Sve više Kirgistanaca u Srbiji

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
239.593
Ne bih rekao da većina Srba uopšte zna gde je tačno Kirgistan, ali izgleda da Kirgistanci dobro znaju gde je Srbija.

Beže od pritiska u Rusiji: Sve više Kirgistanaca u Srbiji​

Desetine kirgistanskih državljana beže od pojačane represije nad migrantskim radnicima u Rusiji kao i rastućeg pritiska da učestvuju u ratu u Ukrajini.
Mnogi sada gledaju ka Evropi.

Zahvaljujući bezviznom režimu od 90 dana za kirgistanske državljane, Srbija je postala ključna stanica na tom putu, piše Radio slobodna Evropa.

Priliv migranata delimično je podstaknut ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je takođe naterala stotine hiljada Rusa da se presele u Srbiju kako bi izbegli mobilizaciju.
Danas se na ulicama Beograda, pored ruskog, sve češće čuju i uzbekistanski, kirgistanski i tadžikistanski jezik. Tokom protekle godine, sve veći broj novopridošlih dolazi upravo iz Kirgistana. Pojedini među njima, prijavljivali su zloupotrebe na radu i kršenje prava radnika a sada apeluju i na otvaranje kirgistanskog konzulata u Srbiji.

Trenutno, mnogi migranti koji su iz Kirgistana došli u Srbiju, nemaju pravnu zaštitu. Za Radio slobodna Evropa (RSE) govore o tome kako im nisu isplaćene obećane zarade.

Uprkos tome, mnogi ne gube optimizam.

"Ako poštuješ zakon, niko te neće maltretirati. Policija me često zaustavi na ulici da proveri dokumenta, a zatim samo kažu - Hvala i doviđenja", priča jedan od Kirgistnaca za RSE.

Borak u Srbiji može da znači i život u skučenom prostoru. Međutim, za Kirgistance sa kojima je RSE razgovarao, čak ni takvi uslovi ne izazivaju sumnju u ispravnost odluke da se tu presele. Sve je, kažu, bolje u poređenju sa rizicima života u Rusiji.

https://www.021.rs/info/srbija/424934/beze-od-pritiska-u-rusiji-sve-vise-kirgistanaca-u-srbiji

Kako gledate na ovu zanimljivu pojavu?

Ne bih rekao da većina Srba uopšte zna gde je tačno Kirgistan, ali izgleda da Kirgistanci dobro znaju gde je Srbija.

Desetine kirgistanskih državljana beže od pojačane represije nad migrantskim radnicima u Rusiji kao i rastućeg pritiska da učestvuju u ratu u Ukrajini.

Zahvaljujući bezviznom režimu od 90 dana za kirgistanske državljane, Srbija je postala ključna stanica na tom putu, piše Radio slobodna Evropa.

Priliv migranata delimično je podstaknut ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je takođe naterala stotine hiljada Rusa da se presele u Srbiju kako bi izbegli mobilizaciju.
Danas se na ulicama Beograda, pored ruskog, sve češće čuju i uzbekistanski, kirgistanski i tadžikistanski jezik. Tokom protekle godine, sve veći broj novopridošlih dolazi upravo iz Kirgistana. Pojedini među njima, prijavljivali su zloupotrebe na radu i kršenje prava radnika a sada apeluju i na otvaranje kirgistanskog konzulata u Srbiji.

Trenutno, mnogi migranti koji su iz Kirgistana došli u Srbiju, nemaju pravnu zaštitu. Za Radio slobodna Evropa (RSE) govore o tome kako im nisu isplaćene obećane zarade.

"Ako poštuješ zakon, niko te neće maltretirati. Policija me često zaustavi na ulici da proveri dokumenta, a zatim samo kažu - Hvala i doviđenja", priča jedan od Kirgistnaca za RSE.

Borak u Srbiji može da znači i život u skučenom prostoru. Međutim, za Kirgistance sa kojima je RSE razgovarao, čak ni takvi uslovi ne izazivaju sumnju u ispravnost odluke da se tu presele. Sve je, kažu, bolje u poređenju sa rizicima života u Rusiji.

https://www.021.rs/info/srbija/424934/beze-od-pritiska-u-rusiji-sve-vise-kirgistanaca-u-srbiji

Генерално сам против имиграције мухамеданаца. Ако данас не праве проблем, направиће га већ сутра. Шта фали Индусима, Непалцима, православним Сиријцима, Русима па и Украјинцима? Одатле треба да примамо имиграцију за она радна места за која домаћи нису расположени.

Đesi tebra Dlugomiru oćeš i ti k meni ovamo da begaš od Vučića a nije da već nisi bio devedesetih, ima još da se krade ovamo, ima još srpskih kuća da se pljačka a uostalom ti si kolonizator u Vojvodinu voliš da uzurpiraraš tuđu imovinu, dođi Dlugomire vukovarski Srbi te čekaju da nas opljačkaš

Poslednja izmena:
Zašto ne odeš u Nemačku? Ti mi pričaš iz Srbije kako je u Nemačkoj bajno.
Danas ko ne može da ode u Nemačku ili je glup ili je nesposoban ili u stvari ne želi da ide.
Gde sam napisala to da JA želim da odem u Nemačku?
A imam dosta drugara, poznanika i sl. koji su otišli i niko od njih se ne žali na život tamo.
Čak sve manje dolaze u Srbiju, jer su im i deca tamo, kompletno, život tamo.

Celokupni politički establišment, i SNS-ovski i drugosrbijanski, zdušno podržava masovnu imigraciju Azijata i Afrikanaca u Srbiju. Faktički je Srbija ostavljena kao nedefinisana teritorija gde svako može da uđe kako hoće, a neki se time i ponose. Otpor jedva vidljiv. U Hrvatskoj ima puno radnika iz Nepala i Indije, Torcida i BBB ih svaki čas malo izudaraju po glavi, kod nas ništa. Pitam se šta rade radovci, ofkovci, zemunci. Delije i Grobari su očigledno pod tuđom komandom.

Deliti ljude po boji kože nije rasizam?
Ne delim ih ja nego činjenice!
Više puta sam naveo podatak o procentu uspešnosti zakona 26.2 o zapošljavanju i integraciji ljudi sa Zapadnog Balkana koji je 97%, što je izuzetno (mogu i da izbacim izvor). Zato je i nemačka privredna komora pre par meseci tražila produženje ovog zakona i povećanje kvota.
Koliki je procenat Arapa i Crnaca koji rade? Nemam podatke (politička korektnost) ali negde sam pročitao, ispod 40%. Gde god su oni u ozbiljnom broju naseljeni, vrtoglavo je povećan kriminal. I za ovo postoje izvori. Nemački poslodavac ih ne voli. Kapitalistu ne zanima boja kože nego nego ko će da radi. Kod mene u firmi prošlo je njih puno i nijedan se i nije zadržao duže od par meseci.
Dakle, ja sam rasista? :lol:

Back