Sve o bebama 0-12 meseci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kaze mi sveki da je negde citala da davanje mesa svaki dan deci moze da izazove agresivnost.
S druge strane trebaju im proteini

e sad koliko davati ili ne davati nemam pojma.
Bas cu pitati moju snaju u italiji koliko su njoj rekli

..chichak, nisu prioteini samo meso.. :lol:
..mleko, mlechni proizvodi, jaja, riba, leguminoze iliti mahunarke (pasulj, grashak, sochivo) - sve su to odlichni izvori proteina..

Samo izmlazanje, rucno ili pumpicom.
Pretpostavljam da joj se smanjuje kolicina mleka jer nema stimulacije, onda i kad mleko vise ne izlazi-neka izmlaza "na prazno" bar jos 5 minuta u svakom izmlazanju.
Vazna je stimulacija.
Bice malo muke da beba nauci da sisa jer se refleks sisanje-gutanje-disanje razvija tek u 35-36 nedelji trudnoce, ali je apsolutno moguce da doji, i preporucljivo je narocito za nedonoscad jer majcino mleko sadrzi faktore koji stimulisu razvoj i sazrevanje nezrelih organa, samo treba puno strpljenja.
Srecno! :cmok2:

Hva Kis. A jel može da se zamrzne mleko i koliko može da stoji zamrznuto?

nece beba sisati jer je mala i sto kaze kis nema jos taj reflex
ali svaka majka koja moze i zeli, ostavlja svoje mleko pa se ono daje bebicama, najcesce kroz sondu dok su jako mali....

p.s. ja citala da kao mleko moze 3 meseca da stoji zamrznuto u zamrzivacu,
kao najbolje da se kupe one sterilne flasice za urin pa u to da se sipa mleko i zamrzne....
valjda se kasnije lakse odledi a i manje su kolicine, zgodno je valjda i prakticnije

..chichak, nisu prioteini samo meso.. :lol:
..mleko, mlechni proizvodi, jaja, riba, leguminoze iliti mahunarke (pasulj, grashak, sochivo) - sve su to odlichni izvori proteina..
Znam, ali on ne sme sve navedeno do rođendana... :neutral: :( samo meso
Hva Kis. A jel može da se zamrzne mleko i koliko može da stoji zamrznuto?

Moze, naravno.
Ja imam još mog zamrznutog u zamrzivacu.
Do 6 meseci moze da se cuva

..u tvom mleku ima sasvim dovoljno proteina, sve do prvog rodjendana..
..falice mu gvozdja i vitamina C, tri porcije mesa nedeljno i voce i povrce svaki dan ce to popuniti..
..ne znam shta te brine, da jede previshe ili premalo..?

Varira, od dana do dana...
Zadnja dva dana klopa, sve pojede iz činije, a baš puno napravim...

Ne bih volela da mu nešto fali, zbog tog ne unošenja mlečnih proizvoda, ribe, jaja itd... ?

Misliš da se sve može nadoknaditi sa povrćem i voćem?

novka, ako ti nije problem jel možeš u kratkim crtama da mi ispišeš kako si ti uvodila?
Kako ti je izgledao jelovnik bebe u 7, 8 mesecu?:zag:

Ne bih volela da mu nešto fali, zbog tog ne unošenja mlečnih proizvoda, ribe, jaja itd... ?

novka, ako ti nije problem jel možeš u kratkim crtama da mi ispišeš kako si ti uvodila?

..morala bih da prekopam stare postove, a to mozesh i ti da uradish.. :rumenko:
..ja nishta ne pishem, osim ovde, drzim se nekih opshtih pravila i pratim dete..
..btw, grashak moze od punih 7, riba, pasulj i sochivo od punih 9.. ;)

..a mislim da im je osim u kolichini gvozdja i vitamina C mamino mleko sasvim dovoljno do rodjendana,
ako sisaju na zahtev..
..kistinaaa..? :hej: :lol:

..ja nemam neki doprinos, poshto sam sklona stalnim improvizacijama,
ali mogu da ponudim kao ideju jakshin jelovnik, od punih osam meseci..
..mozda nekom pomogne.. :)

- oko 7:30-8:00 - adaptirano mleko 210ml
- oko 11:00 - 2 kashike milupinih 7 zitarica + 50-100ml jogurta 3,2% + teglica voca (125ml) (kolichina jogurta zavisi od gustine vocne kashe)
..za zabavu, vezbanje prstica i zasladjivanje posle doruchka jedan bevita keks izlomljen na male kockice..
- oko 14:00 - meshano povrce (obichno 4 vrste) i meso/zumance (naizmenichno) - oko 250-300g ukupno..
..osnova je krompir i shargarepa, uz meso najcheshce dodajem grashak i kukuruz shecerac ili blitvu i pashkanat
(meso josh uvek pasiram, pa sa njim koristim povrce koje josh ne ume da jede neispasirano)
a uz jaje tikvice i karfiol ili pashkanat i brokoli (ovo jede neispasirano, iz ruke ili zgnjecheno viljushkom)..
..poslednjih nedelju dana uz ruchak mu posebno nudim kiselo mleko, mislim da ga dozivljava kao mi npr salatu.. :)
- sat vremena posle ruchka ponudim mu sok - 125ml - nekada popije sve, nekada pola, a nekada nishta..
..shta ne popije odmah - bacam (tachnije popiju velika deca)..
- oko 17:30 - 3 kashike milupinih 7 zitarica i 3 kashike mlevenog bevita keksa (ne sadrzi med) sa oko 150ml kravljeg mleka
..poshto mi ruchamo tada (glupo tatino evropsko radno vreme :( ) posle ove vechere obichno ucari poneshto iz nashih tanjira - malo hleba,
kockicu shargarepe ili sira, pire krompir ili spanac s maminog prsta, chupkicu mekog mesa - shokira ga slano ali nikada nishta nije odbio.. :roll: :)
- oko 20:30 - 240 ml adaptiranog mleka za laku noc..

..evo ovo znam gde je, pa sam iskopala.. :mrgreen:
http://forum.krstarica.com/showthre...-ručkamo-2?p=16231975&viewfull=1#post16231975

ja se u ovo jos nista ne razumem
ali kontam sta moze da mu se desi sto ne unosi mlecne prozivode?
pa i tvoje mleko je valjda mlecni proizvod :)

..450ml adaptiranog i 150ml kravljeg u kashi..znachi 600ml, plus jogurt i kiselo mleko - to je preporuchenih 700-800ml dnevno za taj uzrast..

..btw - ako cesh ga prebacivati na adaptirano, onda teorija o tome da mu je dovoljno samo mleko pada u vodu..
..proteine iz adaptiranog bebe ne koriste tako dobro kao mamine, zato im se i nemlechna hrana uvodi ranije nego bebama koje sisaju..

..450ml adaptiranog i 150ml kravljeg u kashi..znachi 600ml, plus jogurt i kiselo mleko - to je preporuchenih 700-800ml dnevno za taj uzrast..

..btw - ako cesh ga prebacivati na adaptirano, onda teorija o tome da mu je dovoljno samo mleko pada u vodu..
..proteine iz adaptiranog bebe ne koriste tako dobro kao mamine, zato im se i nemlechna hrana uvodi ranije nego bebama koje sisaju..

Znači, ako ga prebacim na AD, moraće unositi mlečne proizvode?:confused:

Beba uzrasta 6 meseci

rano jutro podoj ili adaptirano mleko
doručak žitarice sa voćem
ručak meso i povrćem
kasno popodne voćna kaša ili sok
večera žitarice
pre spavanja podoj ili adaptirano mleko
Beba uzrasta 7 meseci
doručak palenta sa jogurtom
ručak meso sa povrćem
kasno popodne voće
večera žitarice
Beba uzrasta od 8 meseci
doručak jogurt sa kiflom ili žitarice sa kuvanim žumancetom
ručak mesom sa povrćem
kasno popodne voće
večera pita sa sirom
Beba uzrasta 9 do 12 meseci
doručak podoj ili formula, ili žitarice ili kifla sa jogurtom
užina voćni sok
ručak meso ili riba sa povrćem
užina voćna kaša
večera pita, palenta, štrudla

Beba uzrasta 9 do 12 meseci
doručak podoj ili formula, ili žitarice ili kifla sa jogurtom
užina voćni sok
ručak meso ili riba sa povrćem
užina voćna kaša
večera pita, palenta, štrudla

:zcepanje: Junior bi me pljunuo da mu za uzinu dam sok :zcepanje:

Nas raspored (kada ga ima :roll:)
4-6h Mleko
8-9 dorucak integralni hleb ili kifla +naki namaz+Jogurt ili mleko iz solje
12h mleko ili kasa (ako je muljavo doruckovao)
15h rucak (meso+povrce ili ako je doruckovao jaje onda samo povrce)
18h kasa ili kasa sa vocem ili keks+voce ili Good night
20h mleko

Planiram onaj obrok u 12 da mi umesto mleka dajem voce ili voce+keks.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back