Sunizam i šiizam

Како су му ,,поштовали" породицу? Па Омар умало није убио Мухамедову највољенију ћерку Фатиму пред кућним прагом, а од ударца који ју је нанео мачем, она је побацила, касније и умрла од последица тога. Друго, узели тј отели су јој цело наследство,Алију натерали да прихвати Абу Бакра и протерали га.
Баш су их , поштовали".
To sigurno ne piše u Kuranu već je to na osnovu nekog istorijskog izvora. A ti izvori iz tog doba su dosta nepouzdani jer su ih pisali ljudi koji su bili subjektivni. Pogledaj samo istorijske izvore o Kosovskoj bici, skoro svi se razlikuju.

Ali na kraju krajeva šta to menja u učenju islama? Islamsko učenje zasniva se na Kuranu pre svega. A Kuran je i sa sunite i šiite isti.

To sigurno ne piše u Kuranu već je to na osnovu nekog istorijskog izvora. A ti izvori iz tog doba su dosta nepouzdani jer su ih pisali ljudi koji su bili subjektivni.
Па јел смо ми писали овде шта пише у Курану или хадисима? При чему су и хадиси други важан извор Ислама, поред Курана. Ислам почива на Курану (Објави) и хадису (Предању). Једно је говор самог Алаха (Куран) а друго су приче из живота Мухамеда, његово објашњење Курана, његово понашање у разним ситуацијама, итд. Муслимани су дужни да следе та упутства. Хадиси говоре и о животима његових следбеника (асхаба) и томе шта су они радили.
Е у хадисима пише да је Фатима Мухамедова омиљена ћерка, он сам је то рекао и рекао ко њу изнервира као да је њега самог напао. А Омар је замало убио.
Па ти сад види.

Islamsko učenje zasniva se na Kuranu pre svega. A Kuran je i sa sunite i šiite isti.
Јесте али ми смо овде говорили о томе ко је имао право на халифат а ко узурпатор, око чега се деле сунити и шиити.
Према Мухамеду, као и Алију и шиитима, Абу Бакр, Аиша и Омар су узурпатори. Ако објективно сагледамо догађаје, шиити имају право.

Јесте али ми смо овде говорили о томе ко је имао право на халифат а ко узурпатор, око чега се деле сунити и шиити.
Према Мухамеду, као и Алију и шиитима, Абу Бакр, Аиша и Омар су узурпатори. Ако објективно сагледамо догађаје, шиити имају право.
Alija je prihvatio njihovu vladavinu. Čak je kasnije i preuzeo kalifat od Osmana. Mogao je da pokrene pobunu i da se bori za pravo koje je mislio da mu pripada a on je izabrao drugačiji put. Po meni je Muavija I uzurpator a ne prva trojica kalifa Ebu Bekr, Omer i Osman.

Па и у сунитским хадисима има сумњивих тренутака. Типа већ поменути инцидент са Мухамедовом посљедњом поруком, збрзани избор Ебу Бекра за калифа док Алија није био присутан, Ајшина сумњива реакција кад су је питали да ли је Мухамед изабрао Алију за насљедника.

Па и у сунитским хадисима има сумњивих тренутака. Типа већ поменути инцидент са Мухамедовом посљедњом поруком, збрзани избор Ебу Бекра за калифа док Алија није био присутан, Ајшина сумњива реакција кад су је питали да ли је Мухамед изабрао Алију за насљедника.
Jesu li to sahih hadisi ili?

Alija je prihvatio njihovu vladavinu. Čak je kasnije i preuzeo kalifat od Osmana. Mogao je da pokrene pobunu i da se bori za pravo koje je mislio da mu pripada a on je izabrao drugačiji put. Po meni je Muavija I uzurpator a ne prva trojica kalifa Ebu Bekr, Omer i Osman.
Невољно, да. Али то не значи да је тако мислио. А није дигао побуну јер није имао снаге да се бори против њих.

Невољно, да. Али то не значи да је тако мислио. А није дигао побуну јер није имао снаге да се бори против њих.
Pa ako nije imao snage za pobunu znači da nije imao dovoljan broj sledbenika da to uradi. A to znači da su se sledbenici islama priklonili Ebu Bekru a ne njemu.

Pa ako nije imao snage za pobunu znači da nije imao dovoljan broj sledbenika da to uradi. A to znači da su se sledbenici islama priklonili Ebu Bekru a ne njemu.
Ако је већина била уз Абу Бекра то не значи да он није узурпатор. Већина је била и уз Муавију, који је био јачи, па је Алија и са њима морао да склапа споразуме и пристаје на арбитражу.

Па Алија заправо није има довољно снаге ни кад је постао калиф. Зато је и избио рат у којем је Алија изгубио и предао калифат Муавији.

Ако је већина била уз Абу Бекра то не значи да он није узурпатор. Већина је била и уз Муавију, који је био јачи, па је Алија и са њима морао да склапа споразуме и пристаје на арбитражу.
Ali je vladavinu Ebu Bekra Alija kako tako prihvatio ali vladavinu Muavije I nije već se upustio u borbu sa njim. Tu je ključna razlika.

Муавија је први напао Алија. И Алија је на крају пристао и ту на преговоре и арбитражу.
,,Odmah po preuzimanju hilafeta, novi halifa je naišao na probleme. Smatrao je da treba smijeniti sve namjesnike koje je postavio Osman, što je izazvalo velike revolte u pokrajinama u kojima su Osmanovi namjesnici vladali. Također, odbio je da odmah kazni Osmanove ubice, što je izazvalo podijeljenost ummeta na dvije grupe. Skupinu koja je smatrala da je potrebno odmah kazniti Osmanove ubice predvodio je Muavija ibn Ebu-Sufjan, koji je sa Osmanom imao rodbinsku vezu. Ova podijeljenost je rezultirala brojnim sukobima i bitkama, među kojima su Bitka kod deve i Bitka na Sifinu. Bilo je to vrijeme prepuno smutnji, spletki i nereda."
Ne bih ja baš rekao da je bilo glatko. Link

,,Odmah po preuzimanju hilafeta, novi halifa je naišao na probleme. Smatrao je da treba smijeniti sve namjesnike koje je postavio Osman, što je izazvalo velike revolte u pokrajinama u kojima su Osmanovi namjesnici vladali. Također, odbio je da odmah kazni Osmanove ubice, što je izazvalo podijeljenost ummeta na dvije grupe. Skupinu koja je smatrala da je potrebno odmah kazniti Osmanove ubice predvodio je Muavija ibn Ebu-Sufjan, koji je sa Osmanom imao rodbinsku vezu. Ova podijeljenost je rezultirala brojnim sukobima i bitkama, među kojima su Bitka kod deve i Bitka na Sifinu. Bilo je to vrijeme prepuno smutnji, spletki i nereda."
Ne bih ja baš rekao da je bilo glatko. Link
Али није Алија напао Муавију већ обратно.

Не може Муавија бити узурпатор, већ само њихов настављач. Узурпатори су они који су прекршили Мухамедов аманет да Алија буде халиф.
Te izjave gde prorok Muhamed govori ,,kome sam ja gospodar tome je i Alija gospodar" mogu da se tumače dvojako isto kao u hrišćanstvu što postoje različita tumačenja o tome da li je Isus Hrist rekao ili nije da li je Sveti apostol Petar njegov naslednik.

Da je Alija čvrsto verovao u to on bi se borio za to njrgovo navodno pravo.

Te izjave gde prorok Muhamed govori ,,kome sam ja gospodar tome je i Alija gospodar" mogu da se tumače dvojako isto kao u hrišćanstvu što postoje različita tumačenja o tome da li je Isus Hrist rekao ili nije da li je Sveti apostol Petar njegov naslednik.
Има ту више сумњивих момената, као онај који је навео Маки где нису хтели да му дају папир да нешто напише.

Мухамед је јасно рекао да Али његов наследник, ,,Ко је слушао и следио мене, следиће Алија".
Da je Alija čvrsto verovao u to on bi se borio za to njrgovo navodno pravo.
Али је Фатима, његова жена и Мухамедова ћерка била чврсто уверена у то и због тога је клела Абу Бакра док је била жива.
А био је уверен и Алија, али није имао снаге да се бори, био је присиљен да прихвати Абу Бакра.

Иначе, био је Алија уверен и да Муавија није био у праву, да је ипак пристао на споразум и арбитражу са њим.
Такав је човек био,склон споразумима. Хусеин, његов син је био сасвим другачији ков човека. Зато га шије чак о више славе него Алија.

Мухамед је јасно рекао да Али његов наследник, ,,Ко је слушао и следио мене, следиће Алија".
Pa bio je u pravu, Alija je i postao kalif na kraju. Nije mu Ebu Bekr kriv što nije uspeo da ga zadrži.
Али је Фатима, његова жена и Мухамедова ћерка била чврсто уверена у то и због тога је клела Абу Бакра док је била жива.
А био је уверен и Алија, али није имао снаге да се бори, био је присиљен да прихвати Абу Бакра.
Da je čvrsto verovao da je on Poslanikov naslednik on bi se borio za to pravo.
Иначе, био је Алија уверен и да Муавија није био у праву, да је ипак пристао на споразум и арбитражу са њим.
Koliko ja vidim na vikipediji Alija nikada nije prihvatio Muaviju I za kalifa, pravio je neke sporazume sa njim ali se nikada nije smirio i do kraja života se borio sa njim.

Pa bio je u pravu, Alija je i postao kalif na kraju. Nije mu Ebu Bekr kriv što nije uspeo da ga zadrži.
Али, по Мухамеду, Алија је требао бити његов наследник.
Абу Бакр, као и остали из те завере (Омар и Аиша) су криви јер су прекршили аманет Мухамеда, узурпирали власт, прекршили светост породице (Ехлу-Бејт) пророка и отели им имовину.
Зато шиити не признају ниједног од њих, осим Алија.
Da je čvrsto verovao da je on Poslanikov naslednik on bi se borio za to pravo.
Кажем ти, то нема везе са његовим веровањима, него је био такав човек, склон споразумима. Неко би рекао, слаб.
Али Фатима није. Фатима је чврсто веровала и знала то, зато је клела Абу Бакра, рекла му је да ће да га куне и на овом и на оном свету.
pravio je neke sporazume sa njim ali se nikada nije smirio i do kraja života se borio sa njim.
Није се борио до краја живота са њим. Напротив, Алија су на крају убиле његове присталице, ткз. ,,хариџије" а знаш зашто? Зато што је склопио споразум са Муавијом.

Није се борио до краја живота са њим. Напротив, Алија су на крају убиле његове присталице, ткз. ,,хариџије" а знаш зашто? Зато што је склопио споразум са Муавијом.
On je sklopio sporazum o arbitraži sa Muavijom I koji se odnosio pre svega na uspostavljanje mira. Ali koliko vidim nesuglasice su ostale do kraja, samo nije imao dovoljno snage (Alija) da pobedi Muaviju I. A u pravu si da su ga ubili njegovi bivši sledbenici haridžije jer je sklopio takav sporazum sa Muavijom.

On je sklopio sporazum o arbitraži sa Muavijom I koji se odnosio pre svega na uspostavljanje mira. Ali koliko vidim nesuglasice su ostale do kraja, samo nije imao dovoljno snage (Alija) da pobedi Muaviju I. A u pravu si da su ga ubili njegovi bivši sledbenici haridžije jer je sklopio takav sporazum sa Muavijom.
Како год, био је склон споразумима и није био одлучан.
Док је Хусеин,његов син, био чиста супротност. Очигледно је повукао на мајку, Фатиму, која је била много борбенија од Алија. Фатима је отворено клела Абу Бакра и говорила да су они издајници и узурпатори.

Back