i ja sam sinoc plakala kad je ona sa gul agom na sred sume pocela da place
jednostavno, taj njihov odnos i pored ovih epizoda smatram kao nesto posebno, a ne obican harem i jednu od hiljadu zena
...Meni ne polazi za rukom da vidim emocije u njihovom odnosu...Halit je profesionalac, donosi svoj lik najbolje sto moze obzirom da mu scenario daje veoma malo materijala za rad na gradjenju lika, sto nadomescuje sopstvenom harizmom, glumackim umecem i kredibilietom, autoritativnim glasom i pojavom, dajuci Sulejmanu 'tezinu' koja mu dramaturski nedostaje...Merjem ima veliki problem sa donosenjem pozitivne emocije, pogled i lice su joj gotovo bezizrazajni u zajednickim scenama gde treba da ispolji ljubav...Iz mog ugla nema ni malo hemije medju njima, ona je veoma neuverljiva i losa u intimnim scenama, odradjuje ih usiljeno...Mozda je to osnovni razlog zbog kojeg ja njihovu veliku ljubav, koja je istorijski dokumentovana, jednostavno ne dozivljavam kao takvu i ne dotice me...
...Njihov odnos istorijski gledano jeste bio poseban, a ona je svakako bila veoma posebna zena kojoj je poslo za rukom ono sto nijednoj pre ili posle nje nije...Medjutim, veoma malo toga zaista vidimo u serijalu i vise masta gledaoca i ono sto je procitao o njihovom odnosu nadomescuje nedostatak sadrzajnosti na ekranu...Ne dopada mi se kako su postavljeni likovi Hurem i Sulejmana, iako pozdravljam ideju demistifikacije koja se provlaci...Nedovoljno razvijeni, posebno Sulejman, nedovljno slojeviti, bez kvaliteta koje istorija sugerise...Hurem do sada vise postize ciljeve zahvaljujuci sreci, nelogicnim greskama i autogolovima svojih rivala nego sopstvenim potencijalima...Istorija je portretise kao izuzetno sarmantnu, veselu, zovijalnu zenu koja je plenila svojim ponasanjem, umetnicki i literarno nadarenu, odlicnog izvodjaca na nekoliko instrumenata, izuzetno elokventnu i harizmaticnu...Ona je bila sultanov sagovornik i savetnik u drzavnim pitanjima, vodila je zivu diplomatsku korespodenciju, aktivno ucestvovala u njegovim drzavnim odlukama na koje je imala veliki uticaj...Malo toga vidimo u seriji...Ona je ovde vulgarna, ambiciozna zena, sa jakim instiktom za prezivljavanje, potpuno beskrupulozna i izuzetno manipulativna, zahvaljujuci pre svega svom seksualnom umecu kojim vesto upravlja Sulejmanovim egom i voljom...
...On je, pak, od najveceg i najpravednijeg zakonodavca (Turci ga upravo tako i zovu - Kanuni, Velicanstveni je atribu koji su mu zapadnjaci pripisali), talentovanog pesnika, vestog diplomate i vojnog stratega, velikog zastitnika i ljubitelja umetnosti, kao i nauke, sveden na manekena koji promovise gizdave kostime, sopstveni ego i nedostatak informisanosti o onome sto se u njegovom najblizem okruzenju desava, dok mu zemlju, vojsku, diplomatsku aktivnost, pa i simultano prevodjenje - dakle sve sto ima veze sa upravljanjem drzavom, vodi Ibrahim koji njime manipulise podjednako dobro kao Hurem...Mislim da ni sami tvorci serijala nisu bili sigurni u kom pravcu da grade lik Sulejmana, a nakon burnih reakcija konzervativne javnosti, koje su im dodatno vezale ruke, izgleda da su odlucili da je bolje da se ne razvija uopste, nego u 'pogresnom' pravcu...