Sunčana strana ulice II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam ja dosta priča o recimo ružama,..

Ja kada sam zasnivao ružičnjak (rozarijum,,.. ali asocira i na neš drugo)
hteo sam sortu koju niko nema,.. Red Berlin ( krv crvena sa plišanim laticama).
Pojavila se te godine na izložbi cveća ovde,..
Niko od rasadnika je nije imao ( mnogi nikad čulii)..
I ja poručim iz Nemačke pakovanje od 40 cvetova.
Te ruže najpre putuju iz Nemačke u Alsmer - u Holandiju, pa hladnjačom do BG,.. pa u ZR...
4/5 dana putuju, i onda sam ih sekao u reznice i ožiljavao,.. ( u ovo vreme sam ih ožiljavao)

Te koje su ožilile, čuvam i gajim do avgusta, sledeće godine,.. sa njih skidam okca da kalemim na divlju podlogu.
Za uzgoj takvih (za rezani cvet) ruža ide specijalna podloga - INERMIS,.. nema ju niko u Srbiji,..
pravac Seged Sirig,.. šverc-komerc,.. prelazak granice na Horgošu sa tri velike vreće (1600 divljih ruža) pun auto, - bez pregleda fitopatologa - ne bih prošao fitosanitarni pregled,..)..
itd..
Sadim divljake u ovu jesen, kalemim sledećeg avgusta,..
-------- ali hbg, tako ti je to kada se muško zaljubi u ružu Pogledajte prilog 1418819 ( potpis: Vazda, pametan a lood :) )
neka si...i ja bih...bez problema :mrgreen:
Imam jos toliko toga da naucim samo treba i vremena a i para

priča - 2 :)..
Lepe mi bile ruže (posle tri godine truda plodonose) , plaćale mi cvećare, one vrh, 30% više nego pošto su uvozne.
Drugar ( isto dipl el ing - lova od Poker aparata) Mađar, ulazi u isti posao.
Ima kuma u Holandiji, zajedno s njim u najbolju firmu tamo da kupe sadnice. Da bude bolji od mene,.. plaća i licencu za svaku sertifikovanu sadnicu,..

Pozove ih Holanđanin u svoj kabinet ( vlasnik firme),.. iznese na sto veliku mapu Evrope,.. i pita drugara - Odakle ste?
- Iz Zrenjanina - Vojvodina,..
Kaže Holanđanin nakon male pauze:
- Vidite, vi niste na mapi gde uspevaju lepe ruže,.. vama najbliže mesto gde se isplati uzgoj je Seged Sirig..

Eventualno ove dve sorte,.. Korvet i Vital,.. to su nove sorte itd..

Ovdje žive ljudi..
Smece-u-centru-1.jpg

..a ovdje, životinje.
IMG_8217.jpg

@Jasna
da li si pripremila baštu za prolece ili je još rano ?
e ja ti imam jednu falinku što se bašte tiče.. Super mi je zanimljivo u proleće
da sadim presađujem, gledam svako malo šta je niklo, kako napreduje. Kad
dođe vreme da se plodovi beru, tu se razlenjim opasno i svake godine nekako
zakasnim da pripremim baštu za proleće... :lol:
Onda dođe lik koji počupa kočiće i sve preore, pa opet sve po starinski.
Ma ko ga šiša...

Pa, jes vala,.. izgubila volju kad je vidla kako to rade majstori i velemajstori,.. :whistling: uzdignute gredice, čuvaš leđa, pa staviš zemlju i đubriva koje biljka voli,.. pa te ondak i biljka voli,.. pa ti šalje dobre vibracije,.. pa slikaš za forum,.. pa praviš ljudima kiselo,.. ma uživancija bree,.. :heart: pa osvetljena bašča,.. da možeš i po ladovini,.. pa bazenče pored, ako se oznojiš, samo se izvrneš u zenba,..

A, ono pree, bree vrućinaa,.. staršno,.. pa te ova boles' te fiziološki nedostaTci,.. te martin, te ,.. i.te lepo u 3 LM,..
Znam, znam,.. radio sam,.. pa još pod folijom,.. lepoo toploo,.. :rotf: sauna free,..

Pa, jes vala,.. izgubila volju kad je vidla kako to rade majstori i velemajstori,.. :whistling: uzdignute gredice, čuvaš leđa, pa staviš zemlju i đubriva koje biljka voli,.. pa te ondak i biljka voli,.. pa ti šalje dobre vibracije,.. pa slikaš za forum,.. pa praviš ljudima kiselo,.. ma uživancija bree,.. :heart: pa osvetljena bašča,.. da možeš i po ladovini,.. pa bazenče pored, ako se oznojiš, samo se izvrneš u zenba,..

A, ono pree, bree vrućinaa,.. staršno,.. pa te ova boles' te fiziološki nedostaTci,.. te martin, te ,.. i.te lepo u 3 LM,..
Znam, znam,.. radio sam,.. pa još pod folijom,.. lepoo toploo,.. :rotf: sauna free,..
Možda će i mene posle osamdesete da bole leđa toliko da ću imati baštu od
samo dva kvadrata i to sa podignuti gredicama.
Čuj, zasadio tri paradajza i dva krastavca i takmiči se sa ženom koja drži
baštu od deset ari. :roll: Evo pobedio si..

A možda nisam sve teme ispratila. Koliko luka i krompira si izvadio ove godine?

To radimo na lance i hektare,.. ( u Orlovatu,.. od crnog luka smo jedne godine kupili žitni kombajn,.. pa druge, ja jednu njivu - na Tamišu,..) mašinska obrada i profit naravno,..
Imao sam iz zezanja ove godine, krompir na slami,.. dao sam komšiji,.. koji je tu blizu osamdeset (75) i krastavce sam mu dao 70% i paradajza 50%,.. jedino sam papriku, celer i zelen potrošio ili ostavio sebi... to ono kad kuvam, da mi se nađe... :heart:

Poslednja izmena:
e ja ti imam jednu falinku što se bašte tiče.. Super mi je zanimljivo u proleće
da sadim presađujem, gledam svako malo šta je niklo, kako napreduje. Kad
dođe vreme da se plodovi beru, tu se razlenjim opasno i svake godine nekako
zakasnim da pripremim baštu za proleće... :lol:
Onda dođe lik koji počupa kočiće i sve preore, pa opet sve po starinski.
Ma ko ga šiša...
ipak lik preore..isprevrce zemlju..ti je samo usitnis, napravis lejice i sadiš
a citala si da ne treba sklanjati opalo lišce sa zemlje..vec je ostaviti , taman do proleca da se preore i pomeša sa zemljom
ja se ne razumem previse u baštovanstvo ali sve mislim da bih to umela i naucila jer volim biljke ..jedino nemam zemlju , osim u saksiji :D

To radimo na lance i hektare,.. ( u Orlovatu,.. od crnog luka smo jedne godine kupili žitni kombajn,.. pa druge, ja jednu njivu - na Tamišu,..) mašinska obrada i profit naravno,..
Imao sam iz zezanja ove godine, krompir na slami,.. dao sam komšiji,.. koji je tu blizu osamdeset (75) i krastavce sam mu dao 70% i paradajza 50%,.. jedino sam papriku, celer i zelen potrošio ili ostavio sebi... to ono kad kuvam, da mi se nađe... :heart:
Znači ništa. Tako sam i mislila. :aha:

ipak lik preore..isprevrce zemlju..ti je samo usitnis, napravis lejice i sadiš
a citala si da ne treba sklanjati opalo lišce sa zemlje..vec je ostaviti , taman do proleca da se preore i pomeša sa zemljom
ja se ne razumem previse u baštovanstvo ali sve mislim da bih to umela i naucila jer volim biljke ..jedino nemam zemlju , osim u saksiji :D
Jesam videla temu. Lišće i da hoću, nemam šanse da sklonim. Samo
razgrnem sa staza i oko kuće, da mogu da prolazim. :lol:
Na kanalu Trag biljke je Biljana detaljno objašnjavala koji list šta sadrži.
Baš ću da pronađem ovih dana pa da priložim na temu.

Imam nameru da napravim podignute gredice već nekoliko godina, ali
iz nekog razloga oklevam. Za sada ih imam samo tri, baš za nešto što
je teže očistiti od trave.

Poslednja izmena:
Neee, ništa - to su tvoje visoke gredice,.. a to što meni rodi da ima i za komšiluk,.. pa delim i sa tri krastavca,.. možeš samo da sanjaš,..

Ali jbg,.. treba ljubav,..:heart: pa uz ljubav i volje bude
Mogu samo da sanjam da naučim da se hvalim tako kao ti. Self marketing mi
ne ide ni u jednoj oblasti.

Takvu sam svekrvu imala. Ona sutlijaš kad skuva, cela ulica zna da je kuvala.
Ja spremim slavu i ćutim.. :confused: I onda je ona vrednija..

@Lorelajn , Lori,..
Imam ja još dosta da pišem o Smrekama i jelama,.. voleo bih da ti Uvodni postovi budu na prvoj strani,...

Ja stavim znak : na kraju teksta sa hiper linkom sajta koji prevodim i korigujem,..

..HIPER LINK SMREKE.png..

Dve tačke stavim u uvodnom postu, a ispod stavim link do sajta koji prevodim, pa ću taj tekst (preveden i korigovan) da napišem u 3 ili 4 posta.
Capito ?,.. a možeš i ti odande da prevodiš :prstic:

Poslednja izmena:
@Lorelajn , Lori,..
Imam ja još dosta da pišem o Smrekama i jelama,.. voleo bih da ti Uvodni postovi budu na prvoj strani,...

Ja stavim znak : na kraju teksta sa hiper linkom sajta koji prevodim i korigujem,..

..Pogledajte prilog 1431388..

Dve tačke stavim u uvodnom postu, a ispod stavim link do sajta koji prevodim, pa ću taj tekst (preveden i korigovan) da napišem u 3 ili 4 posta.
Capito ?,.. a možeš i ti odande da prevodiš :prstic:
Nije problem...ti kada napises sve sto zelis ja cu izbrisati svoje postove da ne narusim koncepciju.
Inace nemam sta da pisem na temu...Samo ih imam i to previse cetinara zbog kojih ne raste ni trava ispod...Tako da nemam nameru da ih sadim ponovo sem te jedne vrste za koju ne znam ni koja je.
Ove ostale cu gledati da mi se ne osuse...Mada nisam ni sigurna koja je tacno sta :rumenko:

Nije problem...ti kada napises sve sto zelis ja cu izbrisati svoje postove da ne narusim koncepciju.
Inace nemam sta da pisem na temu...Samo ih imam i to previse cetinara zbog kojih ne raste ni trava ispod...Tako da nemam nameru da ih sadim ponovo sem te jedne vrste za koju ne znam ni koja je.
Ove ostale cu gledati da mi se ne osuse...Mada nisam ni sigurna koja je tacno sta :rumenko:
ne moraš ( i ne treba) brisati, samo sam mislio da ne nagomilaš slika.
Ovo što sam napisao:
Sad sam video da ste urednik ovde,..
Forumi o biljkama (koje sam ja pravio - Baštovanstvo i Plantarum) su počinjali tako što napravim jednu temu - kao ova - problemi sa uzgojem,.. identifikacija,.. i saveti).
Kako se pojavi koja nova biljka .. bilo za savete ili za prepoznavanje - taj post se vadi iz te teme i napravi se tema o toj biljci.Premesti se taj post u novu temu.
Ako ste me razumeli.

Znači može to i ovde (ali se ja ne mešam u vaš posao), da neka nova biljka, tj. problemi s njom ide u zasebnu temu ( ako još nemamo temu o njoj),.. tada bih ja ili neko dopisali ono osnovno o biljci u toj novootvorenoj temi,..
je koncept sa najveće mreže o biljkama,..

Prednost je što se onda ljudi ne stide da stave sliku svoje biljke (koja nije u sjajnom izdanju).
Jer ja u osnovnom opisu stavim lepe slike, pa se onda ljudi snebivaju, da se ne brukaju da stave svoju,..
a na takvima se uči.
Na slikama biljaka, kojima nešto nedostaje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back