Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tara, polako, mi smo imali isti slucaj pa se ispostavilo da nije nista :)
ne znam sad do kog meseca je i kijanje refleksno, mene je i to brinulo

nego shebano vreme inace bih ti rekla da ga odvedes kod lekara za svaki slucaj, da znas na cemu si
mada cesta je ta pojava, beba smrkce, tu i tamo kasljucne, mi se tripujemo, a ono nista :D

zene, kako da otpusim bebcu nosic?
stavila sam fizioloski, onaj bebisol i stavljam mu od nocas ali slaba vajda... ili ja to lepo ne stavim...

ne moze normalno ni da spava ni da sisa, muci se jadnicko od juce : (

imam onu pumpicu sto usnama izvalcis, ali kazu da se ona ne koristi za bas male bebe, tek kasnije

Tara, fizioloski je najbolje kupiti veliko pakovanje - em kosta 90 dindzi pola litre a mali bebisol 25 din, mislim koja razlika ludilo, a jos iz malih ampula ne mozes da mu spricnes u mlazu..ovako uzmes spric, povuces fizioloski, okrenes bepca sa strane, istisnes mu u nozdrvu u mlazu, na jednu nozdrvicu udje a na drugu izadje vodica, tacno se vidi da skroz prodje, i onda ga okrenes preko ruke na stomacic da visi da iscuri to fizioloskog a i slincici sa njim..
Nama ovo funkcionise ok, tako rade bebama u porodilistu..

I mi kupili tu istu pumpicu, pitali jel moze za bebu od dva meseca - rekli su nam da. E sad da li moze za malog mladjeg od mesec dana, ne znam.

misija ciscenja nosa odradjena sa fizioloskim i spricem i nakon toga kupanjac i sve je iscurelo : )
kis, kaki, od kada smo mu promenili hranu i uveli onu combiotic kaki redovno i uredno zlatno zute boje, piski kao lud, pupupu da ga ne ureknem, ja i dalje ne jedem nista mlecno, umirem za johurtom aliizdrzacu jos malo pa cu probati da uvedem da vidim da li je imalo neke veze

Da papagajisem? :)
Vazno je da dobija zadnje mleko.
Ja iskreno mislim da ga nije dobijao zato sto nije kakio redovno, zato sto je kakio zeleno i na kraju ono merenje.
Do 6 nedelja bi trebalo da dojena beba ima 3-4 stolice dnevno prosecno (2-5).
Posle 6 nedelja moze 7 dnevno, moze jednom u 7 dana.
E, sad, vi ste bili na dohrani od pocetka, to sve menja, ovo vazi za iskljucivo dojene.
Ipak mislim da nije dobijao dovoljno zadnjeg mleka.
Ili nepravilno sisa, ili je navikao na flasicu, pa cim sporije ide on vise nece, ti vidis da ne mozes da izmuzes-mislis da nema vise mleka u dojci, pa mu das drugu ili dohranu ili kako god...
Mogu samo da nagadjam zasto, cinjenica je da mu je falilo zadnje mleko.
Ako mu prebrzo promenis dojku, njemu se zeludac napuni 2x prednjim mlekom, pa em ne dobije masno, em ni dohrane ne popije puno...
Obrati paznju na to.
Javi kako ste prosli, drzim palceve! :cmok2:

kis, on nije bio na dohrani odizlaska iz bolnice, dan dva posle pa sve do merenja i tada je samo sisao, a dojku sam menjala na 2,5 sata, bas zbog zadnjeg mleka...
mislim da dobro vuce jer vidim da guta, posebno kada je puna dojka pa on posisa i ssmeksa skroz...
jedino sto on u pocetku kada bas ima mleka i to prednjeg sisa aktivnije nego kasnije...tako je od kada sisa, dok se jos nije ni sreo sa flasicom...

ne znam, ne mogu da docekam sutra kobtrolu...

e,i na koju foru pumpica ne izvlaci mleko ako ga ima?

ja sam izgleda bila smotana, bilo da crknem u pocetku kad nadoslo mleko, a pumpica - sipak
pa sam morala malo rucno, malo mi se i upalila jedna dojka, ono sa sve temperaturom i crvenilom, al' proslo, forsirala sam obe za dojenje i izmlazala kako stignem
a to prednje zadnje mleko nisam ni kontala, bebac 5 min. sisa i zaspi i ondaK budjenje pa isti scenario
nije ni cudo sto je bio gladan :roll:
i umesto da mi neko objasni tu misteriju, terali me da mu dajem dohranu

opet ja, necu vise, bitno je da smo ostali na sisi jer je tako najbolje za njega (kontam ja da je dohrana i skupa i da se dosta baci, ali bar bih mogla da mrdnem malo, ovako mesecima se nisam odvajala od bebe, a i jednom kad sam mu ostavila dohranu za veceru da mi mleko nadodje jer je zezao, a i, moram da priznam, da izadjem medju ljude, imali smo 'dobar' udes i zamalo ostali bez glave, a prosli samo ugruvani, tako da, samo gluposti u pocetku)

necu vise ni da dolazim ovde, prisetim se gluposti :aha:

Bogme S kaki 7 puta dnevno od kad se rodila pa i sad..svaka pelena koju presvucem je ukakana. Ok, ne svaka, al eto, 6-7 sigurno.
Ne znam jel to dobro ili sta :mrgreen: A ok je boja, senf. No ja gledam onako kako mi i patronazna rekla, da su teske pelene, bitnije je da je piskila nego da je kakila.
Kistina, a nakon izvucenog zadnjeg mleka, jel i dalje moze da se iscedi koja kap? Meni uvek bude, koliko god da sisa..

Sad mi smesno kako sam razmisljala pre trudnoce - boze necu valjda kad se porodim pricati samo o boji i kolicini bebine kake, da li je podrignula i slicno i sad hvatam sebe da radim upravo to :mrgreen:
AL bas me briga, tad nisam imala pojma da ti se ceo svet izmeni sa rodjenjem deteta, koliko je to bitno da pratis bebin napredak i da li sve dobro radis po tome..
Bitno da pricam o tome sa drugim mamama sa bebama, a ne pricam o tome onima koje to ne zanima, tj koji jos nemaju decu, njima je to smor.

kis, on nije bio na dohrani odizlaska iz bolnice, dan dva posle pa sve do merenja i tada je samo sisao, a dojku sam menjala na 2,5 sata, bas zbog zadnjeg mleka...
mislim da dobro vuce jer vidim da guta, posebno kada je puna dojka pa on posisa i ssmeksa skroz...
jedino sto on u pocetku kada bas ima mleka i to prednjeg sisa aktivnije nego kasnije...tako je od kada sisa, dok se jos nije ni sreo sa flasicom...

ne znam, ne mogu da docekam sutra kobtrolu...

e,i na koju foru pumpica ne izvlaci mleko ako ga ima?

Nemam pojma, Tara, negde je bio problem sa dojenjem, a gde, ne znam, jedino da sam sedela pored tebe k'o Cickova svekrva, tako bih znala. :(
Nista, kompresije kad slabije krene da sisa jedino to.

Mleka uvek ima, ne moze da ga nema u dojci. Zlezda, proizvodi se konstantno.
Beba kad sisa pokrece refleks otpustanja mleka stimulacijom nervnih zavrsetaka u bradavici, hipotalamus dobija signal, hipofiza luci prolaktin i oksitocin.
Prolaktin utice na stvaranje, oksitocin na otpustanje mleka.
Pod uticajem oksitocina dolazi do kontrakcija oko alveola, tako se mleko istiska.
Moze se razviti i uslovni refleks otpustanja mleka.
Kad beba zaplace, mleko curi, bez obzira na to sto nije na dojci i ne stimulise bradavice.
Sve to je tesko pokrenuti vestacki, pumpicom.
Moze da se iscedi pumpicom ili rucno, naravno, lakse je kad je dojka puna da se izmuza.
Ali, ako ne mozes da izmuzes to ne znaci da mleka nema, uvek ga ima.

Bogme S kaki 7 puta dnevno od kad se rodila pa i sad..svaka pelena koju presvucem je ukakana. Ok, ne svaka, al eto, 6-7 sigurno.
Ne znam jel to dobro ili sta :mrgreen: A ok je boja, senf. No ja gledam onako kako mi i patronazna rekla, da su teske pelene, bitnije je da je piskila nego da je kakila.
Kistina, a nakon izvucenog zadnjeg mleka, jel i dalje moze da se iscedi koja kap? Meni uvek bude, koliko god da sisa..

Sad mi smesno kako sam razmisljala pre trudnoce - boze necu valjda kad se porodim pricati samo o boji i kolicini bebine kake, da li je podrignula i slicno i sad hvatam sebe da radim upravo to :mrgreen:
AL bas me briga, tad nisam imala pojma da ti se ceo svet izmeni sa rodjenjem deteta, koliko je to bitno da pratis bebin napredak i da li sve dobro radis po tome..
Bitno da pricam o tome sa drugim mamama sa bebama, a ne pricam o tome onima koje to ne zanima, tj koji jos nemaju decu, njima je to smor.

Da, apsolutno. Uvek.

Sali, zamisli moj pokusaj pricanja mladjoj sestri o tome da li je bebac kakio ili ne :mrgreen:
kad god se cujemo telefonom, prvo me pita da li dojim bebu i zasto je, zaboga, zovem dok to radim
kad je bila kod mene, izletala je iz sobe kad krene dojenje, a pred njom i mamom imam slobodu za tol'ko
da ne pricam o tome kako je ovde jednostavno normalno da ti sveki ulazi i gleda, pa i zaova kad je bila, navikla sam jer nisam imala snage da na svakih sat vremena dizem dupe i zakljucavam vrata, bas me briga
a forum je super, evo ovde mogu da kazem da je i moj bebac od rodjenja pa do neka 4 meseca, cini mi se, kakio od 4 do 9 puta dnevno i da me niko ne gleda kao ludaka :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back