Sve što morate da znate o prenošenju korona virusa

proka

Legenda
Poruka
57.100
SVE ŠTO MORATE DA ZNATE O PRENOŠENJU KORONAVIRUSA

Da li treba nositi maske? Da li je bezbedno voziti se GSP-om? Da li je opasna hrana iz Kine?


Koronavirus je uveliko prešao granice Kine. Sa porastom broja obolelih raste i broj pitanja – koje ponašanje je rizično, da li je bezbedno otvarati pošiljku iz Kine, itd. Odgovore na pitanja dali su epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Beograda.


* Kada treba bolesna osoba da se izoluje?

Svaka obolela osoba sa simptomima respiratornih infekcija treba da ostane kod kuće sve do prestanka povišene telesne temperature. Ukoliko temperatura ne opada posle tri dana ili se pojavi otežano i oslabljeno disanje neophodno je da obolela osoba konsultuje lekara.


* Treba li da nosimo hirurške maske?

Hiruške maske treba da koriste osobe sa respiratornom infekcijom da ne bi širili dalje infekciju i moraju maske da menjaju na dva sata.

* Da li je bezbedno voziti se GSP-om?

Prevozom ne treba da se voze obolele osobe. Nakon korišćenja prevoza obavezno prati ruke toplom tekućom vodom i sapunom.

* Treba li na neki poseban način da tretiramo hranu iz Kine?

Za sada nema podataka koji bi ukazivali da postoji povećan rizik. Iz predostrožnosti namirnice životinjskog porekla treba termički obraditi.

* Šta da radimo ako nam stigne pošta iz Kine?

Nema potrebe tretirati je posebno.

- Prenošenje preko materijala i tkanina je na granici nemogućeg, možemo to isključiti - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

* Kako da zaštitimo svoj organizam?

Dovoljan unos tečnosti, vitamina (sveže voće i povrće), umerena fizička aktivnost, izbegavanje kontakata sa obolelim osobama, obavezna higijena ruku, provetravanje prostorija.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/s...usa-da-li-treba-nositi-maske-da-li-je/2pncwcs
 
* Šta da radimo ako nam stigne pošta iz Kine?
Nema potrebe tretirati je posebno.

- Prenošenje preko materijala i tkanina je na granici nemogućeg, možemo to isključiti - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

______________-__________
IMG_20200307_153946.jpg

___________________
i šta sad? Nemoguce je, ili je moguće?
 
Čisto da se ne iznenadite ako u NS za nedelju ili dve bude eksplozija novozaraženih, to jest biće ogromna sreća ako ne bude:

U Novom Sadu red za pričest, za sve vernike ista kašičica
U Sabornoj crkvi u Novom Sadu danas je organizovana pričest građana. Kako se vidi na snimku koji je televiziji N1 poslao jedan od gledalaca, veliki broj građana stajao je u redu ispred crkve, a svi su se pričešćivali istom kašičicom, uprkos upozorenjima i merama koje su donete kako bi se sprečilo širenje epidemije koronavirusa.
http://rs.n1info.com/Vesti/a580627/U-Novom-Sadu-red-za-pricest-za-sve-verenike-ista-kasicica.html

http://rs.n1info.com/journalist12/N1-Beograd-
 
Dr Kon: Preteća situacija, uskoro ćemo imati nove mere i zabrane!

Ukratko - u svim zatvorenim prostorijama maske, u javnom prevozu (bus, taksi) obavezno, ne treba niko da naređuje, čuvanje zdravlja bi trebala da bude normalna stvar. Izbegavajte žurke i ostala okupljanja u zatvorenom. Čuvajte se ljudi. Nije tu samo problem što može da se izgubi život, nego je još više onih koji imaju trajne posledice (umor, teži govor i disanje itd).
 
Zvaničan dnevni broj novozaraženih u NS je oko 30 - 40, a to znači da se stvaran svakako meri stotinama i zato zaraze ima svuda. Ovo je veoma opasna siruacija, mnogo gora nego u vreme vanrednog stanja. I sama država priznaje da je u NS broj zaraženih u poslednje dve nedelje veći od broja od početka pandemije do pre 15 dana, a šta tek ima što ne priznaju ... :sad2:
 
Lekari: Građani, nemojte biti bahati kao političari - nosite maske Lekari okupljeni u grupu "Udruženi protiv kovida" su upozorili građane da se očekuje novi talas epidemije virusa korona i pozvali građane da pravilno nose masku uvek kada su u zatvorenom i da drže rastojanje od dva metra.

Inače tu ima i anketa:

U zemljama u okruženju situacija sa koronom je kritična, dok u Srbiji deluje stabilna. Zašto?
Imamo efikasnu borbu protiv korona virusa (glasova: 7)
2.38%
Građani u Srbiji su odgovorniji i poštuju mere (glasova: 18)
6.12%
Zemlje u okruženju su bile previše opuštene (glasova: 17)
5.78%
U Srbiji se prikrivaju stvarni podaci (glasova: 252)
85.71%


Pa vi vidite ...
 
Nije loše ovo znati:

Doza koronavirusa kojoj ste izloženi može da odredi koliko ćete biti bolesni
Količina koronavirusa kojoj ste izloženi može da napravi razliku između toga da li ćete biti asimptomatski, imati lakši ili teži oblik bolesti, pokazalo je novo istraživanje. Pokazalo se da koncept potrebe za određenom dozom patogena za pokretanje infekcije važi za mnoge viruse, kao što je grip, ali i za druge viruse, objasnio je Erin Bromidž, vanredni profesor biologije na Univerzitetu Masačusets.
http://rs.n1info.com/Zdravlje/a6674...-moze-da-odredi-koliko-cete-se-razboleti.html

Tako sam nešto i ja odavno kontao. Kao pijanstvo, jedna čašica - ništa, 10 čašica - padate pod sto.
 

Back
Top