Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne lezes ih rano, vec je vrv previse cvrste hrane a manje mleka.
Samo ti njih pusti da oni piju I ruckaju. Sami ce izbaciti nocni podoj kad budu spremni.
A dr.je vise nego cudna sa komentarom da ih rano lezes. Sta treba, do ponoci da ne spavaju. Ili ta fraza da treba noc da prespavaju. Glupost.
moji do godinu ipo ne spavaju noc

voce pomeri za pre podne, kao uzinu izmedju dorucka i rucka a uvece one pirincane kase, zitarice i ona lino cuda, to bi trebalo vise da ih drzi
i mozda im je malo dve flasice mleka, fali ona oko podne, al ako pomeris voce, fakticki ubacujes jos jedan obrok pa ne treba...

ja se ne secam koliko je Ivan pio tada, al pio je vise od dve

Nesto mi najslabije prihvataju voce. Najvise se raduju zitaricama. Evo sad im bas spremam onaj Milupin 7-korn. to obozavaju i sad ce ga jesti oko 11h. Mislita da bih trebala ponuditi mleko jos jednom do rucka? rucaju obicno oko 14-15h. mozda im je mnogo da nista ne jedu do rucka?!
Зато што су те индустријске житарице наџоксоване шећером, често слађе од воћа и не морају да се труде око жвакања.
Али као индустријска клопа пуна адитива и додатог шећера нису добар избор.
Ако већ хоћеш житарице скувај им сутлијаш, гриз, мамаљугу... мада ће они то углавном одбацивати ако крвнички не засладиш.

Dobro jutro,mame,ima li ko budan?
Ja sa mojim malisanima u krilu, citam vase postove dok su mirni i imam par pitanja. Opet. ne znam da li ima negde tema o ovom,ako ima,posaljite.
Naime,mojim blizancima ce jos malo 8 meseci. Sa 4 sam im pocela davati cvrstu hranu, Prvo pirinac pa polako uvodila povrce i voce. To je sve po preporuci pedijatra. Mleko piju uvece pred spavanje i ujutru kad ustanu. Medjutim, oni se i dalje bude nocu. Popiju mleko(nekih 200ml) pred spavanje pa se bude oko 2-3 i budu bas gladni. Popiju opet istu kolicinu. Ujutru kad se probude popiju manje. Mi smo se vec navikli na taj ritam, medjutim, pedijatar kaze da bi sad vec trebali da prespavaju celu no,ali ne znam kako kad se bude sami i gladni.Da li vi nesto dodajete u mleko i kad vase bebe piju mleko pred spavanje? mozda moji piju rano?
Evo da bude jasnije da vam napisem nas meni:
8-9h ad mleko(150ml-prosek)
11-11:30h mlecna kasa(zitarice)
14-14:30 (rucak) povrce, meso, jogurt itd
17:30 voce sa pirincom ili keksom
20h ad mleko (210ml)i spavanje
02h ad mleko 210ml

Kako vam se cini?da li biste nesto menjale?svaki savet mi je dobrodosao!

Andrej ce uskoro 7 meseci. Sa 4.5 smo krenuli sa kasicom.
Oko 7 popije 210ml formule,
oko 10 kasica i vocka pomesane,
oko 2 povrce i meso,
oko pola 6,6 kasica
i oko pola 9 opet 210ml.
Kada sam mu davala kasicu i vocku popodne budio mi se u toku noci gladan. Pri tom on od treceg meseca spava celu noc,
te mozda i njih voce popodne istruze :)
Oni sa 7 meseci mogu za dorucak palentu ili griz i jogurt/ kiselo, mozda im to bude konkretnije, ne znam
svakako cu probati za desetak dana pa javljam :) kako se moj hajduk ponasa.

Jel piju vode u toku dana? Mozda budu zedni. Mozda i sanjaju nesto, oni sad vec imaju ozbiljniju interakciju sa svetom :)
mozda je vise stvar tesenja i mazenja nego klope.

Nesto mi najslabije prihvataju voce. Najvise se raduju zitaricama. Evo sad im bas spremam onaj Milupin 7-korn. to obozavaju i sad ce ga jesti oko 11h. Mislita da bih trebala ponuditi mleko jos jednom do rucka? rucaju obicno oko 14-15h. mozda im je mnogo da nista ne jedu do rucka?!

Koje voce im dajes?
Moj hoce delises jabuke, nekad u kombinaciji sa bas zrelom breskvom, bananu obozava, dinju ponekad.
same breskve sljive kajsije nije hteo da lizne, jer su valjda kisele za njegov ukus :)
Ja sve pomesam sa kasicom- bilo da je ona u prahu ili mixani pirinac. Pa ako natrci na parcence on zvacka onako bez zuba :))
Imas i male nestle dezerte sa vanilom, ja mu dam jednom nedeljno u kombinaciji sa necim.
Sta im kombinujes od povrca?
Ja gledam da ako jede meso i tikvicu, stavim i krompira da mu bude sito, ili
ako je brokoli sargarepe.

Andrej ce uskoro 7 meseci. Sa 4.5 smo krenuli sa kasicom.
Oko 7 popije 210ml formule,
oko 10 kasica i vocka pomesane,
oko 2 povrce i meso,
oko pola 6,6 kasica
i oko pola 9 opet 210ml.
Kada sam mu davala kasicu i vocku popodne budio mi se u toku noci gladan. Pri tom on od treceg meseca spava celu noc,
te mozda i njih voce popodne istruze :)
Oni sa 7 meseci mogu za dorucak palentu ili griz i jogurt/ kiselo, mozda im to bude konkretnije, ne znam
svakako cu probati za desetak dana pa javljam :) kako se moj hajduk ponasa.

Jel piju vode u toku dana? Mozda budu zedni. Mozda i sanjaju nesto, oni sad vec imaju ozbiljniju interakciju sa svetom :)
mozda je vise stvar tesenja i mazenja nego klope.
Moja beba 7.9. Puni 7 meseci I samo sisa.
Kako bre 3 obroka sa 7 meseci? Puno je to cvrste hrane

Arminov meni sa tachno 8 meseci( 2012.05.30)
6.30 230 ml Humane
10.45 palenta sa Humanom (dobro on je imao prolema sa mlekom)
14 krompir,tikvice,pileca dzigerica
18 jabuke,shljive,griz (puna chinija)
20 230ml Humane
Mislim da oni piju dovoljno AD mleka, ako traze nocu,daj im,mozda da im dash uveche neshto slano,konkretno,pa da vidish. I da,oni su josh relativno mali. Ako se bude jednom nocu to je ok. Armin je spavo od najkasnije pola 9 do pola 6-6.

moja je od pre deset dana odlucila da hoce da je nunam uvrce dok ne zaspi a ja necu pa tako vristi ko mitolosko bice pola sata
ulaxim u sobu milion puta da je smirim
ne znam odakle joj to kad od rodjenja sama sebe uspavljuje :lol:
I samo se dernja
I slini non stop I kaslje I u krug
u utorak putujemo I vidim da ce urlati sve vreme garant
al ide I mm I sveki I irina pa cemo je nekako vec ukrotiti

I jeste i nije.
Mi smo sa 4.5 meseca poceli sa nemlecnom ishranom jer je on poceo da viri u tanjir i mljacka kad mi jedemo :)))
Dr je rekla da mu damo kasicu pa koliko pojede. On covek omlatio celu porciju.
Posle smo mu opet uz konsultaciju sa njom dodali ostale obroke...
On lepo napreduje, zadovoljan je, mi zadovoljni, dr zadovoljna...

..ja nemam neki doprinos, poshto sam sklona stalnim improvizacijama,
ali mogu da ponudim kao ideju jakshin jelovnik, od punih osam meseci..
..mozda nekom pomogne.. :)

- oko 7:30-8:00 - adaptirano mleko 210ml
- oko 11:00 - 2 kashike milupinih 7 zitarica + 50-100ml jogurta 3,2% + teglica voca (125ml) (kolichina jogurta zavisi od gustine vocne kashe)
..za zabavu, vezbanje prstica i zasladjivanje posle doruchka jedan bevita keks izlomljen na male kockice..
- oko 14:00 - meshano povrce (obichno 4 vrste) i meso/zumance (naizmenichno) - oko 250-300g ukupno..
..osnova je krompir i shargarepa, uz meso najcheshce dodajem grashak i kukuruz shecerac ili blitvu i pashkanat
(meso josh uvek pasiram, pa sa njim koristim povrce koje josh ne ume da jede neispasirano)
a uz jaje tikvice i karfiol ili pashkanat i brokoli (ovo jede neispasirano, iz ruke ili zgnjecheno viljushkom)..
..poslednjih nedelju dana uz ruchak mu posebno nudim kiselo mleko, mislim da ga dozivljava kao mi npr salatu.. :)
- sat vremena posle ruchka ponudim mu sok - 125ml - nekada popije sve, nekada pola, a nekada nishta..
..shta ne popije odmah - bacam (tachnije popiju velika deca)..
- oko 17:30 - 3 kashike milupinih 7 zitarica i 3 kashike mlevenog bevita keksa (ne sadrzi med) sa oko 150ml kravljeg mleka
..poshto mi ruchamo tada (glupo tatino evropsko radno vreme :( ) posle ove vechere obichno ucari poneshto iz nashih tanjira - malo hleba,
kockicu shargarepe ili sira, pire krompir ili spanac s maminog prsta, chupkicu mekog mesa - shokira ga slano ali nikada nishta nije odbio.. :roll: :)
- oko 20:30 - 240 ml adaptiranog mleka za laku noc..

..evo i mog doprinosa trenutnoj temi..

popije ukupno od 500-650 ml mleka samo
sa osam meseci
nema stalni ritam al napisacu najcesci
oko 5 ujutru 170ml ad
oko 9 ili 10, zavisi kad ustane posto se igra oko 45 minuta: zitrice
oko 12,13: 120 ml ad
oko 15, 16,zavisi kad ustane rucak povrce I meso ili zumance al cesce meso ukupno pojede oko 200 g...posto zumance dam nekad ujutru kad pravim griz pa ubacim...
oko 18 nekad mleko ako ne popije pre dremke a nekad kifla ili banana ili ostatak rucka ako ne ruca lepo
I oko 21 ili kasnije, pred spavanje 200 ml ad sa zitaricama....na flasicu

nama je zbog rascepa malo teze pa jos sve blendiramo....samo kiflu I plazmu jede ovako sa sve zagrcnjavanjem al obozava I ne obazire se na zagrcnjavanje...samo nastavi da jede .....
I u poslednje vreme umesto u pet ujutru,leko pije oko tri I oko sest iako ubacim zitarice

voce nece jos uvek
mozda bi teglice jela al meni je to finansijski nemoguce ...a sveze nece
sad na tari cu probati da je magovorim sve se nadam da ve zbog vazduha biti gladna malo vise pa da ce jesti I voce

Зато што су те индустријске житарице наџоксоване шећером, често слађе од воћа и не морају да се труде око жвакања.
Ако већ хоћеш житарице скувај им сутлијаш, гриз, мамаљугу... мада ће они то углавном одбацивати ако крвнички не засладиш.

nekada bilo, sada hipp i nestle itekako paze i smanjili su drasticno secer u svim proizvodima, nista to vise nije slatko vec je vise bljutavo, cak je i cokolino postao jedva sladak....

inace, i moj sa 18 meseci vec par mesecu ustaje nocu i trazi mleko, bio je dete koje prespava noc a od kad su m uporedo krenule 4-ke i 3-ke sve se promenilo, san mu se drasticno pokvario....

Moji, bas naprotiv, ne vole nista sto je slatko. Iz tog razloga mi odbijaju Lino proizvode.Milupa zitarice su onako malo bljutavije, za moj ukus, a njima se dopadaju. Kad god imam vremena, napravim im sama zitarice, zasladim tek onako da ima nekog ukusa i super jedu.

Poslednja izmena:
To su i meni predlozili, da voce ne dajem popodne. Isprobacu.
Pitala sam jos jednu dr, kaze da piju dovoljno ad mleka, ali da im zitarice slobodno mogu ponoviti uvece, umesto voca, a voce progurati u toku dana.

Moji jedu palentu. Pravim im za dorucak sa jogurtom. Maleni mi super prihvata jer i inace voli sve sto nije slatko, a mala onako, kako kad. Ja im izblendiram jer se svaki put zagrcnu pa posle nece da nastave sa jelom. Griz im planiram dati ovih dana. Mislim na onaj deciji griz. Davala sam Milupa (ili HIPP...ne secam se sad tacno) koji je napravljen sa ad mlekom a ti ga pravis sa vodom. Taj obozavaju. Sad cu probati i ovaj, samo ne znam da li da pravim sa kravljim mlekom ili nastavim sa ad?!

A, vode piju bas, bas. Valjda zbog ovih vrucina, pa su stalno zedni. Nocu kad im pokusam dati umesto mleka razbude se pa mi vrista po pola sata, a kad vide mleko, odmah se smire. Sto kaze Cicak, jos su oni mali, ne mozze se svaka beba ponasati isto. Doci ce i njihovo vreme kada ce prespavati celu noc (a i mi sa njima:)

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

..evo i mog doprinosa trenutnoj temi..

Odlicno!:ok:

- - - - - - - - - -

Arminov meni sa tachno 8 meseci( 2012.05.30)
6.30 230 ml Humane
10.45 palenta sa Humanom (dobro on je imao prolema sa mlekom)
14 krompir,tikvice,pileca dzigerica
18 jabuke,shljive,griz (puna chinija)
20 230ml Humane
Mislim da oni piju dovoljno AD mleka, ako traze nocu,daj im,mozda da im dash uveche neshto slano,konkretno,pa da vidish. I da,oni su josh relativno mali. Ako se bude jednom nocu to je ok. Armin je spavo od najkasnije pola 9 do pola 6-6.

Slazem se. A, jelovnik nam je, manje vise, isti.

- - - - - - - - - -

Nama je deciji nutricionista rekla da od 6 meseci beba treba da ima 2 mlecna obroka cistog mleka, 1 mlecna kasa sa zitaricama, pa postepeno sa jogurtom, te sirom, pavlakom... ! rucak, 1 voce... ukupno 5 obroka na dan.

Koje voce im dajes?
Moj hoce delises jabuke, nekad u kombinaciji sa bas zrelom breskvom, bananu obozava, dinju ponekad.
same breskve sljive kajsije nije hteo da lizne, jer su valjda kisele za njegov ukus :)
Ja sve pomesam sa kasicom- bilo da je ona u prahu ili mixani pirinac. Pa ako natrci na parcence on zvacka onako bez zuba :))
Imas i male nestle dezerte sa vanilom, ja mu dam jednom nedeljno u kombinaciji sa necim.
Sta im kombinujes od povrca?
Ja gledam da ako jede meso i tikvicu, stavim i krompira da mu bude sito, ili
ako je brokoli sargarepe.

Od voca mi jedu sve.Sem crvenog bobocastog voca. U pocetku sam im kuvala, sada sveze(sem jabuke). Najvise mi vole krusku i sljivu. Ja pomesam sljivu i breskvu, ili krusku, dodam malo pirica ili keksa i pomlate sve :) Kajsije su ove god bile nekako kisele pa su mi to mahom odbijali.

Od povrca isto dajem sve. Mesam sa mesom koje dajem 4x nedeljno(piletina, curetina, junetina, ovcetina). Jedan dan povrce mesam sa dzigericom, jedan je sa zumancetom(mada to preskacem jer nesto ne vole), i jedan dan je cisto povrce. Uvek je u osnovi pirinac ili krompir, a mesam sve, ako kad imam. Probali su i grasak i boranioju i super im se dopalo.

To su i meni predlozili, da voce ne dajem popodne. Isprobacu.
Pitala sam jos jednu dr, kaze da piju dovoljno ad mleka, ali da im zitarice slobodno mogu ponoviti uvece, umesto voca, a voce progurati u toku dana.

Moji jedu palentu. Pravim im za dorucak sa jogurtom. Maleni mi super prihvata jer i inace voli sve sto nije slatko, a mala onako, kako kad. Ja im izblendiram jer se svaki put zagrcnu pa posle nece da nastave sa jelom. Griz im planiram dati ovih dana. Mislim na onaj deciji griz. Davala sam Milupa (ili HIPP...ne secam se sad tacno) koji je napravljen sa ad mlekom a ti ga pravis sa vodom. Taj obozavaju. Sad cu probati i ovaj, samo ne znam da li da pravim sa kravljim mlekom ili nastavim sa ad?!

A, vode piju bas, bas. Valjda zbog ovih vrucina, pa su stalno zedni. Nocu kad im pokusam dati umesto mleka razbude se pa mi vrista po pola sata, a kad vide mleko, odmah se smire. Sto kaze Cicak, jos su oni mali, ne mozze se svaka beba ponasati isto. Doci ce i njihovo vreme kada ce prespavati celu noc (a i mi sa njima:)
- - - - - - - - - -
Odlicno!:ok:
- - - - - - - - - -
Slazem se. A, jelovnik nam je, manje vise, isti.
- - - - - - - - - -
Nama je deciji nutricionista rekla da od 6 meseci beba treba da ima 2 mlecna obroka cistog mleka, 1 mlecna kasa sa zitaricama, pa postepeno sa jogurtom, te sirom, pavlakom... ! rucak, 1 voce... ukupno 5 obroka na dan.

Ma naravno i ne trebaju da se svi ponasaju isto. Vazno je da ne budu gladni.

Moj bekac place kad je zedan. Vodu pije na pisak, na flasicu nece kao sirce da mu dajes,
dok recimo sokic popije na flasicu ali malu kolicinu.

Ja cu prvo griz da dam, jer je na kukuruzne kasice reagovao.
Cak i na one 5/7 corn mu izadje tufna dve jer ima kukuruza.
Mislim da se sve mesa sa ad do godinu dana a onda moze kravlje.

Od voca mi jedu sve.Sem crvenog bobocastog voca. U pocetku sam im kuvala, sada sveze(sem jabuke). Najvise mi vole krusku i sljivu. Ja pomesam sljivu i breskvu, ili krusku, dodam malo pirica ili keksa i pomlate sve :) Kajsije su ove god bile nekako kisele pa su mi to mahom odbijali.

Od povrca isto dajem sve. Mesam sa mesom koje dajem 4x nedeljno(piletina, curetina, junetina, ovcetina). Jedan dan povrce mesam sa dzigericom, jedan je sa zumancetom(mada to preskacem jer nesto ne vole), i jedan dan je cisto povrce. Uvek je u osnovi pirinac ili krompir, a mesam sve, ako kad imam. Probali su i grasak i boranioju i super im se dopalo.

On voli slatko i kad mu das vocku koja nije 300% slatka on takav izraz lica pravi da ti dodje zao.
Pri tom ja sam u fazonu da treba sve da proba i da i ono sto ne voli treba povremeno da jede, tako da mu
smutim i uvalim.

Klarita, imaš blizančiće? Nisam znala. Divno, sada znam koga ću da davim i gnjavim sa pitanjima, da mi prenese svoje iskustvo :whistling:
:lol:

Nemoj da te brine što se još uvek noću bude, to su deca, nisu slova iz udžbenika pa da svi budu isti :) Verovatno ogladne i zato se probude, pojačaj im večeru.
Mada, moji stariji su jeli duplo više od vršnjaka u tom periodu, i ja sam pravila kašice sa ogromnim količinama svakojakog povrća i mesa ( npr. skuvam u supi ( naravno, solim tek nakon što odvadim za njih ) krompir, šargarepu, peršun, celer, kelerabu, karfiok, brokoli, crni i beli luk, i pored toga npr juneću rozbratnu,računajući da će imati kašicu i za sutra... i bude šipak za sutra, 500 ili 700 grama hrane smaže za jedan dan :lol: ) pa su mi se klinci opet budili noću da klopaju mleko. I nisu bili buce :)
Nije svako dete isto...

Evo, blizanci sada klopaju pa rasturaju, ljubi ih majka :D
Prvo sisaju, oboje. Pa im u startu napravim po 100 ml mleka . Onda dodajem po 50 ml svakome, a neretko i još 50. To je ukupno 150 ili 200 ml samo adapritanog. A gde je ono što su posisali, a što ne mogu da izmerim koliko su pojeli? I tako na svaka 2,5 do 3 sata. Noću dva puta obavezno jedu.
A na kutiji piše da u ovom periodu treba da imaju 6 obroka dnevno po 100 ml !
Inače imaju po mesec i po, maleni su još :D

Juče ih je baba merila na kuhinjskoj vagi :lol: Mihajlo ima 4650 g, a Nevenica 4350 g. Doduše, obučeni i taze presvučeni, znači, pelene nisu bile teške. Hajde, da računam da objektivno imaju i 300g manje nego što je vaga pokazala, pa su opet fino dobili.
Na prvoj kontroli, 7. avgusta, on je imao 3300, a ona 3100 g
Sedeća kontrola je 10. septembra, baš me zanima koliko će tada da pokaže vaga :lol:

Back