Све врсте пејзажа

dsc02486w.jpg

By dragan_nz, shot with DSLR-A200 at 2009-05-09

Poslednja izmena:
Imam Canon S 3 IS 6 Mp,najveća rezolucija je oko 2800x2100, kad pogledam sliku sa aparata u Image size u Photoshopu tačno stoji kolika je rezolucija u veličini, zavisno koju sam kompresiju izabrao. Međutim, u istom prozoru na dnu je i mjesto gdje stoji Resolluttion i tu je uvijek u svim varijantama rezolucija 180.
Šta znači ova rezolucija 180?
Posebno me zanima jer znam da kad štampam na foto papiru rezolucija treba biti najmanje 300, tako da u tom slučaju ja sam povećam sa 180 na 300 i dobijem veću sliku sto znači samo "isjeckam" veći broj piksela.
Rezolucija kao termin mi je samo polovično jasna.
Recimo, kad skeniram sliku, rezoluciju sam biram i bude koliko sam izaberem.
Znači li to da moj aparat daje samo rezoluciju 180 ?

Evo da je jasnije
my.php
[/URL][/IMG]

Poslednja izmena:
Resolution: 180 pixels/inch => imas 180 "tacaka" po inchu.
1 inch = 2.54 cm => imas 180 "tacaka" na 2.54 cm.
Veca rezolucija znaci da imas vise pixela po incu - sto vise pixela (tacaka), bice ti "ostrija" slika.

Vidi da li imas na aparatu opciju da podesis rezoluciju, da bude vise (ili manje) od 180 pixels/inch.

pazi ovako, ti imas rezoluciju fotografije u nekom softveru 2800x2100, toje ONO STO IMAS a to mozes videti birajuci broj piksela po incu pa to od toga zavisi fizicka velicina u incima na ekranu, otprilike 180 ti je prikaz fotografije od oko 15 inca a ako je 300 to ti je prikaz od oko 9 inca. bitno je samo kolika je stvarna rezolucija (2800x2100) a za stampu je pripremi u PSu ili nekom drugom programu onako kako je za stampu najbolje (300). otprilike se svodi na to da je rezolucija stvarna a taj broj 180 je velicina prikaza fotografije koji ti je dat u softveru aparata a ako ne moze da se menja u aparatu moze se menjati u kompjuteru

I meni je 180 pixels/inch (imaš opciju da promeniš u pixels/cm) tj. 70,866 pixels/cm dok je moja rezolucija 3072x2304. Ako u PSu proširiš fotografiju na 300 pixels/inch (118,11 pixels/cm), samo je razvlačiš ili kako si ti rekao, "iseckaš pixele". Rezolucija nije više 3072x2304 već 5120x3840. Ništa ne dobijaš na tome. Fotografisano je onako kako je fotografisano, i ne možeš dobiti neki bolji kvalitet (tj. više pixela po cm ili inču) kasnijim razvlačenjem fotografije.
Što se tiče podešavanja u aparatu, mislim da je to nemoguće jer automatski povećavaš rezoluciju slike, tj. povećavaš broj piksela na slici. Ne možeš fotografisati sa 8 megapiksela ako imaš aparat sa 7. Moguće je samo razvući sliku, a to ti je svejedno da li ćeš uraditi u aparatu ili posle u PSu.
Znači, ne možeš povećati kvalitet fotografije jer je to maksimum koji tvoj aparat pruža.

posto i ja imam canon power shot, a radim u stampariji vec neko vreme i mene bas zanima ovo pitanje.
Posto mi u stampariji moramo da namestimo na 300pixela po inchu, mene konkretno zanima da li je isto kada rucno u fotosopu pomerimo sa 180 na 300, kao i da imamo aparat iz kojeg odmah izlazi na 300.

p.s. ko razume shvatice :P

posto i ja imam canon power shot, a radim u stampariji vec neko vreme i mene bas zanima ovo pitanje.
Posto mi u stampariji moramo da namestimo na 300pixela po inchu, mene konkretno zanima da li je isto kada rucno u fotosopu pomerimo sa 180 na 300, kao i da imamo aparat iz kojeg odmah izlazi na 300.

Nije isto, kao što rekoh, ako fotografišeš sa 180 pixels/inch i promeniš u PSu na 300, razvlačiš fotografiju dok ako fotografišeš sa 300, to je normalna veličina i mnogo je detaljnije od 180.

Nije isto, kao što rekoh, ako fotografišeš sa 180 pixels/inch i promeniš u PSu na 300, razvlačiš fotografiju dok ako fotografišeš sa 300, to je normalna veličina i mnogo je detaljnije od 180.

Kako da dođem (namjestim) do NORMALNE veličine?
Da li na aparatu postoji neka opcija koju sam ja možda previdio a da se može podesiti da slika u rezoluciji 300 ???

Poslednja izmena:

Ako isključiš Resample Image onda jeste isto tj. dobićeš precizno podešenu rezoluciju za štampanje samo će slika biti manjih dimenzija (skoro upola manjih).

isto ti je dal ti je na aparatu 180 ili 300, ti razvlacis samo sliku na monitoru a u stampi ti je rezolucija koju imas (2800x2100) i prema njoj odredjujes mogucu velicinu stampe,( ne mozes sa tom rezolucijom stampati fotografiju iste velicine kao sto je npr 4000x3000, ustvari mozes maksimalno do velicine tvoje rezolucije a sa 4000 skoro 3 puta vecu) a stamparske masine su nastelovane da rade u 300 pa se i digitalni zapis prilagodjava tome, to sto vidis na ekranu nije stampana fotografija vec kako bi se ona videla kada bi se povecala na velicinu koju vidis na ekranu, ako tu "razvucenu fotku" na ekranu smanjis napr na 10 % neces imati razlike.
dakle oznaka od 180, ili 300 dpi ima samo veze sa stampom a ne sa prikazom na monitoru
da, na 12mp meni aparat radi sa 360 dpi pa za stampu moram da smanjujem na 300 dpi
malo je komplikovano ali to je to, povecavanjem sa 180 dpi na 300 dpi NECES dobiti kvalitetniju fotku (ona je 2800X2100 uvek) vec samo neces fotku morati da dodatno pripremas za stampu,
na kraju , bez uvrede, kompakti nisu ni zamisljeni da se sa njih stampaju plakati vec da se urade porodicne fotografije 10x 15 cm, canoni serije xxxd su amaterski dsrl a serije xxd polu profesinalni i tek jedno brojni su profi aparati

isto ti je dal ti je na aparatu 180 ili 300, ti razvlacis samo sliku na monitoru a u stampi ti je rezolucija koju imas (2800x2100) i prema njoj odredjujes mogucu velicinu stampe,( ne mozes sa tom rezolucijom stampati fotografiju iste velicine kao sto je npr 4000x3000, ustvari mozes maksimalno do velicine tvoje rezolucije a sa 4000 skoro 3 puta vecu) a stamparske masine su nastelovane da rade u 300 pa se i digitalni zapis prilagodjava tome, to sto vidis na ekranu nije stampana fotografija vec kako bi se ona videla kada bi se povecala na velicinu koju vidis na ekranu, ako tu "razvucenu fotku" na ekranu smanjis napr na 10 % neces imati razlike.
dakle oznaka od 180, ili 300 dpi ima samo veze sa stampom a ne sa prikazom na monitoru
da, na 12mp meni aparat radi sa 360 dpi pa za stampu moram da smanjujem na 300 dpi
malo je komplikovano ali to je to, povecavanjem sa 180 dpi na 300 dpi NECES dobiti kvalitetniju fotku (ona je 2800X2100 uvek) vec samo neces fotku morati da dodatno pripremas za stampu,
na kraju , bez uvrede, kompakti nisu ni zamisljeni da se sa njih stampaju plakati vec da se urade porodicne fotografije 10x 15 cm, canoni serije xxxd su amaterski dsrl a serije xxd polu profesinalni i tek jedno brojni su profi aparati

Hvala bakyy, sad mi je mnogo jasnije. Samo griješiš što se tiče veličine odštampanih fotografija osim ako ne misliš na profi štampu, ofset i sl.
Ja štampam na HP 1125C, (serija od prije 5-6 god,) na A4 i vjeruj mi da je kvalitet printa skoro isti kao kad je odnesem u foto radnju. Ko nije profesionalac ni ne primjećuje razlike.
Pošto je štampač A3 namjeravam štampati i taj format i svi mi kažu da je 6 Mp sasvim dovoljno za ovaj format.
Do sad ga nijesam štampao jer u kvazilendu gdje živim nema foto papira A3 formata pa sam zbog mnogo čega u vezi kompa i drugih stvari sve morao nabavljati u BGD.
Još jednom hvala svima, sad mi je jasno sve oko rezolucije. :ok:

Back