Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala devojke. :zag:
Nismo visoki ni mm ni ja. :(

Tara, ne moras vodu(ja nisam davala). Ako mislis da mu treba tecnosti daj mu siku da lapne. Prednje mleko je skoro ko voda. ;) (lapne :mrgreen: )
Boki, vi ste visoki i mrsavi, tako ce i bebac. Ako je on raspolozen i dobar, ne brini za kg. ;)

Hvala devojke. :zag:
Nismo visoki ni mm ni ja. :(

Tara, ne moras vodu(ja nisam davala). Ako mislis da mu treba tecnosti daj mu siku da lapne. Prednje mleko je skoro ko voda. ;) (lapne :mrgreen: )
Boki, vi ste visoki i mrsavi, tako ce i bebac. Ako je on raspolozen i dobar, ne brini za kg. ;)

suvise je rano o tome razmisljati....kad ti podje u skolu ima nekih skala gde se procenjuje visina i godine i po tome mozes otprilike da vidis koliki ce biti kao odrastao, na netu sam nasla....moj sin je bio prosecna beba, 3500, 51 cm, rastao kao po jusu, nosio 80 sa godinu dana, i tako sve do puberteta....evo sad sa 13 god ima preko 170 i nogu 42, najvisi je u razredu iako je skoro najmadji....bice izmedju 185-190 po procenama

suvise je rano o tome razmisljati....kad ti podje u skolu ima nekih skala gde se procenjuje visina i godine i po tome mozes otprilike da vidis koliki ce biti kao odrastao, na netu sam nasla....moj sin je bio prosecna beba, 3500, 51 cm, rastao kao po jusu, nosio 80 sa godinu dana, i tako sve do puberteta....evo sad sa 13 god ima preko 170 i nogu 42, najvisi je u razredu iako je skoro najmadji....bice izmedju 185-190 po procenama

Slazem se. Mislim, mozes proceniti odokativno da li ce imati duge noge na tatu ili zdepaste na mamu, da li ce imati sira ili uza ramena itd, ali krajnju visinu i tezinu ce odrediti ishrana i hormoni kada krenu u pubertetu. Bar sam ja tako shvatila sve to.

Junior sada sa 15meseci ima 10.8kg (pre bolesti, sada sigurno ima manje) i 82cm. Rodio se sa 3.93kg i 58(u stvarnosti oko 53)cm. Koliko ce biti visok kada odraste pojma nemam, ali znam da ce imati kratke noge na mene :sad2:

Slazem se. Mislim, mozes proceniti odokativno da li ce imati duge noge na tatu ili zdepaste na mamu, da li ce imati sira ili uza ramena itd, ali krajnju visinu i tezinu ce odrediti ishrana i hormoni kada krenu u pubertetu. Bar sam ja tako shvatila sve to.

Junior sada sa 15meseci ima 10.8kg (pre bolesti, sada sigurno ima manje) i 82cm. Rodio se sa 3.93kg i 58(u stvarnosti oko 53)cm. Koliko ce biti visok kada odraste pojma nemam, ali znam da ce imati kratke noge na mene :sad2:
citah da je visina genetski zapisana, i da ne moze recimo sportom dete da naraste vise il da bude nize od te visine
primer zablude, da od kosarke narastu vise
ili da ih gimnastika 'skracuje'
:D
sta mu pise u genetskom kodu to mu je....

Onda bi bilo lepo da moj seronja 'povuce' na tatinih 195cm, a ne na maminih 166...

ne mora da povuce ni na jedno od vas :P
moj dragi je recimo 'povuko' na svog dedu :)
mama mu je niska, tata onako prosecno za muskarca
kod mene opet jedino je mama onako prosecne visine od nekih 170 i mali kusur mozda :D
svi ostali visoki
tako da prle jedino na babu da povuce pa da bude kratkonog :))))

Pa u sustini, nek povuce na bilo koga osim na mene...jedino sam ja zdepasta
od mene je u porodici samo snajka niza, ona je nekih 150cm :zblesav:

ja sam navijala da nasledi oci od jednog dede, ili od tate ili od svekra, obojica imaju onu varijantu zeleno-plave, u zavisnosti od svetlosti...
mada znam da je verovatnoca minimalna, al navijala sam
a on ne nasledi ni moje tamno zelene, vec tatine tamno smedje :aha:

Pozdrav mame :)

bebi koja sisa osim vit D da li se daje i vit C?

Ne daje se..

Inace, mene poceli nagovaraju (neki sa strane da ih ne imenujem :D) da bebi pocnem uskoro da uvodim pirinac..ili one pahuljice i slicno..ne pada mi na pamet :)
Gde jure sa tom cvrstom hranom, stvarno ne kapiram..tek ima 3 i po meseca, ja cu, ako nastavi lepo da napreduje, (a sad posto sam je gnjavila da sisa non stop se ubucila tacno se oseti i vidi :D) da je ostavim da samo siki bar dok ne napuni 5 meseci, a sasvim verovatno i 6.

citah da je visina genetski zapisana, i da ne moze recimo sportom dete da naraste vise il da bude nize od te visine

Mislila sam vise na pravilnu ishranu i zdrav zivot, pa se da uspe dostici svoj genetski potencijal. Dzaba genetike ako se ne da organizmu ono sto mu je potrebno. Samo kada pogledamo generaciju ispred nas cije je detinjstvo bilo u drugom sv ratu i odmas posle rata, pa nisu imali sanse da se hrane kako treba i nasa generacija koja je odrastala sedamdesetih i osamdesetih i koja je imala bolje uslove sto se tice ishrane.

u principu jeste tako ali bolesti, losiji uslovi, ishrana mogu da dovedu do toga da deca ne izrastu svoju stvarnu visinu....u isto vreme, hormoni rasta postoje u hrani i cinjenica je da su mladje generacije sve vise i imaju sve veca stopala....

Pozdrav mame :)

Ne daje se..

Inace, mene poceli nagovaraju (neki sa strane da ih ne imenujem :D) da bebi pocnem uskoro da uvodim pirinac..ili one pahuljice i slicno..ne pada mi na pamet :)
Gde jure sa tom cvrstom hranom, stvarno ne kapiram..tek ima 3 i po meseca, ja cu, ako nastavi lepo da napreduje, (a sad posto sam je gnjavila da sisa non stop se ubucila tacno se oseti i vidi :D) da je ostavim da samo siki bar dok ne napuni 5 meseci, a sasvim verovatno i 6.

:think: prosto mi nije jasno, pre 13 god je bilo strikno da c vitamina nema dovoljno u majcinom mleku i da se zbog alergija izbace citrusi sa vodom i svaki dan daje c vitamin....a sada sasvim suprotno....bas me ti zaokreti nerviraju....

u principu jeste tako ali bolesti, losiji uslovi, ishrana mogu da dovedu do toga da deca ne izrastu svoju stvarnu visinu....u isto vreme, hormoni rasta postoje u hrani i cinjenica je da su mladje generacije sve vise i imaju sve veca stopala....

Da, hormoni natrpani u meso (kazu pogotovo pilece, ovo industrijsko)..od njih deca i mnogo brze ulaze u pubertet, bar sam tako citala, i gledala emisiju na discovery-ju cini mi se..

Da, hormoni natrpani u meso (kazu pogotovo pilece, ovo industrijsko)..od njih deca i mnogo brze ulaze u pubertet, bar sam tako citala, i gledala emisiju na discovery-ju cini mi se..
...и кад уђу у пубертет, активирају им се полне жлезде које зауставе раст.
Зато су у просеку данашње генерације младића и девојака ниже растом, респективно, од својих очева и мајки, барем за беле Американце европског порекла.
Али има још горе, запажен је тренд опадања умног количника(IQ) за сву децу рођену после 1970.

..soja, fitoestrogeni koji simuliraju estrogen i kod devojchica (prerani pubrertet, rane menstruacije, razvoj grudi kod predshkolki i posledichno zaustavljanje rasta
kao da je estrogenski bum doshao kad i treba)
ali i kod dechaka (zaustavljanje rasta, blokada luchenja testosterona)..
..prochitajte reklame za sojino mleko, sve ovo navode kao plus, ali za zene u menopauzi ili za body-buildere kojima vishak testosterona sheti krajnjem efektu koji zele.. :neutral:

...и кад уђу у пубертет, активирају им се полне жлезде које зауставе раст.
Зато су у просеку данашње генерације младића и девојака ниже растом, респективно, од својих очева и мајки, барем за беле Американце европског порекла.
Али има још горе, запажен је тренд опадања умног количника(IQ) за сву децу рођену после 1970.
Bas si nas utesio. :(
Ne daj Boze da medo bude nizi od mm i mene, ju naopako. Necemo ga nikad ozeniti. :sad2:
A IQ! Pa to cemo videti. ;) (dal ce biti "joj sav je na mene ljubi ga majka" ili ''to je na tebe povukao, pogledaj'' :mrgreen: )
..soja, fitoestrogeni koji simuliraju estrogen i kod devojchica (prerani pubrertet, rane menstruacije, razvoj grudi kod predshkolki i posledichno zaustavljanje rasta
..prochitajte reklame za sojino mleko, sve ovo navode kao plus, ali za zene u menopauzi ili za body-buildere kojima vishak testosterona sheti krajnjem efektu koji zele.. :neutral:

Jel nam.mozes reci da li i kako se mogu izbeci namirnice koje to sadrze?

Bas si nas utesio. :(
Ne daj Boze da medo bude nizi od mm i mene, ju naopako. Necemo ga nikad ozeniti. :sad2:
Ти барем имаш могућност да млеко и месо набавиш без адитива сваке врсте и да кад добаци до пубертета убедиш га да не користи стероиде као многи дечаци који себи тиме напумпају мишиће, и зауставе раст.
A IQ! Pa to cemo videti. ;) (dal ce biti "joj sav je na mene ljubi ga majka" ili ''to je na tebe povukao, pogledaj'' :mrgreen: )
Ово о умном количнику сам читао за конкретно Данску и једино објашњење им је било исхрана, за САД претпостављам да не смеју ни да саопште податке.
Jel nam.mozes reci da li i kako se mogu izbeci namirnice koje to sadrze?

..soje ima svuda, od keksa do virshli..
..izbeci je ne mozesh, ali bar mozesh da je svedesh na minimum..

Ne jede keks, ne jede virsle! Za sada! Ni ne sme. ;)
Ako imas neki spisak namirnica ili si voljna da nam detaljnije objasnis, sve slusam. ;)

PS, mi uzimamo domace pilice, koke, drzi baba mm-a. To meso dajem medi. Povrce kupujem. Voce jos uvek imam nesto naseg ali banane i npr.kasicu od brskve kupim ponekad... ne moze samo jabuku da jede... mada imam domacih sljiva, jabuka, kajsija.

Ali ne mozemo sve izbeci. Kad on poraste, necu ja njemu moci zabraniti keks ili virsle, salamu ili sendvic... :(

Strucni tekstovi iz oblasti farmacije i medicine

Fitoestrogeni su zajednički pojam za nekoliko grupa biljnih supstanci koje imaju zajedničku karakteristiku da njihovi aktivni metaboliti imaju hemijske sličnosti sa estrogenima.

Tekst: Vera Dabanović, mr ph.

Aktivnost fitoestrogena je 102-105 puta manja u odnosu na steroidne endogene estrogene ali su često prisutni u organizmu u većim količinama jer se prirodno nalaze u hrani pa ne dovode do alergijskih reakcija.

Fitoestrogeni se vezuju za obe vrste receptora sa većim ili manjim afinitetom.
Od fitoestrogena najbolje su proučeni izoflavoni, jer je kod njih prvi put otkrivena ova aktivnost. Najbolji izvor izoflavona jesu mahunarke, naročito soja (Glycine max). Činjenica da žene na istoku drugačije proživljavaju menopauzu, sa glavoboljom i bolovima u leđima, od žena na zapadu, koje imaju
mnogo jače simptome sa posledicama, kao i da preseljenjem sa istoka na zapad poprimaju iste tegobe kao i žene na zapadu, naučnike je navela na zaključak da je ishrana glavni razlog ovih razlika. Osnovna hrana na istoku je soja i sojini proizvodi.

Glycine max (soja) – prirodni izvor estrogena

Soja je jednogodišnja biljka koja samoniklo raste u Kini, Japanu, Koreji, Tajvanu i Rusiji. Kao droga se koristi seme. Semenke sadrže 20% masnih materija u kojima se nalaze esencijalne masne kiseline (7% linolne, 51% linoleinske, 23% oleinske, 4% stearinske i 10% palmitinske kiseline), oko 40% proteina,
fosfolipide (lecitin), složene ugljene hidrate, minerale (gvožde, magnezujum, kalijum), vitamine (E, B1, folne kiseline i vitamina B6), fitoestrogene… Fitoestrogeni su strukturno i funkcionalno slični estrogenim hormonima. Najvažniji su izoflavoni – daidzein, genistein i glicitein i lignani (enterolakton i enterodiol). Vezuju se za α i β estrogene receptore, simulišu estrogenu aktivnost i na taj način ublažavaju propratne tegobe u menopauzi:
• Smanjuju valunge za 45-50%, dok hormonska terapija smanjuje valunge za 70-90%.
• Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kliničke studije pokazuju da fitoestrogeni iz soje pomažu u prevenciji srčanih bolesti tako što smanjuju ukupnu količinu holesterola za 9%, LDL za 13% i trigliceride za 11% dok nemaju značajnog uticaja na smanjenje HDL holesterola. Smanjuju agregaciju trombocita, prevenirajući pojavu koaguluma u krvnim sudovima. Genistein utiče i na povećanje fleksibilnosti krvnih sudova.
• Povećavaju gustinu koštane srži.
• Deluju na CNS i utiču na poboljšanu memoriju i pažnju žena u menopauzi.
• Ne povećavaju mamografski denzitet tkiva dojke
Lecitin u soji sadrži sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, funkcionisanje nerava, apsorpciju masti, koagulaciju krvi. Lecitin snižava nivo holesterola, i pojačava rad srčanog mišića. Drugo važno dejstvo lecitina jeste da u većoj meri smanjuje ili čak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima.
Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje. Pomoću lecitina može se sprečiti nastanak ekcema. Lecitin pojačava moć koncentracije i pamćenja i deluje umirujuće na nervni sistem.
Izoflavona najviše ima u sojinom zrnu (oko 1100 mcg/gr), proteinu, brašnu, mleku (160 mcg/gr) pahuljicama, dok ih u sojinom ulju i sojinom umaku gotovo i nema. Primena izoflavona je kontraindikovana u trudnoći, laktaciji i kod dece mlađe od 12 godina.

Dejstvo soje na plodnost muškaraca

Klinička ispitivanja su potvrdila da je kod muškaraca koji redovno jedu soju znatno niža koncentracija spermatozoida, što navodi na zaključak da soja smanjuje plodnost kod muškaraca.
Međutim, kako je ova namirnica glavni prehrambeni artikal u Kini a Kinezi su najmnogoljudnija nacija na svetu, to su dalja ispitivanja išla u pravcu kvaliteta spermatozoida.
Ispitivanja su pokazala da soja svojim kompleksnim sastavom, esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima, poboljšava kvalitet spermatozoida, što je najbitnije za oplodnju.

Primena soje kod dece mlađe od 12 godina

Bebe hranjene sojinim mlekom imaju mnogo više estrogenskih jedinjenja nego bebe hranjene mlekom za dojenčad na bazi pravog mleka. Muške bebe hranjene ovim mlekom imale su usporeno fizičko sazrevanje seksualnih organa kao i psihičke smetnje, kao što su poteškoće sa učenjem. Kod ženske dece hranjene sojinim mlekom, oko 15 % bele rase i 50 % afroameričkog porekla pokazuju veoma rano znake puberteta, kao što su razvoj dojki i rast stidnih dlačica, čak pre osme godine života (neke i pre treće godine).

kao sto se vidi s obzirom na vise od 100 puta manje dejstvo od estrogena mi nismo uopste u rizicnoj grupi jer nam se ishrana ni ne zasniva u vecoj meri na soju....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back