Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve to posle godine

:eek:

Ja sam izgleda bas zbrzala, s prvim se ni ne secam sta sam kad pocela, pa sad dajem po proceni.
Prethodnih mesec - dva patnja s hranom, nece povrce, nece voce, ako pojede pola kasice na konju smo.

Ja joj dam jogurt da proba, poce da vristi hoce jos.
Kontam s cim da joj dajem, pa joj skuham danas jaje i pomesam s jogurtom, sve je smazala.
Nadam se da nece biti nezeljenih reakcija :confused:

Čekaj bre čičak, lepo pitah ovde gde se informišete o uvođenju ishrane. Po pravilima na koje sam ja naišla belance je samo tek sa godinu dana, žumance je bitno tempirati tako da bude pre neke vakcine koje se uzgaja na žumancetu, da ne bi bio karambol da li je reakcija na žumance ili vakcinu ili neka dobitna kombinacija. Ona se prima sa 12-13 meseci nisam sigurna, nisam sigurna ni da li je to mmr. Može da se uvede mislim sa punih 8 meseci, za mlečne proizvode jogurt i mladi sir sam nailazila na oprečne informacije, negde sa punih 7, negde sa punih 9 meseci, za pavlaku isto, dve kafene kašičice, od punih 6, preko punih 8, do punih godinu dana.
Valjda treba malo taktizirati, da se ne poklope alergeni koji mogu da izazovu sporu alergijsku reakciju, tipa povremeno proliv i grčevi, a da ne znaš od čega je, mleko i gluten, pa je najbolje dati jedan mesec jedno, drugi drugo, a onda i žumance i da se uklopi sa tom vakcinom. Žumance se daje ono po malo, traje dvadesetak dana to isprobavanje. Ako u porodici postoje alergije, samim tim i kod deteta je veći rizik, sve se pomera za kasnije.

Zumance mozes sa punih 7 meseci da uvedes, postepeno, prvo osmina pa cetvrtina, pa polovina..a belance ne pre punih 11 meseci. Jogurt moze prvi od mlecnih proizvoda, isto sa 7 meseci moze..

- - - - - - - - - -

Da, tako nesto brankich, kako si napisala..belance ide poslednje
Mada to sa jajetom i MMR-om valjda ni nema nikakve veze kao sto su mislili..

Postoji nacin za raznovrsnu ishranu i bez konzumiranja kravljeg mleka.
Nisam bezobrazna, samo ne uvijam u sareni papir.

Ma uopste.

- - - - - - - - - -

E da vas i ja pitam :D

Jel im dajete jaja? Za ove sa starijom decom kad ste im poceli uvoditi? Isto pitanje i za mlecne proizvode (jogurt, pavlaka, sirevi).

Preporucuje se da se jaje uvede pre MMR vakcine.
MMR se prima od navrsenih 15 mesec.
Mi smo jaje probali sa 9 meseci. Jogurt/kiselo je poceo sa 8 a na kravicu presao sa godinu dana.
Nisam konsultovala strucnu literaturu :) jer ima jedno 5 skola i preporuka, vec pitala njegovog pedijatra.

Poslednja izmena:
Moguce da ste bili bolesni,ili niste dobili termin,ili je vas pedijatar savetovao da jos malo sacekate,ali svakako ide sa napunjenih 12 meseci. Zumance se savetuje da pocne da se daje od 9.meseca,osmina,cetvrtina,pola,pa celo zumance,a belancevina tek posle 11.meseca,odmah celo belance,najbolje u nekom testu sa celim jajem,ako je dete alergicno svakako ce biti reakcije,ali ne toliko burne kao kada se da celo jaje samo (recimo kuvano,ili kao omlet itd.).

Centar za socijalni rad, odeljenje Novi Beograd

Министарство за социјалну заштиту

Адреса: Тошин бунар, Београд

Телефон:031 90191

Радно време:

понедељак 07.30–15.30
уторак 07.30–15.30
среда 07.30–15.30
четвртак 07.30–15.30
петак 07.30–15.30
субота Затворено
недеља Затворено

Ja sam išla za roditeljski u Lominu. Prvo je išao mm nešto rano ujitru po otvaranju odneo dokumentaciju i zakazao za mene neki termin nakon par dana oko 11. A onda je opet išao da pomeri pošto nisam mogla tad da odem i novi termin je bio u 10 mislim. Tako da moguće da si u pravu, da rade sa strankama negde u to vreme, verujem da je u bgd u svim opštinama isto radno vreme.
Mislila sam da mora tako, da se prvo zakaže termin da bi oni sve pripremili da bude gotovo, i samo dođeš i potpišeš neki papir, dobro prethodno proveriš da li su svi podaci tačni, da se nije potkrala greška u kucanju, da ne bi bila povratna.

Predpostavljam da je bilo ovo pitanje ali evo jos jednom:
Da li iskuvavate flasice na pocetku i koliko puta?
Da li ima neko iskustva sa sterilizatorom flasica za mikrotalasnu? da li je stetno s obzirom da je plastika?
Unaped hvala :)

- - - - - - - - - -

Jos jedno pitanje: koristite li specijalni deterdzent za flasice?

Ja sam koristila Lindam sterilizator i bila jako zadovoljna. Jednom na dan sam uvece ukljucivala,a u medjuvremenu samo potapala u vodu sa sodabikarbonom. I tako su flasice stajale u toj vodi do uvece. Doduse imala sam dovoljno flasica da ih koristim samo jednom na dan. Kada je bio bas mali onda sam ukljucivala sterilizator 2 puta na dan.

Zahvaljujem na odgovorima :) evo još jedno pitanjce za drage mame
Dakle posle porodjaja, posle 40 dana kada se već organizam povratio koliko toliko u normalu na koje sve preglede treba ići naravno pored ginekoloskog pregleda? Tipa analiza krvne slike, hormonalni pregled ...

Ide se na kontrolni posle 6 nedelja. Bris se radi po potrebi. Papa se radi tek kad prestane krvarenje.

Back