turizamcg
Zainteresovan član
- Poruka
- 460
Ja nemam bas sta reci lepo o CG, male plaze, guzve, pa povrh svega jos ubace svuda one odvratne lezaljke i suncobrane pa ih naplacuju skuplje nego krevet. Ja licno vise volim da lezim na peskiru, osecaj slobodedok u onoj lezaljci imam osecaj kao da me je neko spustio u neki kalup gde ne smem da se mrdnem. Ali dobro tu situaciju oko CG svi vi znate, koji ste bili zadnjih godina tamo. A na to jos dodate i politiku, jer niko ne ostaje ravnodusan kada neko otima srpske crkve, izbacuje sve sto podseca na Srbiju, .... pokusavaju na silu da se ograde od nas kao da smo .....
Ah da, kada sam letovao dole jedino mi je HN bio po volji. Da li da spominjem ima vode - nema vode situaciju.... Parking??? Ha ha ha...
Eto to su 2-3 osnovna razloga zasto vise ne letujem tamo. Gde god da sam bio (Bugarska, Grcka) domace stanovnistvo kad cuje da ste iz Srbije pokusava da komunicira sa vama natucajuci par nasih reci. Tako vam stave do znanja da vas postuju kao gosta (iako mi bas i nismo neke platise), dok u CG mislim da je sada suprotno izmisljaju nove reci samo da se razlikuju. Recept brace Hrvata....
Sto se tice Hrvatske, zaista, ... Kao prvo ne znam kako 4-4,5 sata moze da se dodje do njihovog mora? Drugo, kome ne smeta da na svakom koraku gleda sahovnicu i table sa podsecanje na domovinski rat, mora da bude spreman da ga gledaju takvim ocima. Znam nekoliko ljudi koji su bili proslog leta u Cro i svi su imali iste utiske. E onda kada sa nekim od njih provedete malo vise vremena dodje faza nostalgije i izjava kako nema njima turista kao sto su bili srbi. Neverovatno ali svi su mi pricali istu pricu. Ne osecas se tamo nebezbedno, bar ne potpuno, ali neprijatno da. E sad njihova obala, to je vec prica za sebe.... Zakljucak je da bih pre ziveo u CG nego letovao u Cro. I naravno da nije tacno da je Cro jeftinija. Pa oni sami npr. iz Dubrovnika idu u Trebinje u prodavnice ne bi li kupili sve mnogo jeftinije. Skupi su mnogo i zato i nemaju turiste. Ni bogatiji narodi nisu ludi da placaju isto stoimaju na drugom mestu, mnogo skuplje.
Moj glas je uvek za Grcku, jeftinija varijanta je Bugarska... A planiram jednog leta da odem i u Tursku, pa cu onda imati zaokruzeno iskustvo nasih najpopularnijih letovalista.
Pozdrav.
Tvoj komentar mi objedinjuje sve sto su ostali napomenuli, pa ga zato koristim da napisem i svoj.
Hrvatska - U Istri je situacija dosta bezbjednija za Srbe, zato sto je narod zaista drugaciji kako u manirima, tako i u turistickom mentalitetu. Dalmatinci su slicniji nama Crnogorcima tako da je temperament dosta vatreniji i, iskreno, vjerovatno neko moze imati neprijatnih iskustava. Bio sam u Istri prije 2 godine, Pula, Verudela, Fazana, Vodnjani (nevjerovatno mjestace staro valjda koliko i Rim)... sjajno. Ljudi su ljubazni, atmosfera odlicna, pravi turisticki ambijent. Cijene su vece nego u Crnoj Gori svuda u Hrvatskoj, tako da tu nema nekog poredjenja.
Crna Gora - Sto se tice tih famoznih plaza i cuvenih naplata lezaljki i ostalog, zaista to mozete da otkacite i rasirite svoj peskir tamo gdje Vam se to svidja. Po zakonu, zakupci plaza su duzni da obezbjede min 1/3 plaze za sve one koji ne zele da koriste njihove sadrzaje.
Ja nisam bas previse pristrasan kada je u pitanju politika i "sminkanje" crnogoskih turistickih sadrzaja, niti sam neki previse veliki nacional romantik - ali moram reagovati na neke stvari koje su recene:
- Srbi u Crnoj Gori nisu ugrozeni i politicka desavanja koja postoje prije i poslije osamostaljivanja zaista nemaju neke velike veze sa tim da li dolazite u Cg ili ne.
CIjenim ljude koji popljuvaju nasu nekulturu, bahato ponasanje, umisljenost da smo najljepsa destinacija na planeti i da nema nikog kao sto smo mi (iako mi nije svejedno, moram da priznam) - jer govore istinu (revoltirani ili ne) i sa takvim ljudima se moze razgovarati jer oni su ovdje na forumu iz turistickih razloga i kao turisti govore sta u jendoj zemlji funkcionise ili ne. Te stvari u Crnoj Gori ne funkcionisu, i kao covjek koji se bavi turizmom, bojim se da nece profunkcionisati jos dugo vremena, ali takvi komentari samo pomazu, makar okruzenju sa kojim ja poslujem.
- Politicki razlozi nedolaska u Crnu Goru su besmisleni i samo potpiruju neku pricu koje su se vec svi umorili. No, opet, ko misli da je to nesto vazno, neka slobodno misli. Takodje, prica o scenariju izmisljanja rijeci po Hrvatskom modelu je stvarno besmislena jer to zaista nema veze sa mozgom i samo gubite svoju energiju sa tom temom.
Otkacite Crnu Goru sa punim pravom jer u njoj ima hiljadu turistickih problema koji su naslijedjeni ili smo ih prosto napravili - (moje licno misljenje zato sto nemamo kao nacija dar za poslovnost i kulturu a nismo spremni da se ponizimo i to priznamo pa da naucimo od drugih kako se radi posao) - ali politicka prica je bez veze.
Sa druge strane, u Crnoj Gori se sada puno radi. Ima tu i korumpiranih para, i lopovluka i svega, ali se radi kako odavno nije. Ima sjajnih noviteta, novih puteva, sadrzaja vrijednih za vidjeti, ali i svih problema koji su nagomilani i koji jos uvijek nisu rijeseni. Dakle, uzmite u obzir sve strane i odlucite se za da ili ne.
turizamcg
dok u onoj lezaljci imam osecaj kao da me je neko spustio u neki kalup gde ne smem da se mrdnem. Ali dobro tu situaciju oko CG svi vi znate, koji ste bili zadnjih godina tamo. A na to jos dodate i politiku, jer niko ne ostaje ravnodusan kada neko otima srpske crkve, izbacuje sve sto podseca na Srbiju, .... pokusavaju na silu da se ograde od nas kao da smo .....