Sustina prevare?

Dobro, ja prihvatam da postoje i ljudi koji ladno mogu da se kresu sa drugima, a da zaista vole tu jednu osobu sa kojom zive... Ne mogu sebi najjasnije da predstavim takav nacin funkcionisanja, jer sam naprosto drugacija, ali uvazavam cinjenicu da nisu svi ljudi isti...
No, to ih ni u kom slucaju ne moze amnestirati od odgovornosti za vlastite postupke, a upravo to je ono sto se pokusava da se postigne!

SINDI:
hvala lepo, ako je to realnost-prihvatati prevaru kao nacin zivota, svesno prihvatam da sam nerealna

poligamija je moguca onda kad ti u sustini nije stalo ni do koga..pa onda mozes malo neznosti i strasti da podelis sa kim hoces..i ok, zasto da ne..zivot prolazi i ovako i onako

ali, ako volis..dusom i srcem...nema tu bre deljenja, to je laz...nikad nisam pozelela drugog muskarca kad sam imala onog koga volim..ni u glavi, a kamoli prakticno...

i zabole me bas sto je to glupo, i idealisticki, i sto je ceo svet drugaciji...ja sam ja, takva kakvu me bog napravio..
i dobro gazda kaze, treba stvari nazivati pravim imenom..sex je sex, cudna mi cuda..ali, nemojte mi pricati kako nekog volite, a kresete se sa sto drugih ljudi..to je laz:-|
...ali, ako volis..dusom i srcem...nema tu bre deljenja, to je laz... a ako ne volis ... onda se i moze malko podeliti ...

Anakin, a što ako je sa vezom i sa sexom apsolutno sve u redu i uopće nije u tome problem, nego u tebi samome ?
Kad si upoznao svog sada stalnog partnera, svidio ti se, sve ti je bilo novo i zanimljivo. Tokom vremena shvatio si da ga voliš i da to što imaš s njim želiš zadržati. Ali vrijeme neumitno teče i ponovo nailaziš na novo i zanimljivo. Samo, sada voliš i ne želiš se u to potpuno upuštati. Ali znatiželjan si i ipak želiš nešto od toga probati.
Mislim da je poanta koliko si se ustvari spreman žrtvovati za voljenu osobu na svoju štetu. A ljudi su ipak takvi da u životu žele prije svega najbolje sebi, trude se od života uzeti što više i biti sretni. A ako pri tome nikog ne povrijediš di ćeš bolje. Naravno uvijek je rizik da ne budeš otkriven i da ti se sve ne sruši ko kula od karata, ali život živiš samo jednom i jednostavno moraš riskirati. Najjači nagon u nama je sexualni, a vanjski svijet praktički se bazira na sexu (sve te zabave, disco klubovi, tulumi, sve te cure i frajeri, sav taj alkohol, muzika) i to je nemoguće izbjeći (osim ako se ne odrekneš vanjskog svijeta, a onda pravac kolotečina).

ovde se stalno pominje hrabrost, zelja za istrazivanjem, bezanje od rutine...
pa dobro ljudi, jel jedini nacin da se to postigne sex?
ja tvrdim da sto covek ima manje sustinskog zadovoljstva i ispunjenosti u zivotu, da ce vise da ganja instant zadovoljstva...
fala bogu da kad si zakucan u kancelariji od 9-5 radeci nesto sto ti je dosadno, ako te nista drugo ne interesuje, ako veceri provodis pored tv-a, ako nemas bas nikakva druga interesovanja gde mozes da ispoljis nagon za istrazivanjem, kad nemas gde da budes hrabar - da, tada ce vanbracna veza izgledati ko da te je ogrejalo sunce :)
ali, nije li to malo jadno? po meni jeste...ako bi mi stvarno bilo toliko dosadno u zivotu da bi me jedan usputni sex sasvim ispunio, onda bih verovatno nesto menjala..

nego vi pricate sve vreme iz perspektive neceg sto je po vama "normalan zivot"...ima ljudi koji zive drugacije, putuju, skoluju se bez obzira koliko godina imaju, imaju razna interesovanja, pokusavaju generalno da licno napreduju...
i ne tako nebitno - zasto sve u svom zivotu resavate preko nekog drugog? zasto vam je uvek potrebno neko sveze meso ili nova osoba da bi vam bilo zanimljivo u zivotu?
to je po meni ispraznost zivota koja pokusava da se popuni sitnim zadovoljstvima...

da, to postoji od pamtiveka ali postoje takodje i ljudi koji zive drugacije...

Car Zg:
, a vanjski svijet praktički se bazira na sexu (sve te zabave, disco klubovi, tulumi, sve te cure i frajeri, sav taj alkohol, muzika) i to je nemoguće izbjeći (osim ako se ne odrekneš vanjskog svijeta, a onda pravac kolotečina).

evo bas o ovome pricam...
postoje muzeji, koncerti, biblioteke, parkovi, zoo-vrtovi, reke, postoje druge zemlje i gradovi...
postoji toliko sadrzaja na svetu kojim mozes da razbijes kolotecinu...
zasto to uvek mora da bude klub-alkohol-sex?

Dobro cure. Šta sam ja sad kreten ako ne posjećujem muzeje, ne šećem po parkovima i nemam para putovati (koliko sam imao toliko sam putovao, a nadam se da ću još puno u životu). Ja ću sebi priznati da sam tipičan balkanac i klub-alkohol-sex je ono što me najviše privlači. I zato sam budala i isprazan? To nikako ne možete znati. Samo se ne foliram. Mene veseli da ste kulturne i načitane i da znate šta ćete sa sobom, ali nemojte mi sa visoka... Ne slažemo se to je ok, ali na ovaj način vi sudite ljudima poput mene i trpate nas u isti koš.

Ulovit ću ja već tebe na nekoj ravnopravnijoj temi :) Ipak su ovdje u tvojim rukama neoborivi argumenti (iskrenost, poštivanje pa i širok dijapazon interesa ako hoćeš) tako da su ti protivnici ipak autsajderi. Teret dokaza leži na nama, a nisu baš opipljivi... pozdrav

Elena, sad hoćeš da me makneš sa teme, ali ja neću da idem :P
Prvo, nisam uvređena, niti se ljutim. Stvarno mi je bilo potrebno objašnjenje, da bih onda imala osnov da ispišem ono što ću ovde ispisati.
Ja se sa Kamijem, po tom pitanju, uopšte ne slažem. Mlada jesam (hm... :? ), ali ima i mlađih od mene, pa kapiram koliko je, ponekad, besmisleno pokušavati njima objašnjavati neke stvari... Međutim, mlađi od mene uglavnom, jednostavno, nisu odrasli. Tj. mislim da, kada se pređu određene godine (što varira od osobe do osobe) više nema povratka nazad, i stavovi se menjaju, ali se svode baš na to - na iskustvo i prihvatanje. Takođe mislim da ću i u njenim godinama biti dosta nalik na Sindi, i da stavove neću menjati, možda ponašanje. Ovde se, dakle, ne radi o tome da ću se ja silno razočarati, neću, još nisam u godinama kada je veza postala monotonija, a kada to budem, možda je bolje da budem toga i svesna. Radi se o tome da to jesam ja, zaista, bila bih sposobna za prevaru, kao i svi, ali bih vrlo dobro znala kada je veza - veza (brak), a kada fasada za starost. I nikada se nisam zadovoljavala manjim, ili sve - ili ništa. Ne znam koliko je to pametno, ali tako je.
Ne rušiš mi, dakle, iluzije, nisi prva koja tako govori i, da, takvo mišljenje o prevari je zaista svojstveno starijim ljudima (mislim, od mene). Ono što hoću da kažem ovim tekstom je - iskustvo je jedno, a logika je drugo. Ja se vodim logikom ti iskustvom, i sve to ima neki osnov, tj. neku svoju istinu. Tako da se ostatak teksta odnosi na logičku opravdanost, jel'te, prevare. Nisam ni govorila o iskustvu, ili o tome koliko će mi brak, eventualno, biti monoton.

Sandy_BG:
Prihvatas jednu instituciju, zivi u skladu sa njom.
Ti si, recimo, koristila neku ideju o našem životinjskom, kada si rekla da nismo po prirodi, monogamni. Ali, opet, da li smo mi po prirodi stvoreni za brak? Brak je tekovina društva, vernost je posledica braka. A čovek je društveno biće. Jedno bez drugoga ne ide, zbog činjenice da, pored toga što smo životinje, mi smo životinje sa ogromnim mozgom, i on se ne može zanemariti. Neke ptice podižu zajedno mladunce, verne su do kraja života. Verovatno se istinski vežu jedna za drugu.
Verovatno su i sposobne da budu nesrećne, ako bi jedna od njih odlučila da ostavi drugu.
Hoću da kažem, ako zaista postoje vrste koje su po prirodi monogamne, onda ta monogamija de ide dvosmerno. Po prirodi! Ili - ili. I vernost se po prirodi podrazumeva.
I sve ovo pišem da bi, (po nekoj logici) došli do zaključka da, ako čovek nije monogamno biće, onda je krajnje logično da čovek nije ni za brak! I da brak treba ukinuti. Što, opet, dovodi do razaranja porodice u društvu. Ovo nije samo gunđanje u prazno, ako se malo razmisli.
Međutim, obe zanemarujemo našu različitost od životinja i činjenicu da se čovek ne može, tek tako, kategorisati kao mono ili poligamno biće. Praksa je pokazala da je kod čoveka sve moguće, a jedini razlog za to može biti inteligencija (u odnosu na životinje).
A sve ovo što sam ovde nalupala je, ustvari, komplikovano i detaljno objašnjenje rečenice koju sam citirala.
Najzad, ja zaista mislim da je stav o "slobodi tela" kod tebe posledica godina, ali da on jeste samo to. Nadam se da te ovo ne vređa.
Takav način života jednostavno nije ostvariv u društvu, iz mnogo razloga, a druga stvar je što, zaista, i ne želim takav stav za sebe. Ne želim ga, ne znači da ga neću ni imati. A ako ga budem imala, znaću da je to samo stvar mog trenutnog stanja i mojih godina, i da ima svoje opravdanje upravo i samo u tome.
Uzgred, praksa je pokazala mnogo toga, baš zato što smo individualci, a situacija pokazuje da smo i društvena bića. Praksa, kod „kompleksnog čoveka“ će pokazati da možemo biti i nedruštvena bića, ako nas ostane dovoljno malo. Ovako smo prinuđeni da se družimo. Zaključak: Čovek se ne može porediti sa životinjom, kod njega ne važe zakoni prirode, jer ga svakim danom sve manje vodi instinkt, a sve više razum. Svaka promena u njegovom društvenom ponašanju, zato, povlači posledice.
Mi možemo prihvatiti prevaru, ali onda moramo biti spremni i na prihvatanje promena u globalnoj porodici, do kojih će takvo ponašanje neminovno dovesti. Pitanje je šta su nam prioriteti...
:)

Izvinjavam se na opširnosti, ja se, ustvari, u ove teme mešam kada vidim da tražite objašnjenje u ljudskoj prirodi.
A ljudi su individualci i ne možemo generalizovati ovakvu vrstu odnosa, prosto, jer je suviše kompleksna, tj. nema onog "mišljenja većine" da bi se išta moglo generalizovati...

anakin:
evo bas o ovome pricam...
postoje muzeji, koncerti, biblioteke, parkovi, zoo-vrtovi, reke, postoje druge zemlje i gradovi...
postoji toliko sadrzaja na svetu kojim mozes da razbijes kolotecinu...
zasto to uvek mora da bude klub-alkohol-sex?
E pa da lako je kad zivis u vecem gradu...Al` treba u malim mestima naci zabavu!?
Ma fora je u tome sto to i nema veze sa kolotecinom...pre ili kasnije sve sto radis ce ti postati obicno i dosadno...To je samo izgovor: Dosadan zivot, zena, deca bla,bla,bla...
U sustini iskusenja su svuda oko nas, neko odoli, neko ne...Stvar licnog izbora, morala, stomaka...

sve je vec zauzeto:
mislim da je to problem sa ljudima koje nista ne zanima, nista im nije interesantno i ne znaju sta ce sa sobom, pa ne mogu da smisle nista bolje.

Izvinjavam se, ali kad citam vase postove, imam utisak kao da vi ne izlazite iz kuce, kao da vas ne interesuje ostala javnost, kao da ne komunicirate sa nikim drugim osim sa vasim suprugom, da li je moguce da vi slabo sa kim dolazite u neke vece kontakte, pa makar poslovne, nekako ste mi posebni od svih drugih forumasa/ca, imam utisak kao da vidite svog dragog supruga kao jedinu osobu muskog roda. nadam se da vas nisam po nijednoj osnovi uvredio i to mi nije bila namjera, samo sam zelio da vam kazem kako ste okarakterisani od pojedinih osoba sa foruma, uzeo sam tu slobodu...

elenabg:
Ali zasto? To me zanima. Ko kaze da kad nekog volis i s njim ti je dobro, i imas i dobar seks, nikad vise neces pozeleti to da uradis i s nekim drugim? Zasto covek ne bi trebao da ispuni sebi zelju, i nastavi dalje kao da nista nije bilo. Volela bih neki dobar argument za to.
Mozda i treba ispuniti sebi po neku zelju,ali je pitanje koliko ce se bolje osecati i da li su bolje veze koje traju duze ili jednostavno neki sex na jednu noc ili vece. iskustvo mi govori da nije dobro ni jedno ni drugo.

anakin:
ajd jos malo, bas me interesuje to karakterisanje...sta smo jos? :)

Znam da si ti opasna, i to je razlog sto sa tobom izbjegavam da udjem u razgovor, brzo se iznerviras, i ako nemas argumente za takvo stanje, i ostra si na odgovorima, po malo spremna na vredjanje, mozda u zivotu nisi takva, ali u ovakvom komuniciranju to se ne primecuje.

@ Anakin

Gresis! Najgori nevernici su upravo Anakin, ljudi koji su cak prezauzeti, vrlo uspesni, vrlo ambiciozni, koji su stalno na putu, koji svakodnevno dolaze u brojne poslovne i drustvene kontakte, koji su obisli svet. Tu se radja iskusenje. I tu vlada najveci nemoral. A najveca dosada se javlja kada si sve probao, sve video, kad ti se sve moze, kad ne postoji nesto sto bi ti zeleo a da ti je nedostupno ili neostvarivo, tad covek postaje los. Takvim ljudima vise nista nije zanimljivo jer ne postoji vise nista novo, pa se vracaju na pocetak, na sex. To mu dodje kao jedino za cim covek ne izgubi interesovanje. Tako da ti je kategorizacija losa.

Back