Sve sto je potrebno da znate o stock fotografiji (pitanja problemi saveti)

Gle!? Slobče! :D

bug.gif

Pozdrav svima, ja sam nova ovde i trebale bi mi neke informacije, pa ako je neko raspolozen da mi odgovori na par pitanja bila bih zahvalna.

Koristim Corel za izgadu ilustracija ali ne znam mnogo o formatima za slanje ilustracija na stock sajtove. Zanima me kako se iz Corela eksportuje ilustracija u eps format prihvatljiv za stock sajtove, sta je potrebno oznaciti od onih rubrika pri eksportovanju i koji post script level se koristi? Nije mi jasno ni kako da smanjim velicinu fajla na 5 megabajta da li mogu da ga smanjim u Corelu (opcija zoom in) pa da ga takvog eksportujem? (jedino tako mi eksportovani eps fajlovi budu manji).
Sto se tice Jpg formata, pretpostavljam da je dovoljno da se smanji broj piksela srazmerno na manje od 1000 px i da je rezolucija 300 dpi i isto eksport iz Corela?

Nadam se da nisam smorila. :)

Pozdrav svima, ja sam nova ovde i trebale bi mi neke informacije, pa ako je neko raspolozen da mi odgovori na par pitanja bila bih zahvalna.

Koristim Corel za izgadu ilustracija ali ne znam mnogo o formatima za slanje ilustracija na stock sajtove. Zanima me kako se iz Corela eksportuje ilustracija u eps format prihvatljiv za stock sajtove, sta je potrebno oznaciti od onih rubrika pri eksportovanju i koji post script level se koristi? Nije mi jasno ni kako da smanjim velicinu fajla na 5 megabajta da li mogu da ga smanjim u Corelu (opcija zoom in) pa da ga takvog eksportujem? (jedino tako mi eksportovani eps fajlovi budu manji).
Sto se tice Jpg formata, pretpostavljam da je dovoljno da se smanji broj piksela srazmerno na manje od 1000 px i da je rezolucija 300 dpi i isto eksport iz Corela?

Nadam se da nisam smorila. :)

Pomogao bih ti ali ja koristim iskljucivo Adobe illustrator :-( Sorry

Pomogao bih ti ali ja koristim iskljucivo Adobe illustrator :-( Sorry

Evo resila sam da pocnem da koristim ilustrator a primljena sam i na Shutterstock sa deset ilustracija. Zanima me da li je potrebno da u color settings-u u working space bude izabrano za rgb - adobe rgb (1998) a za cmyk - U.S. web coated (swop) v2 kao sto sam procitala na sajtu 123rf ? I uopste, sta je jos bitno u vezi boja u ilustratoru da se definise? Ja sam za Shutterstock koristila default cmyk profil za eps pa me nisu odbili.

Nedavno sam naisla na ovu temu i ucinila mi se vrlo interesantnom. Koliko sam uspela da shvatim minimalna velicina slike, ilustracije je 5MB i salje se 10 slika u paketu odjednom (neka me neko ispravi ako sam pogresno shvatila). Moje pitanje je da li se slike svaki naredni put salju u paketu od minimum 10 komada i da li je neko ko ima dial-up konekciju sa protokom od 33.6 Kbps pokusao da ih salje i koliko je to trajalo? Imam osecaj da ce slanje 50MB trajati beskonacno dugo i da bih trebalo da odustanem u stratu :-?

Back