gost 12141
Elita
- Poruka
- 18.604
Koga beše treba da glumi ta tvoja ljubimica?![]()
...Krimsku princezu, Validinu bratanicu, Ajbige-hatun...
Ja bih dodala i slučaj u kome Hurem Zumbula zove Zuklum-aga, a Izabela Suslum-aga. xD
Inače, Izabela je nenormalno antipatična u odnosu na Hurem koja mi je od samog početka sasvim ok lik.
...Odilcno zapazanje!

Meni je bilo žao i Mahidevran dok nije počela da se gubi toliko da sam stekla utisak da je njoj stalo samo do toga da njen sin nasledi Sulejmana.
Taj utisak još uvek nije prošao. Ja ipak mislim da ona juri samo vlast i da je Sulja uopšte ne zanima.
...Ne pratim seriju sa emotivnim angazovanjem i nisam vezana ni za jedan lik, tako da prilicno ravnodusno posmatram obe zene - obe imaju pozitivne i negativne karakteristike, nijedna ne pripada tipu licnosti koji mi je licno simpatican, ali u serijalu zapravo reaguju na identican nacin i koriste ista sredstva da dodju do cilja, koji im je takodje zajednicki...Ja imam suprotan utisak kada je njihov emotivni odnos prema Sulejmanu u pitanju - mislim da ga je Mahidevran iskreno volela, kao i Gulfem, sto se vremenom svakako promenilo nakon sto je potisnuta i ostavljena zbog druge zene i godinama bila primorana da zivi u istoj sredini posmatrajuci srecu coveka koga je volela sa drugom...Takav poredak stvari nije prirodan, iako za ono vreme normalan i jasno je da je ljubav u njenom srcu vremenom ustupila mesto gorcini, a mozda i tezim osecanjima...Hurem, naprotiv, na nacin kako je ja dozivljavam, nema mnogo emocija prema Sulejmanu - on je za nju pre svega sredstvo pomocu kojeg dolazi do cilja...Nju zanimaju vlast i moc, a on joj to pruza...Da Merjem drugacije glumi, mozda bih imala drugaciji utisak, ovako je dozivljavam kao izuzetno hladnu, ambicioznu, manipulativnu zenu, koja nema osecanja ni za koga i svi su samo sredstvo da dodje do cilja...Mislim takodje da je scenaristkinja dobrim delom varirala likove i njihovu psihologiju osluskujuci puls publike i najcesce zamerke, zbog cega je i Hurem kasnije dobila humaniju dimenziju i veci akcenat je stavljen na mirnu luku sa Sulejmanom i odnos ispunjen ljubavlju i postovanjem medju njima...Posto se drze istorijskog okvira i generalno trude da Sulejmana predstave kao izrazito pravednog vladara, opsta tendencija je njegovo oslobadjanje od odgovornosti za sve lose poteze i odluke koje je doneo, te nalazenje krivca u drugima i opravadavanje ucinjenog veoma kredibilnim razlozima...Zato ce svi liovi (istorijske licnosti) koji su izgubili Sulejmanovu milost i bili kaznjeni njegovom zaslugom (Ibrahim, Mahidevran, Mustafa, itd.) neminovno biti satanizovani i prikazani kao osobe koje su zasluzile svojim delanjem i karakterom ono sto im se dogodilo..Drugim recima, niko nije mogao biti pogubljen ili prognan nepravedno, jer je pravda sinonim Sulejmanove vladavine, vec su svi morali biti dobrano krivi za ono sto im se dogodilo - toliko da se gledaocu ogade i da sam pozeli da ih vise ne vidi na ekranu, bez obzira na istorijske fakte...Zato mislim da je i Mahidevran prikazana i tek ce biti, kao i Mustafa i Ibrahim, veoma losom i sve gorom osobom - kako bi se postepeno podizao stepen odijuma kod publike i opravdala Sulejmanova odluka da se prema njima ponese drasticno...
Poslednja izmena: