Sulejman Veličanstveni

Nikad neću razumeti što se žene ''zalepe'' za ekran kad počne nova epizoda:lol:

Mora se priznati da serija ima zaplet,radnju i glumce koji privlače pažnju...Nije baš tupava kao one španske ili usporena i dosadna kao indijske..
Ne znam kako se to stručno zove,da li dramaturgija...:)
Znači,ima sve što treba jednoj seriji da bi bila gledana...i nema razloga da se upliće politika,istorija i slično...to je kao kad bismo i istoriju i politiku učili iz američkih filmova...

Opet veliko srbovanje na temi?
Pa nije ni čudo što se narod raspuko ko lubenica kad padne sa 10.-og sprata kad neki još uvek misle da su SRBI a da su neki drugi isto Srbi srbi...

A srbi verovatno ni nisu SRBI, kada pogledamo šta nam se sve servira na tv ekranima i šta ljudi SRBI gledaju i luduju za istim, verovatno srbi više ni nisu srbi, a šta si ti hteo/la reći, dragi Bog ne bi odgonetnuo, sem da obožavaš turske serije, bujrum, navali, gledaj i ne razmišljaj o istoriji, pa koga istorija još zanima, mene zanima i boli me neviđeno ako ni zbog čega drugog, a ono što znam a da mi niko ne mora reći, današnji muslimani u Bosni su bili srbi koje su Suljo i njegovi nasilu poturčili pa sad imaš neke ljude koji se zovu recimo: ESAD Mihajlović, ili Enesa Kovačević, ili.......................

Nemaš pojma si pijana radža udara?Ne ne znam za poturučivanje i ostalo al takav nam narod što se Bugari nisu poturčili ili Grci znači da u našoj nacionalnoj agendi ima nešto što tera ljude od srpskog identiteta a to ne dolazi spolja od Turaka ili Vatikana već od nas samih...

Izgleda da ako nisi fan ove serije nemas pravo ni da pisnes na ovoj temi. Cudno, nisam znala da je ovo fan page Sulje :). Ne pratim seriju i ne mogu da komentarisem zaplet, kostime, produkciju , ... To nisam ni pokusavala. Dobih "po nosu" i to posteno, a da niko od fanova Sulje nije obratio paznju, niti prokomentarisao cinjenicu koju sam navela kao najbitniju. Pa da je opet ponovim, deca nam uce "istoriju" gledajuci ovu seriju upozoravaju strucnjaci. Ali izgleda da to nije bitno, nazalost. I da, bilo je ovde velicanja Sulje, koga ne mrzi neka se polako vraca, stranicu po stranicu pa ce videti na sta sam mislila kada sam vam rekla da ga ne velicate.
Ispala sam i kvazi patriota jer gledam BBC produkciju, Dextera, Nacional Geografic, Animal planet, Razum i osecanja, Gordost i predrasude, Eurosport .... hmmmm mozda bi se i slozila sa vama da sam navela da gledam seriju "Kako je Hitler voleo Evu Braun" (serija ne postoji, figurativno sam se izrazila :)).
Ako se neko od forumasa osetio uvredjenim mojim postovima (priznajem da je prva recenica u prvom postu malo ostrija), izvinjavam se.

@Tzar
Izvini, za mene je poslednje bombardovanje Srbije izuzetno bolna i intimna tema. Ne mogu da pricam o njoj sa nekim ko poistovecuje osecaj kada si bombardovan i osecaj kada jedes bajaderu. Takodje navodjenje istorijskih cinjenica nije prozivanje, barem po meni. Ako ti to tako dozivljavas, zao mi je,ocigledno drugacije shvatamo neke stvari. Svako dobro ti zelim.

@Limunada
Hvala na kulturnoj razmeni misljenja :). Pogledaj ovaj link http://www.imdb.com/title/tt0112130/ Ako volis dobre serije, od srca ti preporucujem da pogledas ovu.

@Mina Kristina i @Bilja
Hvala sto ste razumele o cemu sam pisala. Hvala @Bilja sto ste se zauzeli da forumasica koja mi se "kulturno" obratila bude sankcionisana, ali nema potrebe za takvim merama. Verujem da niste za cenzuru ni vi, kao sto nisam ni ja :)

@Tzar
Izvini, za mene je poslednje bombardovanje Srbije izuzetno bolna i intimna tema. Ne mogu da pricam o njoj sa nekim ko poistovecuje osecaj kada si bombardovan i osecaj kada jedes bajaderu. Takodje navodjenje istorijskih cinjenica nije prozivanje, barem po meni. Ako ti to tako dozivljavas, zao mi je,ocigledno drugacije shvatamo neke stvari. Svako dobro ti zelim.

Kao neko ko je bombardovanje preziveo kao vojnik na Kosovu, vrlo sam alergican kad mi neki internet patriota drzi predavanje o patriotizmu. I jos to radi na temi o tv seriji.

A gledanje serije je obavezno pre komentarisanja iz vise razloga. Na primer znali biste da se serija zapravo zove Velicanstveni vek i da je Sulja, posebno kako serija odmice, tezak sporedan lik, sada je tek cetvrti muski lik po minutazi. A glavni lik u seriji je Hurem sultanija i njene avanture u haremu.

Srbija se slabo pominje u seriji. Sem opstih mesta, da je Sulja osvojio tada madjarski Zemun i Beograd, da je ukidao i smanjivao poreze i obnovio Beograd. Jedino sto je netacno je da je licno ucestvovao u napadu na Zemun. Zapravo je stigao tek kad je Zemun vec osvojen. Ali je to ubaceno zbog zapleta u seriji, kako bi objasnili motive madjarice Viktorije da postane tajni agent za madjarskog kralja i ode u Istambul da bi spijunirala i ubila Sulju. Posle toga Srbija se pominje samo u vezi porekla Bali bega (Smederevo, Srbija) najveceg zavodnika u seriji, koji zavede Suljinu sestru Ajbige. Dakle, svakome ko gleda seriju je jasno da gleda sapunicu smestenu u vreme pre 500 godina.

Sto se tice hrvatskih proizvoda, kada ih jedes saljes pare u Hrvatsku, pomazes njihovu privredu, a onda Hrvatska ulozi 22 miliona evra u odbranu svojih generala. Ako si patriota kupuj domace.

Sto se tice zdravlja i vaspitanja dece, sto puta je stetnije da gledaju Dextera nego Sulju.

Bili su u pravu Nemci kad su došli ovde 41.-ve ovaj Balkan je rupetina ne mož naći kvalitetnog čoveka puškom da g gađaš..

Što bi rekao moj muž, kud nisu ostali (mislim na Nemce) - sto puta bi nam bilo bolje.:lol: Elem, nikako mi ne ide u glavu da neko gledanje jedne obične serije (nekom zabavne i dobre, nekom pak ne), može da upoređuje sa patriotizmom.:roll: Aman ljudi, pa ako će nam deca učiti istoriji sa TV - treba da se zapitamo, a ne da bojkotujemo serije.

Pa vidiš kako je Hrvatima...
A što se tiče islama njega teško može da zaustavi ne gledanje jedne serije...On odavno više nije religija ''crnčuga, prljavih arapa ili tmao nekih dronjavih pakistanca'' što ova slika pokazuje...
544663_117108185114086_152891571_n.jpg

Poslednja izmena:
Izgleda da ako nisi fan ove serije nemas pravo ni da pisnes na ovoj temi. Cudno, nisam znala da je ovo fan page Sulje :). Ne pratim seriju i ne mogu da komentarisem zaplet, kostime, produkciju , ... To nisam ni pokusavala. Dobih "po nosu" i to posteno, a da niko od fanova Sulje nije obratio paznju, niti prokomentarisao cinjenicu koju sam navela kao najbitniju. Pa da je opet ponovim, deca nam uce "istoriju" gledajuci ovu seriju upozoravaju strucnjaci. Ali izgleda da to nije bitno, nazalost. I da, bilo je ovde velicanja Sulje, koga ne mrzi neka se polako vraca, stranicu po stranicu pa ce videti na sta sam mislila kada sam vam rekla da ga ne velicate.
Ispala sam i kvazi patriota jer gledam BBC produkciju, Dextera, Nacional Geografic, Animal planet, Razum i osecanja, Gordost i predrasude, Eurosport .... hmmmm mozda bi se i slozila sa vama da sam navela da gledam seriju "Kako je Hitler voleo Evu Braun" (serija ne postoji, figurativno sam se izrazila :)).
Ako se neko od forumasa osetio uvredjenim mojim postovima (priznajem da je prva recenica u prvom postu malo ostrija), izvinjavam se.

@Tzar

@Limunada
Hvala na kulturnoj razmeni misljenja :). Pogledaj ovaj link http://www.imdb.com/title/tt0112130/ Ako volis dobre serije, od srca ti preporucujem da pogledas ovu.

@Mina Kristina i @Bilja
Hvala sto ste razumele o cemu sam pisala. Hvala @Bilja sto ste se zauzeli da forumasica koja mi se "kulturno" obratila bude sankcionisana, ali nema potrebe za takvim merama. Verujem da niste za cenzuru ni vi, kao sto nisam ni ja :)

Sestro,kad ne gledas seriju,kog ces djavola ovde?Ovde se govori o seriji,produkciji,fotografiji,kostimima...bas o tome sto ti ne pratis.Lepo pise da je serija INSPIRISANA istinitim dogadjajima.E,to moze da znaci da ima 10% istine,a ne 99%!

I daj ne drzi vise predavanja o ratu!Sta ti znas ko je bio tamo,ko je preziveo uzase,ko je bezao od bombardovanja ovde,ko je kome bio u ratu...TI znas kako su DRUGI doziveli RAT!!

Svaki ti je post o tome kako volis svoju zemlju,kako niko ne treba da gleda Turke,bla,bla...Ispala si lazni patriota po sopstvenoj logici-"sta gledate Sulju,uradio je ovo,uradio je ono..." Pa,ko nama nije uradio nesto?Onda,najbolje da ni ne koristimo internet!

Kad toliko znas,ti napisi istorijski udzbenik "da deca uce pravu istoriju!!",sto se prepires sa nama "glupacima" sa foruma,kad mi o "istoriji nemamo blage!"

Ne se*i vise,zivota ti!!

Poslednja izmena:
Sta sam imala reci o Sulji Velicanstvenom- rekla sam, mnogi se nisu slozili i ja sam odustala. Neka gleda ko sta voli, ali jedno stoji, postovana, urpavo ovakav recnik i ovakvi komentari govore o profilu prosecnog gledaoca Sulje.

Gledala sam "Kad lisce pada" i "Izgubljenu cast" cije emitovanje su prekinuli bez pardona. Rekose nije gledana(lazu) nema glamura, silovana devoka u seriji naravno i njena borba da krivce kazni i svoj zivot unormali koliio je moguce, nije zanimljiva kao tamo neka (uzgred, veoma ruzna Hurem) i harem i ko ce koga, ko koju i sl.

Koja je poruka ove serije?

Sulja je (bio) papucar, zenskaros, gluperda koji se spusta na nivo haremskih traceva i ponekad samo cujemo da govori o klanju "nevernika", zauzimaju i otimanju teritorija, pokoravanju drugih naroda, globe, otimanja zena i sl. Mislim da ni Turci nisu zadovoljni ovim Suljom, U Makedoniji su turske serije zabranjene (ili samo Sulja, nisam sigurna), a to da Turcima ni danas nismo mili, govori cinjenica da su glasom TURSKOG sudije u Hagu, oslobodjeni hrvatski generali za "Oluju" i sve srpske golgote u gradjanskom ratu.

Turcin je glasao da nije kriv, pa nazdravlje gledanje Sulje Olujnog,

P.S. Za recnik bi ti meni bila banovana, ali, to je tvoje ogledalo, ne moras ni da ga brises, za nepun sat bi ponovo bilo- prljavo!!!

P.S. 2. Nisam znala da se teme otvaraju zbog onih koji hvale, nego i onih koji kritikuju, i gde pise da na jednoj temi moraju da ucestvuju samo oni koji se slazu, ne i oni koji imaju primedbi? GDE u PRAVILINIKU KRSTARICE postoji ta "klauzula", a?
:roll:

postovana, :D mozes mi verovati a i ne moras, seriju sam pogledala ukupno nekoliko puta, pohvatala sam likove i to ko koga i tu se zavrsava moje interesovanje... na temu sam dosla prateci necije postove a reagovala ne da bih branila sulju, nego da bih izrazila svoje gadjenje prema kvazipatriotizmu i srbovanju na ovakvim temama, sto je jel te dozvoljeno... kao sto je dozvoljeno da ti, nicim izavana das sebi za pravo da delis packe i lekcije koje ti niko nije trazio... kao sto rekoh gore, moja interesovanja i moj mentalitet mozda izbijaju kroz moje postove na forumu, nekad su shvaceni kako treba nekad nisu, i meni je to ok sve dok me izdvajaju od takvih cistunaca... taj sam rizik spremna da prihvatim :)
ps. sto se bana tice, ja bih recimo banovala ove sto popuju,cepidlace, vecite suflere i moraliste al me niko ne pita bas kao ni tebe
ps2. nem pojma ne citam pravilnike, reagujem impulsivno, pa ako ti se ne dopada, uvek mozes da kliknes ignore ili da prijavis post... nece ti biti zamereno, razumem ja tastere i picajzle, tesko je odoleti
:bye:

Back