Sve više Kirgistanaca u Srbiji

Ne znam koliko si ti vremena proveo u Americi, ali imam neki osećaj da sam ja proveo malo više.

Šta misiliš
Ej Sizife ne znam dal sam ti pričao, pre 15 tak godina trebalo je idem u USA kod nekog prijatelja od rodjaka, ima neku firmu pa ja trebalo da radim kod njega kao tig zavarivač cevi. Na crno naravno, satnicu mi je ponudio extra. Kao što znaš, frka je za dobrog radnika, crnci neće da rade, hispano jedan dan rade, tri ne rade itd... I na kraju nisam otišao uplašila me tolika daljina...

Ej Sizife ne znam dal sam ti pričao, pre 15 tak godina trebalo je idem u USA kod nekog prijatelja od rodjaka, ima neku firmu pa ja trebalo da radim kod njega kao tig zavarivač cevi. Na crno naravno, satnicu mi je ponudio extra. Kao što znaš, frka je za dobrog radnika, crnci neće da rade, hispano jedan dan rade, tri ne rade itd... I na kraju nisam otišao uplašila me tolika daljina...
Pa šta znam, tamo dobri majstori mogu da zarade ozbiljne pare, verovatno znatno veće nego u Nemačkoj.

Ali opet, svugde je bolja zarada nego ovde u Srbiji.

Sad imaš direktno let za Chicago, New York.... Pre stignem do USA nego kolima kad idem kod brata u Nemačku.

Pa šta znam, tamo dobri majstori mogu da zarade ozbiljne pare, verovatno znatno veće nego u Nemačkoj.

Ali opet, svugde je bolja zarada nego ovde u Srbiji.

Sad imaš direktno let za Chicago, New York.... Pre stignem do USA nego kolima kad idem kod brata u Nemačku.
Znatno veće nego u Nemačkoj i to najmanje duplo. Meni je USA (neki delovi da se razumemo), ma šta neki mislili, zemlja najbliža nekoj pravoj ljudskoj slobodi, gde se rad isplati a za nerad dobiješ bonove za javnu kuhinju.

Ne znam koliko si ti vremena proveo u Americi, ali imam neki osećaj da sam ja proveo malo više.

Šta misiliš
Tvoje iskustvo je jedno, drugi imaju druga iskustva. Kao da ja koji živim u Swe, imam eksluzivno pravo da govorim u ime svih naših koji žive ovde .
Evo npr dva " divna" iskustva života u USA. Sa jednog hrvatskog foruma.

1. Ovdje", u Americi (pogotovo u Atlanti), je ogroman
kriminal, nezaposlenost, frustriranost, radi se NON STOP i
do 60 sati sedmicno, u Atlanti su ljeta nesnosno vruca,
vlazna, klima je nesto na sta mi nismo navikli.
Da u Americi je mozda "bolje" ali samo ako ste bogati (za
americke prilike), ali to sa jednom placom u Seattle ili
bilo gdje tesko da cete postici.

2. Amerika nije ono sto je nekad bila, obecana zemlja. Mnogi
ljudi se pate i ne mogu prezivjeti ni od dvije place, a
kamoli od jedne. Nezaposlenost je velika, kriminal raste,
nezadovoljstvo takodjer, samo ako si bogat mozes ovdje
lijepo zivjeti. Ja se na vasem mjestu ne bih micala iz
Europske Unije...

Tvoje iskustvo je jedno, drugi imaju druga iskustva. Kao da ja koji živim u Swe, imam eksluzivno pravo da govorim u ime svih naših koji žive ovde .

Europske Unije...
Svugde ćeš teško da živiš ako ti je posao kasir u supermarketu i u Nemačkoj i u Švedskoj. To je krpljenje kraja sa krajem.
Nigde više nije obećana zemlja za običnog čoveka. Vreme blagostanja zapadnog sveta nepovratno je prošlo.

Europske Unije...
Ljudi na Balkanu su većinom lenstine, hoće svi vrlo malo posla a mnogo para.

Kao da ja koji živim u Swe, imam eksluzivno pravo da govorim u ime svih naših koji žive ovde .
Pa računam da ipak malo bolje znaš kako je u SWE nego prosečan zgubidan koji sedi sa pivom ispred samoposluge u Žagubici.

Poenta moje priče je da čovek ipak mora da zna da radi neki normalno plaćen posao i da želi da zaradi, a u USA zaista ima posla za svakog ko hoće da radi.

Tamo je veći problem sve veća masa onih koji neće da rade. I ne samo tamo, to je opšti problem u zemljama koje imaju izgrađen sistem socijalne zaštite, računam da je isto u Švedskoj.

Europske Unije...
Ovo za Atlantu, GA me malo čudi. Radim za firmu koja tamo ima centralu, u kontaktu sam sa Amerima koji tamo žive i stekao sam utisak da život u Atlanti nije loš.
Svakako sam svestan da je veliko raslojavanje u Americi i da sistem nije naklonjen običnom čoveku. Pristup zdravstvenim uslugama je sve otežaniji. Zato mnogi Ameri beže u Evropi. Neki su čak došli i u Srbiju (pratim ih putem društvenih mreža, a uskoro bih jednu trebalo i da upoznam).

Pa računam da ipak malo bolje znaš kako je u SWE nego prosečan zgubidan koji sedi sa pivom ispred samoposluge u Žagubici.

Poenta moje priče je da čovek ipak mora da zna da radi neki normalno plaćen posao i da želi da zaradi, a u USA zaista ima posla za svakog ko hoće da radi.

Tamo je veći problem sve veća masa onih koji neće da rade. I ne samo tamo, to je opšti problem u zemljama koje imaju izgrađen sistem socijalne zaštite, računam da je isto u Švedskoj.
Vidi, ja lično ne bih išao u Ameriku ni da mi daju džabe stan u centru Njujorka i super platu jer je za mene Amerika pojam zla, na kraju krajeva ubijali su našu zemlju, ljude , ozračili je, uduplali broj kancera i ukrali nam deo teritorije.
Ali svako ima ili nema svoj moral i obraz.

Office Connecting GIF by Persona

Šta pišu Italijani... Šteta što nisu pitali tebe za mišljenje...

Two more victims among the Italian soldiers who participated in missions in the Balkans and were exposed to depleted uranium. According to the Military Observatory, to date 366 are dead and 7,500 sick. Now Serbia has also set up a commission of inquiry.
This is the 366th victim of depleted uranium among Italian soldiers, the so-called "Balkan Syndrome". The case broke out in 2001 with the emergence of the first cases of Italian soldiers who fell ill or died when they returned from missions in Bosnia and Herzegovina and Kosovo – countries that, together with Serbia, had been bombed by NATO in 1995 or in 1999 with depleted uranium bullets (DU Depleted Uranium).

Back