Vladika Nikolaj Velimirović: Oklevetani svetitelj
24. maj 2023 17:32
| Obnovljeno: 24. maj 2023 17:32
Ja sam držao predavanje na Kolarč(evom) univerzitetu o nacionalizmu Sv. Save, u godini svetosavskoj, a to je bila 1935. godina, a ko to ne zna, mislio bi da sam ja spomenuo vođu nem(ačkog) naroda u vreme rata. U ovom poslednjem slučaju, zašto bi me Nemci uhapsili od prvih dana - pa do poslednjih?, piše vladika Nikolaj episkopu američko-kanadskom Dionisiju
© Драгана Савић
Fotografija svetog Nikolaja ohridskog i žičkog iz spomen sobe u manastiru Lelić
Vođeni duhom sopstvenog vremena, a ne istorijskim činjenicama, nekad ni prostom logikom, deo medija i intelektualaca napunio je internet tekstovima o "kontroverznom" srpskom svetitelju – vladiki Nikolaju Velimiroviću. U tim napisima vladika se naziva kolaboracionistom, simpatizerom nacizma, ali i glavnim ideologom nečega što je nazvano
srpski fašizam.
Kontroverze se pletu, u ogromnom broju slučajeva, oko nekoliko istih momenata: "nečuveno" je što je Hitler dodelio orden vladiki Nikolaju, "skandalozno" što je vladika Nikolaj na svom predavanju poredio Svetog Savu i Hitlera, "šokantno" šta je pisao o Jevrejima kao idejnim tvorcima svih zala u Evropi.
Zbog čega takvim argumentima fali najobičniji zdrav razum, pokazuju notorne istorijske činjenice: od one da srpska crkva, čiji je Nikolaj Velimirović bio jedan od najuticajnijih episkopa, nikada nije vršila ili učestvovala u sistematskom progonu Jevreja, preko one da nikada nije sarađivala s okupatorskim nacističkim režimom do one koja baš bode oči - da je
Vladika Nikolaj tokom čitave nemačke okupacije Srbije bio u nemačkom pritvoru.
Što se tiče firerovog ordena, sveti Nikolaj Žički dobio ga je od Hitlera
1934. godine jer je blagoslovio da se uredi nemačko vojničko groblje, dakle, zbog nečeg što je civilizacijska tekovina, a ne zbog bliskih veza.
Predavanje u kojem navodno poredi Svetog Savu i nemačkog firera održano je 1935, iste one godine u kojoj potonji
britanski premijer Vinston Čerčil piše esej "Istina o Hitleru" u kojem navodi da će budućnost pokazati da li će istorija Hitleru dodeliti mesto "čudovišta ili heroja".
Uprkos očiglednosti nemačkog odnosa prema svetom Nikolaju Žičkom i njegovog prema njima, jer je sve vreme nacističke okupacije bio pritvoren kao nekakav opasni element i više puta odbijao ponuđenu saradnju, neki današnji tumači njegovog lika i dela nimalo se ne libe da napišu da je "Velimirović bio jedan od glavnih ideologa srpskog fašizma 1930-ih čiji klerikalno-nacionalistički, antimodernistički i antisemitski religiozni spisi i dalje inspirišu snage hrišćanske desnice u današnjem srpskom društvu", kako je to naveo jedan istoričar popularan u beogradskoj građanističkoj čaršiji.
Ili da čak zaključe da se "svetosavlje gradi kao totalitarna ideologija po modelu koji Nikolaj ne krije – po fašističkom modelu", kako je to naveo jedan sociolog, sada pokojni.
Deo postavke iz spomen-sobe vladike Nikolaja u Soko gradu: hapšenje vladike Nikolaja 1941.Јелена Чалија
Gotovo svaki konstrukt o "fašizmu" vladike Nikolaja vodi ka istom konačnom zaključku: on je izvor i nadahnuće "velikosrpskom nacionalizmu devedesetih".
Kao što je u vreme komunizma u sklopu trežnjenja od "opijuma za narod", a
u ime bratstva i jedinstva vladika Nikolaj izjednačavan sa kardinalom Alojzijem Stepincem, iako je jedan bio vojni vikar NDH a drugi nemački pritvorenik, da pomenemo samo najočiglednije razlike. Ako se još uz to uzmu i kritike o modernoj, obezboženoj Evropi u kojima je vladika Nikolaj bio prilično oštar, onda postaje jasnije zbog čega su postavke o "srpskom fašizmu" i "totalitarnom svetosavlju" postale tako privlačne za popularisanje.
Ko ima uši da čuje, neka čuje
Pre svega,
svetosavlje nije bilo, nije i ne može biti ideologija nego je to pravoslavlje srpskog stila i iskustva, kaže za portal RT Balkan protojerej-stavrofor Velibor Džomić.
"Dakle, svetosavlje nikako ne može i ne sme da se shvata kao politički ili ideološki pokret nego se radi o načinu života pravoslavnih Srba u crkvi Hristovoj u koju se vekovima, od Svetoga Save, sabiraju svi kršteni ljudi i zemaljski narodi. Pre nekoliko godina sam u arhivi nekadašnje Eparhije američko-kanadske pronašao jedno pismo koje je Sveti Vladika Nikolaj 20. februara 1946. godine, kada su komunistički agenti u emigraciji započeli sa prljavom propagandom protiv njega, uputio tadašnjem episkopu američko-kanadskom Dionisiju", navodi protojerej-stavrofor Velibor Džomić.
Kako dodaje, sveti Vladika Nikolaj je u tom pismu sve objasnio i naveo sledeće:
Ja sam veličao Sv. Savu, a ne H...(itlera). Rekao sam, da je Sv. Sava, kao svetitelj, genije i heroj srp(skog) naroda stvorio srpsku nacionalnu crkvu pre 700 godina, i u toj crkvi ujedinio sav srpski narod. Delo, koje se nigde nije ponovilo na Zapadu. Paskal je pokušao u 16. veku da stvori nacionalnu galikansku crkvu za Francuze, ali nije uspeo.
- A vođ nem(ačkog) naroda, jedan prost zanatlija, pokušava da stvori nac(ionalnu) crkvu, sada u 20. veku, pokušava da izvede ono delo koje jedino priliči svetitelju, geniju i heroju tj. Sv. Savi. U jednom docnijem govoru ili članku, ne sećam se, ja sam se ponovo vratio na Hitlerov pokušaj da .... nac(ionalnu) nemačku ujedinjenu crkvu i citirao sam njegove reči u Rajhstagu: 'Ja sam, rekao je, pokušao da ujedinim nemačke crkve u jednu nacion(alnu) nem(ačku) crkvu, ali moj pokušaj je propao'.
Otac Velibor Džomić objašnjava da je pre dve decenije objavio deo dokumentacije nemačke bezbednosne službe (BDS) iz koje se vidi da je
vladika Nikolaj na Petrovdan 1941. godine uhapšen, pored ostalog, i zbog toga što je Hitlera nazivao "biblijskim Antihristom" i proricao njegovu skoru propast, a da je manastir Žiča bio mesto u kome se oblikovao srpski antinacistički stav.
"Zašto bi ga nemački nacifašisti hapsili, ako je bio njihov ideološki sledbenik i podržavalac?", retorički se pita naš sagovornik.
https://lat.rt.rs/srbija-i-balkan/32699-vladika-nikolaj-velimirovic-klevete-drugi-svetski-rat/