Sun Tzu "Umeće ratovanja"

@Ja koji jesam: Ti stalno pričaš kako ne treba stvarati neprijatelje kao da to sad jeste neka mudrost.

To i jeste velika mudrost. Eto, pokušaj sam, pa nemaj niti jednog jedinog neprijatelja. Ako nije mudrost doseći taj nivo projekcije, onda bi to svako trebao bez napora činiti. Ali vidiš, nije baš tako.

A šta ti misliš, da ljudi trebaju nemo gledati one koji žele da te unište?

Ne, ne treba nijemo gledati da te 'neko' uništava, ali... treba budno gledati odakle taj neko i takva mogućnost dolazi u tvoj razum, u tvoju realnost. Ako pronađeš izvor takve realnosti možeš da spriječiš posledice. O tome je riječ.

Primera radi drugi svetski rat i hitlerovo istrebljenje jevreja. Šta su ljudi tada trebali da rade, da gledaju to sa strane i govore hitler je moj prijatelj, sigurno će biti milosrdan prema meni. Malo sutra će biti. Neki ljudi se sami postave kao neprijatelji i teže da unište druge i porobe ih. Pametan se suprotstavi i spreči porobljavanje ili ubijanje naroda, ili po mom mišljenju budala samo sedi i čeka.

Mudrost je u NE-ČINJENJU. A šta bi to bilo ne-činjenje? Ne-činjenje je opservacija sopstvene realnosti, sopstve projekcije, sopstvenog Uma (razuma), sopstvenog izbora. Činiti, kao proizvod reakcije, dakle reagovati na opažaj, znači odnositi se prema objektu bez shvatanja istinskog motiva. Reakcija je Ne-svjestan akt. Pri manifestaciji ne-svjesnog izbora stvara se akt nužnosti. Nužnost zahtijeva nužne akcije a jedna od najbazičnijih nužnih akcija jeste manifestacija nagona samoodržanja. Kada se taj akt nužnosti probudi u čovjeku onda čovjek ne bira sredstva kako da dođe do 'sigurnosti'. Nagon samoodržanja ga čini totalno usmjerenim ka sebi te on više ne može da vidi istinski motiv koji je pokrenuo realnost nužnosti. A šta bi bio istinski motiv koji takvu realnost pokreće? Istinski motiv je ubjeđenje koje upravlja realnošću iz nivoa Pod-Svjesnog razuma te kao takav nije vidljiv našem Svjesnom razumu koji je čitač projektovane realnosti.

O jevrejima ostavljam da govore jevreji. JA bih radije da govorim o Sebi, eventualno o Srbima i srpskom narodu jer sam se u njega i kroz njega projektovao. To mi dođe nekako prirodnije.

Onaj koji se suprotstavlja, dakako ima čemu da se suprotstavi, neprijatelju-opoziciji (kojeg-koju je već stvorio u Sebi). Kroz otpor koji pruža nekome ili nečemu i on sam doživljava svoju 'snagu' ili pak nemoć. Ali... kako naš narod kaže: Um caruje, snaga klade valja... shvataš. Ja sam godinama praktikovao jednu 'malu mudrost veličine cjelovitog Duha' koja glasi otprilike ovako: Kad osjetiš da se u tebi stvara potreba za kreacijom otpora prema bilo kome ili bilo čemu, prije nego li se otpor načini, načini SEBE transparentnim. Šta ćeš s tim postići? Ono čemu bi se inače morao suprotstaviti da bi OTPOR bio moguć jednostavno nema o što da se odupre. Tvoja transparentnost ga čini nemoćnim. To je akt NE-činjenja. Dakle, ne-činjenje onemogućava stvaranje otpora, stoga, onemogućava manifestaciju sukoba. Onaj (objekat) koji se našao ispred tebe, ne može da se postavi kao prijetnja niti može da te ugrozi, jer ga ti jednostavno propuštaš kroz svoju bestjelesnost. Njegova namjera, nemajući otpor, gubi sav svoj potencijal i pada, zaustavlja se u samom korijenu. Pri tome, treba imati u vidu da se taj objekat pojavio u tvojoj realnosti zahvaljujući jednom jedinom faktoru: tvom istinskom motivu koji te je naveo da ga izabereš ne-svjesno. To je već nešto sasvim drugo. Da bi se vidio istinski motiv mora se posmatrati USMJERENJE akcije koja je u toku ali takođe i osjećanje koje vlada nad tobom ili kolektivom dok se ta akcija odvija. Ako je osjećanje koje doživljavaš pri opservaciji usmjerenja strah recimo, onda istinski motiv tvoje realnosti jeste doživljaj realnosti filtrirane STRAHOM. I bez obzira kako svojim Svjesnim razumom želiš i vidiš projektovanu realnost i svoju namjeru u njoj, ono što će da se desi jeste ono što podsvjesnim razumom čitaš, a to je ono što pri tome osjećaš. Dakle, Pod-Svjesni razum čita tvoje osjećanje, koje je uistinu izvještaj o toj akciji koji je namijenjen Biću-koje-jesi. I zamisli sada da se čitav narod povodi idejom o slobodi... i uvijek svojim Svjesnim razumom želi slobodu, po svaku cijenu, ali dok je okrenut prema slobodi ispod tog 'vidljivog' cilja teče 'podzemna struja' koja mu daje osjećanje nemira, nepovjerenja, sumnje. To, taj nemir, je osjećanje koje dopire do Pod-svjesnog razuma i postaje istinski motiv koji vlada nad realnošću tog naroda. I naravno da će Pod-Svjesni razum, prvom mogućom prilikom, kada se za to stvore i povoljni uslovi, da projektuje realnost po istinskoj direktivi, crnu, sumničavu, nepovjerljivu, iznenađujuću, poražavajuću... Eh, to je sudbina Srba od vremena Kosovskog boja do našeg vremena. Kosovski boj, kao simbol našeg junaštva i stremljenja za slobodom (a uistinu Znanje-o-porazu) nosimo kao podzemnu bujicu koja nadvladava svaku svjesnu tendenciju, tendenciju manifestacije MIR-a. MIR je ono što srpski narod svojim svjesnim razumom želi ali srcem osjeća nemogućim, te konstantno živi u NE-MIRU, upravo zbog toga. Turci su samo razlog kojim opravdavamo svoj akt ne-svjesnog biranja realnosti, ali istinski motiv našoj bezglavosti jeste porušeno samouvjerenje koje se emituje u etar konstantnim traženjem novih Turaka... opet i opet iznova, kojim ćemo opet i opet moći opravdati naše neuspjehe, našu ŽRTVU, našu bezglavost.

Poslednja izmena:
.. o jevrejima mogu ja ..
.. prvo .. u nekim situacijama protivnk je realnost .. i ti ga ne možeš izbrisati ..
.. ono što možeš je .. povećati svoju slobodu od njega .. .. sve više i više .. .. i na kraju biti dovoljno daleko da te ne može dohvatiti ..
.. drugo .. u nekim situacijama .. ti se možeš zaustaviti i postaviti protiv .. .. jer umrijeti se i tako mora ..

.. židova je umrlo u logoru 6 ili 8 milijuna .. .. mislim da ih je mnogo manje umrlo u borbi ..

.. način na koji se hitler prema njima postavio sličan je onom na koji se oni postavljaju prema palestincima .. i to neće na dobro ..

.. nisu se kod hitlera .. čak ni micali .. .. to je bilo .. vjerujem .. jer tamo gdje je tvoje blago .. tamo si ti .. .. a ako si u svom novcu .. .. onda imaš problema ..

Projektovali su da su im komšije koje su ih sprovele u logor njihovi prijatelji i daim se uz njih ništa neće desiti?
Pošto je to ono kako su bili mislili i zbog čega su završili u logoru.

Najebali su jer nisu očekivali neprijatelja, i jer ga nisu videli dok im je bio pred očima - a ne zato jer su ga "priželjkivali".

Iz tebe trenutno govori razlog. A gdje ima razloga tu je uvijek razum. Gdje ima razuma tu ima i 'dobrog i zla'. Međutim, realnost nema veze sa tim. Doživljaj realnosti i-te-kako ima. Ali doživljaj nečega i to nešto NISU ISTO. Tako i realnost koju ti vidiš, još uvijek je obojena 'pravdom', žrtvom, ne-svjesnim. Razlog zašto su tvoji preci nastradali jeste jednostavan: istinski motiv iz kojega je stvorena njihova realnost postaje vidljiv kada se izmaknemo izvan emocija. Emocije su kreatori blokada, baza za stvaranje reakcije. Emocija te navodi da ne vidiš ono što je jasno kako dan; ne postoji manifestacija realnosti bez načinjenog izbora. Izbor je dakle kreator svake realnosti I sve dok ti biraš da kroz emociju posmatraš ono što se dešava i što se desilo i ti ćeš biti prikovana na krst kojega su i tvoji preci nosili.

Opisao sam to o čemu si ovdje nagovijestila u prethodnom postu, o Srbima... i kosvskom boju i našoj 'podzemnoj bujici' koja svojim tokom utiče na stvaranje realnosti. U tvom primjeru, kao i u svakom primjeru, postoji princip po kojemu se realnost stvara, bez iznimke. Taj princip je ono što uvijek treba da se gleda a ne ono što nam Pod-Svjesni razum servira kao odgovor na naša Svjesnim razumom postavljena pitanja. Ukoliko shvatimo princip po kojemu se stvara realnost, po kojemu se vrši Izbor, bit' će nam uveliko olakšano da shvatimo i razloge zbog kojih se realnost manifestuje onako kako se manifestuje. Bit' će nam tad lakše i da se odvojimo od emocija i da ne sudimo drugima za realnost koju sami Sebi stvaramo, bilo da je stvaramo svjesno ili pak ne-svjesno.

Projektovali su da su im komšije koje su ih sprovele u logor njihovi prijatelji i daim se uz njih ništa neće desiti?
Pošto je to ono kako su bili mislili i zbog čega su završili u logoru.

Najebali su jer nisu očekivali neprijatelja, i jer ga nisu videli dok im je bio pred očima - a ne zato jer su ga "priželjkivali".

Istorija govori drugačije, a čitava istorija je sadržana u 'Drvetu Života', u svakoj jednoj postojećoj ćeliji našeg organizma. I dok su tvoji preci 'svjesno' gledali svoje komšije kao prijatelje, Pod-Svjesno su ZNALI istorijat koji ni malo nije lagan za svariti. I ukoliko nisu vidjeli principe po kojima se realnost stvara, nisu ni mogli pretpostaviti da su oni, baš oni, mogli da budu prekretnica istorije, onaj dio koji pokazuje da je moguće ono što istorija dot tad potvrđivaše nemogućim; da se prevaziđe ta SUMNJA, tj, VJERA.

Nedužne ljude u ratovima ne ubijaju hrvati, muslimani, niti srbi.
ubijaju ih pojedinci koji su neljudi. Neprijatelji.

Mog pradedu i njegove sinove nisu ubili hrvati, niti slovenci, nego Alojz Slapernik i njegova dva sina.
Imenom i prezimenom.

Ne postoje nedužni i dužni, postoje svjesni i ne-svjesni. Da su tvoji preci bili svjesni svojih strahova, a njihove ubice svojih težnji, poslušali bi intuiciju i bar bi pokušali da se sklone prije datog vremena, i jedni i drugi, ali ni jedni ni drugi to nisu. Dakle, opet se vraćamo na ono pitanje 'Tiranina i Žrtve' koje jedino čovjek izdvojen iz emocija može da sagleda svjesno. Ne postoji Žrtva bez tiranina niti pak postoji tiranin bez žrtve, jedni druge biraju. Jedni drugima se daju upravo onako kako jedni od drugih zahtijevaju, ali to ne čine SVJESNO, očito, već apsolutno ne-svjesno.

- - - - - - - - - -

E,ali tvoj neprijatelj si ti sam,jer si ti sam APSOLUT...:mrgreen:
Dobro,hajde,neka od projekcija,je l...:cool:

JA NEMAM neprijatelje... postoje oni s kojima se razilazim u shvatanjima o životu i postojanju, ali mi nisu neprijatelji... A inače, da, JA JESAM, apsolutan... ajd' da dodam, ali moja iskustva nisu. :)

Poslednja izmena:
Ja ne vidim svesne, vidim nesvesne...
Tako da mislim da to sve zavisi koliko si sam svestan.
Priglupom i povrsnom su svi svesni i pametni i sretni.
Nema tu sta da se misli.
Opet glupom koji misli je sve komplikovano.
Ostaje inteligentan i pametan.Prvom je sve jasno i ne reaguje, a drugom je sve jasno i samo je pitanje ko ce prvi to da iskoristi.

Forum je pun , sta mislite kojih?

Ne mogu se setiti sada tacno ko je bio to ali se radnja odvijala u logoru,neki nas vladika (i ako mi je vladika Nikolaj Velimirovic na umu nije on) i kada je ustasa dosao do njega da ga zakolje nesto su pricali(mislim da mu je rekao vladika da je sada siguran da Bog postoji jer ga je ovaj pitao verujes li u Boga sada pope...) i on mu je rekao :radi svoj posao sine.To je ostavilo dubok utisak i na tog ustasu i na sve prisutne pa i na sve nas koji se danas prisecamo toga...Da ne sirim pricu koliko je mojih stradalo u Jasenovcu,Da mi je pradeda bio partizan a njegov brat od strica cetnik koji je pevao dok su mu klali brata...Te je moja prabaka ostala udovica sa tri cerke i ako je imala i 5 sinova svi poginuli(uvek je pamtim kao vedru i nasmejanu zenu,nikada nije isla kod lekara i umrla je na nogama u svojoj 90 godini na svoj rodjendan Svetog Iliju i po tome je jedna od njih par koji su upisani u crkvenu knjigu...)A baba posto nisu dali da se pradeda sahrani na groblju vidi ima nesto u dzepicu sakoa zavuce ruku da vidi sta je a ono grkljan(bila je devojcica od desetak godina) Ali sve to ostavlja duboke utiske na nas...

'MI'... smo 'Oni'... ovdje smo da prevaziđemo ono što je u nama još ne-prevaziđeno.

.. ne .. to je uvjek moguća .. .. taj je put uvjek moguć .. čak i kada se odmaknuti ne možeš dovoljno brzo ..

.. nisam baš sigurna da je mom pradedi bilo moguće .. kad se već našao u situaciji ..
.. ali .. opet ono .. da nije znao ko mu je neprijatelj ..
.. to da se odmakneš .. je moguće samo onda kada znaš ..

.. a kažem idealna .. u smislu .. najbolja varijanta ..

.. ja ne mislim da možeš sve .. ja vjerujem da u nekim situacijama .. jesi sjeben ..
.. ali .. uvjek je moguće saznavanje .. i kretnja .. uvjek micanje prema nečemu sigurnijem ili vjerojatnijem ..
.. borilačke vještine se tako vježbaju .. tai či isto ..
.. neko kreće ti se povlačiš .. neko se povlači ti se primićeš .. nastojiš biti u djelokrugu .. bez obzira koje su šanse za napad ili obranu ..
.. neko ko se nakostriješi i izleće .. previše je otkriven ..
.. budi kao nekakva budala .. uvjek tu negdje .. negdje iza .. koja mete suho lišće .. .. to je 7mi zakon ..

Ne ide to tako, a i dokaz tome imamo u 2000-godišnjim pokušajima ostvarenja te ne-primjenjive doktrine. Pročitaj malo pažljivije šta sam pisao o 'neprijatelju'... možda bude jasnije kada se dobro razumije. Čim si pomislio: 'neprijatelj'... već si ne-svjestan. Dokle god u drugome vidiš 'neprijatelja' 'on' se ne može promijeniti... niti ga ti ičim do svojim shvatanjem možeš preobraziti.

Naravno da ide, ali je ne moguce nagovoriti ljude da to "vide"...Sve je to lepo sto ti govoris kada je slucaj jedan na jedan...Medjutim zamislimo da vojska napada neki grad recimo Jerusalim bas-tu svoju doktrinu ne mozes primeniti...I ako ne zelis ti da stvaras neprijatelja ti si nekome drugom vec usadjen u njegov um kao neprijatelj...Sta ciniti u takvoj situaciji ? Odgovoriti silom na silu ?Sta ako je neprijatelj (koji je to ne tvojim izborom)mocniji(brojcano,oruzano...)Vredi li gubiti ljudske zivote ?Isusova doktrina govori o tome da bi ih trebali docekati kao prijatelje-recimo sa cvecem u rukama-bitno je samo ono cega smo spremni se odreci oni i mi...Tada se izvrsi tiha asimilacija njih u nas...Naravno potrebno je vreme za to...Ali ne ,mi nismo spremni odreci se nekih apstraktnih pojmova kao sto je sloboda(izmisljena rec koja ne znaci nista)Ne,mi smo Izraelji mi se ne mesamo sa tudjinima(takva su razmisljanja vecine...)Isus je rekao : Svakome su vrata otvorena...Kako je se Pavle preobratio od najveceg progonitelja u najveceg podrzitelja iste doktrine...Sta treba da patimo jer cemo placati nekome drugom poreze a taj neko nije nase krvi(sta god to znacilo a ne znaci nista uopste)Treba li da patimo jer cemo morati govoriti mozda nekim drugim jezikom(to je i onako samo nacin sporazumevanja nista vise od toga)Medjutim mi dajemo neki visi smisao necemu sto nema veze sa istinom...Medjutim ljudi su spremni boriti se za neka svoja ubedjenja pa cak i dati svoj zivot za takva ubedjenja a da ta ubedjenja nisu nista drugo do samo apstraktne izmisljotine.Naravno ti bi mogao izbeci i na drugi nacin mozda taj sukob -ne zelis da imas ne prijatelja ,pokupis svoju porodicu i pobegnete iz grada i tako bezis celi zivot izbegavajuci da stvaras neprijatelje..
Razumem ja ono o cemu ti govoris i to mozemo nazvati ne svesno stanje ili ponasanje pojedinaca u odnosu na apsolutnu istinu onoga sto jesmo ali u praksi to tako ne funkcionise kao sto ne funkcionise ni ova Isusova doktrina jer ljudi nisu spremni odreci se gore navedenog upravo iz tih razloga-nalaze se u nekakvim svojim zabludama kao i celo nase bice koje jesmo...

Back