Sunčana strana ulice II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Lorelajn

U ovom postu, možda nisi ispratila, je preporučen drugi forum (sajt) o biljkama.
ja sam od 2003,.. do 2012 pisao za taj forum (pod Nabuko i LOLAplastenici),... i to jeste bio najozbiljniji i najveći sajt na Balkanu, ( ali ga je naše Baštovanstvo*, prepišalo za godinu dana (na SEO pretrazi Gugla)),
Taj forum je prepun i preopterećen spamom i smećem (jer sajt ima i prodavnicu i od nje živi,.. i od reklama,.., ali 90% se finansira od provizije na promet od prodaje semena i biljaka, biljnih preparata itd,... mutna rabota).
To je stari tip foruma (sklepan iz više foruma - poprečno linkovanih) i lagano gasne,.. a i puno je napisano na tom forumu pa se jako slabo osvežava ( samo ga prodavci biljaka i semena osvežavaju).
Forum je na prodaju odavno,..
Jednom smo pričali da forumi gube trku zbog novih tehnologija,..novih načina prenošenja znanja i iskustva, gde je YT dominantan po meni. I mislim da od toga neće biti ništa bolje još dugo....
Na primer:
( i forum "Pijani Tvor"*je imao "Vrtlaricu"* snimak TV emisije HRT.a ).
Mislim da (ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se - msm na YT) bi bilo dobro da imamo temu ( na ovom pdf-u) za te dobre video produkcije, koje bi mogli da komentarišemo (ili dopunimo).

** - ugašeni forumi ( nije reklama)

@Lorelajn

U ovom postu, možda nisi ispratila, je preporučen drugi forum (sajt) o biljkama.
ja sam od 2003,.. do 2012 pisao za taj forum (pod Nabuko i LOLAplastenici),... i to jeste bio najozbiljniji i najveći sajt na Balkanu, ( ali ga je naše Baštovanstvo*, prepišalo za godinu dana (na SEO pretrazi Gugla)),
Taj forum je prepun i preopterećen spamom i smećem (jer sajt ima i prodavnicu i od nje živi,.. i od reklama,.., ali 90% se finansira od provizije na promet od prodaje semena i biljaka, biljnih preparata itd,... mutna rabota).
To je stari tip foruma (sklepan iz više foruma - poprečno linkovanih) i lagano gasne,.. a i puno je napisano na tom forumu pa se jako slabo osvežava ( samo ga prodavci biljaka i semena osvežavaju).
Forum je na prodaju odavno,..
Jednom smo pričali da forumi gube trku zbog novih tehnologija,..novih načina prenošenja znanja i iskustva, gde je YT dominantan po meni. I mislim da od toga neće biti ništa bolje još dugo....
Na primer:
( i forum "Pijani Tvor"*je imao "Vrtlaricu"* snimak TV emisije HRT.a ).
Mislim da (ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se - msm na YT) bi bilo dobro da imamo temu ( na ovom pdf-u) za te dobre video produkcije, koje bi mogli da komentarišemo (ili dopunimo).

** - ugašeni forumi ( nije reklama)
Ideja ti je dobra, slobodno otvori temu :)
Dodati na to ja ne bih mogla posto nisam ekspert tako da verujem da je svaki video edukativniji od mog skromnog iskustva.

Sto se tice foruma, da li mislis da nisam bila clan? :lol: Bila sam i u klubu, 1-2x isla na sastanke a bila je u to vreme jedna divna zena iz Kanade koja je svima nabavljala egzoticna semena i slala nam. Forum je meni tada bio nesto ekstra ali odavno je skroz mrtav. Nisam ga ni pogledala bice jedno 10 godina i vise. :)

Hvala Lori, na pametnom odgovoru,..
a ja moram da naglasim, da je divna žena bila iz Zrenjanina - misis frau, da je svog muža zvala "kočničar", da je iz Kanade slala seme Plumerije, više zbog atmosfere među biljkoljupcima, i da je imala lep potpis: "Tija bakcili, svi gi ja potepam, znaš kako? Prvo si progutam jednu kocku šeker, pa se oni svi navadu na njojzi. Ondak si popijem 'ednu jaku crnu kavu da gi zaćoravim, pa kad si ne znaju kude će, tage si popijem 'ednu ljutu rakiju te gi potepam svi."

Ja upravo po njenom receptu, ću potepam bakcili :
Dobro jutro,.. - aj't sad,.. danas se ne radi :D _

Stiže nam sezona kiša ( poželećemo sunca)....​

Poslednja izmena:
Hvala Lori, na pametnom odgovoru,..
a ja moram da naglasim, da je divna žena bila iz Zrenjanina - misis frau, da je svog muža zvala "kočničar", da je iz Kanade slala seme Plumerije, više zbog atmosfere među biljkoljupcima, i da je imala lep potpis: "Tija bakcili, svi gi ja potepam, znaš kako? Prvo si progutam jednu kocku šeker, pa se oni svi navadu na njojzi. Ondak si popijem 'ednu jaku crnu kavu da gi zaćoravim, pa kad si ne znaju kude će, tage si popijem 'ednu ljutu rakiju te gi potepam svi."

Ja upravo po njenom receptu, ću potepam bakcili :
Dobro jutro,.. - aj't sad,.. danas se ne radi :D _

Stiže nam sezona kiša ( poželećemo sunca)....​
Plumerije meni nije. Koliko se secam ja sam joj sa ovog sajta rekla sta da mi poruci

https://www.rarexoticseeds.com/en/

Pismo mi je stiglo iz Kanade.

Plumerije meni nije. Koliko se secam ja sam joj sa ovog sajta rekla sta da mi poruci

https://www.rarexoticseeds.com/en/

Pismo mi je stiglo iz Kanade.
Da, ali je iz Zrenjanina iselila u Kanadu :) . Nismo se razumeli. Bila je tema na tom sajtu : o poručivanju semena Plumerije iz Kanade.

Iii, koji je zaključak, Zašto tih semena nije bilo ovde? Jesu li se te "Izbeglice" iz Kanade privikle ovde ? Te biljke :) . >Tamo su još jače zime,...​

Da, ali je iz Zrenjanina iselila u Kanadu :) . Nismo se razumeli. Bila je temana tom sajtu : o poručivanju semena Plumerije iz Kanade.

Iii, koji je zaključak, Zašto tih semena nije bilo ovde? Jesu li se te "Izbeglice" iz Kanade privikle ovde ? Te biljke :) . >Tamo su još jače zime,...​
U to vreme koliko se secam retko ko je cuo za plumerije i pustinjske ruze koje se danas skoro prodaju kao "korov". Manje vise svi ih imaju.
Ja sam se jako mlada uclanila tamo...Bila sam od 2008. godine.
U svakom slucaju ja sam neka druga semena porucila. Kako se zvala zena ne secam se.
Nije ona bila jedina. Slali su mi i iz Hrvatske semena, Crne Gore...Lokalno iz Srbije...
To je bila skupina pravih ljubitelja biljaka.

Da, slažem se,.. ali je i retko ko, do 2004. na tom forumu čuo za pH,.. bilo je to neko drugo vreme ljubitelja
Ali za nadimak "pustinjska ruža" konkurišu više ,vrste biljaka a ne samo Adenijum,..
1.Delosperma cooperi (u Hrvatskoj)
2. Selaginella lephidophylla - Jerihonska ruža - je simbol stvaranja svemira, sreće, ljubavi, uskrsnuća i večnosti. Jerihonska ruža preživi do pedeset godina bez vode. Iz pustinja Jordana i Izraela je biljka.

Sad pročitah, da si pisala o Plumerijama i da ih imaš,.. i da sam ja obećao da ću pokušati da ih uzgojim,.. da cvetaju,.. i to ove zime,.. ali evo javno povlačim reč,.. ove zime ne.
99% sam siguran da ne cvetaju zbog vlage u vazduhu,..
Jesu li tvoje ijednom imale pupoljke,.. i šta ti je sa Adenijumima (onima koje si sejala i ovima što si dobilaaaaaaaaaaaaaaaaaa9.
ima li žrtava u naučno istraživačkom projektu :).

Sad pročitah, da si pisala o Plumerijama i da ih imaš,.. i da sam ja obećao da ću pokušati da ih uzgojim,.. da cvetaju,.. i to ove zime,.. ali evo javno povlačim reč,.. ove zime ne.
99% sam siguran da ne cvetaju zbog vlage u vazduhu,..
Jesu li tvoje ijednom imale pupoljke,.. i šta ti je sa Adenijumima (onima koje si sejala i ovima što si dobilaaaaaaaaaaaaaaaaaa9.
ima li žrtava u naučno istraživačkom projektu :).
Sve su mi zive :) I plumerije i adeniumi...

Ovo su samo trenutno nabacane manje plumerije preko metar a dve vece su mi u garazi za sada dok ne vidim gde cu sa njima...Meni bi definitivno trebao staklenik neki...nemam gde da ih drzim zimi...imam sigurno preko 50 biljaka vecih koje ne mogu zimi da ostanu napolju...

Ovo su te manje plumerije, sve su iz semena, nikada nisu imale pupoljke...

hzi.jpg

Ja sutra berem Kivi, ili prekosutra.. puno je rodio i ove godine... Lepši bude za jesti ako ga malo dohvati mraz

A, danas sam 'obrao' bananu :) .
IMG_20231202_161103.jpg

Tako se ovde u Banatu beru banane :D pred zimu. Samo lišće,... za plod joj treba 13 toplih meseci (bez mraza) .
Banana se zimi štiti, ali ako je ovako velika, onda joj mraz uništi samo nadzemni deo, a u zemlji koren preživi. I na proleće istera ponovo (raste na temperaturama preko 15*C ).

IMG_20231202_161311.jpg

Radi poređenja sam stavio tubu silikona.​

Najavili su da će jutros u Zrenjaninu biti -4*C . ja sam juče i noćas zazimio moje biljke.
Jutros osvanulo +1*C ,, Za 5 stepeni se ne sećam da su nekada pogrešili.. Naišao oblak nad Zrenjaninom i sprečio pad hladnog vazduha ( i podizanje toplog).

Ne berem danas Kivi. neka ga još na biljci. Inače, plodovi kivija u našoj klimi se retko kada beru zreli, već poluzreli, pa dozrevaju ubrani.

Dobar dan :) , radni narode,.. danas je nedelja blag dan,.. ja čekam goste i pečem ribu,.. Muškarci su najbolji cvećari i kuvari :D - to su činjenice .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back