Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jakov se jos uvek ne igra bas igrackama, osim onim sto mu je iznad krevetica i bejbi dzim-a, to mu drzi paznju
ali on jos uvek ne hvata nista rucicama, kontam da ce mu za par nedelja postati zanimljive igracke tj zvecke i suskava knjiga
a ima i nekog krpneog medu koji na ivicama ima onako cvorice, specijalno za sisanje kao, to je dobio, mada se ja sve bojim da mu to stavim u krevetac jos uvek

i devojcice su naprednije, cini mi se.... i ovaj moj ne vata nista od toga, a nije mu.ni zanimljivo

Uglavnom je tako. ;)
Jedna nasa drugarica, 5 dana mladja pd mede, u svemu ga je sisala po par nedelja. Okretanju, sedenju, puzenju, ustajanju.
Sem u kilazi, tu se medo ne da. :mrgreen:

Danas je usavrsio puzanje. Bas onako kao mali Kica. :)
A klopa... minimalno 200g po obroku. 3 obroka ima. Ne smem da mu uvodim uzine, razvalice se covek. Ne znam gde mu stane. Obicno pojede oko 300g za rucak, dorucak i vecera ne dam vise od 200g.
A rucak kad zavrsi, onda jos krka suva Leba... jednu sredinu obicno... i jos bi on mozda ali ja ne dam... a tad se obicno i zasiti.

Da pitam iskusnije mame ...moja bebica od 2 meseca je promukla , nema temperaturu za sad , ali sam primetila da ceo dana danas spava i samo bi spavala , jede, malo se poigramo i spava sto ej cudno za njega jer inace nije spavao preko dana ni 3 h ....i veceras popio mleko i uspavao se sam za minut sto je bas neverovatno za njega ,...i kad krene da klopa flasicu pocinje da place u pocetku i da je odbacuje , ceni se i onda ga smirim pa se nekako ubedimo da pojede obrok ...pitanje je : jel ima uplau grla >? kako generalno znate da bebu nesto boli> jel onda beba neprekidno place i ceni se ili spava kao ova moja ?> mene muc ubedjuje da nije nista strasno i da se odjednom promenio i shvatio da mora da se ponasa kao sve druge bebe da jede i spava :) inace je samo plakao i ne svaoa po cele dane :)

..nisu devojchice naprednije, vec su veshtije u multitaskingu, kao i zauvek kasnije.. :)
..dechaci uche jedno po jedno, devojchice guraju sve paralelno..
..na kraju se svi sustignu, naravno.. :)

gledam mog blenticu :) on se smeje, cici, guce, mlati rukicama, nogicama, al kad mu dam suskavu knjigu il kad ga stavim pred taj bebi dzim, gleda belo :D :mrgreen:
kad ja suskam il ja lupam po dzimu, on sve gleda, prati, izbeci se, nista njemu nije jasno :D
al sam da se protegne i podigne ruku da dohvati, ma sanse nema :D
original crnogorac :D
vazno da zna da me zgrabi rucicom za majicu kad ga uzmem i da se privuve skroz do sise :)))))

gledam mog blenticu :) on se smeje, cici, guce, mlati rukicama, nogicama, al kad mu dam suskavu knjigu il kad ga stavim pred taj bebi dzim, gleda belo :D :mrgreen:
kad ja suskam il ja lupam po dzimu, on sve gleda, prati, izbeci se, nista njemu nije jasno :D
al sam da se protegne i podigne ruku da dohvati, ma sanse nema :D
original crnogorac :D
vazno da zna da me zgrabi rucicom za majicu kad ga uzmem i da se privuve skroz do sise :)))))

..pa koordinacija oko-ruka se uchi,
a koordinacija nos-ruka-usta je urodjena.. :lol:

e zaboravih da vas pitam...
Luca se već mesec dana diže na noge, sad već lepo stabilno stoji kad se pridržava, drži se jednom rukom, drugom "radi", čučne da dohvati igračku koja je pala. ide u stranu pored nameštaja i u krevetcu. i jako traži da je vodamo. dopuzi do nas, pa se podigne i grabi naše ruke i hoće da hoda.
da li smemo da je vodamo??? nešto mi skroz neprirodan njem položaj dok hoda, ruke odu onako iza glave, jer bi ona da trči, nagne telo unapred, i hoda na prstima. a kad stoji, puno stopalo.
nisam kupovala one prave cipelice i bez veze mi da joj to oblačim u kući.

da čujme mišljenja, iskustva vezano za vodanje?

e zaboravih da vas pitam...
Luca se već mesec dana diže na noge, sad već lepo stabilno stoji kad se pridržava, drži se jednom rukom, drugom "radi", čučne da dohvati igračku koja je pala. ide u stranu pored nameštaja i u krevetcu. i jako traži da je vodamo. dopuzi do nas, pa se podigne i grabi naše ruke i hoće da hoda.
da li smemo da je vodamo??? nešto mi skroz neprirodan njem položaj dok hoda, ruke odu onako iza glave, jer bi ona da trči, nagne telo unapred, i hoda na prstima. a kad stoji, puno stopalo.
nisam kupovala one prave cipelice i bez veze mi da joj to oblačim u kući.

da čujme mišljenja, iskustva vezano za vodanje?

Koliko shvatam to kako bi ona da hoda nije dobro. Taj polozaj sa rukama u vis, sa telom unapred i na prstima nije kako bi trebalo.
Koliko Luca ima sad?
S druge strane iako bi fizijatri to preporucili meni onako prakticno dodje bzvz da dete sputavam ako ona pokazuje zelju za odredjenom vrstom kretanja. Tako da bih je pustala koliko moze sama, a vodanje bih izbegavala.

Koliko shvatam to kako bi ona da hoda nije dobro. Taj polozaj sa rukama u vis, sa telom unapred i na prstima nije kako bi trebalo.
Koliko Luca ima sad?
S druge strane iako bi fizijatri to preporucili meni onako prakticno dodje bzvz da dete sputavam ako ona pokazuje zelju za odredjenom vrstom kretanja. Tako da bih je pustala koliko moze sama, a vodanje bih izbegavala.

za par dana 10 meseci. i meni bez veze da je sputavam. pokusavam da izbegavam vodanje, recimo ne hvatam je ja za ruke, pa ajd da malo setamo, nego kad bas zapne. nije to sad vodanje satima, malo je prosetamo, pa pokusavamo da je zainteresujemo za neku igracku na podu.
pomisljala sam na onaj povodac,kaiseve ili kao se to zove, tu bar ruke nisu iznad glavice...
inace puzi super, vec mesec dana onako lepo cetvoronoske i bas brzo.

jakov nocas jeo u devet zaspao posle toga i spavao do 4h
pokusala da ga probudim oko 12h da jede nije bio zaineterosvan uopste
posle toga se probudio oko sedam opet da sisa

prosli put mi dr rekla da ga ne budim nocu, ali to je sada skoro sedam sati sna, moram da je pitam
mada ako dobro napreduje mislim da nece biti potrebe, videcemo

Novka, videla sam slike Blago vama. Uzivancija. bas lepo.
Kvinsi takodje.
I ja jedva cekam da idemo negde... bilo gde. :)

Suki, ja je ne bih vodala. Fizijatri kazu da dete treba da prohoda izmedju 12-16 meseci. Naravno svako je individualno.
Ja sam odavno resila da ama bas nista ne forsiram. Sve sam. Kad bude fizicki i psihicki spreman.
Medo je sa 9 meseci prvi put samostalno seo, iz lezeceg polozaja se digao u sedeci.
A juce je naucio da puze. Odavno je on mobilan, ali se vukao kao vojnik, digne se u polozaj za puzenje, razgleda malo, pa ipak legne i tako vojnicki puze. A od juce bas onako ko Kica. :)
Od pre nekoliko nedelja sedi na svojim petama, tako je visociji pa ima veci pogled.
I kod mojih kad je, hvata se za orman, fioke imaju nesto bas pogodno za podizanje, pa se digne na kolena. A u kolocima, ona redovna stara, e tu pravi sou. Tu se podigne na noge, okrene telo, nasloni na naslon, pa pipka one rucke. Ali ne dugo.

Novka, videla sam slike Blago vama. Uzivancija. bas lepo.
Kvinsi takodje.
I ja jedva cekam da idemo negde... bilo gde. :)

Suki, ja je ne bih vodala. Fizijatri kazu da dete treba da prohoda izmedju 12-16 meseci. Naravno svako je individualno.
Ja sam odavno resila da ama bas nista ne forsiram. Sve sam. Kad bude fizicki i psihicki spreman.
Medo je sa 9 meseci prvi put samostalno seo, iz lezeceg polozaja se digao u sedeci.
A juce je naucio da puze. Odavno je on mobilan, ali se vukao kao vojnik, digne se u polozaj za puzenje, razgleda malo, pa ipak legne i tako vojnicki puze. A od juce bas onako ko Kica. :)
Od pre nekoliko nedelja sedi na svojim petama, tako je visociji pa ima veci pogled.
I kod mojih kad je, hvata se za orman, fioke imaju nesto bas pogodno za podizanje, pa se digne na kolena. A u kolocima, ona redovna stara, e tu pravi sou. Tu se podigne na noge, okrene telo, nasloni na naslon, pa pipka one rucke. Ali ne dugo.

Hahahahah, tako i moj Rajče. Na stomak i puzi kao vojnik, a onda skonta da mu je to sporo, pa krene kao glista - skupi se, zgrči mišiće, odbaci se u luku i bupne na stomak. Prvi put kada sam to videla preseklo me je, dotrčala sam očekujući da počne da plače, ipak je tresnuo na stomak. A on kez od uva do uva i nastavlja dalje.
Ali je brzo naučio da puzi kao Kića.
A sad hoda. Sam ustane, npr. uz dvosed, sam se pusti i predje tako celu sobu. Naravno, to je nestabilno hodanje, ali se usavršava. Čim se on sam pustio, neka ga, neću ga sputavati. :) Od poodavno to radi, zapravo.

za par dana 10 meseci. i meni bez veze da je sputavam. pokusavam da izbegavam vodanje, recimo ne hvatam je ja za ruke, pa ajd da malo setamo, nego kad bas zapne. nije to sad vodanje satima, malo je prosetamo, pa pokusavamo da je zainteresujemo za neku igracku na podu.
pomisljala sam na onaj povodac,kaiseve ili kao se to zove, tu bar ruke nisu iznad glavice...
inace puzi super, vec mesec dana onako lepo cetvoronoske i bas brzo.

Mislim d aimas na nekoj od tema, da li cak na trudnicama, pisla je Terapeut o tome i kacila neke snimke vezano za razvoj motorike. Ja sam malo pozaboravljala ali treba da sami nauce da sede, pa da se oslone rukom na stranu i da se tako dizu, preko boka, a ispravno ucenje svakog tog obrasca i njegov redosled je bitan kod uspostavljanja sinapsi i statijaznam :). Tu ima obajsnjenja i zasto ne dubak, setalica i sl pomagala. Zam samo da to hodanje na prstima i sa dignutim rukama nije dobro.

moj je sin sam stao na noge sa 7 meseci a prohodao sa 10.5....nisam nista forsirala a pogotovu ga nisam vodala...najbolje je da bude u neklizajucim carapicama i da sama pokusava....jeste prerano ali to se ne moze sputati ako ona zeli, mada je meni ortoped rekao da se kod tako ranog hodanja cesce krive zglobovi i budu ravna stopala....kod nas se sve to posle ispravilo sportom.........

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back