Sunizam i šiizam

On je prihvatio Ebu Bekra za kalifu, doduše nevoljno, ali je prihvatio. I tu je kraj svake priče što se mene tiče.
Valjda su riječi proroka Muhameda ključne:
"ألَسْتُ أولى بالمؤمنين من أنفسهم؟ قالوا بلى يارسول الله. قال: من كنت مولاه فعلي مولاه. اللهم وال من والاه و عاد من عاداه."
"Am I not closer to the believers than they are to themselves? They said: Yes, O Messenger of God. He said: To whoever I am his master, then Ali is his master. Oh God, befriend whoever befriends him and be hostile to whoever is hostile to him." (Hadith of Ghadir Khumm).

Valjda su riječi proroka Muhameda ključne:
"ألَسْتُ أولى بالمؤمنين من أنفسهم؟ قالوا بلى يارسول الله. قال: من كنت مولاه فعلي مولاه. اللهم وال من والاه و عاد من عاداه."
"Am I not closer to the believers than they are to themselves? They said: Yes, O Messenger of God. He said: To whoever I am his master, then Ali is his master. Oh God, befriend whoever befriends him and be hostile to whoever is hostile to him." (Hadith of Ghadir Khumm).
Али вратимо се теми, Алија је прихватио владавину халифе Абу Бекра и његова два наследника. Када човек сматра да је у праву ни силом га неко не може убедити у супротно. Видимо да није покретао никакву побуну против Ебу Бекра а сигурно је могао јер је имао велики број следбеника. Можда није јасно и гласно прихватио одлуку која му се није свиђала али мислим да је прећутно прихватио.

Шиити вјерују да је Омер ту ударио мачем Мухамедову ћерку Фатиму која је због тога и умрла. Алија је номинално и прихватио Ебу Бекра али је очито од почетка мислио да је калифат његов. Ако узмемо Мухамедову изјаву код Гадир Хума то и има смисла.
Не мачем, колико је мени познато, шиити верују да је Омар гурао Датуми бакљу у лице и да јој је ожарио лице. Тако сам ја читао.

Иначе, и ја мислим да су шиити више у праву тј. да је Алија, по жељи самог Мухамеда, имао више право да буде халиф.

Da li je Aiša podržala Muaviju u sukobu sa Alijom?
Да. Аиша је све то и замутила, ако мене питаш. Тј она и њен отац Абу Бакр. Зато је шиити проклињу, док је за суните она ,,Мајка верника". Сукоб две жене, Аише и Фатиме.

Ето шта су ти жене, посвађаше толики народ. :D

Pa postavio sam pitanje, smijem li?
Upravo je značajna zbog pomenute bitke, zbog koje šiiti imaju negativno mišljenje o njoj. Često se pominje u raspravama između šiita i sunita.
Шиити је сматрају отелотворењем зла, оном која је посвађала вернике.
Али, добро, сад је то спласнулоџ није толико изражајно, чак постоје покрети за помирење две струје.

Pa šta i da se nije slagala? Nije joj prorok Muhamed ostavio kalifat u amanet pa da može ona da određuje ko će biti kalifa.
Е, жена је то пријатељу. Што би реко Мирољуб ,,Има нешто горе и од смрти, а то је зла жена".

Шалу на страну, Аиша је итекако била активна у борби против Алија и његових наследника. А управо се позивала на то да је она најомиљенија и најбоља. Сунити је зову ,,Мајком Верника", тако да није тачно да је небитна. Она је доста допринела томе ко ће наследити халифат.

On je prihvatio Ebu Bekra za kalifu, doduše nevoljno, ali je prihvatio. I tu je kraj svake priče što se mene tiče.
Па сам си рекао,невољно, дакле није имао снаге да се бори и зато је прихватио. Али он је сматрао да је био у праву. И објективно гледано, шиити јесу у праву да је Алија требао да буде халиф. Тако да су главни узурпатори Аиша, њен отац Абу Бакр и Омар који је Мухамедововој ћерки гурао бакљу у лице и тукао је.

Класична борба за превласт. Али, иза свега скривено стоји Аиша. ;)

Када човек сматра да је у праву ни силом га неко не може убедити у супротно.
Наравно да може. Мислиш да је царица Милица волела да шаље ћерку султану у харем? Или Свети Деспот Стефан да ратује за Султана?
Па није, али сила их је натерала на то.

Е исто тако и Алија. Како мислиш да је могао да сматра да није у праву кад је сам Мухамед тако одредио, а његови противници му замало убили жену (Мухамедову ћерку) испред кућног прага?
Узурпатор је Абу Бакр,како сами шиити и верују, али шиити још више од њега мрзе Омара. И Аишу. Њих двоје не могу да смисле. Чак сам слушао једног шиитског проповедника како постоје докази да је Аиша спавала са Омаром и тиме прекршила Мухамедову завет да ниједна његова жена после његове смрти не сме да се удаје нити да спава са било ким другим.

Не мачем, колико је мени познато, шиити верују да је Омар гурао Датуми бакљу у лице и да јој је ожарио лице. Тако сам ја читао.

Иначе, и ја мислим да су шиити више у праву тј. да је Алија, по жељи самог Мухамеда, имао више право да буде халиф.
Ja sam čuo da je pobacila, jer su je udarila vrata koja Omar razvalio prilikom ulaska u kuću Alije.

Па сам си рекао,невољно, дакле није имао снаге да се бори и зато је прихватио. Али он је сматрао да је био у праву. И објективно гледано, шиити јесу у праву да је Алија требао да буде халиф. Тако да су главни узурпатори Аиша, њен отац Абу Бакр и Омар који је Мухамедововој ћерки гурао бакљу у лице и тукао је.

Класична борба за превласт. Али, иза свега скривено стоји Аиша. ;)
Не могу да понављам сто пута ево то одговора:
Алија је прихватио владавину халифе Абу Бекра и његова два наследника. Када човек сматра да је у праву ни силом га неко не може убедити у супротно. Видимо да није покретао никакву побуну против Ебу Бекра а сигурно је могао јер је имао велики број следбеника. Можда није јасно и гласно прихватио одлуку која му се није свиђала али мислим да је прећутно прихватио.

Наравно да може. Мислиш да је царица Милица волела да шаље ћерку султану у харем? Или Свети Деспот Стефан да ратује за Султана?
Па није, али сила их је натерала на то.

Е исто тако и Алија. Како мислиш да је могао да сматра да није у праву кад је сам Мухамед тако одредио, а његови противници му замало убили жену (Мухамедову ћерку) испред кућног прага?
Узурпатор је Абу Бакр,како сами шиити и верују, али шиити још више од њега мрзе Омара. И Аишу. Њих двоје не могу да смисле. Чак сам слушао једног шиитског проповедника како постоје докази да је Аиша спавала са Омаром и тиме прекршила Мухамедову завет да ниједна његова жена после његове смрти не сме да се удаје нити да спава са било ким другим.
Није сигурно волела да пошаље кћерку у харем али је невољно то ипак урадила. Неки људи су умирали за своја уверења. Што се тиче Алије мислим да је прича ту доста другачија, мислим да је видео да нема довољну подршку следбеника и да је невољно прихватио Ебу Бекра за халифу. И то је то.

Па није ту крај приче. Алија је можда номинално прихватио Ебу Бекра јер није иза себе имао довољно подршке али то не значи да је икада заправо прихватио Ебу Бекра и његове насљеднике Омера и Османа као легитимне калифе.

Није сигурно волела да пошаље кћерку у харем али је невољно то ипак урадила. Неки људи су умирали за своја уверења. Што се тиче Алије мислим да је прича ту доста другачија, мислим да је видео да нема довољну подршку следбеника и да је невољно прихватио Ебу Бекра за халифу. И то је то.
Алија није умирао за своја уверења, али никада није прихватио идеју да он није први халиф. Једноставно није имао снаге да се бори и то је то.
Такав је тип човека био.
Док је његов син, Хусеин, био другачији тип и борио се по сваку цену. Зато његова смрт код Карбале (која има сакрални карактер за шиите) се сматра симболом и узором мучеништва. Ирачки шиити кад обележавају Ашуру у знак сећања на ту битку и Хусеинову смрт, имају обичај самобичевања, као начин да осете Хисеинове ране. Иако славе Алија, може се рећи да Хусеин има и веће поштовање од њега, баш зато што се борио до краја, док је Алија пристајао на споразуме.

Не могу да понављам сто пута ево то одговора:
Да је тако како ти тврдиш, шиити би прихватали све халифе пре Алија. Али не, они сматрају да су и Абу Бакр, и Омар и Осман узурпатори, а не само Муавија. Очигледно је то мислио и сам Алија.
А највише од свих мрзе Омара и Аишу. Пази ироније, Ислам важи као ,,мушка", и мизогена религија, а главни њихов спор и поделу направиле две јаке и харизматичне жене - Аиша и Фатима. Аиша (за суните ,,Мајка Верника") а за шиите отелотворење зла, и Фатима коју шиити обожавају.

Ja sam čuo da je pobacila, jer su je udarila vrata koja Omar razvalio prilikom ulaska u kuću Alije.
Колко се ја сећам оно што сам читао, Омар је лупао на врата Алијине куће, носећи бакљу у рукама. Изашла је Фатима на врата, а он је питао где је Алија. Нзм шта му је беше одговорила, али каже он је удари бакљом и оскрнави лице.

Алија није учествовао ни у једном од силних војних похода за вријеме прва три калифа. Муслимани су освајали од Египта до Авганистана а Алија није учествовао. Зашто ако је прихватио ове као калифе? Очито зато јер их није заправо прихватио већ је чекао прилику а ови му нису вјеровали да му дају команду над војском.

Па није ту крај приче. Алија је можда номинално прихватио Ебу Бекра јер није иза себе имао довољно подршке али то не значи да је икада заправо прихватио Ебу Бекра и његове насљеднике Омера и Османа као легитимне калифе.
Наравно да није. Замисли, он први следбеник Мухамеда, па још његов дупли рођак, брат од стрица и касније муж његове ћерке (у Исламу је то могуће) и још је сам Мухамед рекао да њему треба да припадне халифат.

А ови га натерали да прихвати Абу Бакра. Ма нема шансе да је он то икада искрено прихватио. И у сукобу касније са Муавијом, он је прихватио арбитражу, али то не значи да се слагао са њом. На крају крајева, због прихватања те арбитраже, његови разочарани следбеници, хариџије, су га и убили. ;)

Алија није учествовао ни у једном од силних војних похода за вријеме прва три калифа. Муслимани су освајали од Египта до Авганистана а Алија није учествовао. Зашто ако је прихватио ове као калифе? Очито зато јер их није заправо прихватио већ је чекао прилику а ови му нису вјеровали да му дају команду над војском.
Иако сматрам да је Алија био у праву, његове ,, заслуге" за ширење Ислама су минималне. На том пољу више су се показали сунити. Зато их и има више него шиита.

Шиити чак верују да су Абу Бакр и екипа отровали Мухамеда јер је рекао Абу Бакру и осталима да они неће ући у рај тј џенет

Шиити чак верују да су Абу Бакр и екипа отровали Мухамеда јер је рекао Абу Бакру и осталима да они неће ући у рај тј џенет
Наравно. Слушао сам Јасера ел-Хебиба, шиитског проповиједника, да то објашњава. И има смисла. Има и онај сумњиви сунитски хадис гдје Мухамед тражи да му дају папир да нешто запише а Омер одбија да му да јер као имају Кур'ан. Шиити вјерују да је Мухамед хтио назначити Алију као свог насљедника па је Омер то спријечио.

Back