Све врсте пејзажа

56652898.jpg

Svaki put kad gledam reku imam utisak da je ona u prednosti jer ide dalje a mi ostajemo tu na obali. I zavidim joj zbog toga.

Taj citat mi je strašno poznat. Odakle je to? Inače, fotka je vrlo impresivna iako nije dobrog kvaliteta. Možda zbog citata, ali daje neki specifičan utisak.

@branaaa, fotke su dobre, ali po mom ukusu previše obrađene. Čak ova poslednja liči na HDR. Da su malo "prirodnije" bile bi malo lepše, ali ukusi su različiti.

Hteo sam nešto da pitam: zar nije poenta fotografa da svojim znanjem uhvati lep trenutak i da ga takvog prikaže svetu, a ne da obrađuje fotografije?! Na podforumu fotografije sam postavio 10-15 fotografija i svi su rekli: bile bi bolje da si ih obradio... Ako ih obradim, onda to više nije MOJA PRVOBITNA fotografija, zar ne?! Hvala na odgovorima (ako ih bude, može i na pp da se ne spamuje...)

Hteo sam nešto da pitam: zar nije poenta fotografa da svojim znanjem uhvati lep trenutak i da ga takvog prikaže svetu, a ne da obrađuje fotografije?! Na podforumu fotografije sam postavio 10-15 fotografija i svi su rekli: bile bi bolje da si ih obradio... Ako ih obradim, onda to više nije MOJA PRVOBITNA fotografija, zar ne?! Hvala na odgovorima (ako ih bude, može i na pp da se ne spamuje...)
mislim da mije spam ako je prica o fotografiji
digitalni aparati beleze svetlostni trag ali njihov kvalitet je sirov i iz takve fotografije moze se izvuci puno vise kvaliteta. i iz nakvalitetnijeg aparata izadje fotografija koja krije mnogo vise podataka od onoga sto se vidi pa je treba propustiti kroz neki od programa za obradu. A bilo bi bez veze da oni koji rade analognu fotografiju pokazu samo slicicu 24x36 koliki je negativ, a u procesoru koji pravi fotku se uvek nesto malo doda ili oduzme pre nego sto ispadne fotografija. Na pijaci je jabuka koja je obrisana i zavijena u papir 10x skuplja od one koja je samo ubrana i izneta na tezgu, mada neko bas voli takve, a neko moze sebi samo takve priustiti
A sto se brane tice (nisam mu advokat) to je njegov stil koji je vec prepoznatljiv

Kvalitet isključivo zavisi od kvaliteta štampača tj. plotera. Naišao sam nekoliko puta na plotere sa najnovijom tzv. sprej tehnologijom mada je uzeta francuska riječ za imenovanje te tehnologije ali to je zaista vrh.
Štampaju po relativno pristupačnoj cijeni i velike formate, čak uža strana, pošto je platno ili papir u rolni, bude i do 1,5 m.
Pokušaću da nađem ponovo.

@nebo, ова друга слика је одлична! Заиста можеш правац фото-радња, неки велики формат и да је урамиш на зид :)
Можда само да примениш у пс-у неки филтер коју симулира филтер на апарату да би добио другачију "атмосферу"...можда...

Slikaš vertikalno, kako bi što veći prostor bio popunjen portretom. Slika se od plexusa do malo iznad glave. Hmm... Pozadina da bude neka neutralna i jednostavna, da bi lice bilo u prvom planu. Blenda da bude skroz otvorena (2.6, 4, ...) oko osvetljenja ti ne mogu puno pomoći, pošto sam ja osoba koja izbegava blic. Znam samo da ne treba da imaš senke po licu, a opet da lice ne treba da liči na reflektor... ;)
Toliko od mene.

...na jednoj drugoj temi pod nazivom "shkola fotografije" smo postavili upravo ono sto tebi treba...

http://rapidshare.com/files/221121465/The_Perfect_Portrait_Guide_-_How_to_Photograph_People.pdf.html

i

http://rtf.utexas.edu/sp/groups/public/@commrtf/documents/general_information/prod75_012403.pdf

...blic nije toliko zlo ukoliko nije direktan... sta vise, blic je mama kada je u pitanju razbijanje senki... ukoliko nemas rasvetu imas isti problem koji imam i ja... a to je upotreba suncheve svetlosti koja, chini se, bas sad odbija da saradjuje posto krece neko glupo tmurno vreme... :|

@Milan_ns... zavisi kakav portret zeli da pravi... nije zabranjeno imati senke po licu...

Baš tako zavi kakav portret, nekad te senke mogu da daju tako dobar efekat kod bora na licu ili je zanimljivo ako ti je jedna polovina lica osenčena. Mada mislim da je dečko početnik ili bar neiskusan sa portretima pa bih savetovao da tako i startuje vertikalnim formatom da ti oči dođu na prvu trećinu (odozgo), linija lica Tj. nosa po srednjoj vertikali i izbegavaj blic. Da bi izbego loše efekte blica treba ti iskustvo u radu sa njim, pa je za početak bolje da ga izbegneš.

Poslednja izmena:
...pa... blica se generalno svi pochetnici boje... ako su normalni u glavi... ima onih i koji nisu pa prosto vole da udaraju direktnim blicem... ako ima eksterni blic, kakav god da je... pa makar i onaj preistorijski kojem se moze glava pomerati bitno je da se odbija o plafon ili o zidove...

cao svima,

imam jedno pitanje, hteo bih da stampam sliku u vecem formatu, recimo 60x90cm ili 90x110 cm (da popunim zid u sobi:D), pa me zanima kolika bi otprilike rezolucija morala biti da bi se ta slika odstampala a da ne bude mutna, recimo da li je dovoljna slika napravljena canonom 450D od 12.2 mpx! takodje me zanima koji papir je najbolji za stampanje takve slike, ako se u obzir uzme da ce se slika lepiti na zid! takodje me zanima i cena odprilike! unapred hvala!!!!!!!!!!!!

Back