Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
naravno :D
spomenuh pojacalo i ploce jer se vide i na fotki
inace hvata se odma za gajtan od mog punjaca, za telefone, za case i flase, za sve sto je stolu a nije za njega :mrgreen:
samo gledam kad ce napraviti neko sranje
danas se dovukao, sto kaze saly, onako ko vojnik, al gologuzi vojnik :lol: do pojacala, i cacka prstima dugmice
e onda je i glavicom malo overio pojacalo, ne jako, al dovoljno da zakmeci :D
iz novina mi cepa stranice ako citam blizu njega i tak' :)
stetocina moja mala :)

jooj, kako da zaboravim, pored case, covek pije vodu i na slamcicu ;) :)

mi smo Aleksi ovih dana dali ime Mrga....em je non stop namrgodjen em ima grceve pa se i dere kao sumanut ako nije po rukama...

bitka za bebe :))))

IMG_0357.JPG

Sara bila na selu prvi put, odusevila se psom i kokoskama :lol: i prasicima malim, od par dana..kravu nije ni konstatovala posto je ogromna a ne mrda mnogo..
Inace isto kao i vasi decaci, samo se hvata za ono sto ne valja, ili daljinski, ili flase, ili nesto sto moze da je povredi ili nesto prljavo i td...sad je vec pocela da mi puzi i po meni, preskace, puzi mi preko lica, ode ona, kao na baterije..
E kupila sam za komarce neki chicco aparat, sto ne skodi bebama, ultrazvucni...bas cu da vidim jel deluje..vec mi mucno nocu da joj svaki put skidam i vracam mrezicu, sad mi se budi po 2-3 puta u toku noci..

ja cu da siznem od leve dojke koja se vec treci put zapusi zbog tog famoznog blistera, pre nekoliko dana i sad opet, non stop je na oblogama, negde je problem ali ne znam gde

i jakov je danas pojeo dve ipo sargarepe i kasicicu pirincanih pahuljica, pomesano, rasturio se, mislila sam da nema sanse sve da pojede
sutra cu probati krompir opet, sam, pa ako nece onda cu mu pomesati sa sargarepom...

inace nocu spava ponovo kao i pre, znaci zaspi oko devet i budi se oko pet-sest, sto je super, spava i danju najmanje po dva sata, kao da mu se to spavanje sredilo, samo sto nece da zaspi u kolicima vise onako lepo, sve dok ne pocnem da mupevam i da ljuljam kolica, i onda idem kao debil ulicom, pevam na sav glas i drmusam kolica, pojma nemam kako tako samo odjednom promeni neku naviku, to mi je fascinantno...

e a za komarce, mi imamo onaj baldahin mrezasti, mnogo lep, ali se kaci na plafon i mene je tako strah da ga zakacim da ga on ne povuce, a super je i lep i funkcionalan...

- - - - - - - - - -

sali, da, oni su sada u tom periodu kada reaguju na zivotinje i mnogo su im slatke te reakcije na nesto sto dozive i vide prvi put, stvarno je uzivancija posmatrati ih : )
jakov sada reaguje na gasu i minju, prati ih u stopu, snimi ih cim udju u sobu, prekida se sva aktivnost i fokusira se na njih, a mnogo je smesan kad se zbuni onako drzi usta poluotvrena sa spustenom donjom usnom, to mu je tacno ta zbun faca :)))

ja cu da siznem od leve dojke koja se vec treci put zapusi zbog tog famoznog blistera, pre nekoliko dana i sad opet, non stop je na oblogama, negde je problem ali ne znam gde

i jakov je danas pojeo dve ipo sargarepe i kasicicu pirincanih pahuljica, pomesano, rasturio se, mislila sam da nema sanse sve da pojede
sutra cu probati krompir opet, sam, pa ako nece onda cu mu pomesati sa sargarepom...

inace nocu spava ponovo kao i pre, znaci zaspi oko devet i budi se oko pet-sest, sto je super, spava i danju najmanje po dva sata, kao da mu se to spavanje sredilo, samo sto nece da zaspi u kolicima vise onako lepo, sve dok ne pocnem da mupevam i da ljuljam kolica, i onda idem kao debil ulicom, pevam na sav glas i drmusam kolica, pojma nemam kako tako samo odjednom promeni neku naviku, to mi je fascinantno...

e a za komarce, mi imamo onaj baldahin mrezasti, mnogo lep, ali se kaci na plafon i mene je tako strah da ga zakacim da ga on ne povuce, a super je i lep i funkcionalan...

- - - - - - - - - -

sali, da, oni su sada u tom periodu kada reaguju na zivotinje i mnogo su im slatke te reakcije na nesto sto dozive i vide prvi put, stvarno je uzivancija posmatrati ih : )
jakov sada reaguje na gasu i minju, prati ih u stopu, snimi ih cim udju u sobu, prekida se sva aktivnost i fokusira se na njih, a mnogo je smesan kad se zbuni onako drzi usta poluotvrena sa spustenom donjom usnom, to mu je tacno ta zbun faca :)))

Zasto mu dajes sam krompir?

Mislim da je bolje da ga mesas sa necim poznatim npr sargarepom. Ja ne znam da li sam Junioru ikada dala sam krompir dok nije krenuo jesti peceni uz nesto. Verovatno i jesam, ali sumnjam da je pojeo.

Eh, blago tebi, Taro, meni Sara kako je pocela da se budi pre nekih mesec dana ili vise, vise nema prespavanih noci kao pre..

Citala sam da tu oko 6 meseci bebe pocinju da shvataju da oni i mama nisu jedno, pa se bude nocu zbog straha od odvojenosti, a ne zbog gladi..mada ona bas siki nocu, 2 ili 3 puta barem. I odmah je vratim pa nastavi da spava, ali moj san je iscepkan, dzabe..

Sta fali krompiru, ija?
Sara bas fino jela pire, onako malo redji, malo vode, malo mleka mog dodala..

i meni je bilo ok da mu dam samo krompir, jer to je krompir pire koji i mi jedemo, cak mi za krompir najlogicnije da mu dajem samog
plus sto ga je prvi dan jeo slatko, ali sam ga izgleda posle pravila previse retko.. ne znam, probacu sutra, videcu, pa ako nece dodacu sargarpicu

a bilo mi bzv da mesam krompir i princane pahuljice ipak, to mi bas nije islo, sta znam

sali, sto se sna tice to su definitivno faze, nas je sacekao ono oko 4. meseca, vidis ima i tu oko sestog, pa posle oko devetog/desetog kada uce mnogo stvari opet pa su uzbudjeni pa se bude nocu da probavaju opet sve i tako u krug...

Poslednja izmena:
i mene zanima sto sam krompir, nema u njemu nis spektakularno sem energije, u vodicu za roditelje, kacila sam, on vam je zgodan kao baza npr u koju cete mesati povrce i meso... dok opet necete ga mesati sa zitaricama jer su oboje uh
imas tara tamo tablice, bas korisne
msm jedemo mi odrasli pire klot, jedemo ga uz rucak.... on ce vam uz zitarice biti baza rucka, na to cete im dodavati i mixovati povrce (zeleno, crveno), meso (zumance)....
okacicu opet tablicu ako nadjem
znaci, sad bi bilo ok da mu umesas krompir i sargarepu, i u njega slobodno novo povrce....

Poslednja izmena:
docepah se kompa pa ce mi bityi lakse da objasnim
evo prvo linka za taru i ostale http://issuu.com/vodic_za_roditelje/docs/kuvar_za_bebe/7
strana 69, 70, 71....
meni to skroz ima smisla
jest da jedu sve kasasto, ali njima je taj 'rucak' uvod u ono sto sto ce kasnijejesti sami, i treba od starta da bude raznoliko
znaci, jednog dana kad pocnu da klopaju zapravo sami, imace za rucak (ako gopvorimo o idealnoj komb.) nesto od proetina, imace i kuvano povrce ili salatu od svezeg, i imace pride hleb ili krompir
zaer ne?
tako im peravimo i kasice sada
naravno u pocetku je izbor siromasan, ali bice sve bogatiji
klot krompir mi nije nesto, ok ako je prva namirnica i naravno nece ga niko mesati s pirincem, jer nema smisla davati uh sa uh
ali sa drugim povrcem itekako....
mozes tara da ga mesas s povrcem koje uvodis, kao sto novo povrce mozes mesati i sa zitaricama koje si uvela (pirinac) i sa drugima koje ces tek uvesti....
tako ce ti rucak dobiti s jedne strane na energiji, nece biti prazan i on nece brzo ogladniti, a s druge strane unece i povrce bogato vitaminima i cudima :D
kasnije u to sve ide meso ili zumance i to je to
u kuvaru za bebe je to bas lepo objasnjeno u vidu tabele i boja
eto, htela sam samo pomoci, da se niko ne vredja il nesto tako
:) i ja cu tako raditi, meni ima smisla ta prica

i mene zanima sto sam krompir, nema u njemu nis spektakularno sem energije, u vodicu za roditelje, kacila sam, on vam je zgodan kao baza npr u koju cete mesati povrce i meso... dok opet necete ga mesati sa zitaricama jer su oboje uh
imas tara tamo tablice, bas korisne
msm jedemo mi odrasli pire klot, jedemo ga uz rucak.... on ce vam uz zitarice biti baza rucka, na to cete im dodavati i mixovati povrce (zeleno, crveno), meso (zumance)....
okacicu opet tablicu ako nadjem
znaci, sad bi bilo ok da mu umesas krompir i sargarepu, i u njega slobodno novo povrce....
e to za bazu sam ja tek skoro skontala i bila sam ubedjena da cu svako povrce/voce, svaku namirnicu davati samostalno, jednostvano nisam bas razmisljala na pravi nacin, tek sada kada sam pocela da uvodim hranu skontala sam neke stvari sto se ishrane tice

i ima smisla to sto pises bokice, sto se kombinovanja tice, nisam ja ni mislila da mu uvek dajem samo krompir ali ne vidim ni razlog zasto ne bi jeo nekada i sam krompir, tj pire(posebno sada kada smo na samom pocetku, nama je krompir bila druga namirnica koju smo uveli, pa mi je i bilo logicno da ide sam, bez zitarica naravno)... naravno, ako odbija da ga jede samog ne treba mi ni jedan razlog vise : )
planiram ja da mu mesam kasnije i vidim i sada po receptima da se mesa itd i to je razlicitost ukusa ali mi bilo logicno da sto se ukusa tice upozna svaku namirnicu pojedinacno, ili bar sto vise...

ma naravno da moze sam, ko sto mozes i sve ostalo dati samo, nego se nadovezah zbog kombinovanja samo .... mislim i da je za pocetak po koja kasicica dovoljna za upoznavanje s ukusima.... nego eto nadovezah se... mada i sam krompir ko sto rekoh nema bog zna kakvih vitamina u sebi, za razliku od drugih namirnica.... pre sam da mu se da klot bilo koje drugo povrce....
msm pricam onako laicki, neko moje razmiljanje, na glas..... mi cemo uskoro uvoditi krompir, al kad ga budem uvela tih par dana, posle ce mi sluziti ko baza, nesto mi se ne svidja ideja da jede sam krompir bez ic, i zbog kasnijih navika, sta znam, tripujem se verovatno....

davala sam mu kuvano kuk.brasno, to ti je to....palenta mu dodje samo u formi griza, moze i tako..... skuvas na vodi, kad se prohladi dodas npr svog mleka , posle mozes u kasice da dodajes.... i tak :)
e da, jos nesto sa tim namirnicama koje su bogate skrobom, stvrdnjavaju stolicu, razlog vise da se spoje s necim sto ce poboljsati rad creva
npr ja sad primetim da posle banane mu je stolica primetno cvrsce strukture.... pa se trudim da je kombinujem s kruskom il.kajsijom suvom i tako....

Boki, lepo si objasnila ovo za ishranu.
Tara, mislim da ne treba da dajes sargarepu tako cesto i u toj kolicini, bar je meni dr tako rekla. Kao, pozutece bebi koza :) Msm, ima logike, znam neke koji jedu sargarepe pa idu na suncanje :) Ubacuj vec tikvicu i ostalo povrce, ne brini se toliko, ma neces nigde pogresiti, ne dajes mu 'leba i eurokrema :) Palentu sam ja davala, mada mi je dr vise preporucivala pirinac, jer palenta cisti creva, a moja mrsavica kakila kao grlica.
Cicak, moje mledje, gorepomenuto dete je imalo cesce stolice i nije lepo napredovala, to su bile 3 dnevno i mene su zabrinjavale, bas u tom uzrastu kad vise nije beba, oko godinu i po. Ali, ona je bila mrsavica i ja sam nekako osecala da nesto ne stima. Radili smo razne testove koji su bili u redu, a na svoju ruku sam ubacila mleko bez laktoze i vise jogurta, mladog sira i sl. nego mleka. Ako tvoj sinak normalno napreduje, nema razloga za brigu, bolje tako nego da mu sve to sto pojede (a pojede dosta masala :)), ostane u stomaku.

Ja sam davala krompir kao jednu od prvih namirinica, zato i nisam mesala ni sa cim, jer nije nista posebno ni jela pre njega...a i u pocetku sam davala po jednu namirnicu 3 dana, sad nedavno tek pocela da mesam...dok je isprobala vise ukusa, sad imam sta sa cim da mesam (prethodno vec isprobanim)
Palentu sam joj dala, da, onu obicnu, zelenu sa decakom, lepo je pojela..

laural, pa moram da uvodim postupno namirnice, nisam imala sa cim da mesam sargarepu osim sa pirincanim pahuljicama, sto sam i radila, a kako idem postupno i cetvrti dan mu dajem koliko hoce to je danas bila saragrapa pa je pojeo toliko
sutra se vracamo na krompir, ali opet u kombinaciji sa sargarepom jer nema sa cim drugim, pa tikivca,pa onda malo voca itd, tada ce vec biti druga prica...

stalno se vracam na to da je nama ovo sam pocetak i da tek uvodim namirnice, i da ne mogu baratati sa kombinacijama kada ima tek dve preovberen stvari...

Ja sam davala krompir kao jednu od prvih namirinica, zato i nisam mesala ni sa cim, jer nije nista posebno ni jela pre njega...a i u pocetku sam davala po jednu namirnicu 3 dana, sad nedavno tek pocela da mesam...dok je isprobala vise ukusa, sad imam sta sa cim da mesam (prethodno vec isprobanim)
Palentu sam joj dala, da, onu obicnu, zelenu sa decakom, lepo je pojela..
e da, na tu sam i mislila palentu... spremala si samo sa vodom, klaisnco i tako joj dala?

i nama je famozni krompir bio jedna od prvih namirnica, apsolviracemo ga : )))

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back