Sunce nije zvezda?

Bavi se veoma kratko i isključivo u kontekstu Božijeg stvaranja svijeta. Da bi shvatio poruke Biblije moraš je uporediti sa vjerovanjima okolnih naroda u trenutku pisanja Postanja. Drugi narodi su u Suncu, Mjesecu i zvijezdama vidjeli bogove kojima se treba klanjati. U to su vjerovali svi narodi tada. Pismo pobija takve tvdnje jer eksplicitno navodi da su Sunce i Mjesec nežive stvorene stvari, obična vidjela koja nemaju nikakvu natprirodnu moć. Nisu nikakva božanstva.

Ne znam kako si zaključio da je voda nestvorena kad u prvom stihu Bog stvara vodu.
A jel Bog stvorio i galaksije?
Da li je Bog onda samo neko napredno vanzemaljsko biće? Ili verovatno neka civilizacija?

Ima u Bibliji zapisan veliki događaj gde se sunce zaustavilo na sred neba celi dan
Isus Navin 10,13 I stade sunce i ustavi se mjesec, dokle se ne osveti narod neprijateljima svojim. Ne piše li to u knjizi istinitoga? I stade sunce nasred neba i ne naže k zapadu skoro za cio dan.

Da li je sunce zvezda? Mislim da možda sunce nije zvezda jer Bog kaže da je napravio dva svetla, sunce i mesec i zvezde. Dakle, sunce nije zvezda jer se zvezde pominju posebno.
1. Mojsijeva 1,16 I stvori Bog dva vidjela velika: vidjelo veće da upravlja danom, i vidjelo manje da upravlja noću, i zvijezde.
Otkad mjesec ima svoju svjetlost?

Ovo ne znam odgovoriti trenutno. A i nije svod tema nego je sunce :)
sunce je videlo i ne ubraja se u zvezde
jedino da ti kažem nešto što ne piše.
trudim se da uđem u glavu čoveka od pre tri hiljade godina i verovatno pošto je sunce "veoma" blizu zemlje on je shvatio da to nije zvezda već neko videlo što se pojavljuje i nestaje i računa, aha nek to bude jedan dan kad se vidi, a ovo manje dolazi kad veće ode. i onda tako računa pojam vremena.
za zvezde nema ništa nek da su stvorene, ne zna se njihova funkcija sem kao ukras.
a zašto spominjem svod je to što se sve nalazi u tom svodu (kupola). a van te kupole je voda.

to želim da saznam
nemoj samo prvi drugi...dan već objasni šta je za početak svod
idi vidi šta kažu sv oci :D

daj stih
U početku STVORI Bog nebo i zemlju a zemlja bješe bez obličja i pusti i duh Božiji dizaše se nad VODOM.

Ovo nam govori da je voda stvorena u prvi dan. To jest Zemlja je prvobitno stvorena pusta i pokrivena vodom.

U početku STVORI Bog nebo i zemlju a zemlja bješe bez obličja i pusti i duh Božiji dizaše se nad VODOM.

Ovo nam govori da je voda stvorena u prvi dan. To jest Zemlja je prvobitno stvorena pusta i pokrivena vodom.
ne vidi se
bog je stvorio nebo i zemlju
malo kasnije
1:6 Потом рече Бог: Нека буде свод посред воде, да раставља воду од воде.

voda dole voda gore a duh se dizao nad vodom.
zemlja je jedno voda je drugo.

1:9 Потом рече Бог: Нека се сабере вода што је под небом на једно место, и нека се покаже суво. И би тако.

uopšte nema stvaranje vode, to je samo tvoje proizvoljno tumačenje

zato mi reci šta je svod i zašto razdvaja vodu od vode, i gde je sad ta voda iznad svoda?

ne vidi se
malo kasnije

1:9 Потом рече Бог: Нека се сабере вода што је под небом на једно место, и нека се покаже суво. И би тако.

zato mi reci šta je svod i zašto razdvaja vodu od vode, i gde je sad ta voda iznad svoda?
E to da pitas ove pre potopa
Јер навалице неће да знаду да су небеса била од пре и земља из воде и усред воде Божијом речи.

1 Мој. 1:6, Псал. 33:6, Јевр. 11:3

6. Зато тадашњи свет би водом потопљен и погибе.

E to da pitas ove pre potopa
Јер навалице неће да знаду да су небеса била од пре и земља из воде и усред воде Божијом речи.

1 Мој. 1:6, Псал. 33:6, Јевр. 11:3

6. Зато тадашњи свет би водом потопљен и погибе.
probušio jahve svod

ne vidi se
malo kasnije

Kako nema stvaranja vode? Šta piše prvo? Stvori Bog nebo i ZEMLJU. A šta se dalje kaže kakva je bila zemlja. Pusta i pokrivena vodom. Dakle tada su na zemlji postojali tama i voda. Budući da je zemlja stvorena stvoreno je i ono što je prvobitno bilo na zemlji.

zato mi reci šta je svod
Nekakav atmosferski filter koji je zadržavao iznad sebe određenu količinu vode i održavao prijatnu temperaturu na zemlji.

i zašto razdvaja vodu od vode, i gde je sad ta voda iznad svoda?
Svod u tom smislu je vrlo vjerovatno nestao nakon potopa. A ta voda iznad svoda je potopila zemlju. To bi objasnilo odakle toliko vode da je sve potopljeno.

Kako nema stvaranja vode? Šta piše prvo? Stvori Bog nebo i ZEMLJU. A šta se dalje kaže kakva je bila zemlja. Pusta i pokrivena vodom. Dakle tada su na zemlji postojali tama i voda. Budući da je zemlja stvorena stvoreno je i ono što je prvobitno bilo na zemlji.
pa nema, rekoh proizvoljno tumačenje
ZEMLJA je bila pusta dok

Потом рече Бог: Нека се сабере вода што је под небом на једно место, и нека се покаже суво. И би тако.

ne piše "voda koja je NA zemlji"

voda je "pala" na zemlju

pa nema, rekoh proizvoljno tumačenje
ZEMLJA je bila pusta dok
Zemlja je bila pusta i prekrivena vodom. Dakle prvo imaš tamu tj. pustoš i vodu. Na hebrejskom tohu vabohu i tehom. Tako je prvobitno izgledala zemlja.

Потом рече Бог: Нека се сабере вода што је под небом на једно место, и нека се покаже суво. И би тако.

ne piše "voda koja je NA zemlji"

voda je "pala" na zemlju
Šta je pod nebom ako ne zemlja? Dakle to je voda na zemlji. Mislim bizarno je tvrditi da je voda nestvorena jer bi to vodu činilo jednakom Bogu.

pa ja more svemir manji od zemlje
Кад је било Ноју шест стотина година, те године другог месеца, седамнаести дан тога месеца, тај дан развалише се сви извори великог бездана, и отворише се уставе небеске;

E gle na slice nebeske kapije okle se voda srucila.
main-qimg-751476b84ce0fd087276493cbe3d773c.jpeg

Zemlja je bila pusta i prekrivena vodom. Dakle prvo imaš tamu tj. pustoš i vodu. Na hebrejskom tohu vabohu i tehom. Tako je prvobitno izgledala zemlja.

Šta je pod nebom ako ne zemlja? Dakle to je voda na zemlji. Mislim bizarno je tvrditi da je voda nestvorena jer bi to vodu činilo jednakom Bogu.
bizarno je to što si uporan da isteraš svoje iako piše da je zemlja bila pusta i bez obličja
i odakle voda kada je bila u procesu skupljanja pa se pokazala mora i reke. pala s neba ili iz utrobe zemlje izbila ?
šta još kažeš poistovećuje se voda s bogom, a šta ćemo sa tamom jer dok nije stvorena svetlost postojala je tama, tama = bog :D

Кад је било Ноју шест стотина година, те године другог месеца, седамнаести дан тога месеца, тај дан развалише се сви извори великог бездана, и отворише се уставе небеске;

E gle na slice nebeske kapije okle se voda srucila.
Pogledajte prilog 1628577
slažem se, zato sam i komentarisao da su biblijski vernici nepošteni jer ne veruju ono što piše

bizarno je to što si uporan da isteraš svoje iako piše da je zemlja bila pusta i bez obličja
Pa bila je ja to i kažem. Takva je prvobitno STVORENA.

i odakle voda kada je bila u procesu skupljanja pa se pokazala mora i reke. pala s neba ili iz utrobe zemlje izbila ?
Stvorena je kad i zemlja.

šta još kažeš poistovećuje se voda s bogom, a šta ćemo sa tamom jer dok nije stvorena svetlost postojala je tama, tama = bog :D
I ta prvobitna pustoš je isto stvorena.

Back