Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa cicak zar se ne secas? :) Izbegavaj kiseli kupus, grasak, pasulj, boraniju...i citruse cini mi se..prva 3 meseca..takodje mak nemoj bas da jedes u vecim kolicinama :D Naravno nemoj ni mnogo kafe piti.
Ja sam se kreten jednom najela baklavi sa makom - i to sam pojela jedno 3 parceta sigurno, potpuno zaboravila kakav efekat moze imati..a ona imala mozda par meseci tad.

zdrava, neutralna hrana koja ne nadima
pirinac,krompir, meso sto manje preradjeo, kinoa, zelje, integralno testo samo, mnogo povrca manje voca:)
kafu sam popila 2 puta za 2 god.
alkohol nisam okusila, ne racunajuci seri bombonjeru
jedino sam u jednom periodu jela cokolade kao luda
kiselo jok, zacinjeno jok, i moj zobraznik i dalje nija hteo da siki :dash:
ali, okrecem novi list i vracam se svim porocima

Ja sam nekako,ne znam kako, ukapirala da ne treba jesti hranu koja nadima, ili koja je jako zacinjena, potpuno zaboravivsi pritom, da ne treba jesti ni ono sto je potencijalni alergen.
Tako da je Jexy opusteno jela smoki, orahe u torti donetoj na babine, cufte u paradajz sosu, pomorandze, limun...uopste sve sto nije pasulj, kupus, grasak etc sam jela...
Sreca te je beba isto kao mama prasica pa joj nista ne smeta
Chich, ja sam pila smrdljivo gvozdje i jos gomilu stvari zbog onog hematoma, i jela sve sto mi padne pod ruku, s tim sto mi je glavna stvar bilo meso
U svim oblicima, za sve obroke..

pa i ja sam jela sve zivo i u trudnoci i u toku dojenja
izbacila u toku dojenja samo ono sto nadima i sto vidim da smeta bebi(tipa dinja...od dinje je vristala ko luda)

a za vagu, ...
moze jednom mesecno da meri bebu, cisto da zna koliko je bila teska sa toliko i toliko meseci...al i to je bespotrebno jer se ide na kontrole redovno....doduse nekad se ne ide bas na mesec dana pa eto tad moze vaga da posluzi

ali merenje jednom nedeljno, jednom dnevno i to, jok
to je haos

Ja kontam da mi hgb pao ili rbc
jer sam bleda i bas umorna.
Moram necim podici sistem.
Danas pocela po casu soka od sargarepe i casu soka od cvekle.
Uz ferum lek
nadam se da cu popraviti kks.

Jbg kad ne pijem kafu ni caj... a ne bi ni sad da pocinjem

jexy, jesi ti bila umorna?
Jel te bolela rana?

Meni kazu svi da se preforsiram sa medom ceo dan
ali zar ne treba bas da se krecemo i sve obavljamo radi brzeg oporavka?

Chich mene je rana negde peti dan pocela uzasno da boli i mislila sam da sam se preforsirala
No, kad sam nabila i temperaturu otisla sam u bolnicu i vec dalje, hematom drenaza,antibiotici, kontrole...

Ok je da se kreces, pomaze oporavku ali ipak ako se vec osecas slabo,prikoci.
Nije zezanje, dva reza su dva reza
Lakse nego ikad mozes da zaradis kilu ili da se srusis negde
Polako
Prihvati pomoc

E, mame sa bebicama malim...jedno pitanje
uvece, posle kupanja...kada klopa beba...koliko mu/joj treba da zaspi?
Moja svako vece ima problem....zadrema,pa se probudi,pa kenka...pa joj dam cuclu...pa zadrema...pa se trgne,pa pljune cuclu,pa kuka...i tako u krug, ko zna koliko puta dok konacno ne utone u san
SecaM se da je i Irina isto tako nesto zezala u tom nekom uzrastu...(njoj sam gurala sisu umesto cucle al efekat je isti)
ne znam jel to tako sve bebe ili samo moje :lol:
uglavnom, nasetam se ko budala :)

Pitanje za Cicak i druge mame mlekarice:
Prekljuce sam imala veliki stres, jednoj bebi se ukljestila kila na preponi pa smo zavrsili na hitnoj operaciji. Taj dan nisam inala gde i kad da se izmuzem i proslo je 15h dok nisam dosla do pumpice. Medjutim, nakon sto sam ispraznila grudi sledeca 24h i vise i pored redovnog izmuzanja jedva izvucem par kapi. Znam da su neke mame uspele da vrate mlejo pa me zanima koliko dugi da pokusavam tj. kad da se ponirim sa cinjenicom da nema vise. A mom operisanom decku sad najvise treba jer ima grceve. Uh

Vasilije, mleko nije nestalo.
Ono ne moze da nestane tako brzo.
Vec ti je zbog stresa skocio adrenalin a on blokira otpustanje mleka iz dojki.
Nadji mirno mesto, lezi, zazmuri, misli na svoju bebu i polako, malo po malo,
mleko je tu.

:zag:

Jel bebac moze da siki?
Tamo u bolnici?
Kakva je procedura?

Jel druga beba sisa?

On je vise od dva meseca bio na institutu za neonatologiju gde nisam mogla da ga dojim (njihova odluka) vec su obe bebe dobijale na flasicu moje mleko 3 obroka i vestacko 5 obroka. Dugo je jeo na sondu i od svakodnevnog sondiranja mu ostale traume. Sta god mu guras u usta i kad je najgladniji i trazi da jede istovremeno panicno gura cuclu od sebe i boji se da je uzme u usta. Onda je prvo dugo zvace desnima pri vrhu sav uspanicen i tek na kraju posle silne muke krene da vuce. Stavljala sam ga da sisa, ali i kad je najgladniji samo oprezno zvace bradavicu i ne vuce i onda se unezveri od gladi i samo place. Ludilo. Kad mu pridju sestre pocinje strah i dreka,unapred xna da sledi mucenje. A kazu mali su ne znaju nista. On je zadnji put sondiran u decembru kad je imao tek mesec dana a i dalje se boji. Uspela sam danas da izvucem nesto pumpicom.

Sve ti jexy lepo objasnila.
Baci vagu, slomij je, zapali, pokloni... najgorem neprijatelju... :mrgreen:
Ako sebi zelis dobro.
Postoje mesecne kontrole na kojima se bebe mere, zato su i izmisljene. Dovoljne su.
3 stvari po kojima vidis da ti je beba ok:
1. Piski tj.ima 5-6 upiskanih pelena dnevno
2. Ima glasan plac
3. Ruzicastu boju koze, koju kad ustines brzo se vraca

Sto se tice krmelja, nisam se sretala ali stapicem ili gazom i mlakom vodom.
Zasto prokuvavati ako se beba kupa sa tom vodom

:D, sve tri tacke mogu da stikliram.
Plus, dobio je podvaljak i nozice, glisticke, mu se malo popunile.

Odvojeno sam mu prokuvala vodu za okice, pa sad ispiramo kad god se probudi i malo ga to jedi :)))
Iz kade je hteo da nam pobegne :) krenuo covek s desna na levo kao da ce da prekraci stranicu kade.

Kako ste se hranile posle porodjaja?
Meni je hgb malo nizi i dalje pijem gvozdje i femibion.
Moram malo da podignem sistem sa necim, pojedem neku supu ili corbu svaki dan
ali sve ostalo nesto na brzaka i slatko...
Unutra sam pa sam sebi bleda... ne mogu do vazduha doci danas...
Vodili malu da vadi krv iz petice, popela se na treci sprat peske, imala sam umreti
kako sam se umorila...
I rana me jos pecka i boli... i curkam pomalo... a smrdim poVise :mrgreen:

Ja ocekivala da cu vec ovih dana biti ko zmaj kako je krenuo oporavak ali medjutim

Ja uzimam suplemente pred spavanje i u principu jedem isto kao i pre s tim da jedem vise konjetinu, curetinu i iznutrice.
Pred porodjaj mi je gvozdje bilo 22, i dalje malo krvarim, pa cekam da prodje mesec dana da radim analize
ali cenim da ce rezultati biti ok, jer sam vec dan po otpustu bila ko nova (prim.prev: nema nista bolje za oporavak nego kad spavas u svom krevetu)

On je vise od dva meseca bio na institutu za neonatologiju gde nisam mogla da ga dojim (njihova odluka) vec su obe bebe dobijale na flasicu moje mleko 3 obroka i vestacko 5 obroka. Dugo je jeo na sondu i od svakodnevnog sondiranja mu ostale traume. Sta god mu guras u usta i kad je najgladniji i trazi da jede istovremeno panicno gura cuclu od sebe i boji se da je uzme u usta. Onda je prvo dugo zvace desnima pri vrhu sav uspanicen i tek na kraju posle silne muke krene da vuce. Stavljala sam ga da sisa, ali i kad je najgladniji samo oprezno zvace bradavicu i ne vuce i onda se unezveri od gladi i samo place. Ludilo. Kad mu pridju sestre pocinje strah i dreka,unapred xna da sledi mucenje. A kazu mali su ne znaju nista. On je zadnji put sondiran u decembru kad je imao tek mesec dana a i dalje se boji. Uspela sam danas da izvucem nesto pumpicom.
dusa jadna malena :(
za mleko samo polako....nije nestalo

Back