Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pisali smo vec o tome. Ima neka caka da kad imas jedan sengen u pasosu ne mozes da dobijes drugi od druge zemlje....To sam citala da pravi veliki problem ljudima koji poslovno putuju.... Mislim da je pisalo za Austriju da su neumoljivi po tom pitanju....
Ja sam jedne godine imala grcki sengen a trazila sam nemacki za poslovno putovanje i sluzbenica je kolutala ocima pa vi imate vec grcki, iako se nisu preklapali.... Samo sto to pravilo nigde nije jasno istaknuto i napisano nego se nekome desi kao tvom prijatelju problem.

Upravo tako.
Sad sam se cuo sa njim. Ponistio je vizu u madjarskoj ambasadi (a mogao je i da trazi vizu za decu i da sa madjarskom vizom ode u grcku, mada juce mi rece da nece da rizikuje zbog dece)
i treba da ide u grcku ambasadu cim dobije novi vaucer,Nadam se da ce uci preko reda i zavrsiti

Deki dali si trazio madjarski ili grcki sengen?
Ako je u pitanju madjarski molim te napisi sta su ti sve trazili od dokumenata?
Hvala unapred!

Vadila sam madjarski šengen nedavno pa da ti odgovorim , potrebna je potrvrda iz firme o zaposlenju, sa visinom primanja, fotokopija radne knjižice overene , kao i original na uvid (ako zatraže) fotografija, plaćeno osiguranje i ništa više od toga...dobila sam vizu MULTI na 3 meseca ( da dodam, inače sam zaposlena na odredjeno i to nije bio nikakav problem, a to je i bilo navedeno u potvrdi iz firme)

Da, tražili su original radnu knjižicu na uvid, a garantno pismo nisam imala niti su me pitali bilo šta za to. Možda je olakšavajuće bilo to što sam imala do sad nekoliko njihovih nacionalnih viza, kao i jedan šengen od ranije u pasošu, ali sve u svemu bilo je potrebno samo to što sam navela od papira. Osiguranje sam platila na 15 dana nekih 1800 din, možda malo više i vizu 35 eura

Samo da ispricam sta sam video i cuo juce u redu kada sam podizao pasos(dobio sam vizu)
Covek ima multi C vizu za Madjarsku i trazio je grcku vizu.Kada je predavao papire, trazili su da se pismeno odrekne madjarske vize ,sto je i uradio.
Medjutim,ipak je nije dobio, vratili mu novac jer vec ima sengen vizu ALI s njom ne moze u Grcku.
PREDLOZENO RESENJE od strane ambasade:
Da ode u madjarsku ambasadu i trazi ponistenje madjarske vize pa onda se vrati u grcku ambasadu
mozda je problem sto je madjarska viza bila samo za njega a trazio je grcku za sebe i decu koja su upisana u pasos
Ni meni nema logike al grci su to.
Uzgred, coveka poznajem 20 godina .

Upravo tako.
Sad sam se cuo sa njim. Ponistio je vizu u madjarskoj ambasadi (a mogao je i da trazi vizu za decu i da sa madjarskom vizom ode u grcku, mada juce mi rece da nece da rizikuje zbog dece)
i treba da ide u grcku ambasadu cim dobije novi vaucer,Nadam se da ce uci preko reda i zavrsiti

Deki, bilo bi dobro da presabereš informacije, pogotovu ovakve informacije, pre nego što ih ovde plasiraš jer ovako na "prvo čitanje" prve poruke može da se protumači kako se sa mađarskom multi Šengen vizom ne može ući u Grčku - a to nije istina, ili bar ja nigde nisam video da je neko napisao "imao sam mađarsku Šengen multi C vizu a vratili me sa Grčke granice". Ili da je napisao "službenik u konzulatu Grčke mi je rekao da sa mađarskom Šengen multi C vizom neću moći da uđem u Grčku".

Ovde nije jasno ko je tvom prijatelju rekao da ne može sa mađarskom multi Šengen vizom da uđe u Grčku?

Ovo nije tako čest slučaj ali nema tu ništa misteriozno: Naime on ima decu upisanu na svoj pasoš, i kada je tražio mađarsku Šengen vizu u zahtevu nije naveo da deca putuju s njime - nije mu trebalo, pa mu na vizi nije iznad imena i prezimena stavljena oznaka +2x (ili slično, ovako Grci upisuju) što u ovom primeru znači da sa njime putuje i dvoje dece.

Sada, kada želi da putuje bilo gde u zemlje Šengena ne može i decu da vodi sa sobom, mora da izvadi odgovarajuću vizu, a predhodno mora ovu da poništi jer ne mogu da se preklapaju.

Da, tražili su original radnu knjižicu na uvid, a garantno pismo nisam imala niti su me pitali bilo šta za to. Možda je olakšavajuće bilo to što sam imala do sad nekoliko njihovih nacionalnih viza, kao i jedan šengen od ranije u pasošu, ali sve u svemu bilo je potrebno samo to što sam navela od papira. Osiguranje sam platila na 15 dana nekih 1800 din, možda malo više i vizu 35 eura

Pa....kod mene baš i nije bilo tako.:think: Kad smo otišli sa svim tim pripremljenim papirima i pismom koje mi je poslala sestra sa fotokopijama njihovih L.K., nisu nam ništa dalje gledali od pisma koje nije bilo overeno, a moralo je da bude. Naglašavam da i muž i ja i moj brat imamo već 3 ili 4 njihove multi vize, ali jednostavno prvo su gledali to pismo bez priloženih dokumenata. Žena koja tamo radi bila je zaista veoma ljubazna! Kad je pročitala u pismu da idemo na proslavu mature moje sestričine, otišla je kod konzula da pokuša da ga ubedi (a nije morala), jer joj je bilo žao da nas ostavi onako razočarane, ali i pored te njene predusetljivosti, nismo ništa uradili sem što smo pokupili dokumenta, zahvalili joj se na pomoći i podvijena repa otišli iz konzulata:cry:
Da, moram da kažem još da nam je rekla da bez pisma ne može , ili vaučera neke agencije, ili jednostavno da rezervišemo neki hotel preko neta pa odštampanu rezervaciju priložimo:eek: Ovo treće mi je bilo toliko glupavo, jer sam kao od šale rezervisala hotel u Budimpešti i kad sam videla kako izgleda ta rezervacija, bilo mi je sumnjivo da to baš tako može da prodje, tako da to nisam uradila. :neutral:Obzirom da smo bili u trci sa vremenom, tajming mi nije dozvoljavao da bilo šta uradim i u nekoj agenciji, jer se sve to dešavalo pred prvi maj. I tako........mi nismo otišli:sad2:
I odjednom čitam tvoj post da ne treba ni garantno pismo, ni vaučer ni bilo šta drugo:think: To jedino, čini mi se, prolazi ako si u Subotici (čitajući neke forume, njima dobijanje vize ide ko od šale) ili si madjar ili madjarica:))))
Do sad nismo imali nikavih problema sa dobijanjem njihovih viza, tako da sam se iznenadila i zbunila kad sam videla da joj je samo bitno to pismo:confused:

Deki, bilo bi dobro da presabereš informacije, pogotovu ovakve informacije, pre nego što ih ovde plasiraš jer ovako na "prvo čitanje" prve poruke može da se protumači kako se sa mađarskom multi Šengen vizom ne može ući u Grčku - a to nije istina, ili bar ja nigde nisam video da je neko napisao "imao sam mađarsku Šengen multi C vizu a vratili me sa Grčke granice". Ili da je napisao "službenik u konzulatu Grčke mi je rekao da sa mađarskom Šengen multi C vizom neću moći da uđem u Grčku".

Ovde nije jasno ko je tvom prijatelju rekao da ne može sa mađarskom multi Šengen vizom da uđe u Grčku?

Ovo nije tako čest slučaj ali nema tu ništa misteriozno: Naime on ima decu upisanu na svoj pasoš, i kada je tražio mađarsku Šengen vizu u zahtevu nije naveo da deca putuju s njime - nije mu trebalo, pa mu na vizi nije iznad imena i prezimena stavljena oznaka +2x (ili slično, ovako Grci upisuju) što u ovom primeru znači da sa njime putuje i dvoje dece.

Sada, kada želi da putuje bilo gde u zemlje Šengena ne može i decu da vodi sa sobom, mora da izvadi odgovarajuću vizu, a predhodno mora ovu da poništi jer ne mogu da se preklapaju.

IZVINJAVAM SE SVIMA ZBOG LOSE FORMULISANE PORUKE.
imao sam guzvu na poslu.
Problem si lepo razjasnio

Pa....kod mene baš i nije bilo tako.:think: Kad smo otišli sa svim tim pripremljenim papirima i pismom koje mi je poslala sestra sa fotokopijama njihovih L.K., nisu nam ništa dalje gledali od pisma koje nije bilo overeno, a moralo je da bude. Naglašavam da i muž i ja i moj brat imamo već 3 ili 4 njihove multi vize, ali jednostavno prvo su gledali to pismo bez priloženih dokumenata. Žena koja tamo radi bila je zaista veoma ljubazna! Kad je pročitala u pismu da idemo na proslavu mature moje sestričine, otišla je kod konzula da pokuša da ga ubedi (a nije morala), jer joj je bilo žao da nas ostavi onako razočarane, ali i pored te njene predusetljivosti, nismo ništa uradili sem što smo pokupili dokumenta, zahvalili joj se na pomoći i podvijena repa otišli iz konzulata:cry:
Da, moram da kažem još da nam je rekla da bez pisma ne može , ili vaučera neke agencije, ili jednostavno da rezervišemo neki hotel preko neta pa odštampanu rezervaciju priložimo:eek: Ovo treće mi je bilo toliko glupavo, jer sam kao od šale rezervisala hotel u Budimpešti i kad sam videla kako izgleda ta rezervacija, bilo mi je sumnjivo da to baš tako može da prodje, tako da to nisam uradila. :neutral:Obzirom da smo bili u trci sa vremenom, tajming mi nije dozvoljavao da bilo šta uradim i u nekoj agenciji, jer se sve to dešavalo pred prvi maj. I tako........mi nismo otišli:sad2:
I odjednom čitam tvoj post da ne treba ni garantno pismo, ni vaučer ni bilo šta drugo:think: To jedino, čini mi se, prolazi ako si u Subotici (čitajući neke forume, njima dobijanje vize ide ko od šale) ili si madjar ili madjarica:))))
Do sad nismo imali nikavih problema sa dobijanjem njihovih viza, tako da sam se iznenadila i zbunila kad sam videla da joj je samo bitno to pismo:confused:

Nikakvo garantno pismo mi nije bilo potrebno , niti vaučer, do sada imam nekoliko njihovih nacionalnih viza u pasošu i svaka je bila na godinu dana, multi, kao i jedan šengen od ranije. Pasoš menjam jednom godišnje i svaki sam unazad 3 godine priložila, ali su mi vratili jer nije trebao, dakle kao što sam rekla, to što sam predala od papira je bilo sve, kao i moj suprug. U Subotici smo vadili vize, ako to išta znači, mada kažu da je mnogo lakše dobiti vizu tamo nego u Beogradu ! Da, da dodam , nisam madjarica .

Cao, malo sam citao vase poruke ali nista konkretno nisam nasao. Nego, imam nameru da mesec, pa ako moze i dva-tri odem do Slovenije. Imam 21godinu, studiram, ne radim, nikad nisam izlazio iz zemlje... Sad pitanje, uz pomoc kakve vize da odem tamo, ako uopste mogu i da je dobijem, studentske, radne....na koji rok, da li treba neko garantno pismo???

Molim vas da neko odgovori ako zna..

Prijatelj mi ima vizu za Cesku sengen tip C, traje 90 dana u okviru 180, multi ulaz. Izlazio je iz Ceske odnosno iz sengen zemalja, dva puta, i to jednom 10 i drugi put 5 dana.Sta podrazumjeva tih 180 dana?
Da li je moguce u Ceskoj produziti tu vizu ili mora ponovo dolaziti sa novim zahtjevom?

Unaprijed zahvalna

Molim vas da neko odgovori ako zna..

Prijatelj mi ima vizu za Cesku sengen tip C, traje 90 dana u okviru 180, multi ulaz. Izlazio je iz Ceske odnosno iz sengen zemalja, dva puta, i to jednom 10 i drugi put 5 dana.Sta podrazumjeva tih 180 dana?
Da li je moguce u Ceskoj produziti tu vizu ili mora ponovo dolaziti sa novim zahtjevom?

Unaprijed zahvalna

Multi C je viza za kraći boravak (svaki boravak do 90 dana je "kraći boravak"). U ovom slučaju znači da tvoj prijatelj ne može u zemljama Šengena da provede ukupno više od 90 dana - u periodu od 6 meseci. Taj period od 6 meseci je naveden na vizi - datum početka važenja vize i datum isteka.

e ljudi,hteo bi da pitam kako funkcionise putovanje u ostale zemlje sengena sa npr madjarskim sengenom,i da li je potrebno da sam u radnom odnosu neko odredjeno vreme pre podnosenja zahteva za vizu?konkretno treba da dodjem do nemacke,ali njihovu vizu ne mogu da dobijem zato sto mi treba 6 meseci stalnog radnog odnosa.malo znam o svemu ovome pa bi mi svaka informacija bila znacajna.unapred hvala

e ljudi,hteo bi da pitam kako funkcionise putovanje u ostale zemlje sengena sa npr madjarskim sengenom,i da li je potrebno da sam u radnom odnosu neko odredjeno vreme pre podnosenja zahteva za vizu?konkretno treba da dodjem do nemacke,ali njihovu vizu ne mogu da dobijem zato sto mi treba 6 meseci stalnog radnog odnosa.malo znam o svemu ovome pa bi mi svaka informacija bila znacajna.unapred hvala

Koliko sam upoznata madjari nemaju taj limit od 6 meseci..ja sutra idem da vidim dali sam dobila vizu..planiram sa njom u Spaniju ovo leto i nadam se da nece biti ispod 15 dana..prilozila sam i garantno pismo pa cemo videti...

Da li izdaju vizu za tačno onoliko dana koliko tražiš, ili nešto preko, odnosno, koliko dana više u odnosu na ono što si tražio dobijaš? (Ja planiram da tražim za 18 dana) :)

I ja sam sada vadila individualnu vizu. Evo kako stoje stvari..
Dobices vizu na onoliko dana koliko uplatis osiguranje. Ne znam koliko si upoznata do sada, ali uplata osiguranja se odnosi na periode dana, a ne na tacan broj dana.
Npr. ja idem na more 11 dana, medjutim osiguranje koje sam uplatila spada u kategoriju 10-15 dana, pa mi je covek koji radi u osiguranju odmah upisao da sam uplatila 15 dana, tako da sam i vizu dobila na 15 dana, iako sam na formularu popunila da trazim 11 dana.
Tvoja uplata ce obuhvatati onu sledecu kategoriju, pa vidi da izvuces maximalan broj dana. Eto da znas. ;)
Srecno!

Back