СВЕ И СВАШТА (2. део)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja došla danas kući s posla, ono bazen zakrpljen. Svekar isekao sve flekice na pola i polepio jer su rupice male. Sutra ćemo puniti prvo bunarskom vodom da vidimo da li curi, pa ako je ok, onda praznimo i punimo vodovodskom vodom.
Koje peripetije oko bazena, ali vredi....

Mini me, ja kao pokvarena ploča - za sva dečija rešenja je vrtić. On u 99% slučajeva rešava stvar, socijalizuje decu, uči ih redu i životu. Dokle god ih čuvaju bake, deke, mame, tate, dadilje, ništa od cele priče. A što su stariji, teže se prilagođavaju. Mada nije pravilo jer pravilo naravno ne postoji...:aha:

Mici a sto vam je hitna operacija, kako je Gabi? A

hitna je zato što mu je nos skroz zapušen zbog jak edevijacije nosa...usled toga krajnici i treći krajnik su mu se jako povećali,a treći krajnik pravi vakum kada hoće da izduva nos ili da mu uradimo aspiraciju pa mu sav sekret svo vreme ide na uši...vađenjem trećeg krajnika nos će mu biti malo prohodniji,i poštedeće uši koliko toliko..inače dobro je on,ali užasno krči i stalno diše na usta...i mora da se pazi i ostane dzrav do operacije...

ja sam juče imala sreće...kuma pila kafu sa njenom maćehom,i kaže koliko sam bolesna,a da termin kod doktora imam tek sledeći utorak...i kaže žena ima ona jednu nekorišćenu kutiju Palitrexa kod kuće...dali joj greškom umesto drugog leka na recept,i kada je kod kuće primetila odnela nazad i nisu hteli da joj zamene...oooooooooooooj zemljo Srbijo...i tako ona meni dala antibiotik,ja juče počela da pijem,i već mi je znatno bolje...mada sam još zagušena,ali manje kašljem,i T mi spala...napokon...

i sada jedno dobro jutro svima...

Eli bravo za svekra...eto moglo se zakrpiti,supeeeeeer...

Mini me i Gabriel je bio takav...sve je delio,stajao je sa strane ako mu nešto izvade iz ruke,on je svoje igračke uvek delio bez problema,hranu takođe...pa je krenuo u vrtić i naučio je da se bori za svoja prava...nije agresivan bez razloga,ali ako nešto želi za to se i bori,i to je sasvim u redu...prava socijalizacija počinje tek u vrtiću kao što je i Eli pisala,i neprocenljive je vrednosti,ono što u vrtiću nauče,ne mogu naučiti od baka,deka,tetki itd.

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mila toliko bolesna...zagušena sam skroz skoro već nedelju dana,a kašljem ko magare i sekret neće da se odvoji...a uši mi zapušene,sve čujem onako kao da sam pod vodom...:aha:

Mici dobro da si krenula sa ab. Mene je tako sastavilo na moru, kasljala sam katastrofa i imala sam upalu sinusa, kad sam popila sinacilin kasalj se smirio a ovo sa sinusima je trajalo...Evo jedne ideje i za tebe i Gabija, ako mislis da vam moze pomoci. Ja sam mazala propolis uljane kapi u nos i mislim d ami je pomoglo i uvek za upale grla i curenje nosa pijem i mazem propolis i nekako ``presece``.
Mini me sto se tice takvog ponasanja- i moj sin je bas takav. Nama vrtic do sada nije doneo bas nista dobrog, imao je period istraumiranosti, nije postao nista drugaciji i planiram da ga upisem na neke borilacke vestine ne bi li razvio malo borbeni duh :).
A sve ozbiljnije razmisljamo i da ga ispisemo iz vrtica jer je zdravstveno potpuno propao ove godine...

Joj Phe, pa to baš strašno zvuči.:(
Jesi se konsultovala sa doktorom? Da li će mu biti lakše kad bude stariji da se meša sa drugom decom?
Normalno je da prvih godinu dana budu klinci bolesni jer toliko traje period adaptacije - nekom duže nekom kraće.
Ali kad kažeš da je zdravstveno propao to mi strašno. Jel se oporavio na moru?

Joj Phe, pa to baš strašno zvuči.:(
Jesi se konsultovala sa doktorom? Da li će mu biti lakše kad bude stariji da se meša sa drugom decom?
Normalno je da prvih godinu dana budu klinci bolesni jer toliko traje period adaptacije - nekom duže nekom kraće.
Ali kad kažeš da je zdravstveno propao to mi strašno. Jel se oporavio na moru?

Na zalost- nije. Zbog njegovog zdravlja smo i organizovali boravak na moru od tri nedelje, ali...Pred polazak na more je isao u obdaniste i zapatio virusnu anginu, to sam vam pisala ovde jer sam pogubila zivece pred put. Tamo je bio dve nedelje zdrav i trece nedelje se opet razboleo- virus neki.
Rekao nam je pedijatar da ga malo postedimo guzve i kolektiva jer je bilans za ovu godinu katastrofalan.
Od kako je krenuo u vrtic poceo je da od slina dobija opstrukcije pluca i da svaki put inhalira i pio tri meseca lekove za astmu. To smo bar za sad izbacili iz upotrebe.
Za novu godinu imao upalu pluca, a onda bio bolestan februar, mart, maj, jun, jul.
Ja stvarno vise ne mogu to da izdrzim :(, pa neka je i na stetu njegove socijalizacije mislim da je previse a i on je nakljukan sirupima za t i antibioticima sacuvaj me boze.
A vodili smo ga u novembru na zlatibor u martu na kopaonik sad tri nedelje na more- ja stvarno ne znam sta bih vise radila...

Me hebo socijalizaciju ako mu je zdravlje ugroženo.
On je ista priča kao moja sestričina - za 3 i po godine je 4 puta imala upalu pluća, tri puta bila u bolnici na intenzivnoj, stalno je bolesna i zagušena, ima bronhijalnu astmu i češće je kući nego u vrtiću.
Ali ona i kući bude bolesna, ja ne razumem šta je sa tim detetom, to je strašno kako se pati. I onda kad čujem i za tvog sina i ostalu decu, ne mogu da verujem da doktori nemaju rešenje.
I nije mi jasno kako more i planina ne pomažu.:(

Doduše moja sestričina nije bila nigde jer njeni roditelji ne mogu da joj priušte, a ne daju nama da je povedemo tj.njena mama jer ne može da preživi bez nje.
Pre 2 nedelje su je moji roditelji tj.njeni baka i deda odveli u Čortanovce sa mojim klincima, mama joj je plakala kad su je odvodili :eek: i posle 3 dana je došla da je odvede kući jer ne može više bez nje. A dete plakalo da hoće da ostane sa braćom i bakom i dedom, super jela, nije imala nikakvih problema, al ova neće da čuje. I kako su je odveli kući u stan i ostavili drugom dedi i otišli na posao, ona odmah dobila napad kašlja i temperaturu. Ja tačno imam utisak da je to njoj na nervnoj bazi jer je stalno zatvorena u stanu, jednom dnevno izađe na pola sata - sat i to je sve.

Ovo naravno nema veze Phe sa tvojim sinom nego da olakšam dušu jer mi je jako žao deteta...:(

Mi smo u Sloveniji, 100 na sat...
Mada, počelo je loše, prvi dan smo imali manji sudar na parkingu, odmah kazna od 150 evra mada nismo krivi jer smo oboje izlazili sa parkinga i mm je u trenutku udara stojao i svirao kretenu koji nas nije video. I jedno polomljeno stop svetlo (koje smo uspešno pokrpili onim gorepomenutim lepkom)
Inače, bili smo na Vintgaru, slapovima i vodopadima Save, neverovatan doživljaj, malo na Bledu, juče u Italiji na plaži Sistijano, danas idemo na Vogel, vrh gde još ima snega.
Lepo je, ali vraćamo se za dva dana, a toliko toga bi se još moglo videti.
Slovenci žive mnooogo bolje od nas, ali nemaju to nešto da cene takav život.

Ne znam, meni kazu takvo vam je dete- prerasce.
On je isto vise kod kuce nego sto je isao u vrtic od proslog septembra, ali je bez obzira na to ove godine bilo kao nikad ranije. Razboljevao se on uvek zimi po 2-3 puta pa zaglavimo i bolnicu ali je imao periode od 4,5 meseci da bude zdrav. Sad na svake tri cetiri nedelje neka bolest.
On izlazi napolje pre i po podne. Mislim da provede 3-5 h napolju svaki dan. Vikendom idemo na plac, evo spremam se u nabavku (keva, zena i saljkerka :)) i popodne se pakujemo i idemo u kucu koja je pored Dunava u borovoj sumi i tako skoro svaki vikend dok je lepo vreme. Jede voce i povrce i ribu i sve vise trazi makarone i slatkise i vrisle pa se borimo oko toga ali mislim da je sa ishranom skroz dobar kad gledam u odnosu na drugu decu. Cutim i smrdim i cekam da prodje i ova ``faza`` :), samo kad pomislimo na drugo dete samo nas oblije znoj...

Mini me, ja kao pokvarena ploča - za sva dečija rešenja je vrtić. On u 99% slučajeva rešava stvar, socijalizuje decu, uči ih redu i životu. Dokle god ih čuvaju bake, deke, mame, tate, dadilje, ništa od cele priče. A što su stariji, teže se prilagođavaju. Mada nije pravilo jer pravilo naravno ne postoji...:aha:

Slažem se, i ta mama je rekla da će to vrtić srediti, ja se nadam. Mislim super što deli i nije sebičan niti bezobrazan, stvarno nije ali za njega je bolje da ipak se malo i bori za svoje. A što mi bzvz kad roditelji dece koji su baš sebična kao da se hvale time, tj predstavljaju tu osobinu kako je dete ''opasno'' i ne da na sebe :roll: Mislim, ono, oćutim, šta me briga za tvoje dete ali fascinantno mi je šta ljudi sebi isceniraju u glavama da njima bude lakše, ili na kraju krajeva možda im to i jeste cool. :eek:

Mini me i Gabriel je bio takav...sve je delio,stajao je sa strane ako mu nešto izvade iz ruke,on je svoje igračke uvek delio bez problema,hranu takođe...pa je krenuo u vrtić i naučio je da se bori za svoja prava...nije agresivan bez razloga,ali ako nešto želi za to se i bori,i to je sasvim u redu...prava socijalizacija počinje tek u vrtiću kao što je i Eli pisala,i neprocenljive je vrednosti,ono što u vrtiću nauče,ne mogu naučiti od baka,deka,tetki itd.

Naravno da je u redu, pa tako i treba. To je po meni sredina neka, a ja sam uvek za sredinu :) A zamisli kad mi je svekrva došla pre neki dan i kaže a jeste def odlučili da ga date u vrtić? Reko jesmo, samo gledamo u koji. - Mhm, a ja nešto mislim da je on jako mali još uvek, pa on ništa ne zna, još je u pelenama, ne zna da priča. - ( :besna::koto::tiganj: ) - Sva deca njegovog uzrasta ne znaju da pričaju i u pelenama su uglavnom, a on razume skoro sve i zna više nego neki nhegovog uzrasta koje znam. - Pa ja sam mislila da ga ja čuvam. - Mislite da će mu biti zanimljivije sa babom i dedom, ili samnom zatvoren u stanu u četiri zida neg sa decom njegvovog uzrasta u vrtiću? I, izvinite ali vidjam svakodnevno decu koju vaspitavaju babe i dede jer im roditelji rade i vidim kakva su, neka hvala. Uostalom to mu je potrebno zbog socijalizacije s drugom decom veoma, treba li do skoro treće godine još da bude s odraslima, pa šta ću onda?!
I tako, mm rekao da sam bila malo gruba, al ja ne znam drugačije, ako malo spustim loptu onda se posle jedem u sebi, ovako ja rekla a ti se ne mešaj više :rtfm: Inače, rekla je i mm-u kao to da bi ona mogla da ga čuva, on kao čuvaćeš ga svaki dan 9-17h? Ona: zzzzzz :think: Pa i to što kažeš, malo je puno. :dash: No comment.

Mini me sto se tice takvog ponasanja- i moj sin je bas takav. Nama vrtic do sada nije doneo bas nista dobrog, imao je period istraumiranosti, nije postao nista drugaciji i planiram da ga upisem na neke borilacke vestine ne bi li razvio malo borbeni duh :).
A sve ozbiljnije razmisljamo i da ga ispisemo iz vrtica jer je zdravstveno potpuno propao ove godine...

Joj nemoj mi to samo reći :( Toga se plašim... Mm-ov brat stariji je bio baš istraumiran, valjda ona zato toliko i zazire od vrtića, on je dve godine išao u vrtić, čekao u ćošku sa ćebetom u ruci da dodju po njega, piškio je kasnije dugo... Joj nadam se da neće biti tako, to je baš strašno, pa trebalo bi da se raduju odlasku u vrtić a ne da shvataju to kao neku kaznu šta li :( Joj mukica, pa kako tako? Videla sam da kažeš da su ti rekli kako je on prosto takav, što se zdravstvenog stanja tiče, mislim ok, podložniji je, ni prvi ni poslednji, ali kako baš toliko često?

Eli , zaboravila sam da prokomentarišem za tu devojčicu što spominješ, pa neverovatno! Baš sam se iznervirala, majku joj treba malo prevaspitati, pola sata dnevno napolju?! Dete srećno i zadovoljno, zdravo na vikendici i njena majka od sebičluka sopstvenog ne dozvoljava da detetu bude dobro?! :sad2:

Poslednja izmena:
Za socijalizaciju nije kasno ni sa tri ni sa cetiri godine. Raspitaj se malo kod pedagoga, oni se u sustini do tog nekog uzrasta igraju sami sa sobom, medjusobno igranje pocinje tek kasnije, ako tvoj sin ima dve godine ne kasnis nigde.
Ovaj moj je jesenas tesko podneo polazak u vrtic sto je mene potpuno iznenadilo. Jako je drustven i slobodan i hoce sa svakim, i danas se rado i lepo druzi sa mladjom i starijom decom od sebe i cak je on starijima interesantan za druzenje. Evo npr. sada na moru je ladno uvece hteo po sat vremena d aostane kod baba i deda od preko 70 godina, Grka koj isu pricali samo grcki i engleski, tj. nije mogao da se sporazume sa njima ali je ostajao kod njih na terasi dok bi npr mi odlazili u kupovinu. Onda je dosla porodica sa decom od 7 i 10 godina i ta deca su cesto dolazila kod nas u apartman da se druze sa njim koji ima 4. Ali vrtic je druga prica...zavisi mnogo i od vaspitacice on je jesenas imao jednu bas gadnu.
Sad su dobili novu mladu i finu i na prolece mi je sam trazio da ga vodim u vrtic da hoce da ide. Eto, proslo je vse od 6 meseci dok s enjegov stav promenio, mada ni dan danas on vrticem odusevljen nije.

Za socijalizaciju nije kasno ni sa tri ni sa cetiri godine. Raspitaj se malo kod pedagoga, oni se u sustini do tog nekog uzrasta igraju sami sa sobom, medjusobno igranje pocinje tek kasnije, ako tvoj sin ima dve godine ne kasnis nigde.
Ovaj moj je jesenas tesko podneo polazak u vrtic sto je mene potpuno iznenadilo. Jako je drustven i slobodan i hoce sa svakim, i danas se rado i lepo druzi sa mladjom i starijom decom od sebe i cak je on starijima interesantan za druzenje. Evo npr. sada na moru je ladno uvece hteo po sat vremena d aostane kod baba i deda od preko 70 godina, Grka koj isu pricali samo grcki i engleski, tj. nije mogao da se sporazume sa njima ali je ostajao kod njih na terasi dok bi npr mi odlazili u kupovinu. Onda je dosla porodica sa decom od 7 i 10 godina i ta deca su cesto dolazila kod nas u apartman da se druze sa njim koji ima 4. Ali vrtic je druga prica...zavisi mnogo i od vaspitacice on je jesenas imao jednu bas gadnu.
Sad su dobili novu mladu i finu i na prolece mi je sam trazio da ga vodim u vrtic da hoce da ide. Eto, proslo je vse od 6 meseci dok s enjegov stav promenio, mada ni dan danas on vrticem odusevljen nije.

Znam da nije kasno ali mislim da ako je stanje već takvo kod njega, da se baš dinstancira od druge dece, znači ne da on neće da se iga sa njima, znam ja da oni tek sa neke dve godine počinju da ulaze u neku interakciju jedni sa drugima, pre toga se manje više svako za sebe igra, ali on se bukvalno sklanja čim mu pridje drugo dete, malo starije ili malo mladje od njega. Ako je takvo stanje mislim da će se pre sad navići na drugu decu i pre to promeniti kod sebe, nego godinu dana kasnije. Po meni sve ih lakše navinkeš dok su manji. Naravno, ako pokaže da mu ne prija ni na šta ga nećemo prisiljavati.
Tvoje dete je društveno i hoće i sa decom, kod mog je baš to problem. S druge strane, kao i tvoj i moj hoće sa odraslima, i kao beba i sada, može ga čuvati ko hoće, ali sa decom...hm. I to sa decom tu negde njegovog uzrasta, sa većom decom npr hoće.
Nešto mi se čini da je ta vaspitačica vaša bila glavni krivac zašto on nije hteo u vrtić :evil:
Ma, različita su deca, neka neće kući iz vrtića, neki su manje oduševljeni al opet im je ok, nekima treba manje nekima više da se adaptiraju i to mi je sve normalno.

Evo jutros smo bili kod njegovog drugara koji je tri nedelje mladji od njega i od dva sata sat ipo je proveo pored mene, držeći se za moju nogu i posmatrajući drugara... E sad, da ne grešim dušu taj drugi mali mu uzima sve što ovaj uzme, ako mu njegova mama nešto oduzme on odmah plače i ovaj moj se pogubi i pomalo uplaši jer on skoro nikad ne plače, stvarno nema običaj da plače i to ga uplaši kad deca često plaču ili trče kao muve bez glave, padaju... Možda ga zato i plaše manja deca, ili malo starija od njega, jer veća deca to ne rade :think: On ne pada često, jako je oprezan, osim napolju kad ne hoda neg trči, inače po kući oprezno preskače igračke, prag, oprezno silazi i penje se, vodi računa i nije navikao da stalno pada pa ga to zbunjuje. Onda taj mali mu uzima, naravno ovaj moj mu odmah da... Smoki na stolu, koliko god da ga moj voli nije prišao stolu jer konta da će mu drugar uzeti :) Posle je drugar pokušao da ga grli, ili da se rve s njim, ne znam :lol: Poslednjih pola sata se i moj mali malo opustio i pričao, vikao, odaljio se od mene... Tako da onda nada možda ipak postoji! :lol: Možda mu treba malo vremena ipak al će se otkraviti.

Evo jutros smo bili kod njegovog drugara koji je tri nedelje mladji od njega i od dva sata sat ipo je proveo pored mene, držeći se za moju nogu i posmatrajući drugara... E sad, da ne grešim dušu taj drugi mali mu uzima sve što ovaj uzme, ako mu njegova mama nešto oduzme on odmah plače i ovaj moj se pogubi i pomalo uplaši jer on skoro nikad ne plače, stvarno nema običaj da plače i to ga uplaši kad deca često plaču ili trče kao muve bez glave, padaju... Možda ga zato i plaše manja deca, ili malo starija od njega, jer veća deca to ne rade :think: On ne pada često, jako je oprezan, osim napolju kad ne hoda neg trči, inače po kući oprezno preskače igračke, prag, oprezno silazi i penje se, vodi računa i nije navikao da stalno pada pa ga to zbunjuje. Onda taj mali mu uzima, naravno ovaj moj mu odmah da... Smoki na stolu, koliko god da ga moj voli nije prišao stolu jer konta da će mu drugar uzeti :) Posle je drugar pokušao da ga grli, ili da se rve s njim, ne znam :lol: Poslednjih pola sata se i moj mali malo opustio i pričao, vikao, odaljio se od mene... Tako da onda nada možda ipak postoji! :lol: Možda mu treba malo vremena ipak al će se otkraviti.

Sve sto opisujes mi je poznato, ja sam se nervirala da je ovaj moj cviketan koliko je bio pazljiv da se negde ne slupa. A koleginice su mi govorile pa bolje tako, ko se cuva i bog ga cuva. Ali vremenom se i to menja :), sad je na moru upao u dvoristu u deo baste gde su ruze, razlupao se ko kanta, modrica na dupetu, po ledjima ogrebotine od trnja ruza odran lakat. I kad ga pitamo kako si pao, kaze oborio me dusek :), jer je vucarao sa sobom naduvan dusek po dvoristu :).

:lol: Izvini molim te, nije on kriv, dušek je kriv! Znaju oni da se izvuku c c c, lukavčići. A to...Kao što rekoh - u kući je pažljiv :mrgreen: Napolju trči, ne zaustavlja se, viče ko bolid, juče u Zmaj Jovinoj i gomila ljudi, on se najviše čuje! Viče od sreće valjda, pa svaki put kad mene ugleda, tristo puta u toku sat vremena vikne - MAMAAAA!!! Mislim se ćuuuti bogte, sramota :lol: pa onda kod svakog kafića sa stola hoće da uzme pepeljaru, u svaku radnju ulazi, da se javi, sva sreća pa kad ga odvojimo nema problem, samo udje u drugu... One kofe s vodom od klime, ma u svaku hoće da umoči ruku, kad vidi drečavo nešto, sat, lak na noktima, prilazi i analizira... O majko mila. Pre neki dan u dunavskom parku, tad je već trčao oko sat ipo, dva, i sve super, vreme nam bilo da krenemo, on se valjda umorio i tras dole, pukao čelom o pod, ima dobru modricu. A to je isto uradio pre jedno mesec, dva u drugom parku samo što su tamo neke ciglice pa kad je tako pao jače mu nateklo i jako brzo se napravio hematom tako da smo ga odmah nosili kod dr, sva sreća sve je bilo ok samo obloge sam mu stavljala, baš je brzo i prošlo. Mislim se taman jedna prodje evo opet druga na istom mestu :confused:
Neki deda sedi u dunavskoj i svira gitaru, otpevao mu - Naaaajlepšiii dečaaaak, sa naaaajlepšiiim očimaaaaa, da bog da porasteeeeš i budeeeš najlepšiiii dečaaak! :zcepanje: Da bog da porasteš. Crnjak.

Joj što je meni simpatično kad čujem da malo dete, pogotovo dečak, nije navikao da pada i da pazi kad hoda.
Moji su kao muve bez glave, Luka se malo oporavio jer ipak ima 6 godina, ali je kao bebać bio isti kao Miloš sada sav u modricama, ogrebotinama, krastama i ožiljcima. Non-stop se udaraju, ja više ne obraćam pažnju kad zveknu, a tek svaki 26-ti put se zaplaču i prestanu čim mama poljubi.
Tj.Luka je veći dramoser, naročito sad kad je stariji, kad ga nešto zaboli dere se kao magarac, a Miloš malo kenjka i čim ga poljubim okrene se i ode da opet radi ono isto zbog čega je pao.

Sad smo Luka i ja u svađi, tj.ja sam ljuta na njega jer mu se klima i drugi zub i svaki dan mi cvili zbog njega, da ga boli, da ne može da jede, a ne da dedi da mu izvadi jednim potezom. A stalan zub iza njega izašao već ohoho, ima zube kao ajkula - u dva reda.:sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back