Sulejman Veličanstveni

Serija je po mom misljenju lose uradjena, zapravo je sapunica a ne serijal koji treba da prikaze zivot i delo jedne od najznacjnijh istorijskih licnosti tog vremena. Sulejman I bio je veoma obrazovan covek, govorio je cetiri jezika od kojih je jedan bio i srpski, od turskog carstva napravio je jednu od najvecih sila tadasnjeg sveta, koja se prostirala od
Madjarske do Iraka i od Jemena ruskih stepa na istoku Kaspijskog mora, sa granicama dugim ukupno 12.000 kilometara
Za ljubitelje serije - procitajte nesto i od istorijskih cinjenica o likovima koje serija bas ne prikazuje...verno. A to je velika steta, obzirom na zaista dobar materijal koji cine istorijske licnosti o kojima je rec.
http://www.istorijskabiblioteka.com/art:sulejman-i-velicanstveni

Dobro to je za najšire mase pre svega domaćice...Ko će da se zamara ''tačnom istorijom''.

Pa nije lose s vremena na vreme prosirivati vidike. I mozgu je potrebna gimnastika, ne mora uvek da bude u spajzu ;)

Nemam pojma, kad gledam neki film koji je radjen po knjizi, ili je utemeljen na istorijskim dogadjajima, volim da sam pre toga procitala knjigu, odnosno istorijske cinjenice o dogadjajima, likovima, istorijskim okolnostima itd. Tako mozes bolje da ocenis da li to nesto sto gledas ima neku kakvu takvu vrednost, ili je bleda kopija originala, odnosno obicno smece. Moja procena je da je ova serija totalni promasaj.

Pa nije lose s vremena na vreme prosirivati vidike. I mozgu je potrebna gimnastika, ne mora uvek da bude u spajzu ;)

Nemam pojma, kad gledam neki film koji je radjen po knjizi, ili je utemeljen na istorijskim dogadjajima, volim da sam pre toga procitala knjigu, odnosno istorijske cinjenice o dogadjajima, likovima, istorijskim okolnostima itd. Tako mozes bolje da ocenis da li to nesto sto gledas ima neku kakvu takvu vrednost, ili je bleda kopija originala, odnosno obicno smece. Moja procena je da je ova serija totalni promasaj.

Kako sam ja shvatila oni ni jednog momenta nisu imali ambicije da budu jedino "verni" istoriji. Istorijski podaci su im posluzili samo kao vremenski okvir i dobra podloga za serijal koji do sad nije radjen. Pre ce biti da si ti "promasila" sa ocekivanjima, sve trazeci dokumentarac u sapunici. :lol:

Odgledao sam i 73-cu epizodu. Hurem uzvraca udarac. Dao sam Firuze 3 epizode fore, ali izgleda da ce je se resiti pre roka. Kader je bas simpaticna i lepa scena kad joj Nigar daje vodu. Dosta se kuva kod Mustafe, novi lik Dijana, Fatma napada Elenu, dok njena porodica trazi da je Mustafa veri, a na sve to dolazi i Sulja sa svitom u posetu.

Gledam tek 40 epizodu,jednostavnomoram da napisem koliko je ovaj Ibro ljigav,nevjerovatno.Na pocetku mi se cinio super sad mi je gori od svih onih haremskih mahalusa.

А мени,и поред све злоће,некако није љигав...:) Јесте окрутан и главни негативац,али се и не прави да није..Гора ми је Хурем...тј.у најмању руку,иста је као Ибрахим...Како се само обрадовала његовој смрти...:) А и дјелује ми интелигентнији и обавјештенији о свему од Сулејмана...:lol:
Тачније речено,чини ми се да је глумац који игра Ибрахима најбоље одиграо своју улогу...Најслабији ми је некако Сулејман,дјелује млако,неодређено,необавијештено и поводљиво...

Ovo je prva turska serija koju gledam,pa su mi svi glumci nepoznati,a i ne gledam na neki procjenjivacki nacin u smislu kvaliteta,jer ga fakat nema.Ibro mi je ljigav ne zbog zloce nego sto imam osjecaj da samo ceka neki svoj momenat da zapapri Sulejmanu zivot.Nisam htjela ni da citam neke istorijske cinjenice,hocu bas da se zabavim gledaju ovo,narocito onog ljepotana Malkoca.Da mi je znati gdje ono raste ..

Ovo je prva turska serija koju gledam,pa su mi svi glumci nepoznati,a i ne gledam na neki procjenjivacki nacin u smislu kvaliteta,jer ga fakat nema.Ibro mi je ljigav ne zbog zloce nego sto imam osjecaj da samo ceka neki svoj momenat da zapapri Sulejmanu zivot.Nisam htjela ni da citam neke istorijske cinjenice,hocu bas da se zabavim gledaju ovo,narocito onog ljepotana Malkoca.Da mi je znati gdje ono raste ..

Ma,ni ja nisam gledala nijednu drugu (lažem,osim "Šeherzade" :lol: ) i nemam pojma kakvi su inače glumci,ali mi ovde nekako lik Sulejmana nije dobro odigran,bez obzira na istorijske činjenice...Jedan vladar koji je tada bio na vrhuncu moći,a da bi to postigao morao bi da ima ličnih sposobnosti,u seriji je prikazan kao neko ko nema pronicljivosti uopšte,svi drugi prije njega sve znaju...A čini mi se da ni za 40 epizoda nije prokužio netrpeljivost između Hurem i Ibrahima...:lol:

Ma,ni ja nisam gledala nijednu drugu (lažem,osim "Šeherzade" :lol: ) i nemam pojma kakvi su inače glumci,ali mi ovde nekako lik Sulejmana nije dobro odigran,bez obzira na istorijske činjenice...Jedan vladar koji je tada bio na vrhuncu moći,a da bi to postigao morao bi da ima ličnih sposobnosti,u seriji je prikazan kao neko ko nema pronicljivosti uopšte,svi drugi prije njega sve znaju...A čini mi se da ni za 40 epizoda nije prokužio netrpeljivost između Hurem i Ibrahima...:lol:

ona je jako dobra kad treba od njega nesto da dobije,a on je jako zaljubljen,a bio vladar ili prosjak kad je muskarac jako zaljubljen ne vidi dalje od dekoltea:)

Odgledah i 74-tu. Firuze se opet izvukla. Ali ce Rustema da provali da je njen tet safavidski. Kader je bas simpaticna. Sad je i Matrakcija poceo da igra neke igre. A kadija je dobro potpalio Ibru. Afife mi postaje pozitivan lik, kako je objasnila Firuze da se ne poredi sa Hurem. Bice zanimljiva 75-ta. :D

Odgledah i 74-tu. Firuze se opet izvukla. Ali ce Rustema da provali da je njen tet safavidski. Kader je bas simpaticna. Sad je i Matrakcija poceo da igra neke igre. A kadija je dobro potpalio Ibru. Afife mi postaje pozitivan lik, kako je objasnila Firuze da se ne poredi sa Hurem. Bice zanimljiva 75-ta. :D

Ja sam tek kod 51. pa nemoj puno da otkrivas :),bas uzivam u neznanju.Taman sam mislila da odustanem kad zapalise Hurem pa mi opet postalo zanimljivo.

Smederevo burazeru tj Semendria! Odatle je Bali Beg Malkucoglu, prosetaj malo gradom 100% ces naci bar 20 njegovih potomaka... ;-)

Kako sam ja shvatila oni ni jednog momenta nisu imali ambicije da budu jedino "verni" istoriji. Istorijski podaci su im posluzili samo kao vremenski okvir i dobra podloga za serijal koji do sad nije radjen. Pre ce biti da si ti "promasila" sa ocekivanjima, sve trazeci dokumentarac u sapunici. :lol:

Nisam ja ni imala nikakva ocekivanja, pogledala sam par epizoda, shvatila da je serija u stvari sapunica i cao. Komentar je bio da mi zao mi je sto neko zaista nije uradio seriju tako da verno prikazuje istorijske dogadjaje, kao sto je npr. The Rise od Evil. Tako nesto bi vredelo gledati.

Šta su kozaci napisali sultanu

Jedan od slavnijih dokumenata u istoriji diplomatske prepiske je odgovor kozaka iz Zaporožja turskom sultanu, napisano između 1672. i 1680. Sultan je napao kozake u utvrđenju Sič, oni ga potukli, i ubrzo dobili njegovo pismo. Ilja Rjepin je, dvesta godina kasnije, naslikao sliku "Zaporoški kozaci pišu pismo turskom sultanu".

Turski sultan Mehmed IV kozacima iz Zaporožja

Ja sultan, sin Mehmedov, brat sunca i meseca, unuk i izaslanik Boga, vladar Makedonije, Vavilona, Jerusalima, Gornjeg i Donjeg Egipta, car nad carevima, vladar nad vladarima, nepobedivi vitez, čuvar groba Isusa Hrista, poverenik izabran od Boga lično, nada i uteha muslimana, zaštitnik i branitelj hrišćanstva – naređujem vam, kozaci iz Zaporožja, predajte se dobrovoljno i bez otpora i nemojte mi dosađivati više sa vašim napadima.

Kozaci iz Zaporožja Mehmedu IV

Tebi turska satano, brate i druže crnog đavola, sekretaru Lucifera samog, pozdrav. Kojeg si ti đavola vitez, mamu ti tvoju? Tvoje armije se ne bojimo uopšte, na zemlji i na moru u našim čajkama borićemo se protiv vas sotona do poslednjeg. Ti nekrstu, zveri Vavilona, skrnavitelju svetog Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta (Donjeg i Gornjeg), jermenska svinjo i tatarski jarče, konjokradice iz Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče đavola lično, budalo, ti svinjski brabonjče, magareća guzice i klovne iz Hada, mesarsko pseto, nekrštena volino, neka đavo nosi tebe i sve Turke. To je sve što mi kozaci imamo da kažemo, gadan si i svojoj majci, a kud hrišćanima da vladaš. Datum ne znamo, jer kalendar nemamo, mesec je na nebu, godina u knjizi, nama je isti dan ovde ko i tebi tamo. Ti i tvoji Turci nas možete poljubiti u dupe.

Ataman Ivan Sirko i celo bratstvo kozaka Zaporožja.

Ilja Rjepin - Zaporoški kozaci pišu pismo sultanu

Istorijski tacno. Pogledajte
http://www.cossacks-lienz.net/Sultan.html
[/SIZE][/U][/B][/B]

Poslednja izmena od moderatora:
Ovde je ,ako nisam pogrijesila tema serija,a ne istorija.Oni koji vole i poznaju istoriju kao nauku sigurno je ne traze u Sulejmanu.Sve u zivotu ima mjesto gdje se moze naci,te tako i to.Ovo je zabava a ne nauka.

Poslednja izmena od moderatora:

Back