ija_ftn
Domaćin
- Poruka
- 3.487
Skandia, ako sam dobro shvatila:
Srecan rodjendan
Srecan rodjendan

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Novka (i ostale, of course), imam jos koje pitanje u vezi sa ishranom:
Strahinja sad ima 11 meseci za koji dan, pa se pitam kad je vreme da njegov rucak pocne da lici na nash - u smislu: kad da mu dam prvo supu, pa onda npr razdvojeno meso i povrce...?
posto mu jos uvek sve barim, onda mi nesto bzvz da mu dajem odvojeno meso i povrce onako samo skuvano, da ne bude previse suvo, nego iseckam sve i pomesam, dodam malo putera, nalijem vode u kojoj se kuvalo ako je pregusto i tako jede. Mm me kritikuje da lici na pomije.
Kad mogu da mu dam supu sa rezancima ili knedlama npr?
I kad ste pocele da solite?
Ja jos ne solim nista, ali kad je bio prehladjen proslog meseca vodila sam ga kod neke dr koja nije nas izabrani lekar i ona mi je rekla da pocnem da solim hranu jer treba da unosi jod.
Kako npr izgleda rucak deteta u tom uzrastu?
Ako sam daviteljka, izvin'te me![]()
I ja mislim da ce biti lakse kad krenem da solim i da na druge nacine spremam hranu sem barenog. Pohovano meso ili peceno u rerni ce svakako moci da se jede posebno a ne smuljano sa povrcem u istom tanjiru, ovako mi bezveze da razdvajam npr posebno grasak pa sargarepu pa krompir a sve u jednom obroku.
A kako si mu davala supu? Samo vodu, u stvari, od kuvanja mesa i povrca, bez soli i rezanaca? Jel hteo to da popije? Kad pomislim na to (bez zacina) i meni pripadne mukica![]()
Nisam ja pravila, mi nemamo ni rernuSve sto mi treba ja ili narucim kod moje mame (ponesem sastojke a ona napravi) ili kada je svecana prilika onda kod Kristine. Ima jos opcija kada moji odu na more ili na Divcibare pa ja odem kod njih da cuvam kucu (odem jednom dnevno na sat-dva, sto je super kada je leto jer namestim bazen
) pa onda napravim sve cega sam se zalelela i ja i mm, a da se pece u rerni.
Ja mislim da su oni napravili redovno okruglo testo, ispekli ga, pa kada je gotovo presekli na pola (i tako dobili polukruzno peceno testo). Ukus je bio, ako se dobro secam, banana, jer tada Junior jos nije jeo cokoladu. Napravili su fil od vanile i dodali banane. Tako je lakse i za ukrasavanje jer ne "probije" fil.
A sad, nesto sasvim drugacije:
Nemojte me popljuvati, ali ja sam mu od punih deset meseci polako pocela soliti rucak (znaci ne kao nama, vec samo kada se setim na vreme, dodam pola ili cetvrtinu od nase kolicine). Meni je komsinica koja je lekar (sada vec u penziji) rekla da krenem polako i meni se cinilo to logicno jer sa godinu dana on treba jesti SA NAMA (naravno ne preslano i ne preljuto ali odprilike ono sto i mi jedemo) a nece jesti sa nama ako do tada jeo sve bljutavo. Znaci ja sam mu polako uvodila so (i vegetu) ali jos uvek kuvam sa smanjenom kolicinom zacina i mi smo se nekako navikli na to. Nameravam tako i nastaviti.
On je popio redovnu pilecu supu bez rezanaca u kojoj sam kuvala piletinu, sargarepu, grasak, kukuruz itd. Znaci samo sam iscedila supu i prelila u bocicu (ima malu bocicu koju ne koristimo ni za sta drugo, vec samo za supu). Popio je bas dosta. Prvi put je samo probao, a posle je popio ok kolicinu. Sada mu vec dosta dugo nisam davala tako jer ruca sve komplet u jaslicama.
Ja sam mu davala przeno pilece belo meso, koje sam pekla u tefalu na 1/4 kafnene kasikice maslinovog ulja. Mnogo vise voli peceno meso od kuvanog (valjda zato sto mu zaista retko dajem, pa mu to dodje kao nesto specijalno). Ja se sada ne secam kada sam mu prvi put dala przeno meso, ali negde odprilike u 9-10 mesecu.
I gledam HIPPove kasice i oni stavljalju so u 9+ teglice.
Jaoj sto me nervira ovo moje dete dok jede, poludecu od njega...
nekako sam prihvatila da se sav izmulja kao prasac, posle svakog obroka ide komplet presvlacenje i pranje
ali sad mu je najnovija fora da svaki, ali bas svaki, zalogaj kad mu stavim u usta prvo izvadi pa malo promulja po ruci pa vrati u usta
a ako mu se ne svidja onda sam izvadi rukom iz usta i baci
svaki obrok nam traje do u nedogled, dok on svaki zalogaj izvadi, promulja, vrati, sazvace, pa sve ponovo
izludecu, majke mi![]()
a jel krenuo da ruku posle brishe u kosu?.... moj sreca nije zagledao, ali je zato voleo da skine sa kashike pa da sam stavi rukom u usta ... naravno pola padne gde stigne i taaaakoooo ...
![]()
Medo mi je dobio 150g za mesec ipo.![]()
aman zeno raste ti dete, pusti gaNisam vodila medu kod dr. nego sam ga bacila na kantar.
Dete mi vec duze vreme na istoj kilazi...
A uopste ne izgleda mrsav.
Danas je pojeo:
Sisanje
200g voca za dorucak
200g meso+povrce
Jednu bananu
200-300g meso+povrce
sisanje
Oko 200g palente na mleku
sisanje
gde mu stane?! I gde su te kile bre?(a kaki ko grlica-lepo i uredno 3-4 puta na dan)
palo je i prvo samostalno kupanje i ne zna se ko je bio spetljaniji od nas troje, na kraju je zaspao kao klada, malo sisao i komirao se, sad mi zao da ga budim da jede, ali probudice se sam uskoro nadam se...
jao ovde su privatni vrtici minimum 180 euKod nas u okolini i u Subotici se plaća 100-120 din na sat, ali to samo onima sa preporukom. U to spada u spremanje kuće što se zabrlja za tih desetak sati i kuvanje hrane za dete. A oni neprovereni traže 50 -80 din na sat.
Sad, ja plaćam privatni vrtić 8000, a tu ima tri obroka, dve vaspitačice, idealni uslovi, podno grejanje, nije samo čuvanje nego i obrazovanje.