Kafana СВЕ И СВАШТА (2. део)

Heeeeeeeeeeej ćao svima! Pa gde ste nestali?
Ja sam ogorčena petim razredom. Nije samo da udžbenici nisu odštampani,nije samo da profesori treba da se snalaze ko kako zna i ume,nije samo da je ovaj novi program sra..e, ne da nema olakšica,nego još i ti tkz.OBAVEZNI odabrani predmet,pa mi dete 2 puta nedeljno ima 6 časova,a 3 puta nedlejno 7 časova,torba teško da je jedva diže na ramena,a nije neko sićušno dete,dolazi kući mrtav umoran i leže u 20 sati,a tek je danas treći dan škole. Njemu se sviđa,i profesori su super,ali isceđen je skroz. Znači bruka kakvo je njesra ovo naše obrazovanje. Stvarno sam smorena.
 
.. da barem nešto nauče u školi, ali ono stvarno

- - - - - - - - - -

inače, Jovan je oduševljen novom školom
kaže da je lepa
ima ih 9 u razredu i nisu spojeni sa drugim razredom, znači njih 9 u učionici
što se meni mnogo sviđa, mislim da će deca bolje da se slažu
plus lakše profesorima za rad
pun je utisaka, kaže đaci su dobri, profesori super
vreme će pokazati dal je to tačno
i naknadno sam čula puno lepih stvari za taj smer tipa nije teško gradivo

Banetov razred odn 2 odeljenja sada 7. razreda su od ove šk. godine spojeni u jedno
i razredna im je što je prošle god bila drugom odeljenju, ali dobra je i tako...

- - - - - - - - - -

za prvi roditeljski kod Jovana tražiću prilagođavanje radnog vremena tako da JA stignem da odem na roditeljski
jer me baš interesuje sve
 
Pa to su sve neke dobre vesti Vexy. Drago mi je što se Jovanu dopada škola. To znači da će sa željom ići na nastavu,što je odlično. A što se Baneta tiče,i što su spojili dva razreda,i ja sam to doživela u četvrtom osnovne,ali sve je to okej za decu,ja se ne sećam nekih trauma zbog toga.
Srećan početak nove školske godine svima!
 
Mici, baš je čudna ta škola. :think:
Luka u petom nije nikada imao 7 časova, mislim da je bilo dva puta po pet i tri puta po šest. Sad u šestom ima jednom pet i četiri puta šest časova.
Da nije to zbog mađarskog? On je dodatni predmet kod G. Koliko puta nedeljno ga ima?

Vexy, drago mi je za Jovana. Super je što je zadovoljan novom školom. Kod nas u školi je gužva i krkljanac, imamo po 7 odeljenja u mlađim razredima. Završili su dogradnju škole, trajala je godinu dana.
Mislim da su manje škole mnogo bolje jer nastavnici mogu bolje da se posvete đacima, bolje ih poznaju i to je odmah druga priča. Ovde kod nas su deca kao na traci. :(
Ali Luka je najbolje dete, on se ništa ne žali. I jedva čeka fiziku. :lol:
 
i ja sam u soku sto se tice skola, ali zbog...
nema dovoljno dece, pa je u svakoj skoli po jedno odeljenje prvaka manje. uciteljica moje cere npr. nije dobila prvacice sada, ali su drugu uciteljicu proglasili t. viskom, pa je bivsa "nasa" dobila cetvrti razred. ne mozemo da se nacudimo, a tek ti djaci, cetvrtaci sto su sada dobili drugu uciteljicu...
drugo, u jednom selu su zatvorili skolu jer ima ukupno desetak djaka, pa ce ih prevoziti u jednu od gradskih skola na nastavu. kazu jeftiniji im je autobus od uciteljice u selu. rentabilnost :sad2:
..naravno time su doprineli da se sacuvaju neka od odeljenja u gradskoj skoli jer sa ovima iz sela imaju dovoljno dece... i taaako

sto se licno nas tice, cera je za sada zadovoljna petim razredom. od reformi ionako nismo nista ni ocekivali.
casovi u petom - dva dana po sest, tri po pet, ali kad pocnu kojekakve sekcije, dodatne i slicno bice sedam svaki dan, nekako verujem..
 
Eli Gabriel je krenuo u peti po tom novom programu,projekt obrazovanju. Udžbenika nema. Isto je i kod B pretpostavljam. Jel tako Zoljo? Imaju OBAVEZAN predmet(koji su mogli da odaberu između 3 data predmeta),imaju informatiku ali i na 2 časa TTO takođe uče isto kod istog profesora. Koji će im u petom 3 časa informatike????? Da ne ređam. A mađarski naravno imaju svaki dan,znači 5 puta nedeljno,pošto im je to maternji jezik. 3 puta nedeljno srpski,2 puta engleski i nemački.Fizičko 3 puta nedeljno,s tim što svake druge nedelje imaju dodatno još jedan čas,koji bi trebao da bude pola časa nedlejno,pa su tako rešili a zove se fizička aktivnost. Znači sve neke nebuoze sa novim programom,a deca su umorna već prve nedleje. Mada mislim da su još na summer mode,ali bez obzira,u četvrtak će im svakako matematika biti 7 čas,kako god itd. Ne vidim smisao ovog našeg obrazovanja uopšte.
 
Mici, prošle godine su petaci krenuli po novom programu. Ja sam pisala o tome ovde i pisala sam da udžbenici nisu spremni, ali su dobili obavezan predmet. Samo što kod nas u školi informatiku imaju jednom nedeljno i u petom i u šestom.
Izvini, srpski vam je dodatni predmet i imaju ga tri časa nedeljno, to im povećava fond časova. I ta informatika tri puta nedeljno, to mi jedino nije jasno.
 
Eli Gabriel je krenuo u peti po tom novom programu,projekt obrazovanju. Udžbenika nema. Isto je i kod B pretpostavljam. Jel tako Zoljo? Imaju OBAVEZAN predmet(koji su mogli da odaberu između 3 data predmeta),imaju informatiku ali i na 2 časa TTO takođe uče isto kod istog profesora. Koji će im u petom 3 časa informatike????? Da ne ređam. A mađarski naravno imaju svaki dan,znači 5 puta nedeljno,pošto im je to maternji jezik. 3 puta nedeljno srpski,2 puta engleski i nemački.Fizičko 3 puta nedeljno,s tim što svake druge nedelje imaju dodatno još jedan čas,koji bi trebao da bude pola časa nedlejno,pa su tako rešili a zove se fizička aktivnost. Znači sve neke nebuoze sa novim programom,a deca su umorna već prve nedleje. Mada mislim da su još na summer mode,ali bez obzira,u četvrtak će im svakako matematika biti 7 čas,kako god itd. Ne vidim smisao ovog našeg obrazovanja uopšte.

ne vide smisao ni prosvetari,al ko nas pita...
a to fizičko je teško ludilo...
od prošle godine imaju 3 i po časa fizičkog nedeljno..ko izmisli to pola časa taj nije normalan...
mi ga rešavamo u tri subote sa turnirima...
olakšamo i sebi i deci a njima bude zanimljivije na turniru...
šou program...ko preživi pričaće..
e da...projektna nastava je meni još uvek nebuloza...kako ćemo to izvesti,,boga pitaj...
 
Eli ovo je sada neki još noviji program po kojem ovi petaci idu u školu. Sa još novijim reformama i nebulozama kao što je i Dragisha pisala. Evo ona je profesor,sportista,i ne vidi smisao tom plus pola ćasu fizićkog nedeljno. Pa se jure profesori za salu (super je dok je lepo vreme,pa mogu napolje na poligom,na terene,hvala Bogu naša škola ima sve to)ali šta će biti zimi kada su primorani da budu unutra. Eto jedino je profesorica predočila,da ako bude snega,ići će napolje da se grudvaju,zezaju sa sankama,pa će otići na klizanje. Ali za klizanje treba odobrenje svih roditelja,treba naći termin,koji svima odgovara,a naravno to se i plaća. Sigurna sam da u razredu,a ne samo u našem nema svako klizaljke,znači to se još plus plaća najam pored ulaznice. I sve to nešto nebuloze u krug. A što se informatike tiče,možda nisam bila jasna, Imaju jednom nedeljno informatiku i dva časa tehničkog odnosno TTO. Ali pošto oba predmeta predaje isti profesor,on smatra da malo tehničkog crtanja nije na odmet,ali umesto pravljenja kućica,raznih modela i svačega(a za to je oprema dodatnih 3000 dinara),oni neće raditi nego će i na tim časovima učiti informatiku (tipa kako se crta u Paint Shopu,kako se koristi Soundforge,kako ispisuješ materijal ma CD,DVD itd.),znači neke stvari koje će im kasnije dobro doći u raznim projektima,koje će raditi u sklopu projektne nastave ili običnog referata. Mislim zuji mi u glavi samo na razmišlanje o svemu tome,šta i kako će biti kasnije nemam pojma. Sad nam predstoji sledeće nedelje svaki dan preliminarno testirane iz svakog predmeta. 5 dana,7 preliminarnih testova,jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Svi smo srećni!....nadam se da osećate cinizam u mom napisanom..
 
Micimacko,prliminarni,tj.inicijalni testovi nisu loša stvar...oni se ne ocenjuju a učenici i nastavnici mogu da vide koliko je ostalo znanja od prošle godine...to je negde dobra smernica i za prijemni ispit na kraju školovanja....nemoj da se dete pterećuje time jer to ne treba da bude stresno...

što se tiče više informatike umesto pravljenja kućica,imam i zai protiv...
s jedne strane ušteda na novcu za materijal,ali pravljenje kućica je motorički veoma bitna stvar u razvoju deteta...
s druge strane u eri tehnologije,nije loše znati sve više stvari u informatičkoj pismenosti...
 
Dragisha potpuno si u pravu i što se inicijalnih testova tiče a i u vezi TTO. Ali eto,mi dobili profesora,koji smatra da treba tu nešto malo učiti to tehničko crtanje,dimenzije,perspektive slično,ali da mnogo više vremena treba posvetiti današnjoh tehnologiji,što će i raditi sa njima. Ja se samo nadam,da će održati reč,i da će ići u razne fabrike,koje rade vrhonskom tehnologijom,da vide to o čemu pričaju i na delu,da ne bude to samo suvo učenje (to ima u planu),a naravno super je učiti rad na računaru koristeći neke programe,koje će im trebatu u budućnosti,što da ne. Sa druge strane,zaista motorika je važna,i zamemarena kod ove moderne dece (već se ni na drvo ne penju,čast izuzetcima). Nisam pametna,samo razmišljem naglas. Inače ja njemu nikada ne pravim tenziju oko učenje,čak ga malo vučem za uzde da on uspori,da ne treba toliko,da nema kome da dokazuje da je pametan jer znamo,a i profesori će videti njegov potencijal. On sam je takvo dete,da ima užasno visoka očekivanja od sebe,nisam ga ja tome učila,pa stalno ga potsećam da je divno i pametno dete,može da uspori.
 
ja samo da napisem da je moje dete odusevljeno sto ima predmet u skoli koji se zove "hor i orkestar". da kazem da sam tri puta pitala - "kako?"
imam jos stosta da kazem, ali kad budem imala malo vise vremena...
ps
u skoli moje cere su nastavnici engleskog i matematike ocenili inicijativne :aha:
I moj Luka voli taj predmet. Ali zato što mu je odmah na prvom času rekla da ne mora više da dolazi. :zcepanje:

I meni se sviđaju ti inicijalni testovi. Naročito imaju smisla u petom razredu da nastavnici vide koliko koje dete zna pošto ocene kod učiteljice nisu uvek odraz znanja. I onda ti koji se najbolje pokažu na inicijalnim, njih odmah ćapavaju nastavnici za takmičenja.
Nisam imala pojma da vukovci sada moraju da imaju osvojena takmičenja iz dva predmeta da bi mogli da budu vukovci. Više nije dovoljno da imaju sve petice. Što mi je takođe super zbog poklanjanja ocena pa da se napravi prava selekcija.

Inače se Luka uopšte ne uzbuđuje zbog inicijalnih, ne znam ni kada ima iz kog predmeta, ali zato je Miloš u panici i vežbao je matematiku ceo raspust, ponavljao je Svet oko nas par dana pred polazak u školu i terao me da ga ispitujem. On se boji učiteljice, a meni smešno. Ima neku fiks ideju da učiteljica voli samo najbolje đake pa mu je jako bitno da zablista i da je osvoji. Nema im više uče koji ih je mazio, kod učiteljice je prava škola. :lol:
 
@ Alisa, kako ne mora da dolazi? mojoj ceri je taj cas po rasporedu treci utorkom. gde bi bila to vreme ako nije na casu?
to je drugi izborni predmet, koliko sam ja razumela. kao verska - gradjansko, tako sad ima hor i orkestar vs crtanje i vajanje, bira se jedan, ali je obavezan.

@ Micimacko, mislim da ne treba da se sekiras. koliko god su ambiciozno krenuli, posustace vrlo brzo kao i uvek i nista novo nece biti. jesu deca malo duze u skoli, ali vecina tih predmeta su "rasterecujuca" u smislu da nema ocena. ..bila su deca dugo i u vrticu, pa i u nizim razredima ako su isla u boravak...
slazem se da nije nikakva reforma, ali mislim da za decu nije puno drugacije nego sto je ranije bilo. dosta gore su prosli nastavnici. njima nek je bog u pomoc!
 
Zoljo meni je i dalje neshvatljiva da petak iz osnovne i četvrtaš srednjoškolac ima isti broj časova. Ne može dete od 10-11 i dete od 18-19 godina da drži isti tempo. Ni da drži isti nivo koncentracije. Ne treba da zaglupljujemo decu,ali ovo nema smisla. Mi smo OBAVEZAN predmet birali između Hor i orkestar,Crtanje i vajanje i Čuvari prirode. Moj je otišao na Čuvare prirode jer predaje profesorica biologije,i rekla je da će saditi po dvorištu,ići na šetnje po šumi,reciiklirati itd. Avaj....videćemo...Danas mu je torba bila teška 8,2kg,i još jre pride nosio opremu za fizićko i dvoredni metalofon za muzićko. I tako,ja sam i dalje nezadovoljna i zgrožena. Mogu i da ćutim,ali neću. Mogu i da ne mislim,ali neću. Mogu i da klimam glavom,pa eto,tako je kako je,ali neću. Ovo je više mučenje dece,nego učenje. Da postoji mogućnost kućnog obrazovanja,ladno bi prešla na to,drugare bi svakako sticao na aktivnostima. I da,moje dete se inače ne žali,njemu je super,samo što svaki dan govori koliko je umoran. A ja se najviše tog umora plašim,on gubi koncentraciju,pa se zbog toga nervira,pa je nezadovojan sobom,džaba ja pričatal,kao da mlatim praznu slamu. Ima svoj princip,i u tome je izuzetno tvrdoglav,i nemoguće je ga je odvratiti. I znam da će patiti. Ali i bez obzira na moje zadnje dve rečenice,loš nam je obrazovni sistem,loš program,reforma je potrebna,ali ne ovakva,kakva je u toku. I tačka.
 
@ Alisa, kako ne mora da dolazi? mojoj ceri je taj cas po rasporedu treci utorkom. gde bi bila to vreme ako nije na casu?
to je drugi izborni predmet, koliko sam ja razumela. kao verska - gradjansko, tako sad ima hor i orkestar vs crtanje i vajanje, bira se jedan, ali je obavezan.

@ Micimacko, mislim da ne treba da se sekiras. koliko god su ambiciozno krenuli, posustace vrlo brzo kao i uvek i nista novo nece biti. jesu deca malo duze u skoli, ali vecina tih predmeta su "rasterecujuca" u smislu da nema ocena. ..bila su deca dugo i u vrticu, pa i u nizim razredima ako su isla u boravak...
slazem se da nije nikakva reforma, ali mislim da za decu nije puno drugacije nego sto je ranije bilo. dosta gore su prosli nastavnici. njima nek je bog u pomoc!
Pa lepo, ne ide na čas. Ne znam kada mu je po rasporedu jer ga ni nema u rasporedu. Otišao je na prvi čas u petom razredu, svi su malo pevali valjda da ih čuje i rekla je ko treba da nastavi da dolazi, a ko ne. I to mu je jedan čas manje. Mislim da je 90% učenika izabralo taj predmet pa je ona probrala one koji imaju sluha. Ja sam i zaboravila na taj predmet, ti si me podsetila kada si napisala.
 
@ Alisa, to o cemu ti pises je verovatno skolski hor, koji postoji kao sekcija po principu dobrovoljnosti ucenika, kao dramska, dodatna iz matematike i sta ja znam... ko sta voli. a kao izborni obavezni predmet "hor i orkestar" je od ove godine. kod nas se biralo izmedju toga i crtanja, a eto Mici kaze kod njih su izabrali cuvare prirode. verovatno se skole "prilagodjavaju kadrovima" :lol: verovala ili ne, imaju i knjige za te predmete :D
@Mici, i dalje mislim da ne treba da se sekiras. znas da imas pametno dete i sve ce biti u redu. ti si verovatno ocekivala nesto od reforme pa si se razocarala. i sve da je reforma dobro zamisljene, to u 90% skola u srbiji nema ko da sprovede.
sto se umora tice, mislim da ne treba da brines ako ti dete ide rado u skolu. zamisli samo koliko umorna deca dodju sa obicne igre sa drugarima, sa sportskog treninga.. umor je prirodna stvar i ako se dete ne zali na neke odredjene tegobe, onda je sigurno sve u redu.
da se razumemo, ne zelim ja tebe da ucutkam. samo vici, ja bih ti jos i pomogla... nego mi je zao da brines...
 
Zolja, ne pišem o horu nego o izabranom predmetu.
Kao što sam već pisala prošle godine, krenuli su po novom programu, ali knjige nisu bile ni u pripremi. Pa su tehniku i tehnologiju cele prošle godine učili po starom programu tj. knjiga je bila iz tehničkog.
A iz informatike nisu imali nikakvu knjigu, ali ih to nije sprečilo da nauče da prave power point prezentacije, da rade u paintu i na kraju godine su učili scratch - programiranje koje je Luka učio godinu dana u školi programiranja za decu pa je on držao časove iz toga na časovima u školi.

- - - - - - - - - -

I kao što si lepo primetila, ništa se značajno nije promenilo, a deca imaju preobimno gradivo oduvek.

- - - - - - - - - -

I apsurd našeg školstva je renoviranje naše škole. Dobili su 5-6 novih terena na otvorenom i dograđen im je jedan sprat škole, sve je novo i cakum-pakum, ali je stari deo škole u raspadanju, nisu ga čak ni okrečili i ono što je najjadnije, imaju samo jednu salu za fizičko koju koriste samo viši razredi jer nema slobodnih termina za niže razrede. Pri tom viši razredi imaju po 5 odeljenja.
A u nižim razredima imaju po 7 odeljenja tako da kada oni stignu na red za fizičko, neće moći ni svi viši razredi da je koriste.
Nikom nije palo na pamet da napravi još jednu salu za fizičko. I onda deca do petog razreda imaju nešto malo fizičko napolju na početku i na kraju školske godine kada vremenski uslovi dozvoljavaju. Svi oni silni tereni na otvorenom koje su napravili veći deo školske godine ne mogu da se koriste.
 
te vannastavne aktivnosti koje su uvedene kao obavezan predmet nije loša stvar ali je glupavo smišljen način na koji će učenici ići na isti...

recimo...ja sam stavila odbojku kao sportsku aktivnost koja traje 45 minuta jednom nedeljno...i prijavi se 50 učenika...
niti jamogu držati čas za 50 učenika,niti imam salu za to niti imam dovoljno lopti za sve...
i šta tada raditi...????

debilana debilana...
 
Tek sad mi nije jasno - kako bilo koji nastavnik sme bilo kom detetu da kaže da ne mora da dolazi na njegove časove? Čak i u ovim našim školama je to ozbiljan prekršaj.

- - - - - - - - - -

A još, zašto je birao taj predmet ako ga ne interesuje?

Ne znam kako smeju, verovatno to što je i Dragiša napisala: skoro svi su se prijavili za to.
A od svega ponuđenog ga ništa nije interesovalo, pevanje mu je delovalo najmanje smarački.
 

Back
Top