Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oooo da, čorbe i supe voli, naročito slatko to njupa. Pa ja natrpam povrća više nego što ima na pijaci, svašta nešto. Ali griz nisam probala još da mu dajem. Eto, nisam, bez veze. Zgusnem čorbu sa malo brašna zamućenog u vodi, tj. to je bela zaprška, ali griz mi nije pao na pamet. I nema neke potrebe da je zgušnjavam, ionako je guuuustaaaaa, ali vidiš, griz je ok iz ugla žitarica. probaću, hvala.

..i moji vole chorbe od povrca, ja stavim i malo pirincha i griza na kraju, jedno jaje umuceno i razredjeno vodom ali mora da prokuva, da ima "crtice" od jajeta.. :lol:

..posle toga shta god da je za ruchak, ne brinem koliko su pojeli, u njoj im je 2/3 obroka svakako.. :)

Ma, njima treba skrob, ne treba im saharoza.
Slozeni UH kao izvor E zbog intenzivnog rasta.
Treba da bude kontrolisan, tj. manji unos vlakana zbog nerazvijenog digestivnog sistema i smanjene apsorpcije Fe kod viseg unosa.
Zato vlakna iz voca i povrca i manje iz integralnih zitarica, znaci, njima je i beli hleb, bleo brasno, griz OK.

Zaboravih.... sad mi se za slavu slatko najeo bobovih pihtija. :lol: One se prelivaju kao nekim sirupom od vode i ulja i aleve paprike, pa tek onda dobiju onaj pravi ukus, ali ja sam mu pre tog sirupa dala - i oždrao se propisno :lol: Ono bljutavo, a njemu super.
Posle mu baba dala i sa tim sirupom. Ništa mu nije bilo, osim što je bio sit kao vaška. Ali opet, aleva paprika, pa upržena... :think:
A najeo se i prebranca, takodje sa 100 kila aleve, i ništa.
Sreća, pa nije to tako svaki dan, hajde, ionako ne jede alevu inače. Ustvari, čini mi se da je ovo prvi put da je jeo jelo sa alevom.

E, skoro sam procitala da neke mame pocinju dohranu Plazmom.
Tj. "plazmica i pecena jabuka". :eek:
A sto mrzim te deminutive, ako je "plazmica", "cajic", "sokic",...onda mora da je dobro za bebu. :roll:
Mozda je to zato sto nisam mazna deminutiv zena, kad cujem prenemaganje i tepanje, odmah mi krene :bljak:

Nama je receno prvi put 30gr tj dve velike kasike pa se povecava posle...mi za sad jedemo oko 70gr a 13 ti nam je dan sta mislite koliko bi sad trebali da ruckamo nekako i mene je strah da mu nepreopteretim stomacic a i nezurimo...polako..mi spanac vec ruckali ovde se daje na pocetku dok kod nas kasnije koliko vidim...

Nama danas 8 dan... sargarepa. Stavila 50 g, poruckao 40 g i nije hteo vise..

Negde sam nasla da se spanac i blitva ne smeju ovako davati bebama nego potapati u maminom ili ad mleku.. al ne znam zasto i kako se to konkretno radi.. pa se i plasim da uvedem..
Molila bih iskusne mame ovde ako nesto znaju o tome da napisu..

hvalaaa,

možeš tikvicu, kod nas je još uvek ima. pa paškanat. pa cveklu. ja bih sa karfiolom malo sačekala, ili probaj pa ako ne smeta, krkaj. on zna da nadima....
možeš krušku, breskvu, kajsiju (ova zadnja dva u gorovim kašicama, ako nisi stavljala zimnicu :)

Nisam stavljala zimnicu a kasice necu davati.. ono sto ima u sezoni pa kad stigne i to ce jesti.
E super za paskanat i cveklu, mozda onda to dam pre brokolija i karfiola..

..nije im isto afro, vocni doruchak se moze napraviti na pet nachina, a svaki od njih sa razlichitim vocem je sasvim razlichit ukus.. :)
..na stranu shto deca uglavnom vole poznate stvari vishe nego nepoznate.. :)

Odlucila sam da vocne zadnje uvedem.. jel ima iskustava da beba lakse prihvata slatko i posle je teze sa povrcem.
Jel mozes tih 5 nacina da iskuckas.. bice mi od koristi uskoro.

A, to jeste. :)
Nego, procitala sam, neko je napisao krenuo dohranu sa integralnim pirincem, to ja sa 30 (dobro, 31 sutra :whistling:) jedva svarim.

Ja sam bato..
Inegralni pirinac je prvo odstojao cele noci da nabubri pa ga skuvala i onda u blenderu izmrvila do strukture pirea.. sa manje vode i postepenim dodavanjem..
Od tri stavri koje sam mu do sad uvela najvise je kidisao bas na njega i super je posle toga bio. Zelim da svom detetu dajem kasice od celog ( inegralnog ) zrna.
Znaci inegralni pirinac, kukuruz, posle heljda, proso - bezglutenske zitarice, a kasnije cemo videti

Ma, njima treba skrob, ne treba im saharoza.
Slozeni UH kao izvor E zbog intenzivnog rasta.
Treba da bude kontrolisan, tj. manji unos vlakana zbog nerazvijenog digestivnog sistema i smanjene apsorpcije Fe kod viseg unosa.
Zato vlakna iz voca i povrca i manje iz integralnih zitarica, znaci, njima je i beli hleb, bleo brasno, griz OK.
Kis, citala sam negde da veliki unos mleka kod dece nije dobar. Kalcijum iz mleka vezuje se za gvozdje... tako nesto...
Jel to istina?
ja od malena nisam htela da jedem hleb i nista mi ne fali
Si sigurna? ;)
Cickava, imas testenine bez jaja, sadrze samo brasno i vodu. Ja kuvam te Strahinji, ali nije bas ljubitelj. Pogledaj na kesi pise sastav.
Jesi li probala da pravis pastetu?
Nisam. Probacu.
A i testrnine te moram naci, ovo sto imam sve sadrzibtragove

Nama danas 8 dan... sargarepa. Stavila 50 g, poruckao 40 g i nije hteo vise..

Negde sam nasla da se spanac i blitva ne smeju ovako davati bebama nego potapati u maminom ili ad mleku.. al ne znam zasto i kako se to konkretno radi.. pa se i plasim da uvedem..
Molila bih iskusne mame ovde ako nesto znaju o tome da napisu..

Nisam stavljala zimnicu a kasice necu davati.. ono sto ima u sezoni pa kad stigne i to ce jesti.
E super za paskanat i cveklu, mozda onda to dam pre brokolija i karfiola..

Odlucila sam da vocne zadnje uvedem.. jel ima iskustava da beba lakse prihvata slatko i posle je teze sa povrcem.
Jel mozes tih 5 nacina da iskuckas.. bice mi od koristi uskoro.

Ja sam bato..
Inegralni pirinac je prvo odstojao cele noci da nabubri pa ga skuvala i onda u blenderu izmrvila do strukture pirea.. sa manje vode i postepenim dodavanjem..
Od tri stavri koje sam mu do sad uvela najvise je kidisao bas na njega i super je posle toga bio. Zelim da svom detetu dajem kasice od celog ( inegralnog ) zrna.
Znaci inegralni pirinac, kukuruz, posle heljda, proso - bezglutenske zitarice, a kasnije cemo videti

ma kako tretirala celo zrno, celuloza ostane ocuvana....nisam ubedjena da je toliko vlakana dobro bebama....savetujem ti da se raspitas....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back