Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisam mogao da nadjem da je neko vec pisao o tome pa me zanima sledece : cerkica mi ima 8 godina a slika u pasosu joj je od kada je imala recimo 4 godine i ne odgovara trenutnom izgledu deteta. Dali moram za ovu godinu da menjam sliku deteta u pasosu ili [nedaj boze zbog guzvi] da menjam ceo pasos [ona je ubacena u zenin pasos] ?

Moze biti problem i bilo bi dobro da se ubaci nova fotografija, ali u supu ne dozvoljavaju da se ponovo u isti pasos stavlja nova slika, nego ili kod drugog roditelja, a prethodno se ponisti vec postojeca ili da se uradi pasos za dete!

da li neko moze da mi pomogne oko americke vize, trebala bi krajem avgusta da idem u posetu na nekih mesec dana ali bi ja volela da to ne bude samo poseta vec da mozda nekako dobijem onu njihovu radnu vizu pa da zaradim nesto :)! da li neko zna nesto o tome koja mi jos dokumenta trebaju sem ovih da sam redovan student i koliko bi ranije trebalo da se zakaze razgovor u ambasadi? da li je cena te radne puno skuplja od obicne turisticke?

:dash:

hvala unapred

pa ja bi ostala nekih mesec i po do dva zato mislim da mi se ne isplati da placam tim agencijama za vizu jer su dosta skupi :(! al cini mi se da cu ja onda ipak samo turisticku, sad koliko sam ja iscitala ovaj forum treba mi slika, platim tih 130$ u banci, dokumenta sa faxa, ono papirce iz ambasade to tamo sve predam i cekam?! jesam dobro sve razumela :)?!
valjda mi nije kasno sad da se prijavim a isla bi krajem avgusta, vidim da su ovde neki uzimali vize 3/4 meseca ranije?!

hvala vam u svakom slucaju

Evo i ja da iznesem svoj problem i zamolim sve koji se razumeju da mi odgovore na pitanja.
Elem, verenik mi zivi u Svedskoj i kod njega u poseti sam bila 6 puta, a u poslednjih 6 meseci 2 puta, i u tom periodu provela ukupno 106 dana, s tim sto sam oba puta produzavala vizu, odnosno dobila produzeni boravak. Dakle, ne radi se o Sengen vizi nego o dozvoli za boravak samo na teritoriji Svedske. Od tada nisam ulazila u drzave sa Sengen rezimom mesec ipo dana i pre nedelju dana odem u ambasadu Svedske da podnesem zahtev za Sengen, i kazu mi da sam ispucala dane i da sam provela na teritoriji Sengena i duze nego sto je dozvoljeno (za period od 180 dana je dozvoljeno 90, a ja sam provela 106). Potom me naravno na licu mesta odbiju za Sengen i kazu mi da cu opet moci da zahtevam sredinom septembra, kada naravno necu moci jer je tada ispitni period. Onda mi sluzbenica kaze da sada jedino mogu da popunim zahtev za boravisnu dozvolu, i ja to uradim, platim 8.900 din, i sada sam na cekanju do ne znam ni ja kada.
E sada, sta meni nije jasno! Kako su u Svedskom migracionom mogli da mi produze boravak i prekorace tih 90 dana? Jos nesto, to produzenje u Svedskoj se placa 1.000 svedskih kruna, sto mu dodje nesto vise od 100 evra, skoro onoliko koliko sam platila i za boravisnu dozvolu. Da li je moguce da je ta boravisna dozvola isto ono sto se dobija kada ti produze Sengen? Ako jeste, onda se sluzbenica u ambasadi presla jer nije trebala da mi racuna i te dane koje sam provela u Svedskoj, ne sa Sengen vizom vec sa tom produzenom dozvolom za boravak.
E sad malo da uprostim pitanje. Da li je za period od 180 dana dozvoljena SENGEN VIZA na 90 dana ili BORAVAK na teritoriji Sengena koji ne sme biti duzi od 90 dana???

Ovo sve deluje jako konfuzno, ali molim osobe koje su kompetentne da mi pomognu!
Hvala unapred!

Interesuje me ima li neko da je u putovao u neku zemlju Šengena, sa vizom koja je izdata od strane ambasade neke druge zemlje ?
U mom konkretnom slučaju planiram putovanje u Nemačku (a bilo bi nešto komplikovano kad bih tražio nemačku vizu, da ne objašnjavam sada) sa mađarskom vizom, pa me zanima da li je to moguće.
S jedne strane sam čuo da može sa šengenskom vizom da se putuje u bilo koju zemlju, a sa druge strane sam čuo da na granici mogu da prave jako velike probleme oko toga.

Ako neko ima sličnog iskustva molio bih da nešto napiše o tome.
Unapred zahvalan.

Da li je moguće dobiti vizu za Bugarsku ako kao dokument o rezervaciji priložim mail hotela o potvdi rezervacije, koju sam izvršio sam preko Interneta ? Takodje me interesuje, da li je problem dobiti vizu za više ulazaka u Bugarsku, jer meni bi trebala za dva ulaska ?
Naime, nameravam da tokom boravka u Nesebaru, odem na dvodnevni izlet u Istambul !
Molim informacije o ovome !

Interesuje me ima li neko da je u putovao u neku zemlju Šengena, sa vizom koja je izdata od strane ambasade neke druge zemlje ?
U mom konkretnom slučaju planiram putovanje u Nemačku (a bilo bi nešto komplikovano kad bih tražio nemačku vizu, da ne objašnjavam sada) sa mađarskom vizom, pa me zanima da li je to moguće.
S jedne strane sam čuo da može sa šengenskom vizom da se putuje u bilo koju zemlju, a sa druge strane sam čuo da na granici mogu da prave jako velike probleme oko toga.

Ako neko ima sličnog iskustva molio bih da nešto napiše o tome.
Unapred zahvalan.
Ovde smo dosta o tome pisali, ali hajde da iskoristimo priliku i obnovimo gradivo :)
Šengenska viza koju dobiješ od neke zemlje, po pravilu, važi za sve zemlje potpisnice šengenskog sporazuma. U tvom konkretnom slučaju možeš da zatražiš mađarsku šengensku vizu (ne nacionalnu) i sa njom legalno boraviš u Nemačkoj - razume se, u okviru odobrenog termina. Ukoliko ideš kopnenim putem preko Mađarske samo ćeš jednom pokazati pasoš, posle više nema graničnih prelaza.

Ako budeš išao avionom, npr. iz Beograda u neki nemački grad, nemački policajac na graničnom prelazu će te svakako pitati gde ideš, koliko ostaješ, ko finansira tvoj boravak i da li imaš para... a može i da ti zatraži povratnu kartu da pogleda, da mu pokažeš pare ili kartice i slično. To će ti se desiti i ako imaš Nemačku šengensku vizu a ne samo zato što imaš vizu izdatu od druge zemlje u šengenskom sistemu. To su ti "problemi", ako se to može tako nazvati, ali eto, to je kod Nemaca.

Sa bilo kojom šengenskom vizom ćeš najčešće bez ikakvih pitanja ući u Mađarsku, Sloveniju ili Grčku (verovatno i u neke druge zemlje, ja govorim za one gde sam išao).

Dakle, ako ne želiš da te iko išta pita :) izvadi šengensku vizu u ambasadi Mađarske i putuj kopnom.

Hvala na odgovoru:)
Treba da putujem avinom iz Beograda a zanimalo me ja kakva procedura u Nemačkoj i da li prave neke probleme ako je viza izdata od strane druge zemlje.
Znači da mi ne treba ništa više od povratne karte, hotelske rezervacije i pare (nadam se samo da ne moram da imam više od 100 evra po danu boravku), da imam na granici da mogu bez problema da uđem ?

Pa kad svi pricate o problemima imam i ja jedan veliki, treba mi individualna viza za Srbiju. Da li neko zna sta je sve potrebno da se dostavi Konzulatu Ambasade R. Srbije u Grckoj kako bi se dobila viza za Srbiju? Sta treba da stoji u garantnom pismu i da li je jos nesto potrebno sem garantnog pisma sto bih trebalo da posaljem( uverenje o placenim taksama, fotokopija LK i sl........)? A ne znam ni gde da se raspitam ovde o tome.
Mislim da ovakvo pitanje jos nije niko postavio, a meni je veoma bitno.
Hvala vam u napred.:)

Hvala na odgovoru:)
Treba da putujem avinom iz Beograda a zanimalo me ja kakva procedura u Nemačkoj i da li prave neke probleme ako je viza izdata od strane druge zemlje.
Znači da mi ne treba ništa više od povratne karte, hotelske rezervacije i pare (nadam se samo da ne moram da imam više od 100 evra po danu boravku), da imam na granici da mogu bez problema da uđem ?

Da, kao što rekoh, vrlo verovatno da će te pitati gde ideš, kojim povodom, i da li imaš para. To ne znači da će tražiti da im to dokazuješ, ali sve što kažeš moraš biti spreman da dokumentuješ, na primer: Imam poslovni, ili sastanak sa prijateljima, biću u tom i tom hotelu toliko dana, imam rezervaciju, imam povratnu kartu, imam pare (ili kreditne kartice) :) Baš sam detaljan, ali stvarno te tako pitaju... Naravno da ti je više nego dovoljno 100€ po danu boravka mada ti niko neće gledati u stanje na kreditnim karticama, ukoliko njih pokažeš umesto novca.

Pozdrav svima,

Nakon sto je moja devojka iz Spanije, zivela kod mene neko vreme, dogovorili smo se da je posetim na malo duzi period (mozda i maksimum dana koliko to turisticka viza dozvoljava - 90 dana).

Iskreno, pored svih sporazuma koje smo (Srbija) potpisali sa EU, pored mnogih zakonskih regulativa o liberlizaciji putovanja koja se spominju, pa i pored toga da u Hrvatskoj putuju u Sengen zonu bez viza (koliko sam cuo, ali je to sada nebitno)... mislio sam da ce mi novac biti najveci problem.
Medjutim vec u startu imao sam problema da dobijem novi (stari plavi pasos) jer mi je prethodni istekao, a za dobijanje novog morao bih da cekam nekoliko meseci. Nekako sam to resio. Onda se pojavio problem na koji sam prvo pomislio, novac, jer sam procitao na sajtu ambasade Spanije da moram da imam oko 57 E za svaki dan ostanka tamo ili ukupno oko 550 E za celokupni period boravka, a avionska karta za Spaniju se krece od 380 E pa navise. I to sam nakon nekog vremena nekako uspeo da resim. Na red je doslo dobijanje Vize.

Ja sam zavrsio visu skolu i stekao zvanje inzenjera informatike, radim u restaranu oko 4-5 meseci, preko omladinske zadruge (o razlozima zasto sam i dalje tamo, koji iako jesu vezani za ovaj put, stvarno ne bih sada), za to vreme sam naravno redovne uplate na racun, uskoro ce i moj (fakticki moj) stan biti prebacen na moje ime, nisam student, nisam ranije putovao tako da nemam sengen vize u starom pasosu, nisam osudjivan niti imam bilo kakve druge penale u zakonskom smislu, neozenjen sam.

Na internetu sam video da postoje dve vrste pisma koje pozivaoc moze da mi poslje: pozvino pismo i garantno pismo. Koliko sam uspeo da vidim "pozivno pismo" je samo to, pozivaoc me poziva da budem kod njega ali sve troskove snosim sam, dok u "garantnom pismu" pozivaoc garantuje da ce snositi sve troskove mog smestaj, troskove ishrane, eventulnog prestupa koji napravim itd.
Telefonom iz ambasade su mi rekli da je to za mene isto pozivno/garntno pismo...
Ipak, fogovorio sam se s devojkom da mi posalje "garantno pismo" kao neku sigurniju opciju za dobijanje vize. Medjutim, koliko je ona videla tamo (pored raznoraznih dokumenanta koje isto i moram da posaljem) procedura bi samo za odobravanje tog pisma trajala 1-2 meseca.

Raspitivao sam se i rapitivao, preko prijatelja, ambasade (zaista sturo i nedovoljno), i preko agencija i zaista ne znam sta da radim.

Nemam trenutno koga vise da pitam, osim da pitam ovde ljude koji eventualno znaju jos nesto o tome...

Ljudi iz agencije mi kazu da imam vrlo slabe sanse da dobijem vizu.
Juce sam bio do prilicno poznate agencije, i razgovarao direktno sa covekom koji je delovao kao da zna poprilicno o tome, ako nista drugo u interesu mu je bilo da mi proda avionsku kartu. Isto. Kako radim preko omladinske zadruge (nisam u stalnom radnom odnosu), ne radim 6 meseci, imam namere da ostanem duze... i kako je spanks ambasada medju najrigorosnijim od svih zemalja Sengen zone, sanse da dobijem vizu su vrlo male, cak iako bi mi devojka poslala garantno pismo. Stavise, covek me je savetovao da uopste i ne pokusavam sada pod ovim okolnostima, jer ako me odbiju, ne mogu da apliciram u rednih 6 meseci opet, ali sto je jos bitnije, ulazim u evidenciju ("crnu listu") za kasnije. Drugim recima to ce mi kasnije i u mnogo boljim uslovima skoro negirati sve sanse da dobijem vizu.

Ja ne idem tamo da radim, da ostanem, turisticki... ili da na neki nacin nastetim drzavi Spaniji. Razlosi su privatni.

Dosta toga sam spremio, zavrsio mnoge stvari, radio dugo za ovo ali sam zaglavio kod vize.

Iskreno molim za pomoc sve one koji imaju bilo kakav savet, misljenje ili informaciju, koja bi mi pomogla ako nista drugo da znam da cemu sam.

Zamolio bih vas (i licno moderatore foruma) da sa teme ne skrecete i dodaje drugaciji ton. Zaista mi nije do sale i u velikoj sam frci s vremenom.

Moja email adresa je: konstantin87687@yahoo.com
Unapred hvala na pomoci.

P.S. Moderatorima. Molim vas, ne zamerite ako vidite da sam ovu poruku poslao i na druge forume, ovo mi je vrlo vazno i stalo mi je da dobijem sto vise informacija za krace vreme. Takodje, ako nisam postavio poruku u odgovarajuci forum pa je premestite, molim obavestite me gde je premestena.

Moje prijateljice su prošle godine letovale u Španiji,a dobile su preko agencije vize za Italiju,jednostavno je pun autobus produžio put.Ne znam da li je to sada moguće,znam da su i neke škole tako vodile maturante.Inače italijansku vizu je bilo lakše dobiti.Da li ti možeš tako da pokušaš,mada boravak u tom slučaju iziskuje rezervaciju hotela,ali to agencije mogu da završe.

Brate ja ne kapiram da li si ti pismen..u svakoj ambasadi ce ti reci sta je potrebno za vizu..u vise opcija..isto to u svakoj agenciji..dakle ili ces ispostovati to sto oni traze i nabaviti potrebne papire ili ostajes kod kuce..za svakog je lutrija individualna viza pa i za tebe..takodje lupetas kad kazes da je potrebno 2 meseca za dobijanje garantnog pisma.Imas opciju da odes turisticki na kolektivnoj vizi..u aranzmanu agencije..i ostanes na crno.

Back