Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stvarno ne znam cime sam zasluzila ovakve napade zbog jednog izraza,lijepo sam pitala za informaciju i smatram da nisam zasluzila nicije vrijedjenje.
p.s.ako sam srpkinja i zivim u srbiji to ne znaci da sam tu i odrasla i da moram govoriti ekavicom a onome ko se ruga takvim stvarima svaka cast na opstoj kulturi.
pozdrav

danijela011:
stvarno ne znam cime sam zasluzila ovakve napade zbog jednog izraza,lijepo sam pitala za informaciju i smatram da nisam zasluzila nicije vrijedjenje.
p.s.ako sam srpkinja i zivim u srbiji to ne znaci da sam tu i odrasla i da moram govoriti ekavicom a onome ko se ruga takvim stvarima svaka cast na opstoj kulturi.
pozdrav
ahoj,tebe niko ne napada i nije bitno da li pises ekavicom ili ijekavicom,ali moras znati da se pasos izgovara srpski pasos kao sto si lepo napisala hrvatski pasos,dakle srpski klub,srpske poste,srpski teniser,srpski avion,srpski vojnik dakle niko te ne napada vec uci da lepo govoris srpski caos.

Srpski ne znaci isto sto i srbijanski - ako cemo se pridrzavati striktnih normi srpskog jezika, kada se kaze srpski misli se na pripadnost necega srpskom narodu (bez obzira da li je u RS ili ne), a srbijanski se odnosi na nesto ili nekoga sto je u Srbiji (bez obzira na nacionalnu pripadnost). Tako je zapravo ispravno reci srbijanski pasos, jer na njega svakako imaju prava i pripadnici drugih nacionalnih zajednica i on ne podrazumeva pripadnost srpskom narodu, iako je odomacen izraz "srpski pasos", kao i na mnogim drugim mestima... To je posledica nekoliko faktora, pre svega politickih, ali to ne umanjuje vrednost cinjenice da je jezicki pravilno reci "srbijanski pasos".

E sada malo o temi :) Nije bas jednostavna stvar, posto smo nova drzava. Oman nudi drzavljanima 30 i nesto zemalja, od cega su vecina evropske (ne samo EU), da vizu dobiju na licu mesta, na granicnom prelazu. Srbija je nekada bila na tom spisku kao Jugoslavija i Srbija i Crna Gora (kao sto je i Hrvatska), medjutim to nije bio slucaj sa BiH, Makedonijom, Belorusijom itd. Na novim spiskovima Srbije nema ni tamo ni ovamo, odnosno negde smo u procepu - niti pise da mozemo da dobijemo vizu na licu mesta, ali ne pise ni da ne mozemo. Verujem da problema ne bi trebalo da bude (i dalje se koristi isti pasos), ali savetujem da nosis putovnicu sa sobom kada je vec imas i tako budes sigurna da ces uci u Sultanat. Uz to, vredna je pomena i cinjenica da Oman priznaje turisticke vize Emirata Dubai, tako da ako ulazis kopnom iz Dubaija i imas njihovu vizu, ne treba ti nikakva viza za Oman. A cini mi se, cak, da i Katar priznaje omanske vize, pa eto, ako ti se ide do Dohe... :)

Sve je prilicno lepo objasnjeno na sajtu omanske policije - www.rop.gov.om.

Iso bih na letovanje u Bugarsku, ali u sopstvenom aranzmanu. Neznam sta mi je sve potrebno za vizu i koliko sve to kosta. A takodje me i zanima da li je procedura dobijanja te vize dug i mukotrpan proces. Znam za brojeve telefona konzulata, ali mi je ovo jednostavniji nacin i nadam se iz prve ruke.Pozdrav!

Zahvaljujem na odgovoru Meelosh-u i sto je razjasnio doticnoj osobi jezicke pravilnosti jer ja stvarno nisam imala volje dokazivati ,gubiti vreme niti upustati se u pismenost te osobe koja je toliko uvjerena u ispravnost svog (ne)znanja ,niti mi je bila namjera izazivati bilo kakve polemike na tu temu.
A sto se tice sajta skuzila sam da bih na hrvatski pasos mogla dobiti vizu odmah na aerodromu (jer je on na listi broj jedan),te da mi nije potreban sponzor,a sto se srbijanskog pososa tice (koga uopste nema na bilo kakvoj listi,ali na listi br.2 je BiH,pa mislim da i nas tretiraju kao drzave sa te liste) ,mislim da mi treba garant ili sponzor i viza se ne moze dobiti odmah na aerodromu vec da mi tamo neko unapred izvadi i bude garant (mozda firma u kojoj radi) ,posalje kopiju a ja original podignem pri dolasku na aerodrom.
Pozdrav

Zahvaljujem na odgovoru Meelosh-u i sto je razjasnio doticnoj osobi jezicke pravilnosti jer ja stvarno nisam imala volje dokazivati ,gubiti vreme niti upustati se u pismenost te osobe koja je toliko uvjerena u ispravnost svog (ne)znanja ,niti mi je bila namjera izazivati bilo kakve polemike na tu temu.
A sto se tice sajta skuzila sam da bih na hrvatski pasos mogla dobiti vizu odmah na aerodromu (jer je on na listi broj jedan),te da mi nije potreban sponzor,a sto se srbijanskog pososa tice (koga uopste nema na bilo kakvoj listi,ali na listi br.2 je BiH,pa mislim da i nas tretiraju kao drzave sa te liste) ,mislim da mi treba garant ili sponzor i viza se ne moze dobiti odmah na aerodromu vec da mi tamo neko unapred izvadi i bude garant (mozda firma u kojoj radi) ,posalje kopiju a ja original podignem pri dolasku na aerodrom.
Pozdrav ;)

odgovor za meelosh kazes da je srbijanski za sve narode u srbiji epa lepo a zasto onda hrvatskiji pasps nije u hrvatskoj jer tamo zive srbi,talijani ili ruskijski jer u rusiji zive estonci,tatari,ceceni,ingisi,evneki.i oko 70 naroda zasto francuskiji nije u francuskoj jer tamo zive arapi,spanci,baski i drugi
ej mala beogradjanko alde ne davi zalosno je da mi u vojvodini te ucimo srpstvu cao idi malo do croacije i kazi danijeli da ide za croaciju jer h...te ceni a srbe ne ceni

Danijela, rekoh gore da su SRJ i SCG na toj Listi 1, bas kao i Hrvatska - sa istim ovim pasosem koji i sada imamo. Medjutim, sada kada smo samostalni, nema nas nigde :) Tacno je da su BIH i MK na Listi 2, ali je cinjenica da mi tamo nikada nismo bili i da bi verovatno bez problema dobila vizu na isti nacin na koji bi je dobila i sa hrvatskim pasosem... Zato mislim da je sasvim OK da ides sa oba i probas sa srpskim, pa ako kojim slucajem ne uspe (u sta sumnjam), pokazi putovnicu i to je to :) Srecan put :)

aca9020:
odgovor za meelosh kazes da je srbijanski za sve narode u srbiji epa lepo a zasto onda hrvatskiji pasps nije u hrvatskoj jer tamo zive srbi,talijani ili ruskijski jer u rusiji zive estonci,tatari,ceceni,ingisi,evneki.i oko 70 naroda zasto francuskiji nije u francuskoj jer tamo zive arapi,spanci,baski i drugi
ej mala beogradjanko alde ne davi zalosno je da mi u vojvodini te ucimo srpstvu cao idi malo do croacije i kazi danijeli da ide za croaciju jer h...te ceni a srbe ne ceni

Nema potrebe da sad manifestujemo i ponovo ozivljavamo svoja nezadovoljstva i revolte na nacionalnim osnovama. A sto se tice tvojih predloga 'hrvatskiji', 'francuskiji', nema to puno veze; stavise, to pokazuje da je nesto/neko vise francuski, tj. kakvo je nesto, a ne cije je. I tak je ovo forum za turizam, a ne za gramatiku. :D
@ danijela
Nema potrebe da se osetis napadnutom ili uvredjenom. Slazem se da ne bi bilo lose da ides preko putovnice; znam lika koji je imao problema na jermenskoj granici, jer mu je pasos jugoslovenski, a oni na listi zemalja kojima ne treba viza imali SCG i trebalo mu vremena da objasni da evoluciju YU - SCG- SRB. Mislim, sto da se cimas bezveze?

Treba ti:

- formular (dobijes kad dodjes)

- zdravstveno osiguranje (negde oko 15 evra za tranzitnu, a zavisi koliko ostajes)

- pasos

- fotografija

Viza se dobija za oko nedelju dana. Mada, kada sam isla da je vadim u aprilu, imali su neki problem sa sistemom, pa se cekalo najmanje 10 dana! No, ako imas sengen i/ili americku vizu, ako vide da cesto putujes na toj relaciji i ako ih lepo zamolis, a sluzbenica fino raspolozena, procedura je kraca (tako sam dobila vizu za 3 dana i to na 3 meseca, sa 2 ulaska).

Jedino ako ti nije hitno. Kad sam isla da vadim, neki su isli na neku medjunarodnu izlozbu macaka, pa su nosili pozivno pismo, jer im je viza trebala, kao i meni, za 3 dana. No, eto, nisam imala nikakvo pismo, pa su mi dali vizu isto za 3 dana i to na duze i sa 2 ulaska, iako nisam trazila. Izgleda da nema pravila.

i ja smatram da je to najbolje rijesenje i zahvaljujem svima na savjetima ,a Aci porucujem ( koga nicim nisam izazvala niti provocirala ) da je stvarno izabrao pogresnu temu i pogresnu osobu za prepucavanje i ispoljavanje netrpeljivosti i nemam nikakvu namjeru obracati paznju na njegove sadasnje ili buduce zlonamjerne komentare niti spustati se na njegov nivo (jer gajenje toliku mrznje i nedostatak osnovne kulture govori sve o gore pomenutoj osobi ),te smatram da je ignoriranje najbolji odgovor i da me se njegovo misljenje ni najmanje ne tice, niti me zanima ,niti mi je bitno.

a za ostale:ici cu definitivno na hrv pasos,kazu da je zamlja malo dosadna ali mi to nije vazno,jer je posjeta licne prirode.nego ovih dana je tamo harao ciklon pa je guzva,pokrenuli su neko vakcinisanje protiv bolesti itd.u svakom slucaju ici cu u avgustu,tj.decko ce doci najprije ovamo na godisnji ,pa cemo se vratiti zajedno.inace ima i mogucnost produzenja vize za jos mjesec dana. :)
pozdrav

Back