Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:confused: sad je pocelo i jace probadanje kod grlica kad imam kontrakciju.....stomak mi se steze svaki cas, oko 10-15 min interval, ali kao sto rekoh, bilo je toga i ranije pa nista.....eto, prvi porodjaj na infuziju, sad ni ne znam kako izgleda prirodan pocetak, dzabe mi godine :eek:

Ne znam šta da ti kažem. Meni je tako bilo ceo celcati dan pred prvi porodjaj. Proliv, stomak malo-malo pa kao kamen se stegne, probadanja dole... isto tako - čitam tebe, a sećam se svega.
Znači petak ceo dan bio takav, a porodjaj krenu pucanjem vodenjaka oko ponoći, tj. nešto ranije.
Po tome pretpostavljam da je blizu, ako ne i da je to to.
A dispanzer ili bolnica... ne znam, možda dispanzer ako nema puno čekanja, ako se čeka satima - onda bolnica.

Ata kako su ti deca danas?

Manje više isto. Sinoć oboje visoku t, Mic 39,5, a Stef 40 okruglo. Pa nekako spustimo, uz lekove i tuširanje. Ona je prespavala celu noć, imala je nešto sitno noćas, ali nisam joj ništa davala, a on... do 4 jutros dubim na trepuškama da spustim t makar malo, ali stameno je stajala na 39,7. Jutros oko 8:30 se svi probudimo - Stefan 39,8, a MIcki je možda malo lakše - 38,5.
I sad ona ima, ali joj nisam dala lek, nego pratim, a njemu sam konačno spustila i zaspao je.
Da vidimo, nadam se da će AB da pomogne, mada ako je već moralo, više bih volela da je uradjen bris, pa antibiogram, da prime prvi lek. Ali kako je tako je.

Oho, to ce nam se neizreciva poroditi uskoro vidim :)

Ja postavljam ovde pitanja a niko ne odgovara, ali aj da pokusam opet...da li da dam detetu caj od kamilice zbog promuklosti? Ja joj do sad nisam uopste davala caj, pa me zanima jel ima logike da kupim onaj hippov caj za bebe ili moze i obicna kamilica?
Zbog cega je taj za bebe bolji nego ovaj obican u kesici kad je opet vestacki pravljen..jel samo zato sto nema mrvice od cveta kamilice ili ima jos neki razlog?
Moze valjda da se procedi i ovaj redovan..mislim, kupicu taj za bebe ako treba, nego ne znam jel samo marketing ili stvarno ne ide ovaj za odrasle?

Pozdrav svima na temi.
Malo sam citao ovu temu dok mi je supruga bila trudna i naisao sam na par zanimljivih saveta. E sad, predugacka mi je tema da je celu prelistam, pa cu da postavim pitanje.
Prvo da se pohvalim, imam cerkicu od 40 dana Kristinu :heart:
Kupio sam joj ranije kolica Inglesina espreso. Naisao u Aksi bio neki popust, valjda povodom sajma nekog i ubedio me prodavac da je to dobar izbor s obzirom na cenu. Uglavnom po specifikaciji proizvodjaca to su kolica koja se mogu korisititi od 0 meseci, ili ti odmah. Medjutim, ona nemaju onaj skroz ravan polozaj, kao kolica koja imaju onu dodatnu korpu, vec se spustaju do nekog ugla od recimo 20 stepeni, odokativno.
Jel to bezbedno za koriscenje za male bebe, odn da li im ne smeta za ledje?
Cesto, kada ne mogu da uspavam cerkicu, da li od grceva, koji su prosli ili kada je uznemirena suvise, kolica mi jako pomognu. Ubacim je u kolica,ljuljam, pustim Mozarta, stavim termofor (umotan u pelenu) na stomacic i eventualno dam na krato dudu varalicu i ona zaspe. To upali svaki put. Nekada kada zaspe cvrstim snom prebacim je u krevetic, ali nekada procenim da bas i nije ucvrstila san ostavim je 2-3 sata, do sledeceg podoja.
Istripovala me pedijatrica da ne bi trebao da je drzim duze od sat vremena u tome, niti u auto sedistu. (imamo dosta kvalitetno auto sedise, ono jaje). E sad, za autosediste znam da su misljenja podeljena, ali za kolica me zbunila. Kaze, moze duze samo ako je skroz ravno, u ovima ne.

Oho, to ce nam se neizreciva poroditi uskoro vidim :)

Ja postavljam ovde pitanja a niko ne odgovara, ali aj da pokusam opet...da li da dam detetu caj od kamilice zbog promuklosti? Ja joj do sad nisam uopste davala caj, pa me zanima jel ima logike da kupim onaj hippov caj za bebe ili moze i obicna kamilica?
Zbog cega je taj za bebe bolji nego ovaj obican u kesici kad je opet vestacki pravljen..jel samo zato sto nema mrvice od cveta kamilice ili ima jos neki razlog?
Moze valjda da se procedi i ovaj redovan..mislim, kupicu taj za bebe ako treba, nego ne znam jel samo marketing ili stvarno ne ide ovaj za odrasle?

Moje misljenje je da joj caj nece pomoci kod promuklosti.
Kada bih ja kupovala caj uzela bih onaj za bebe.
Dunja caj nece da pije.

Bas cu da probam.da mu ukapam.

Sto se tice AD, niko ne pravi problem za one kojima je stvarno potrebno. Meni cak ni ne smeta kad majka odluci da ne doji. Njena odluka! Ali nek stoji na kutijama jer je to cinjenica, kao sto pise da je majcino mleko najzdravije, da treba dojiti do 6 meseci i da nepravilnom upotrebom.AD se moze narusiti zdravlje deteta!
Zamisli da ja hocu da pusim ali necu da na kutiji pise opasno po zdravlje? ;)

I cela problematika nije u AD i natpisima vec u onima koje prenose drugima pogresne informacije.
Kad mi snaja kaze "Znas on meni place brzo posle sisanja a kad popije km on spava satima!" e zamisli tog idiJota! Dojila par dana
Ili komsinicu, dipl.ekonomistu, obrazovanu, zenu koja izuzetno koristi komp i net, kad kaze:"Necu da bebi dajem moje mleko jer je zuto!" pametnica se izmuzala i bacala kolostrum u nadi da ce doci do belog mleka! A maloj davala AD !!! IdiJot na kub!!! nije dojila uopste
Jedna treca je jos najpostenija, ona kaze:"Meni brate mrsko bilo da se izmuzam i nikad ne znam.koliko je popila." dojila jedan dan

pa de uporedjujes ad mleko sa cigaretama?

..jedino shto bi se postiglo receptima je to da bi se deca koja ne sisaju vratila u velikom procentu na dvotrecinsko kravlje mleko, shto je solidan korak nazad..
..josh nisam chula da je neko silom nateran na dojenje..niti vidim svrhu toga, mlekom se ne prenosi samo hrana vec i emocije..

..zene koje objektivno ne mogu da doje bi po mom mishljenju trebalo da ga dobijaju besplatno, upravo kao preventivu hranjenja novorodjenchadi kravljim mlekom,
a ko ne zeli da doji ili zeli kombinovanu ishranu za svoje dete, od pochetka ili ponekad - neka ga kupuje..
e bas to sam mislila

al nekako svi uvek pogresno shvate ko da im brknes u oko :roll:

:confused: sad je pocelo i jace probadanje kod grlica kad imam kontrakciju.....stomak mi se steze svaki cas, oko 10-15 min interval, ali kao sto rekoh, bilo je toga i ranije pa nista.....eto, prvi porodjaj na infuziju, sad ni ne znam kako izgleda prirodan pocetak, dzabe mi godine :eek:

meni je krenuo kao lazne kontrakcije, bez bola jedina razlika je bila ta sto sam osecala nesto cudno u grlicu...kao da se otvara bukvalno

tako da ako ti grlic nesto cudno "radi", to bi trebalo da bude to :)
hihihi stize bebac

Sali, sto bi joj davala caj. Mladja ne od 6 meseci jel tako? Sta mislis da ima u caju toliko korisno da je bolje od tvog mleka?!

Sale, i ja mislim da beba mora na ravno. Pogotovo tako mala, bilo koji duzi period. U jaje ako mora kad je vodite na kontrole itd...

Sisko i ostali, ne znam u cemu je problem? Svi mi moramo snositi odgovornost za ono sto dajemo deci!!!
Sto se mene tice ja bi to obavestenje nalepila i na sve slatkise.
Pa mora se znati sta je dobro a sta je nuzno zlo!

Zamisli da ja dajem bebi cokoladu. Bebi od godinu dana. Niko mi ne moze zabraniti ali ne mogu ni da se ponosim time, vec da snosim odgovornost tog postupka!

..jedino shto bi se postiglo receptima je to da bi se deca koja ne sisaju vratila u velikom procentu na dvotrecinsko kravlje mleko, shto je solidan korak nazad..
..josh nisam chula da je neko silom nateran na dojenje..niti vidim svrhu toga, mlekom se ne prenosi samo hrana vec i emocije..

..zene koje objektivno ne mogu da doje bi po mom mishljenju trebalo da ga dobijaju besplatno, upravo kao preventivu hranjenja novorodjenchadi kravljim mlekom,
a ko ne zeli da doji ili zeli kombinovanu ishranu za svoje dete, od pochetka ili ponekad - neka ga kupuje..

Uz obuku dr, sestrica i ostalog osoblja i recepte, mozda bi se povecao broj dojenih beba. Zasto mislis da bi se pre opredelili za km nego za dojenje kad bi imali sve informacije?

Meni nije jasno zasto da se ne nalepi nesto sto je istina i cinjenica?!

Ma ne,treba da skacemo od srece kad nam majke dojilje kazu da dajemo otrov,g.ovna svojoj deci...:roll:

kad sam rekla da je otrov? lepo rekoh da je po meni debilno da nalepe to da je stetno
po meni to nije stetno(to je najbliza zamena za mamino mleko i ne vidim sta bi drugo trebalo dati ako ne dojis)
tolika deca odrasla na tome pa nista
majcino mleko jeste bolje
i samo rekoh da ako neko namerno nece da doji ili se uopste ne potrudi da doji,taj je debil
i lepo sam rekla da ima onih koje stvarno ne mogu iz nekog razloga
i njima treba davati na recept jer je to skupo i nije fer da placaju toliko hranu za bebe
a ove sto namerno ne doje, neka placaju,ko ih shisha

i sto si uvredjena ajde?

bila na ctg u bolnici, kontrakcija nigde ali beba ima blagu trahikardiju....u toku vag, pregleda dobila sam kontrakciju i dr me prepipao.....otvaram se polako, sad je to 1.5-2 prsta, beba pritiska na grlic....s obzirom da sam drugorodka i da zivim blizu rekao mi je da mogu mirno kuci i ako mi ne pukne vodenjak ili ne dobijem jake bolove da dodjem sutra ujutru na ctg....po njemu blizu smo, dan, dva, tri.....

Moje misljenje je da joj caj nece pomoci kod promuklosti.
Kada bih ja kupovala caj uzela bih onaj za bebe.
Dunja caj nece da pije.

Moguce da nece pomoci...nego palo mi na pamet, otkud znam

Sali, sto bi joj davala caj. Mladja ne od 6 meseci jel tako? Sta mislis da ima u caju toliko korisno da je bolje od tvog mleka?!

Ma ja joj nikad nisam davala caj, zato i pitam. Ima 4 i po meseca..samo je dojim, nego otkud znam, palo mi na pamet da ce joj mozda malo pomoci za tu promuklost..

Sto se tice dohrane, i ja mislim da se preteruje. Inace sam veliki pobornik dojenja, ali opet znam da majke koje iz ovog ili onog razloga ne doje cesto budu bas depresivne zbog toga, i sad se ponasati kao da daju deci otrov a ne ad mleko je preterano po meni...

bila na ctg u bolnici, kontrakcija nigde ali beba ima blagu trahikardiju....u toku vag, pregleda dobila sam kontrakciju i dr me prepipao.....otvaram se polako, sad je to 1.5-2 prsta, beba pritiska na grlic....s obzirom da sam drugorodka i da zivim blizu rekao mi je da mogu mirno kuci i ako mi ne pukne vodenjak ili ne dobijem jake bolove da dodjem sutra ujutru na ctg....po njemu blizu smo, dan, dva, tri.....

jupi, drzimo fige :)
Inace mene su stavili na indukciju sa 2 prsta ..bolje ti je sto cekas da se otvoris jos..ovako bebu pozuruju na silu

Nikako da shvatite da nije borba izmedju dojilja/nedojilja, vec protov neinformisanosti!!!

Sta mene briga sto neko ne doji. I sta imam ja od toga da nekome ko nece da doji objasnjavam kako gresi. Ako je odluka vec doneta, kraj! Zivi sa tim!

Poenta je da mlade mame dodju do pravih informacija, za dobrobit njihovih beba!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back