Pusti ti pametnije od tebe da vode računa o tome kako se osniva pravoslavna crkva. Prema hrvatskim zakonima, a oni su najrelevantniji po tom pitanju, svaka grupa građana, ako ih ima za to propisan broj, može predati zahtjev za osnivanje svoje religijske zajednice. To je njihovo pravo, a dalje institucije hrvatske države propisuju načine osnivanja i djelovanja sukladno zakonu.
Добро, ти причаш о законима државе. Али ако причамо о оснивању неке нове православне цркве она мора бити призната од осталих православних цркава, на тај начин се одржава црквено јединство код православаца. Вероватно , разлика код католика и православаца у том смислу је што католици имају папу а код православаца би то била литургија.
Такође, узима се у обзир и бројност верника. Тако имаш и Александријску патријаршију која је надлежна малтене за пола Африке. Свако оснивање цркве, у смислу регистровања код државе а без сагласности осталих ПЦ , се сматра, мање-више, као удружење грађана. Зато и постоји то 'давање аутокефалности' од стране 'мајке цркве'. Нешто слично као што је СПЦ скоро дала (признала) МПЦ.

FB_IMG_1690743357766.jpg

Не зна се да ли је то његова фреска.
Ма он је, 99%. Соколовићи су подигли тај манастир, конкретно Саватије Соколовић, синовац Макарија Соколовића.
Након обнове 1557., велики број манастира се подиже и обнавља. Уопште ми није јасна конфискација имовине СПЦ 1567. од стране османске власти. Колико сам схватио, они су конфисковали цјелокупну имовину СПЦ. Да би повратила имовину, СПЦ је морала да је откупи. Одакле цркви толико новца да откупи сву своју имовину? Чак и да нису откупили апсолутно све, и даље су откупили већину имовине. Одакле им толике паре? А плус су имали пара да подижу и обнављају манастире.

Ма он је, 99%. Соколовићи су подигли тај манастир, конкретно Саватије Соколовић, синовац Макарија Соколовића.
Након обнове 1557., велики број манастира се подиже и обнавља. Уопште ми није јасна конфискација имовине СПЦ 1567. од стране османске власти. Колико сам схватио, они су конфисковали цјелокупну имовину СПЦ. Да би повратила имовину, СПЦ је морала да је откупи. Одакле цркви толико новца да откупи сву своју имовину? Чак и да нису откупили апсолутно све, и даље су откупили већину имовине. Одакле им толике паре? А плус су имали пара да подижу и обнављају манастире.
Волео бих да видим још неки доказ томе у прилог.
Османско царство је водило више скупих ратова у то време тако да им је преко потребан био новац за одржавање ратне иницијативе и сервисирање државне управе, поготово јер су испразнили државну благајну, а како су православци чинили велики проценат становништва онда су дошли на идеју да им дозволе верске слободе али су то ови морали да плате, то је оно обнављање српске цркве 1557.Међутим како многи манастири нису били у стању да плаћају дажбине које су им Турци одредили они су били затварани и конфисковани недуго потом.

Волео бих да видим још неки доказ томе у прилог.
Османско царство је водило више скупих ратова у то време тако да им је преко потребан био новац за одржавање ратне иницијативе и сервисирање државне управе, поготово јер су испразнили државну благајну, а како су православци чинили велики проценат становништва онда су дошли на идеју да им дозволе верске слободе али су то ови морали да плате, то је оно обнављање српске цркве 1557.Међутим како многи манастири нису били у стању да плаћају дажбине које су им Турци одредили они су били затварани и конфисковани недуго потом.
Чињеница је да је велики број манастира обновљен или подигнут у 16.вијеку. На примјер, обновљени су Морача и Добриловина, док је Пивски манастир саграђен

Који манастири су били затворени и конфисковани?

Ово је мислим Тандори некада давно постављао.
12394246.jpg

Бранислав Ђурђев - "Продаја цркава и манастира за време владе Селима II", Годишњак Историјског друштва БиХ, IX, Сарајево, 1957, стр. 246.
https://balcanica.rs/index.php/journal/article/view/692/738
Конфискација и продаја манастира (цркава) у доба Селима II (проблем црквених вакуфа)

Opšte je pozanto da su Srbi bili pod osmanlisjkim carstvom 500 god.

opšte je poznato da su se Srbi imali okršaj -Bitka na Kosovu

ne znam zašto mi je zatvorena prethodna tema kao nepravilno postavljena kada sam konkretno pitao:

Gde su hrvati bili 1389-te kada su se vodile bitke između turaka i Srba ??

jel to neki greš, šta je nepravilno u tome što sam pitao ljude koji dobro poznaju istoriju ?

Jel to neka uvreda i kome i zašto ??

Kakvo je vaše mišljenje o portugalskom predsedniku Antoniju Salazaru (1889-1970)?
Deluje da nije bio loš kao državnik.
Za vreme njegove vladavine pocinjeni su najveci zlocini u Angoli i Mozambiku ( tadasnjim portugalskim kolonijama ). Za vreme njegove vlasti narod je ziveo jaddno i bedno, posle njegove smrti svi njegovi spomenici su sruseni u Portugaliji.

Kakvo je vaše mišljenje o portugalskom predsedniku Antoniju Salazaru (1889-1970)?
Deluje da nije bio loš kao državnik.

Salazar je i dalje bio popularan među velikim delovima portugalskog stanovništva decenijama nakon njegove smrti. razlozi za to bili su njegova nepotkupljivost, materijalno skromna administracija i nepretenciozno držanje. svojim novcem je plaćao službena putovanja da ne bi opteretio državni budžet

čvrsto se držao ostataka "500-godišnjeg Rajha". da bi ih zadržao, Salazar je svoju zemlju angažovao u beznadežnim ratovima. pokret za nezavisnost Angole se 1961. godine naoružao, 1963. počeo je rat u Gvineji Bisao, a 1964. i u Mozambiku. tek nakon što je diktatura srušena Lisabonskom vojnom pobunom sedamdesetih, poznatom kao Revolucija karanfila, okončani su ratovi u kojima je ubijeno skoro 10.000 portugalskih vojnika

Back