Све врсте пејзажа

Durmitor, dve fotke:
Prva: Skija kraljevića Marka
DSCF0379-1.jpg

Druga: Šareni pasovi
DSCF0380-1.jpg

Možda komentari ili kritike?!

Osim što mi je na drugoj malo uletelo koleno...

@milan_ns
прва: по мени, лоше изабран кадар, да си покушао да ухватиш све лампе, цео ред, а не само једну...или ниједну
друга: добра...као створена за обраду :)
P9090062_2-1.jpg

трећа: није лоша, ако можеш, следећи пут пробај да приђеш ближе мосту тако да ухватиш кривину лука, још боље, пробај све то али ноћу
четврта: имаш одраз у стаклу прозора...то сам одсекао...и опет, није лоша за обраду...можда да си изашао из аутомобила и пробао да се спустиш ниже...сад то је већ можда и претеривање, али за добру фотографију вреди ризиковати :D
P9090097_2-1.jpg

пета: по мени, најбоља од свих горе приказаних...штета само што су данас свуда провукли ове кабелове :)
Не бих све ово писао, да ниси то од мене тражио...сад, надам се да сам био од користи :)

Jesi... Imam ja i obrađenih fotografija, ali ovde sam hteo da postavim originale, samo smanjene zbog dial-up korisnika, čisto za svaki slučaj... Most je u Novom (preko je Hrvatska i Dvor). Tuda sam samo prolazio, tako da nije bilo mogućnosti da čekam noć... Sad dolazi nova serija fotki... ;)
Be prepared. :D
p.s. hvala.

daklem, skoro fotkam neki koncert i to mora da bude pro! :) Imam 450d + 85 1.8, blic je naravno aut. Problem mi je sto pojmam nemam di cu da budem i plasim se da mi ovo bude preusko za neki total grupe...pokusacu da nabavim negu sigmicu 30 ili eventualno canon 50, mada cini mi se da bi sigmica bolje odradila i cini mi se da bi time sve pokrio...70-200 2.8 mi je za sada preskupa i cini mi se bespotrebna varijanta...sta od podesavanja na samom aparatu, da li samo manual ili neki polu-pametni mod, av ili tv? da li ga cepati na 1600 iso? nadam se da cu imati vremena da sve ovo sam isprobam ali ipak nije lose malo se pripremiti :)

hvala ;)

Kakav koncert? "Moderni" (rock, punk, hip-hop) ili klasični (u pozorištu, gde će nastupiti orkestar) ili pak, neki etno?! Mislim da se dosta razlikuju: prvi, mračno, sa nekim svetlosnim efektima, nedovoljnim da osvetle, drugi, gde svi sede, sviraju, malo se pomeraju i tu verujem da ima malo svetla (više nego u prvom svakako) i treći gde se cepa kolce ili tako nešto, gde ima svetla, gde je uvek svetlo, ali gde ima puno pokreta...
Trebati otvorena blenda (verujem čak skroz otvorena), tako da ne bi bilo loše da staviš da on bira shutter speed u odnosu na blendu i ISO... Uvek mu možeš povećati kompenzaciju expozicije (+2/+1EV)

Tako bih ja počeo, pa bih experimentisao na licu mesta...

prvi tip:) bas takva atmosfera...mada sada ima raw pa sve to moze da se docacne...

Pa ako staviš premali shutter, sve će ti biti smuljano... Pošto se oni kreću još svetlosni efekti... Najbolje bi bilo kad bi imao fisheye. Ali on košta, hmm... mnogo?! :roll: :think:
Ja sam ti rekao kako bih ja. Nisam profi... Nisam još vrsni amater... Samo sam zaljubljenik... Napuni baterije (ponesi rezervu, naravno), pa kreni sa experimentisanjem.
Srećno.

Poslednja izmena:
Ako nadjes 30-icu, bilo bi ti ekstra. Drzi blendu na oko f2, 2.2 i 2.8 da obezbedis dovoljno svetla za kracu ekspoziciju. Mozes i 1.8, malo ces imati vinjetarenja sa strane i malo mekse slike, nista bitno u sustini. ISO drzi na 800, imaces finu brzinu i dosta detalja. Mozes i 1600.I pucaj RAW, cudo sta mozes da ucinis kasnije. Ne ustrucavaj se previse blica, ali pametno ga koristi, recimo na 1/30s, znaci kad on pukne zadrzaces pokret, a duza ekspozicija ce "popuniti" pozadinu ;) , tj. osvetliti, videces i kako fino ta ekspozicija moze docarati pokret:

iso400, 1/15s, f2.8, 100mm, manual podesavanja.

sa tim aparatom opushteno 1000-1600-ja sam sa Nikonom D70 s izvlachio ectra fotke sa 800, vishe neg prihvatljivesa 1250 i 1600-a Tvoj aparat je shto se senozra tiche tj suma na visokim ISO mnoooogo bolji od mog,ako imash jako kontra svetlo vidi koliko podexponira pa koriguj manuelno,a za blendu zavisi-ako pogadja fokus fino,tuci na max blendu,ako ne bash zavrni na 2.5 2.8 i bog da Te vidi...E da shooter ne bi valjalo ici ako je 85 ica ispod 1/40 recimo,bar iz mog nekog iskustva sem ako je jako statichna scena,ili nemash bash mirnu ruku...inache dealno je 1/80 i krace al je to realno teshko postici(nema dosta svetla,i tako...)mislim fotkao sam ja i sa 1/15 ali chim se neshto malo mrdne,razmazuje se samo tako...

A zašto jednostavno ne bi otvorio windows comander, kliknuo jednom na .bmp fajl, sačekao malo i onda još jednom i umesto .bmp ukucao .jpg?!
Ili na Tools/Folder Options/View/Hide extensions for known files types i to kažeš da ne bude štiklirano (prazan kvadratić).
Odeš na fajl, klikneš desni mišem-rename (F2 na tastaturi) i umesto .bmp ukucaš .jpg

edit: dodatak #1: shutter speed 1/340 ISO64 Focal lenght:8mm F/4,5 22.07.2006 11:47 Fuji FinePix S5500
dodatak #2: shutter speed 1/340 ISO64 Focal lenght:6mm F/4,5 22.07.2006 12:11 Fuji FinePix S5500

Mislio sam da će ostati EXIF iako ih samo smanjim u PS-u...

Milane EXIF se vidi, tako da dobro radiš smanjenje u PS-u. Za razlliku od fotografija bubrega čiji EXIF ne mogu da vidim (ali buvreg je proveren član ;), tako da on i može da postavi koju fotografiju bez EXIF-a, mada bi zbog drugih članova bilo poželjnije da postavi fotografiju sa EXIF-om kako bi ostali mogli da pogedaju parametre prilikom foografisanja)
A što se tiče fotografija, možeš slobodno da postavljaš fotogafije veličine 800x600 (kao bubreg što postavlja). Tu opciju isto imaš na Photubucketu koji koristiš za upload fotografija. Dalje fotografije su ti malo svetlije i fali im kontrasta(ništa strašno). Prva je bolja, a druga je čak na nekim mestima (sneg) preeksponirana. Kako to ispraviti?
Jako teško, posle fotografisanja. Ali prilikom fotografisanja, može, ako se pridržavaš nekih pravila i u zavisnosti od modela (kvaliteta) fotoaparata. Kao prvo izbegavaj da fotografišeš kada je sunce visoko i jako (znam da su ovo turističke fotografije, te nisi imao izbora da čekaš da sunce počne da zalazi). Na tvom aparatu imaš opcije merenja svetla, ja mislim da su 64-zone TTL metering-multi, Spot, Averag. Probaj s njima da se malo poigraš. Toliko za prvo javljanje...

Milane EXIF se vidi, tako da dobro radiš smanjenje u PS-u. Za razlliku od fotografija bubrega čiji EXIF ne mogu da vidim (ali buvreg je proveren član ;), tako da on i može da postavi koju fotografiju bez EXIF-a, mada bi zbog drugih članova bilo poželjnije da postavi fotografiju sa EXIF-om kako bi ostali mogli da pogedaju parametre prilikom foografisanja)
A što se tiče fotografija, možeš slobodno da postavljaš fotogafije veličine 800x600 (kao bubreg što postavlja). Tu opciju isto imaš na Photubucketu koji koristiš za upload fotografija. Dalje fotografije su ti malo svetlije i fali im kontrasta(ništa strašno). Prva je bolja, a druga je čak na nekim mestima (sneg) preeksponirana. Kako to ispraviti?
Jako teško, posle fotografisanja. Ali prilikom fotografisanja, može, ako se pridržavaš nekih pravila i u zavisnosti od modela (kvaliteta) fotoaparata. Kao prvo izbegavaj da fotografišeš kada je sunce visoko i jako (znam da su ovo turističke fotografije, te nisi imao izbora da čekaš da sunce počne da zalazi). Na tvom aparatu imaš opcije merenja svetla, ja mislim da su 64-zone TTL metering-multi, Spot, Averag. Probaj s njima da se malo poigraš. Toliko za prvo javljanje...

Hvala puno na odgovoru... Da, fotografije jesu turističke, jer u toj zoni ima i vukova i medveda, te stoga čekanje zalaska sunca, van čvrstog objekta nije nikako preporučljivo (mi smo išli u najbliži i stigli smo oko 5-6 naveče... Krenuli smo ujutru...)

Valjda ću jednom uspeti da budem manje turističan... To je bio kumov aparat, koji ja nisam tad znao da koristim previše (što se da primetiti)
Videću da li imam još negde fotke na ovu temu... Pozdrav.

Back