Sve manje Srba odlazi na more u Crnu Goru

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja nemam bas sta reci lepo o CG, male plaze, guzve, pa povrh svega jos ubace svuda one odvratne lezaljke i suncobrane pa ih naplacuju skuplje nego krevet. Ja licno vise volim da lezim na peskiru, osecaj slobode :) dok u onoj lezaljci imam osecaj kao da me je neko spustio u neki kalup gde ne smem da se mrdnem. Ali dobro tu situaciju oko CG svi vi znate, koji ste bili zadnjih godina tamo. A na to jos dodate i politiku, jer niko ne ostaje ravnodusan kada neko otima srpske crkve, izbacuje sve sto podseca na Srbiju, .... pokusavaju na silu da se ograde od nas kao da smo .....

Ah da, kada sam letovao dole jedino mi je HN bio po volji. Da li da spominjem ima vode - nema vode situaciju.... Parking??? Ha ha ha...

Eto to su 2-3 osnovna razloga zasto vise ne letujem tamo. Gde god da sam bio (Bugarska, Grcka) domace stanovnistvo kad cuje da ste iz Srbije pokusava da komunicira sa vama natucajuci par nasih reci. Tako vam stave do znanja da vas postuju kao gosta (iako mi bas i nismo neke platise), dok u CG mislim da je sada suprotno izmisljaju nove reci samo da se razlikuju. Recept brace Hrvata....

Sto se tice Hrvatske, zaista, ... Kao prvo ne znam kako 4-4,5 sata moze da se dodje do njihovog mora? Drugo, kome ne smeta da na svakom koraku gleda sahovnicu i table sa podsecanje na domovinski rat, mora da bude spreman da ga gledaju takvim ocima. Znam nekoliko ljudi koji su bili proslog leta u Cro i svi su imali iste utiske. E onda kada sa nekim od njih provedete malo vise vremena dodje faza nostalgije i izjava kako nema njima turista kao sto su bili srbi. Neverovatno ali svi su mi pricali istu pricu. Ne osecas se tamo nebezbedno, bar ne potpuno, ali neprijatno da. E sad njihova obala, to je vec prica za sebe.... Zakljucak je da bih pre ziveo u CG nego letovao u Cro. I naravno da nije tacno da je Cro jeftinija. Pa oni sami npr. iz Dubrovnika idu u Trebinje u prodavnice ne bi li kupili sve mnogo jeftinije. Skupi su mnogo i zato i nemaju turiste. Ni bogatiji narodi nisu ludi da placaju isto stoimaju na drugom mestu, mnogo skuplje.

Moj glas je uvek za Grcku, jeftinija varijanta je Bugarska... A planiram jednog leta da odem i u Tursku, pa cu onda imati zaokruzeno iskustvo nasih najpopularnijih letovalista.

Pozdrav.

Tvoj komentar mi objedinjuje sve sto su ostali napomenuli, pa ga zato koristim da napisem i svoj.

Hrvatska - U Istri je situacija dosta bezbjednija za Srbe, zato sto je narod zaista drugaciji kako u manirima, tako i u turistickom mentalitetu. Dalmatinci su slicniji nama Crnogorcima tako da je temperament dosta vatreniji i, iskreno, vjerovatno neko moze imati neprijatnih iskustava. Bio sam u Istri prije 2 godine, Pula, Verudela, Fazana, Vodnjani (nevjerovatno mjestace staro valjda koliko i Rim)... sjajno. Ljudi su ljubazni, atmosfera odlicna, pravi turisticki ambijent. Cijene su vece nego u Crnoj Gori svuda u Hrvatskoj, tako da tu nema nekog poredjenja.

Crna Gora - Sto se tice tih famoznih plaza i cuvenih naplata lezaljki i ostalog, zaista to mozete da otkacite i rasirite svoj peskir tamo gdje Vam se to svidja. Po zakonu, zakupci plaza su duzni da obezbjede min 1/3 plaze za sve one koji ne zele da koriste njihove sadrzaje.

Ja nisam bas previse pristrasan kada je u pitanju politika i "sminkanje" crnogoskih turistickih sadrzaja, niti sam neki previse veliki nacional romantik - ali moram reagovati na neke stvari koje su recene:

- Srbi u Crnoj Gori nisu ugrozeni i politicka desavanja koja postoje prije i poslije osamostaljivanja zaista nemaju neke velike veze sa tim da li dolazite u Cg ili ne.
CIjenim ljude koji popljuvaju nasu nekulturu, bahato ponasanje, umisljenost da smo najljepsa destinacija na planeti i da nema nikog kao sto smo mi (iako mi nije svejedno, moram da priznam) - jer govore istinu (revoltirani ili ne) i sa takvim ljudima se moze razgovarati jer oni su ovdje na forumu iz turistickih razloga i kao turisti govore sta u jendoj zemlji funkcionise ili ne. Te stvari u Crnoj Gori ne funkcionisu, i kao covjek koji se bavi turizmom, bojim se da nece profunkcionisati jos dugo vremena, ali takvi komentari samo pomazu, makar okruzenju sa kojim ja poslujem.

- Politicki razlozi nedolaska u Crnu Goru su besmisleni i samo potpiruju neku pricu koje su se vec svi umorili. No, opet, ko misli da je to nesto vazno, neka slobodno misli. Takodje, prica o scenariju izmisljanja rijeci po Hrvatskom modelu je stvarno besmislena jer to zaista nema veze sa mozgom i samo gubite svoju energiju sa tom temom.

Otkacite Crnu Goru sa punim pravom jer u njoj ima hiljadu turistickih problema koji su naslijedjeni ili smo ih prosto napravili - (moje licno misljenje zato sto nemamo kao nacija dar za poslovnost i kulturu a nismo spremni da se ponizimo i to priznamo pa da naucimo od drugih kako se radi posao) - ali politicka prica je bez veze.

Sa druge strane, u Crnoj Gori se sada puno radi. Ima tu i korumpiranih para, i lopovluka i svega, ali se radi kako odavno nije. Ima sjajnih noviteta, novih puteva, sadrzaja vrijednih za vidjeti, ali i svih problema koji su nagomilani i koji jos uvijek nisu rijeseni. Dakle, uzmite u obzir sve strane i odlucite se za da ili ne.

turizamcg

Tvoj komentar mi objedinjuje sve sto su ostali napomenuli, pa ga zato koristim da napisem i svoj.

Hrvatska - U Istri je situacija dosta bezbjednija za Srbe, zato sto je narod zaista drugaciji kako u manirima, tako i u turistickom mentalitetu. Dalmatinci su slicniji nama Crnogorcima tako da je temperament dosta vatreniji i, iskreno, vjerovatno neko moze imati neprijatnih iskustava. Bio sam u Istri prije 2 godine, Pula, Verudela, Fazana, Vodnjani (nevjerovatno mjestace staro valjda koliko i Rim)... sjajno. Ljudi su ljubazni, atmosfera odlicna, pravi turisticki ambijent. Cijene su vece nego u Crnoj Gori svuda u Hrvatskoj, tako da tu nema nekog poredjenja.

Crna Gora - Sto se tice tih famoznih plaza i cuvenih naplata lezaljki i ostalog, zaista to mozete da otkacite i rasirite svoj peskir tamo gdje Vam se to svidja. Po zakonu, zakupci plaza su duzni da obezbjede min 1/3 plaze za sve one koji ne zele da koriste njihove sadrzaje.

Ja nisam bas previse pristrasan kada je u pitanju politika i "sminkanje" crnogoskih turistickih sadrzaja, niti sam neki previse veliki nacional romantik - ali moram reagovati na neke stvari koje su recene:

- Srbi u Crnoj Gori nisu ugrozeni i politicka desavanja koja postoje prije i poslije osamostaljivanja zaista nemaju neke velike veze sa tim da li dolazite u Cg ili ne.
CIjenim ljude koji popljuvaju nasu nekulturu, bahato ponasanje, umisljenost da smo najljepsa destinacija na planeti i da nema nikog kao sto smo mi (iako mi nije svejedno, moram da priznam) - jer govore istinu (revoltirani ili ne) i sa takvim ljudima se moze razgovarati jer oni su ovdje na forumu iz turistickih razloga i kao turisti govore sta u jendoj zemlji funkcionise ili ne. Te stvari u Crnoj Gori ne funkcionisu, i kao covjek koji se bavi turizmom, bojim se da nece profunkcionisati jos dugo vremena, ali takvi komentari samo pomazu, makar okruzenju sa kojim ja poslujem.

- Politicki razlozi nedolaska u Crnu Goru su besmisleni i samo potpiruju neku pricu koje su se vec svi umorili. No, opet, ko misli da je to nesto vazno, neka slobodno misli. Takodje, prica o scenariju izmisljanja rijeci po Hrvatskom modelu je stvarno besmislena jer to zaista nema veze sa mozgom i samo gubite svoju energiju sa tom temom.

Otkacite Crnu Goru sa punim pravom jer u njoj ima hiljadu turistickih problema koji su naslijedjeni ili smo ih prosto napravili - (moje licno misljenje zato sto nemamo kao nacija dar za poslovnost i kulturu a nismo spremni da se ponizimo i to priznamo pa da naucimo od drugih kako se radi posao) - ali politicka prica je bez veze.

Sa druge strane, u Crnoj Gori se sada puno radi. Ima tu i korumpiranih para, i lopovluka i svega, ali se radi kako odavno nije. Ima sjajnih noviteta, novih puteva, sadrzaja vrijednih za vidjeti, ali i svih problema koji su nagomilani i koji jos uvijek nisu rijeseni. Dakle, uzmite u obzir sve strane i odlucite se za da ili ne.

turizamcg

ja sam kao turista boravio tri puta u CG, od čega sam dva puta doživeo jako ružne stvari...ne verujem da ću se skoro vratiti...tebi svaka čast, vrlo profesionalno i kvalitetno odrađuješ posao na poboljšanju imidža CG. sve to ne bi mogao, da nisi krajnje objektivan i nepristrasan. za svako poštovanje.

pozdrav

Od leta ograničeno unošenje hrane u Crnu Goru
4. april 2008.

Od ove letnje sezone u Crnoj Gori počinje primena zakona o bezbednosti hrane, na osnovu kojeg turisti više neće moći da unose hranu u većim količinama, što su neki već okarakterisali kao kraj „paradajz turizma”. Hrana koju su, shodno višedecenijskoj navici, na letovanje u Crnu Goru turisti iz regiona donosili u punim torbama, od ove godine će biti oduzimana na granici, preneo je Radio slobodna Evropa. Prema rečima ministra turizma Predraga Nenezića, zakon - koji je vlada usvojila sredinom februara - donet je isključivo zbog bezbednosti zdravlja turista. „U Nemačku ili Hrvatsku ne možete uneti pršut ili više od dve flaše vina, jer ćete platiti kaznu od 300 evra. Tako se više ni u Crnu Goru neće moći unositi hrana”, objasnio je Nenezić. Jasno je, međutim, da će ova mera, ukoliko se bude striktno sprovodila, imati i konkretne ekonomske efekte, navodi Slobodna Evropa, dodajući da je očita namera države da konačno raskrsti sa gostima koji su do sada masovno letovali u Crnoj Gori bez ikakvog učešća u vanpansionskoj, pa i pansionskoj potrošnji.

„Crna Gora je u prethodnom periodu stekla loš imidž destinacije za masovni turizam”, kaže diretkor Hotela "Queen of Montenegro" u Bečićima Dragan Ivančević, koji napominje da su se u tom mestu razvijala radnička odmarališta, koja su zauzimala najbolje lokacije, formirajući model turizma koji nije zabeležen nigde u svetu. ČUJ SAMO OVU SVINJARIJU, SAD SMO MI KRIVI ZBOG TOGA ????

Da zdravstveni aspekt novog zakona nije i jedini, potvrdila je za Slobodnu Evropu i sekretar ministarstva turizma Željka Radak Kukavičić.

Navodeći da jedan od razloga za donošenje zakona jeste bezbednost turista, odnosno smanjenje količine hrane koju je unosila određena kategorija gostiju i koja se nije adekvatno čuvala, pa je u automobilima, na visokim temperaturama, menjala stanje i negativno uticala na zdravlje onih koji su je doneli, ona je dodala da se istovremeno „smanjivala i potrošnja tih gostiju, upravo za vrednost količine hrane koju su doneli”.

Kukavičić kaže da je u toku priprema uredbi kojima će se precizno definisati količine hrane koje će biti dozvoljene za unos u Crnu Goru i procedura kontrole na graničnim prelazima koju će sprovoditi sanitarna i veterinarska inspekcija. (Tanjug)

Nemam nista protiv. Mislim da moj komentar nije otkrivanje tole vode. To je misljenje mnogih.

Da ali se ta 1/3 ne postuje. Bar se nije postovala pre 3 godine kada sam zadnji put letovao dole. Ko i ostavi malo mesta za peskire to bude po pravilu u nekom cosku pored kontejnera i sl. A zasto i da ne bude tako kada to zakon nije uredio. Normalno da zakupac plaze uzme najbolje za svoje lezaljke. Izvini, ali ono sto meni smeta najvise ovoj
prici su cene tih lezaljki. To je sindrom koji postoji i kod nas i kod vas a zove se "`leba bez motike". Zaradi bez mnogo truda u lepsem prevodu. Ja licno ne volim lezaljke. U Grckoj gde ih dobijes gratis ceo dan ako narucis dva pica sam samo jednom uzeo lezaljke iako sam svaki dan u tom kaficu narucivao vise tura.... I to poslednji dan do polaska nazad da se bas ne valjam po pesku pa posle da putujem takav 12 sati. Ali zaista uzimati na dve lezaljke i suncobran dnevno i po 10 i vise evra.... To je cist bezobrazluk.

Ne bih da ulazim u politiku ali samo 2 moja stava da bi me bolje shvatio.
1. Ja licno mislim da je dobro sto ste se osamostalili, jer Srbija i dan danas ne zna sta hoce, a vi ste bili prinudjeni da pratite njen korak. Naravno ipak mi nije bilo prijatno kada se to dogodilo jer gledati ljude kako slave odvajanje kao da su bili pod ropstvom, a mi ovde smo vecita braca sa svima i to tesko mozemo da prebolimo.

2. Davno i pre otcepljenja postoji odredjena mrznja prema nama kad dodjemo dole. Ja sam licno doziveo mnogo takvih situacija, ali su to sve sitna dobacivanja, ruzne reci i sl. A Beograd pun vaseg naroda koji nikada, bar u mom okruzenju, nije imao ruznu situaciju po toj osnovi.

Zakljucak, "politicki" razlozi nedolaska su ponos koji je povredjen kod nas, cesta sitna ponizavanja kroz zvanicnu politiku (eto pomenuti paradajz turisti, zna se na koga se misli). Ostali razlozi su turistice prirode koje si i sam pomenuo.

turizamcg

To sto se gradi i sredjuje me raduje najvise zbog vas. Ja i dalje smatram da smo isti narod (pa makar to neki krugovi ljudi u CG smatrali i uvredom) i zelim vam sve najbolje. I radovacu se svakom vasem napretku. Postoje ipak rane koje ne zarastaju tako brzo i upravu si kad kazes da je to nepotreban gubitak energije ali je to je tako.

Cenovno CG se priblizila nekim drugim destinacijama koje ipak nude mnogo vise i nemaju sve one turisticke probleme kojih ima u CG. To plus politika plus zelja da se malo vidi sveta je razlog smanjenog broja turista iz Srbije.

Moji komentari nisu zlonamerni vec iskreni. Mozda se nekome ne svidjaju ali ja tako vidim situaciju. Da sam hteo da budem zlonameran ne bi se ni trudio da objasnim svoje misljenje.

Inace bio sam sluzbeno prosle godine van sezone u CG na dva dana i utisak koji sam stekao tada je da ima velikih infrastrukturnih pomaka a i u poslovnosti. Pre 10 godina kelnera nisam mogao da umolim da mi skuva kafu nakon sto sam ga jedva naterao da uopste dodje do stola (da postoji mnogo viceva na tu temu ali ovo je istinit dogadjaj) dok sam sada dobio zaista odlicnu uslugu. Ipak ne moze sve preko noci, mada mislim da se brzo menja situacija kod vas. Jer ranije se podrazumevalo da veci deo Srbije letuje u CG (kako god da je), a sad kada to vise nije tako i ima vise stranih gostiju sa njima se mora drugacije postupati da bi se na njima sto vise zaradilo.

Moji razlozi da ne letujem u CG su od svih navedenih po malo ali najvise zelja da obidjem sto vise razlicitih destinacija gde cu biti postovan kao gost i imati sve osnovne potrebe zadovoljene.

Pozdrav svima

'Ajde da kazem i ja koju. Prvo na konto cuvenih lezaljki. Ni ja ih ne volim, narocito sto uz njih ne dobijete sundjer, nego se zuljate i vrtite kao na raznju. Prijatniji mi je pesak, ali lezaljku uzimam samo zato sto ne volim javne plaze, gde dolazi... ne bih da vredjam... Suncobran se podrazumeva, bez njega ne moze.
Godinama vec idem na jednu lepu (hm... betoniranu) plazu u HN i zaista nema govora da je ostavljena trecina za peskirdzije. Ali ako vec platim toliko, ne volim ni da oni dolaze i prave guzvu. Dakle, neka bude ili privatna ili javna plaza. Problem je sto su skoro sve plaze izdate privatnicima.
Inace ja, kao zensko, zaista nikad nisam imala problema u CG. Naprotiv.
Sto se tice konobara, secam se situacije od pre par godina. Prijateljica i ja pola sata cekamo da nam neko pridje, onda stize gazdarica i bez dobar dan, izvolite, samo podize obrve i mimikom nas zapita koji klinac hocemo. Mi sa napravimo lude, pa kazemo naglaseno: dobar dan... Doduse, gazda je bio iuvek zuzetno ljubazan.

Pozdrav,

Licno razumijem logiku ljudi koji ce radije otici malo dalje za neki jeftiniji, a kvalitetnijei smjestaj, nego ici u CG pod rizikom da se rpica izjalovi zahvaljujuci neodgovornim vlasnicima privatnog smjestaja, neurednim plazama na kojima placas lezaljku... Sa druge strane, mnogo je lakse doci u CG i onda sa autobuske traziti smjestaj nego recimo u Turskoj.

Ipak, najveci problemi nastaju bas zbog ove navike (uglavnom gostiju iz Srbiej) da dodju bez ikakvog plana i dogovora o smejstaju i dopuste da ih "lesinari" sa autobuske stanice odvuku u smjestaj pri tom nenormalno ih lazuci o kvalitetima sitog. Kada vec dodjes do sobe i vidis da nije toliko blizu mora koliko su rekli, niti da imas zasebno kupatilo, niti da je komforna koliko je zvucalo, mozda nema ni obecane terase - definitivno oludis od nerfvoze, ali ipak jedva cekas da nakon 10 sati puta negdje bacis stvari.

U eri internet komunikacija, mislim da bismo svi trebali makar mjesec dana pred polazak poceti premisljanje sta zapravo zelimo od smejstaja. Na sluzbenim stranicama opstina na CG primorju imate popis "domacina" tj registrovanih i kategorisanih smjestajnih kapaciteta. Radije bih pristala na 2 eura vise po lezaju, ako mi to garantuje vecu udobnost.

Nije istina da ne dolaze ljudi iz Srbije. Nakon referenduma su kao i svake prethodne godine parkinzi i ulice bili prepuni vozila Sr registracijskih oznaka.
Pretpostavljam da novo pravilo (na koje se dugo cekalo) da nema unosenja prekomjerenih kolicina hrane preko granice, vecini nece poremetiti planove Sticajem okolnosti u stalnom sam kontaktu sa ljudima koji na more dodju sa kilogramima mesa, konzervi, povrca koje namjeravaju trositi tokom odmora.
Vjerujte mi, razliek u cijenama u Srbiji i ovdje nisu toliko velike, posebno ne kad su u pitanju osnovne zivotne namirnice i posebno ne nekome ko namejrava da tu ostane 10 dana. Racionalno trosenje je svakako pozeljno, ali je vjerujem mnogo jednostavnije na odmor doci sa minimumom garderobe i higijene umjesto paketa hrane.

Nedostaci CG turizma su ocigledni. Sto se mene tice osim vec tradicionalnog problema vodosnabdjevanja, tu su i vrlo losi putevi. Parkinzi su takodje jako lose rasporedjeni ili ih je premalo, ali je to vec postao problem svih gradova koji su stvarani u doba kada je vozila bilo mnogo manje nego danas.
Danas su izbori i jedina dobra stvar u svemu je sto se lokalne vlasti uvijek dodvoravaju biracima pred dan "D". Ovoga puta, mi smo u HN dobili novi asfalt po nekim zapustenim saobracajnicama i nadam se da ce se svi poslovi privesti kraju prije nego sto dodju turisti. Planira se renoviranje hotela, rekategorizacija, radi se treca traka na saobracajnici gdje smo imali problem zastoja (sto je vrlo neprijatno na 40 stepeni)...

Nadam se da ce HN i uopse CG primorje gostima ponuditi vise nego ranije, a vama savjetujem, posto ste vec na forumima, raspitajte se koliko god mozete gdje je najbolje mjesto za vas.
Ja sam bila u Tunisu i bilo mi je sjajno jer sam pogodila grad, hotel, vrijeme. Mojim poznanicima je bilo uzasno u tom istom Tunisu. Sto vise informacija - bolji odmor!

Pretpostavljam da novo pravilo (na koje se dugo cekalo) da nema unosenja prekomjerenih kolicina hrane preko granice, vecini nece poremetiti planove Sticajem okolnosti u stalnom sam kontaktu sa ljudima koji na more dodju sa kilogramima mesa, konzervi, povrca koje namjeravaju trositi tokom odmora.
Vjerujte mi, razliek u cijenama u Srbiji i ovdje nisu toliko velike, posebno ne kad su u pitanju osnovne zivotne namirnice i posebno ne nekome ko namejrava da tu ostane 10 dana. Racionalno trosenje je svakako pozeljno, ali je vjerujem mnogo jednostavnije na odmor doci sa minimumom garderobe i higijene umjesto paketa hrane.

Pa valjda nasi ljudi vole sve da spakuju i da onda znaju da imaju para za to letovanje. Ponesu pare za krofne na plazi za decu i kafice. :p

Salim se, ali ima tu i pomalo istine. Plus neko kupi brdo hrane na VISA kreditnu karticu, pa to razvlaci posle u ratama. Kupovinom u velikim megamarketima u BG se moze ustedeti i do 30% u odnosu na manje radnje, tako da kada se sve skupi ipak se nadje neka racunica tih ljudi.

Kad sve podvucemo glavni problem su finansije. A opet kada bi svi imali puno para sumljam da bi isli u CG. Svi bi menjali destinacije svakog leta i obilazili da vide sto vise.

Pozdrav za Boku a posebno za HN.

Moji komentari nisu zlonamerni vec iskreni. Mozda se nekome ne svidjaju ali ja tako vidim situaciju. Da sam hteo da budem zlonameran ne bi se ni trudio da objasnim svoje misljenje.

Ne sumnjam u to.. ja sam ih licno tako dozivio. Prvo: osjeti se razlika kada neko kaze konkretno sta je problem bilo gdje, a sa druge strane, vidi se kada neko prica cisto da bi pricao i popljuvao nesto.

Da, mi jesmo jedan narod i to je prica ispricana vec milion puta. Trudim se da posao profesionalno obavljam, ali ako imas u vidu da sam zivio u Beogradu 8 godina, da je kompletna rodbina moje majke iz okoline Novog Sada (a to je prica 90% crnogoraca) / onda mozes misliti na koji nacin dozivljavam kada ljudi iz Srbije pljuju po Crnoj Gori (u turistickom smislu, uglavnom zasluzeno sa nase strane).

Toliko o emocijama :)

Beogradjani nisu nikada bili dobro dosli u Crnu Goru (muskarci), ali to je valjda neki macho fazon, neko rivalstvo sta li, a to nema veze sa tim da li je neko srbin ili ne. Sa druge strane, Beogradjanke su uvijek dobro dosle zato od njih necete cuti puno da se zale :)

Ma, salimo se malo, ali u ovoj sali ima dosta istine.

Sto se tice toga da Crnogoroci u Beogradu nisu tako lose docekani kao srbi u Crnoj Gori, t je istina, mogu to da potvrdim. Ali to opet ima veze sa nabusitim stavom nas crnogoraca koji se u Beogradu ponasamo kao da je to nas grad.. i tako u krug...

I da iskoristim ovo mjesto - ja licno nikada ne bih ljetovao samo u jednoj drzavi, vec bih svake godine mijenjao destinacije, tako da je to najnormalnija stvar koju je kod nas nenormalnom ucinila ekonomska situacija. Bilo bi realno da kod nas jedna osoba dodje svakih 5 ili 7 godina ponovo a ne svake godine.

pozzz turizamcg

Crnu Goru volim, zivela sam dole jedan period svog zivota, znalo se da svake godine i ako odem negde preko, odlazim i u G na desetak dana u sezoni.

Ali, cinjenica je da za par godina CG nece biti pristupacna nasim turistima, iz jednostavnog razloga sto oni zele da naprave novi Monte Karlo u Evropi.
Svi novi hoteli su lux kategorije, a cene u njima da vas glava zaboli. Ne vidim nijedan razlog zasto bi placali 1000 evra za desetak dana u hotelu u CG, kada za te pare mozete da odete na Tajland, Kubu, uz veoma malu razliku.

Ja nemam bas sta reci lepo o CG, male plaze, guzve, pa povrh svega jos ubace svuda one odvratne lezaljke i suncobrane pa ih naplacuju skuplje nego krevet. Ja licno vise volim da lezim na peskiru, osecaj slobode :) dok u onoj lezaljci imam osecaj kao da me je neko spustio u neki kalup gde ne smem da se mrdnem. Ali dobro tu situaciju oko CG svi vi znate, koji ste bili zadnjih godina tamo. A na to jos dodate i politiku, jer niko ne ostaje ravnodusan kada neko otima srpske crkve, izbacuje sve sto podseca na Srbiju, .... pokusavaju na silu da se ograde od nas kao da smo .....

Ah da, kada sam letovao dole jedino mi je HN bio po volji. Da li da spominjem ima vode - nema vode situaciju.... Parking??? Ha ha ha...

Eto to su 2-3 osnovna razloga zasto vise ne letujem tamo. Gde god da sam bio (Bugarska, Grcka) domace stanovnistvo kad cuje da ste iz Srbije pokusava da komunicira sa vama natucajuci par nasih reci. Tako vam stave do znanja da vas postuju kao gosta (iako mi bas i nismo neke platise), dok u CG mislim da je sada suprotno izmisljaju nove reci samo da se razlikuju. Recept brace Hrvata....

Sto se tice Hrvatske, zaista, ... Kao prvo ne znam kako 4-4,5 sata moze da se dodje do njihovog mora? Drugo, kome ne smeta da na svakom koraku gleda sahovnicu i table sa podsecanje na domovinski rat, mora da bude spreman da ga gledaju takvim ocima. Znam nekoliko ljudi koji su bili proslog leta u Cro i svi su imali iste utiske. E onda kada sa nekim od njih provedete malo vise vremena dodje faza nostalgije i izjava kako nema njima turista kao sto su bili srbi. Neverovatno ali svi su mi pricali istu pricu. Ne osecas se tamo nebezbedno, bar ne potpuno, ali neprijatno da. E sad njihova obala, to je vec prica za sebe.... Zakljucak je da bih pre ziveo u CG nego letovao u Cro. I naravno da nije tacno da je Cro jeftinija. Pa oni sami npr. iz Dubrovnika idu u Trebinje u prodavnice ne bi li kupili sve mnogo jeftinije. Skupi su mnogo i zato i nemaju turiste. Ni bogatiji narodi nisu ludi da placaju isto stoimaju na drugom mestu, mnogo skuplje.

Moj glas je uvek za Grcku, jeftinija varijanta je Bugarska... A planiram jednog leta da odem i u Tursku, pa cu onda imati zaokruzeno iskustvo nasih najpopularnijih letovalista.

Pozdrav.
nista licno ali najvise me nerviraju ljudi,kao ti,koji pricaju o necemu sto ne znaju i nisu doziveli
pod1 bgd-rijeka 4 sata i to idem najmanje 1 mesecno
pod 2 sto se tice sahovnica i slicno,pa izvini ali i u grcku kada odes imas zastave na sve strane,mene licno boli uvo za domovinski rat njihove zastave i sl.ca vise mi smetaju ovi sa kokardama po knezu nego oni tamo ni ne primecujem ih
pod 3 cene pa i to ocigledno nisi upoznat jer evo recimo hvar,rovinj i korcula svuda soba sa francuskim lezajem sa kupatilom i terasom kosta 30- 35 e za dve osobe sto znaci 15e po osobi
pod 4 u solunu recimo 2 osobe ne mogu da jedu za nabje od 40e u pristojnom restoranu ovo licno bio za ng,dok u hrvatskoj za 25e da se razbijes
pod 5 cene u prodavnicama iste ako ne i jeftinije
pod 6 ljudi iz trebinja pokusavaju da svercuju u dubrovnik ali ih hrvati jebu na granici i ne mozes ni sir da doneses u cro
a da nemaju turista evo sada sam umro od smeha pa probaj u sezoni da nadjes krevet negde,covece pa roman abramovic je tamo cele godine,paris hilton,svi nasi kosarkasi i pola evrope
eto to bi bilo to mislim niko vas ne tera da ideteu hrvatsku samo ne morate da pricate stvari koje nisu tacne,ja licno nisam imao nikakav problem u hrvatskoj niti niko od mojih prijatelja iako smo svi iz bgd i na celu nam pise da smo odavde,mislim naglasak,tablice i sl
hrvatska je ok ko ide zbog mora

Crnu Goru volim, zivela sam dole jedan period svog zivota, znalo se da svake godine i ako odem negde preko, odlazim i u G na desetak dana u sezoni.

Ali, cinjenica je da za par godina CG nece biti pristupacna nasim turistima, iz jednostavnog razloga sto oni zele da naprave novi Monte Karlo u Evropi.
Svi novi hoteli su lux kategorije, a cene u njima da vas glava zaboli. Ne vidim nijedan razlog zasto bi placali 1000 evra za desetak dana u hotelu u CG, kada za te pare mozete da odete na Tajland, Kubu, uz veoma malu razliku.

i ja ovo mislim...:) rusi su umiješali prste i u mk,a sad idu i na montenegro...

Mnogo puta sam letovao u CG, mada ne toliko u poslednjih par godina.Ne mogu da se setim da sam imao neka znacajno ruzna iskustva. Ljudi, ajde da ne pljujemo samo! Mozda se nekome ne svidja ali mentalitet je slican bez obzira sto smo dva naroda. Negativnih iskustava u CG sam imao isto koliko i recimo na Kopaoniku! Nekulturnih konobara i vlasnika svuda ima, o cenama ne vredi raspravljati!
Prema tome, mislim da je CG lepo mesto da se ode, ima divnih plaza ( za mene najbolja plaza Ploce u blizini Jaza i u selu Kruce izmedju Ulcinja i Bara), cene su pristupacne, smestaj po sistemu koliko para toliko i muzike kao i svuda u svetu, hrana je ok.
Ako bude vise ovakvih ljudi u CG turizmu kao sto je gospodin turizamCG mislim da ce se stvari popraviti znacajno.
I moram da napomenem da je CG policija izuzetno korektna sto je za mene koji idem autom veliki plus!

nista licno ali najvise me nerviraju ljudi,kao ti,koji pricaju o necemu sto ne znaju i nisu doziveli
pod1 bgd-rijeka 4 sata i to idem najmanje 1 mesecno
pod 2 sto se tice sahovnica i slicno,pa izvini ali i u grcku kada odes imas zastave na sve strane,mene licno boli uvo za domovinski rat njihove zastave i sl.ca vise mi smetaju ovi sa kokardama po knezu nego oni tamo ni ne primecujem ih
pod 3 cene pa i to ocigledno nisi upoznat jer evo recimo hvar,rovinj i korcula svuda soba sa francuskim lezajem sa kupatilom i terasom kosta 30- 35 e za dve osobe sto znaci 15e po osobi
pod 4 u solunu recimo 2 osobe ne mogu da jedu za nabje od 40e u pristojnom restoranu ovo licno bio za ng,dok u hrvatskoj za 25e da se razbijes
pod 5 cene u prodavnicama iste ako ne i jeftinije
pod 6 ljudi iz trebinja pokusavaju da svercuju u dubrovnik ali ih hrvati jebu na granici i ne mozes ni sir da doneses u cro
a da nemaju turista evo sada sam umro od smeha pa probaj u sezoni da nadjes krevet negde,covece pa roman abramovic je tamo cele godine,paris hilton,svi nasi kosarkasi i pola evrope
eto to bi bilo to mislim niko vas ne tera da ideteu hrvatsku samo ne morate da pricate stvari koje nisu tacne,ja licno nisam imao nikakav problem u hrvatskoj niti niko od mojih prijatelja iako smo svi iz bgd i na celu nam pise da smo odavde,mislim naglasak,tablice i sl
hrvatska je ok ko ide zbog mora

Dragi moj,
nemoj da se nerviras zbog mene. Pa ovo je samo forum, mesto gde ljudi razmenjuju svoja misljenja i iskustva. Korisno je da cujes i vidis ono sto nisi uspeo sam. Opusti se!
pod1 necu komentarisati, drugi su to uradili za mene (koji znaju)
pod2 takodje necu komentarisati jer zalazi u politiku. Porediti sahovnicu i table svuda o dom.ratu sa grckom zastavom je suludo.
pod3 iskreno ne znam za ta mesta koja si ti naveo, osim iz iskustava pomenutih prijatelja ali za Dubrovnik znam koliko je skup.
pod4 u mestu u Grckoj, koje se zove slicno kao tvoj nadimak, smo se devojka i ja za 20e razbijali u restoranu od hrane. Naravno za malo "zanimljivija jela" smo placali vise. A kad nismo hteli da se izivljavamo sa klopom placali smo i 15e.
pod5 nisu
pod6 Mozda pokusavaju da svercuju i trebinjci ali hrvati se razbijaju od sverca. Njih verovatno pustaju. Pola rodbine mi zivi u Trebinju i okolini pa te molim da ne lupas gluposti o tome. Nista licno.

Naravno da imaju turista. Dosta ali ni priblizno kao nekada i javno kukaju o tome. Mozes i HRT ponekad da pratis pa kad ne ide ono tradicionalno dizanje u nebesa i sminkanje situacije, karakteristicno za nase krajeve, mozes cuti i tu istinu. I u CG je letovalo mnogo zvezda zadnjih godina, RS su imali koncert itd. To ne znaci da im je turisticka situacija super i da voda ne nestaje.

Drago mi je da nisi imao nikakvih problema u HR. Daj Boze da ih nikad nemas. Niko od mojih prijatelja koju su bili dole nisu imali problema. Ali pretrazi malo ovaj i druge forume pa procitaj kakve su drugi imali pustolovine.

Pozdrav!

evo,pronađoh daljinu...beograd-rijeka...580 km...znači,da bi se stiglo za četiri sata,treba voziti brzinom od oko 140 km/h bez pauze...a to već nije normalno...:rolleyes:

evo umro sam od smeha 140km/h pa ja toliko ne vozim ni motor,ljudi ne znam sta vi vozite ali ja stignem za 4 sata opusteno a brzina od 160 do 200 km/h posto im je auto put za neupucene prosle godine proglasen za najbolji u evropi, ravan je kao staklo i to 3 trake i sa jedne i sa druge strane sve do mora,mislim sta se ja sa vama prepirem ko ne veruje neka ode pa nek se sam uveri,mozete da ne volite hrvatsku i da ne idete kod njih na more ali nemojte da pricate stvari koje ne znate
pozz

Dragi moj,
nemoj da se nerviras zbog mene. Pa ovo je samo forum, mesto gde ljudi razmenjuju svoja misljenja i iskustva. Korisno je da cujes i vidis ono sto nisi uspeo sam. Opusti se!
pod1 necu komentarisati, drugi su to uradili za mene (koji znaju)
pod2 takodje necu komentarisati jer zalazi u politiku. Porediti sahovnicu i table svuda o dom.ratu sa grckom zastavom je suludo.
pod3 iskreno ne znam za ta mesta koja si ti naveo, osim iz iskustava pomenutih prijatelja ali za Dubrovnik znam koliko je skup.
pod4 u mestu u Grckoj, koje se zove slicno kao tvoj nadimak, smo se devojka i ja za 20e razbijali u restoranu od hrane. Naravno za malo "zanimljivija jela" smo placali vise. A kad nismo hteli da se izivljavamo sa klopom placali smo i 15e.
pod5 nisu
pod6 Mozda pokusavaju da svercuju i trebinjci ali hrvati se razbijaju od sverca. Njih verovatno pustaju. Pola rodbine mi zivi u Trebinju i okolini pa te molim da ne lupas gluposti o tome. Nista licno.

Naravno da imaju turista. Dosta ali ni priblizno kao nekada i javno kukaju o tome. Mozes i HRT ponekad da pratis pa kad ne ide ono tradicionalno dizanje u nebesa i sminkanje situacije, karakteristicno za nase krajeve, mozes cuti i tu istinu. I u CG je letovalo mnogo zvezda zadnjih godina, RS su imali koncert itd. To ne znaci da im je turisticka situacija super i da voda ne nestaje.

Drago mi je da nisi imao nikakvih problema u HR. Daj Boze da ih nikad nemas. Niko od mojih prijatelja koju su bili dole nisu imali problema. Ali pretrazi malo ovaj i druge forume pa procitaj kakve su drugi imali pustolovine.

Pozdrav!

vidi boli me uvo za domovinski rat i za raspad yugoslavije,srbije i sve nacionaliste zajedno
pod 2 dubrovnikje uvek bio skup
pod 3 ima ljudi u srbiji koji idu,tj isli su, u madjarsku po hranu,ja ne idem niti mi pada na pamet
pod 4 nisam spominjao stavros vec solun
idem na more da se zezam i uvek cu se bolje provesti u hrvatskoj nego u crnoj gori
i pod 5 da su ljudi stvarno vozili do rijeke znali bi koliko im treba,do zagreba ti najvise treba 2,5-3 sata a od zagreba do rijeke 1-1,5 sat i svi koji pricaju drugacije ili lazu ili voze juga,pri tom ovde ne pljujem jugo nego mislim da ne moze brzo da ide,:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back