Све о бебама 0-12 месеци

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kaze u kupatilu imala jednu kantu u koju naspe vodu i unutra ubaci kesice caja i neznam sta jos da ne smrdi, pa prljavu pelenu u kantu do pranja ( svaki drugi dan puna masina pelena), za kaku kaze uzme one vlazne maramice i povadi ih da se osuse pa kada povija djete stavi jednu maramicu do koze i kada se mali ukaki samo baci tu maramicu sa kakom a pelena i nebude ukakana ( valjda ne previse ) pa samo malo spere i baci u kantu, ovo pricam po njenoj prici...

:eek:
malo nam je govanaca, pa ih trebamo i gajiti
ma, bitno je da se nesto uzgaja, sta je manje bitno
sve smo zaostaliji, vracamo se u doba filmskih bolesti, ali sto te ne ubije to te celici ... bolje i suga nego alergije

bananu sa 7
e sad, breskvu sam davala sa nekih...10...jabuku rendanu sitno, sa 8
i secam se da je paradajz jela sa 10 meseci(nije bas pametno znam al dala sam joj)
a luk je u jelu jela isto pre rodjendana
rodjena u avgustu pa je sledeceg leta jela svasta nesto sezonsko(jagode i tako to nije)

bananu sa 7
e sad, breskvu sam davala sa nekih...10...jabuku rendanu sitno, sa 8
i secam se da je paradajz jela sa 10 meseci(nije bas pametno znam al dala sam joj)
a luk je u jelu jela isto pre rodjendana
rodjena u avgustu pa je sledeceg leta jela svasta nesto sezonsko(jagode i tako to nije)

Slazem se i ja sam bananu dala dosta rano, jabuku sam sitno rendala ( ono rende da ispadne kao kasica, probala razne blendere ali ne ispadne dovoljno sitno) i mislim oko 6-7 mjeseci da sam mu davala, isto tako i svjezu krusku naravno pre toga sam sve to uvela kao kuvano, nije losa ni rendana svjeza sangarepa u kombinaciji sa jabukom.
Luk crni kuvan oko 9-10 mjeseci kada sam pocela kuvati i meso, bijeli tek posle godinu dana.

Takodje me zanima od kada ste davale sirovo voce?

Banana naravno ide odmah sirova, spada u prve namirnice koje se uvode. Jabuku i krusku isto mozes sirove sa 6 meseci vec, ja sam doduse kuvala u pocetku, ali ubrzo sam presla na sirove, iovako ih blendas dok su tako malecki i ne zvacu. Sljive sam kuvala isto prvih mesec-dva od uvodjenja. Posle nekih punih 7-8 meseci ne moras nista kuvati od voca vise.
Ali se ne uvodi crveno voce pre rodjendana (jagode, maline...) zbog toga sto mogu biti jaki alergensi. Brusnica i borovnica mogu cini mi se sa punih 10 meseci. Malo sam pozaboravljala ove stvari.

Sto se crnog luka tice, nemoj bas svez da joj dajes odmah, malo je tezi za varenje..prvo stavis mali komadic u neku supicu od mesa/povrca koju joj pravis pa cisto malo da da ukus..za beli nemam pojma, isto kontam da je sad prerano da joj das
Moje dete jos nije jelo sirov crni luk, ima 13 i po meseci, a i beli jede samo kao dodatak nekom varivu..znaci opet kuvan

i aj sam ubrzo presla na sirovo voce, mozda sa nekih 7 - 8 meseci, krusku i jabuku i kajsiju, pa posle sve redom nema potrebe cekati godinu dana koliko ja znam
pored banane i avokado moze sirov odmah

e da kod voca, samo prvi dan, ako joj dajem nesto novo malo prokuvam, ostalih dana ide sveze, posle tih 7-8 meseci, tao mi je dr rekla

sirov luk beli i crni jos nisam dala, ali ga jede u jelima, crni basa dugo, beli od skoro

Hvala svima na odgovorima. Ako nisam dosadna jos jedno pitanje. Kada su vam deca propuzala i kako, jer moje dete ide samo unazad i to nesvesno?

To puzanje u nazad je dosta cesto, moj sestric je prvo tako naucio, pa tek onda unapred :)
Moja cerka je propuzala sa 6 meseci, ali prvo se onako vukla kao vojnik rukama, nije lepo na sve cetiri, pa se nesto kasnije izvestila, to vec nemam zapisano.

Zanimljivo kako se ove stvari brzo zaborave, uopste nisam bila sigurna kad je propuzala, morala sam da proverim u radosnici..

:roll: mi sta radimo, pa deremo se....znaci, izludecu, kad padne vece postaje nemoguc, nista vise ne pomaze, cak ni nosanje a danas su mi ledja najzad dosla sebi, danima se budim sa takvim bolovima da se jedva uspravljam....apetit odlican a na stomak nece nizasta...vreme je vec da puzi i da trosi energiju ali on gospodin smislio da je lakse mene maltretirati....iskijacu njegovo odrastanje, to mi je kristalno jasno....

Najbitnije od svega je da oni to samostalno urade, uopste nije bitno jel to 6 ili 12 meseci.
Bitno je ne forsirati.
Stavljanjem deteta u sedeci polozaj, vi mu opterecujete kicmu koja jos nije spremna na taj teret.
Isto i sa prohodavanjem, izmedju 12-18 meseci je neki najoptimalniji period.

Ja sam se vodila ovim uvek, i nisam se pokajala.
Medo je, mogu reci, spretan i okretan, nema naglog padanja, zapinjanja, sav je kao cigrica,
i kad pada, on u padu menja polozaj i prilagodjava ga.

Sumnjam da ce biti bas gimnasticar, nema na koga :mrgreen:

A najsmesnije su mi babe, leti na terasi.
Mm i ja smo medu pustali jos da puzi po terasi i sam upoznaje stepenice i
sve prepreke i sam.ih savladava. Nikad se nas dvoje nismo ni trgnuli, niti puno obracali paznju kad je on na stepenicama
Kad je prohodao, mi svi sednemo, pijemo kafu, a on se zatrci sa jedne strane terase na drugu,
juri ko muva bez glave, samo vidis babe kako skacu i vriste "Paziiiiiiii!!!!!!!" , a on juri i stane tacno na stepenici, sidje, secam se u rikverc,
sa guzom na dole, i nastavi... :)
a mm i ja ladni ko spricer

Cicak kako mozes forsirati bebu da puzi, igras se sa njom kao sa kornjacom brm-brm :mrgreen: al me nasmeja..
Naravno da je indivudualno.
Saru nisam ni jednom stavila u sedeci polozaj dok se nije digla sa boka, i to je uradila kasnije tek, sa 7 i po meseci. Ona je obrnula ove faze, uglavnom bebe prvo sede samostalno pa posle propuze. Ali sve je od deteta do deteta. Neki komplet preskoce fazu puzanja.
Neki kasnije prohodaju, ali cim se puste odmah budu super stabilni. A nekima to prohodavanje traje dok ne nadju ravnotezu lepo i td i td
Vec do 2 godine su svi savladali sve otprilike. Taj mesec-dva gore dole uopste nisu bitni vise.

Back