da obaraju ruke, da vidim ko je jači? :zper:

Kako nisu? Pa glasanjem su 431. godine dobile dušu. Doduše posle duge prepirke i samo sa 2 glasa više "za", ali, dobile su.

Sve ima svoje mjesto u Bozijem poretku:

"Jer nije muz od zene, nego je zena od muza.Jer nije muz sazdan zene radi, nego zena muza radi."

Zene jesu ljudski rod, ali nisu muskog roda.;)

Da napomenem i to da je ova molitva odbacena od modernih obezbozenih svestenika i obezbozenih Srba.Danas pop ocita neku molitvu i to je sve.Ovo danas jesu slave u smislu neke proslave, ali to nisu Krsne slave.

E vala tu si u pravu. Slave i idu na slavu samo da se nažderu i napiju, mnogi ni ne zovu popa. Nema tu puno istinske vere. Stari slave jer je to običaj, mladi jer je to dobra prilika da se napiju. Naravno to ne važi za sve, ali za većinu važi.

Hvala bogu te imamo nasu Pravu Pravoslavnu Crkvu da ima ko da se moli za nas gresne.Nek nam bog cuva Zilote i nek im da snage da izdrze u teskim vremenima koja dolaze .

Posrednik izmedju nas i Boga? Pa samo je Isus Hrist taj kroz kog mozemo biti spaseni a ne kroz Sveca zar ne? Isus nam je,,kapija'' za Vecni zivot u carstvu Gospodnjem

Isus je ime čoveka koji je dosegao nivo svesti koji se zove Hrist. Zato Je taj isti nivo svesti spas svakoj Duši (čoveku). Svako ko želi duhovnu slobodu, mudrost i ljubav neophodno je da dosegne taj nivo svesti (koji je još poznat pod nazivom Bog Svest).
Zato je Isus govoreći iz pozicije te svesti rekao da je on bio i pre svog (fizičkog oca) kao i "Ja sam vaš put i spasenje."

Hrastovnik,
pokušaću da budem što jasniji.Isus je još kao dečak od 13 godina pristupio aktivnom duhovnom razvitku i treningu budući da mu je to bila unapred isplanirana misija.
Na tom putu je i dobio Drugu Inicijaciju od Fubbi Quantza Vairagi Mastera (zaviri na temu Duhovni vodiči). Nastavio je trening, koji je uglavnom na višim svetovima u čistom Duša Telu (pogledaj temu Duša Putovanje, na Kultnim temama ). Takav put i trening je svih duhovnih velikana iz bilo koje prošlosti ali i danas.
Tako je bilo sa Ramom, kojeg Hindusi slave za svog boga a koji je takodje bio samo veliki duhovni učitelj.
Suštinski je i Isus kao duhovno biće, Duša, dosegao taj visoki nivo svesti zvanim Hrist ili Bog-Svest, zbog čega se pojedinac sa tom svešću i naziva Bog-Čovekom. Praktično je to nivo svesti Svetoga Duha. Ta svest je udaljena od humane svesti otprilike onoliko koliko je humana svest udaljena od svesti životinjskog sveta.
Prilično davno sam čitao Bibliju, ako si ti u tome svež biće ti lakše da nadješ stihove u kojima ženi na bunaru u zamenu za običnu vodu iz bunara nudi Živu vodu posle koje se nikada ne žedni. Mislio je na Sveti Duh jer pošto osoba počne "piti" (otvori svoje srce) onda takva osoba više nikada nije žedna za istinom i ne juri okolo za srećom - sve ima u sebi.
Isus je lako i znalački prihvatio ono što je i prošao, postavljanje na drvetu ili krsti - svejedno - baš kao što je i Sokrat prihvatio čašu otrova, zato što su obojica znali ali i realizovali besmrtnost ali u duhovnom smislu.
Seti se stiha iz Biblije koji kaže da "Ko sluša Reč Božju taj više nikada ne umire," a što znači, kao i ono gore sa vodom, da onaj ko se otvori prema Svetom Duhu (jer je Reč Božja samo još jedan naziv, od mnogo drugih, za tu suštinu Boga koju ovde znamo kao Sveti Duh), taj će biti pročišćen od svih negativnosti (negativnih pasija uma) izdići će svoju svest do visokih nivoa i više nikada neće inkarnirati u ovaj i druge niže svetove već će se vinuti u samo Carstvo Božje.
To je ta besmrtnost zbog čega se kasnije i pojavio apostolima u svom duhovnom telu da bi shvatili ono što im je pokušavao objasniti.
Sveti Pavle je pošto je bio pogodjen Svetlošću na putu za Damask (Svetlost i Zvuk o kojima često govorim su dvojni aspekti Svetoga Duha) sledećih desetak godina takodje bio treniran pre nego je izašao u javnost. Njegove priče su bile uglavnom onakve (veličao je Isusa) samo da bi koliko toliko raspaljeni plamičak duhovnog razvitka uspeo održati. Zato je sebe i svoje dostignuće ostavio u zapećak.
Suština je da je u svim periodima i u svim trenucima čovekove istorije bio neprekidni niz duhovno visokorazvijenih pojedinaca da bi služili Bogu, odnosno da bi kao Duša sa tom najvišom svešću služili Svetom Duhu kako bi se ulivao u oaj svet i činio balans sa onim što mi nazivamo negativnim.
Takvi pojedinci, kao jedno sa Svetim Duhom (sa Bogom se nikada ne može biti jedno) mogli su i jesu bili prisutni na onoliko mesta koliko je bilo neophodno. Takvi i jedino takvi pojedinci mogu svoje sledbenike duhovno podučavati u odnosu jedan prema jedan svih dvadeset i četiri sata dnevno i to kako preko snova (noćnih i budnih) tako i preko intuicije ali i drugih načina.
Svi ti duhovni velikani su govorili svojim sledbenicima da su odabrani Bogom ali to je važilo samo za njihove sledbenike dok su i sami bili u fizičkom telu ali ne i za one koji danas slede njihova već zamrla učenja. Jer u svakom trenutku je bilo i ima živih duhovnih učitelja koje treba čovek otkriti i slediti ukoliko želi ostvariti svoju životnu težnju.
........
Naravno, ako te zanima istražuj ali i eksperimentiši jer ti samo tvoji dokazi mogu vredeti a ne i ova moja priča.

Usput, neophodno je praktikovati lep odnos sa ljudima, bez pasija, ispunjen ljubavlju ako želimo ostvariti svoj životni cilj. Tada će sa unutarnje strane pojedinac dobiti svu potrebu pomoć i pouku.

Uf jel ovo iz hindu religije ?Nesto sam mislim tamo video slicno samo nisu ni oni ni ti u pravu.
Samo nije ova tema o tome.
Aksunamun,
ovo nije iz Hindu religije. Istovremeno, ponoviću, svako od nas je u pravu jer prihvata i sledi ono što odgovara njegovom unutarnjem stanju. U skladu sa time, Istina nije stvar bilo kakvog dokazivanja na bilo koji način već je stvar stanja svesti same osobe.
Možda direktno nije govoreno o svecima ali se i te kako dodiruje tema.
Sveci nisu oni koje su ljudi proglašavali svecima već su to oni koji su to dosegli u skladu sa odgovarajućim duhovnim normama.
Pa čak ni takve - prave svece - nema potrebe slaviti. Oni bezuslovno rade svoj posao u skladu sa zakonima i postavljenim pravilima Boga.
Čovek će uvek dobiti ono što je najispravnije za njegov duhovni razvitak.
Podsetio bih na stih iz Biblije a kojeg je izrekao Sveti Pavle, "Molite se braćo ali jedino Sveti Duh zna šta vama treba."
Ovaj stih zaslužuje veliku pažnju i produbljeno razumevanje.

louiskrstic, teorija ti je zanimljiva, samo je bez realnog oslonca.
Hrastovnik,
najlepše je kada svako od nas sledi upravo ono što za njega lično ima smisla i što za njega lično ima realnog oslonca.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Protonamesnik Vladimir Dacic, autor istorije hriscanske crkve izvestava kako je nastala krsna slava: "Srbima mnogoboscima narocito tesko je padalo da ostave svoju staru veru jos i zato, sto je svaka srpska kuca imala svoje bogove zastitnike. O njima su verovali da im cuvaju kucui ukucane i da ce im njihovo napustanje donetiveliku nesrecu.Njih dakle Srbi nisu mogli da zaborave kad su primili Hristovu veru. Tada su na savet svestenika, koji su ih pokrstavali, za zastitnike doma uzimali svetitelja onoga dana u koji su se pokrstili i slavili su ga sa velikim postovanjem i ljubavlju. Tako je nastala slava..."

Slavljenje slave nema nikakvu biblijsku podlogu naravno!

шта те тера да ти њима уопште нешто објашњаваш, кад о православљу не знаш ништа:sad2:

I ne tvrdim da znam,ali ja to i kazem,ja ne znam!Ali vidim da mnogi koji misle da znaju ustvari nemaju pojma vise od mene!Toliko sam kontradiktornosti procitala upravo od vas poznavalaca pravoslavlja,da tek sad ne znam nista!Verovatno svak veruje u sta hoce i kako mu drago!
Zato i pitam,sto ne znam,cisto zelim da razjasnim neka pitanja koja me zanimaju!Bilo je kod mojih pitanja vrlo strpljivih i dobronamrnih odgovora,te su mi neke stvari jasnije,ali takvih je malo!Vise je ovakvih netrpeljivih odgovora,od onih koji ne umeju nista da objasne!
Ako su Srbi pre pokrstavanja bili pagani,a pokrstavanje je krenulo krajem IXveka,zasto srpska pravoslavna Crkva prihvata taj paganski obicaj,ako on nema veze sa Biblijom?Od tada je prosao ceo milenijum,i pagansko nije iskorenjeno,vec ga je i Crkva prihvatila!I nije to jedini paganski obicaj prihvacen od strane Crkve!
Odgovori mi na moje kulturno postavljeno pitanje,da bih nesto naucila!To ne znaci da cu ja poceti da verujem u versku teoriju nastanka sveta,jednostavno ja diskutujem,jer zato i sluze forumi!

I ne tvrdim da znam,ali ja to i kazem,ja ne znam!Ali vidim da mnogi koji misle da znaju ustvari nemaju pojma vise od mene!Toliko sam kontradiktornosti procitala upravo od vas poznavalaca pravoslavlja,da tek sad ne znam nista!Verovatno svak veruje u sta hoce i kako mu drago!
Zato i pitam,sto ne znam,cisto zelim da razjasnim neka pitanja koja me zanimaju!Bilo je kod mojih pitanja vrlo strpljivih i dobronamrnih odgovora,te su mi neke stvari jasnije,ali takvih je malo!Vise je ovakvih netrpeljivih odgovora,od onih koji ne umeju nista da objasne!
Ako su Srbi pre pokrstavanja bili pagani,a pokrstavanje je krenulo krajem IXveka,zasto srpska pravoslavna Crkva prihvata taj paganski obicaj,ako on nema veze sa Biblijom?Od tada je prosao ceo milenijum,i pagansko nije iskorenjeno,vec ga je i Crkva prihvatila!I nije to jedini paganski obicaj prihvacen od strane Crkve!
Odgovori mi na moje kulturno postavljeno pitanje,da bih nesto naucila!To ne znaci da cu ja poceti da verujem u versku teoriju nastanka sveta,jednostavno ja diskutujem,jer zato i sluze forumi!

па кад не знаш ни не покушавај да објашњаваш.

http://forum.krstarica.com/group.php?do=discuss&group=&discussionid=2610

Iako nigde u Svetom Pismu ne stoji da su se prvi hrišćani molitveno obraćali Svetiteljima za zastupništvo,ipak se iz njega može izvući zaključak po ovom pitanju.
Pre svega treba napraviti razliku između latrije(bogopoštovanja)koja pripada samo Bogu i Svetim Darovima, i veneracije(poštovanja)koje pripada Svetima zbog njihove blizine sa Hristom.Samim time i naša molitva Svetiteljima nije istovetna našoj molitvi Bogu.
Sveto Pismo nam svedoči da"molitva pravednoga mnogo može pomoći"(Jak.5,16),dok Spasitelj na primedbe sadukeja odgovara:"A Bog nije Bog mrtvih nego živih,jer su Njemu svi živi"(Lk.20,38).Drugim rečima,smrt tela ne znači i prestanak postojanja o čemu svedoči i javljanje proroka Mojsija prilikom Preobraženja(Mt.17,3).
U Starom Zavetu niko se nije molio prorocima iz prostog razloga jer su svi do Hristovog Vaskrsenja odlazili u Ad,te i nisu mogli da budu zastupnici pred Bogom.

Back